Pienoismallit.net

Sopwith Pup

HMS Furious, 1917

Sopwith Pup -hävittäjän ura eturintaman hävittäjänä jäi varsin lyhyeksi (kuten monen muunkin 1.MS konetyypin), mutta syynä tähän ei ollut koneen huonous vaan tekniikan nopea kehitys. Pup oli suhteellisen hyvä ja helppo lentää sekä äärimmäisen ketterä. Yksi Vickers- tai Lewis-konekivääri osoittautui nopeasti liian heikoksi aseitukseksi. Konetyypin korvasi laivaston ilmavoimissa ensin Sopwith Triplane ja sitten Camel. Kuninkaalliset ilmavoimat joutuivat tappioista huolimatta käyttämään tyyppiä pidempään odotellessaan Cameleita.

Konetyyppiä käytti siis runsaasti kuninkaallisen laivaston ilmavoimat, ja se jäi historiaan ensimmäisenä liikkuvan laivan kannelta nousun ja laskun tehneenä lentolaitteena vuonna 1917, eli tasan 100 vuotta sitten. Mallini esittää kyseistä koneyksilöä jota lensi laivueenkomentaja E.H.Dunning alukselta HMS Furious. Valitettavasti hän menetti henkensä kolmannessa laskussa koneen syöksyessä kannelta mereen. Laivaston Pupit olivat usein aseistettu eteenpäin ampuvan Vickersin sijaan yläviistoon ampuvalla Lewiksellä.

WNW:n sarja on laadukas kuten voi arvata. Osien sopivuus on loistava ja liitokset just eikä melkein. Alasiiven kanssa pitää olla tarkkana, ja sitä säädin verkossa olevien vinkkien avulla ennen kiinnitystä. Rakennusprosessi oli taas hidas, eli hommaan meni noin vuosi, mutta välissä oli pitkiä taukoja. Käytin koneessa aftermarket-osina lähinnä testimielessä Yahun mittareita ja HGW:n etsisarjaa (tosin vain satunnaisia osia tästä). Ilman näitäkin pärjää enemmän kuin hyvin. Vaijereihin tein vanttiruuvit albion alloysin putkesta. Maalaukseen käytin pääväreinä pohjalle Akanin CDL-sävyä ja Lifecolorin Olive Drabia, tosin runsaasti sävytettynä ruskean ja harmaan sävyillä. Metalliosat ovat Vallejon metal colors -sarjalla maalattuja ja puuosat öljyväreillä. Kone on runsaasti säistetty koska lukemani perusteella ne olivat hyvin sotkuisia jo lyhyen käytön jälkeen, ja moottori sylki kaiken öljyn pihalle mitä se käytti.

Tämä oli ehkä helpoin (vaikkei silti helppo) kyseisen valmistajan sarja jonka olen tehnyt, ja suosittelen niitä yhä lämpimästi muillekin vaikkei kangaspuita olisi aiemmin rakentanutkaan.

Kommentit

Moi
VAU!!! Kylläpä on erittäin hieno Pup. Taidokkaasti maalattu ja sopivasti säistetty. Pro-mallarin jälkeä. Todella hyvät ja yksityiskohtaiset kuvat.
Pidän todella paljon.
Viikon malli.
t. Kartsa
Sympaattinen laite.

Hullun näköinen laskuteline. Ilmeisesti akselin ulommainen pää nousee ylöspäin silloin kun jouset (sandumit?) venyvät? Kuvista voi kyllä päätellä että malli on siltä(kin) osin just oikein.

Kansa vaatii detaljikuvia, erityisesti vanttiruuveista ja ohjausvaijereista. Please.
Kiitos Kari ja Sakari palautteesta! Tuo laskuteline on aika hupaisa, ja kaikenlisäksi se toimii aika autenttisesti mallissa, eli akselin päät taipuvat kun sille tulee painoa. Yritän saada lähiksiä jossain vaiheessa. Tuo vanttiruuvi tai oikeastaaan "wire terminal" on siis toteutettu siten että vaijeria esittävä elastaanilanka on vedetty pienen messinkiputken (halkaisija muistaakseni 0,6mm) läpi. Lanka on sitten liimattu siihen mihin se kuuluu ja putken pätkä on liimattu alas (tai ylös) paikoilleen.
Mitään kyseisestä koneesta tietämättä sanoisin nyt nähtävän mallin olevan mestariteos. Omaa silmää miellyttää rakennusjälki säistyksineen. Hieno malli.
Moi Janne.

Paavoa kompaten, todella hieno malli. WOW!!!!!!

Terv Pekka
Kiitos Paavo ja Pekka palautteesta! Ehkä seuraavaksi rakennan jotain muuta, kunnes taas takiloinnin riemut alkavat vetää taas puoleensa :)
Samaa mieltä edellisten kanssa. Hattu päästä ja syvä kumarrus tälllaiselle työlle.
Kiitos A Lappalainen palautteesta, mukavaa jos malli miellyttää!
Hienoa työtä!

Pariin seikkaan kiinnittäisin kuitenkin huomiota. En lähde avaamaan pohjatonta matopurkkia siitä, olivatko 1 ms. brittikoneet, mm. Pupit, yläpinnoiltaan enempi ruskeita kuin vihreitä. Eivät asiasta näytä olevan samaa mieltä WnW:n kansitaiteilija ja profiilien tekijäkään. Tummempia ne kuitenkin yläpimmoiltaan ehdottomasti olivat kuin mallisi! Itse maalaisin Beardmoren erityisesti RNAS:lle valmistamat Pupit PC12:lla, eli tumman punertavan ruskealla. Se oli laivaston lentojoukkojen yleisesti käyttämä väri.

Toinen seikka on siipinauhojen teippaaminen ja varjostaminen Tamiyan Smokella tai vastaavalla. Tapa on hyvin suosittu ja antaa näyttävän tuloksen, mutta onko tulos oikeastaan realistinen? Tästä toivoisin keskustelua yleisemmällä tasolla, en niinkään tämän Jannen mallin osalta.

t. Mikko
Kiitos Mikko palautteesta! Tuota väriin liittyvää matopurkkia en viitsinyt avata, enkä oikeastaan edes sisälle kurkata tämän mallin osalta. PC12 kävi itsellänikin mielessä ja muistaakseni ohjeessakin mainitaan tämä mahdollisuus, mutta en nyt enää edes muista miksi päädyin vihreään vaihtoehtoon. PC12 olisi varmaan ollut se oikeampi optio, sitä en kiellä! Tuo siipinauhojen teippaus on ihan puhdas tehostekeino ainakin minulle. Se vaan näyttää kivalle onnistuessaan :)
AJ 27.5.2017 16:32 Vastaa lainauksella
Moi Janne, Komppaan kehuja yllä ja loistavat kuvat mallista. Kiitokset taustoituksesta ja rakentamiskuvauksesta. Upea ison skaalan kangaspuulekomalli. Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ palautteesta!