Pienoismallit.net

A-1H AD-6 Skyraider

Iso möhkö valmistui kuitenkin, vaikka motivaation puute nimenomaan tätä mallia kohtaan vaivasi ja malli seisoi pölyttymässä pöydällä kuukausia. Ispiraatio mallin hankkimiseen tuli hiljaisten miesten mallarikerhon Facebook-kuvista noin vuosi sitten.

Malli meni nätisti nippuun, ei mitään suurempia kittailuja tarvittu. Pohjan sävy on Vallejon Insignia white, camo on Tamiyan valikoimista sekoiteltu.

Pohjamaalasin koneen ensin kokonaan mustaksi ja hahmottelin camon siihen päälle vapaalla kädellä. Mitään erillisiä esivarjostuksia en tehnyt. Pohjamaalamalla efekti tulee siihen itsestään, kunhan ei maalaa paneelirajoja umpeen. Washina käytin tärpätistä ja öljyväreistä sekoittelemaani tummaa litkua.

Siirtokuvien pehmentämiseen käytin Microscalen tuotteita ja semimatta loppusilaus tehtiin Tamiyan lakalla.

En vanhennellut konetta kauheasti. Löysin kuvia vieläkin lentokelpoisesta samalla kaaviolla olevasta koneesta, joka ilmeisesti oli käytössä ilmailuesityksissä jne. Joten tämä kone esittää nyt sitten sellaista, siksi pommeissa ei ole tekstejä ja penkki sekä vyöt on uudempaa tuotantoa.

-JT

Kommentit

Moi,
Varsinainen sotakone…
Ammattimainen toteutus.
Onnittelut.
t. Kartsa
Kiva toteutus Trumpan katatonisesta Raiderista. Kuitenkin mun silmään osuu nuo avoimet lento/syöksyjarrut joista alajarrun voi avata vain lentotilassa, siihen vaikuttaa maavaihtomekanismi. Tai sitten kyseessä on huolto, jolloin siivissä ei olisi pommeja. Pommeistakin joka toinen on pudonnut ? Mutta hyvin olet selättynyt tuon rakennussarjan.
Kiitos kommenteista.

Kyseessä voi olla vaikka sitten huolto ja tuossa kerroin, että näin tällä kaaviolla olevan näyttelykoneen, jossa oli dummy-pommeja kiinni. Tämmöisellä lastilla löysin myös kuvia, jossa kolmella tankilla varustetussa koneessa oli vain joka toinen kiinni (tämä siis ihan palveluksessa oleva kone).

-JT
Pitää varmaan paikkansa ja tuo laivue jonka masiinaa koneesi esittää oli special ops laivue, joten rajattu aselasti on silloin vallan ok =)
Tämä ADHD-6 vai mikä se nyt onkaan laittaa nieleskelemään ja miettimään, että miten joka ikinen paikka ja palikka onkin osattu koota ja pintakäsitellä noin hyvin.
Jatkan kuvien katselua ja onnittelen ennakkoon viikon mallista.
-TR-
Oi, kiitos Timo! :)
Järkäleen kokoinen möhkäle. Todella hyvin rakennettu ja siististi viimeistelty. Voi vain ihailla ja ihmetellä. Pitää kuitenkin kysyä kumpi tämä on, AD-6 vai A-1H. Muistaakseni on sama kone eri ajankohtana,
Moro E-P.

Kiitos kehuista! En osaa tarkemmin tästä merkinnästä sanoa, mallin paketissa lukee noin.

-JT
Moi Jussi!

Todella näyttävä malli pommeineen ja luukuineen. Hienoa työ. Ei mulla tässä muuta :)

Terv Pekka
Hienosti toteutettu malli. Olen jotenkin vierastanut malleissa avoimia luukkuja ja siipien taittomekanismeja, mutta vähän kerrassaan ne ovat alkaneet viehättää.
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Pitää kuitenkin kysyä kumpi tämä on, AD-6 vai A-1H.
Molemmat, riippuen kummalta puolen vuotta 1962 katsoo. Merkintämuutoksessa AD-6:sta tehtiin A-1H.
A Lappalainen kirjoitti:
Hienosti toteutettu malli. Olen jotenkin vierastanut malleissa avoimia luukkuja ja siipien taittomekanismeja, mutta vähän kerrassaan ne ovat alkaneet viehättää.
Kiitoksia ja mulla sama homma noiden taittomekanismien kanssa, tein Wildcatin joskus vuosi sitten ja siitä innostuin niistä, jo ihan tilan säästämiseksikin, sekä näkee vähän pohjan työtäkin.

-JT
Pete N 25.5.2017 01:06 Vastaa lainauksella
Hieno kokonaisuus, osia ja yksityiskohtia varmaan riittanyt; en ihmettele jos on usko meinnanut loppua valilla kesken. Pari kommenttia: 1. Olis mukava nahda ainakin yksi kuva kun siivet ovat ns lentoasennossa 2. Pohjan likavanat eivat mielestani nayta ihan uskottavilta nestevanoilta vaan nayttavat vahan liikaa 'maalatuilta.
AJ 27.5.2017 17:41 Vastaa lainauksella
Moi Jussi,
Samoin kuin Jari B:n silmään osuu nuo avoimet lento/syöksyjarrut joista alajarrun voi avata vain lentotilassa ja samassa formaatissa siipien arsenaali sekä moottoripellit auki. En ole nähnyt yhtään kuvaa, jossa oikea Douglas A-1H Skyraider leko olisi vastaavassa kuosissa/tilassa - toki pienoismalliksi rakennettuja Skyraidereita voi olla missä tahansa formaatissa; eri asia on sitten se onko se realistista. Kuten Jari B sanoo edellä, jos taas ko. huolto, tällöin lento/syöksyjarrut ja moottoripellit voivat olla auki, muttei siivissä olisi tavaraa.

Lekomallisi esikuva on Douglas A-1H Skyraider TS628 (BuNo. 53-137628), 22nd Special Operations Squadron, 56th Special Operations Wing, USAF. Ko. koneesta löytyy muutama valokuva ja profiilikuvia useampia, kuten tämä: wp.scn.ru/en/ww3/a/593/3/14
Esim. hyvä lähdeteos mallareille Skyraidereista on SAM Publicationin uusi Modellers Datafile opus The Douglas A-1 Skyraider A Comprehensive Guide, jonka ovat tehneet Andy Renshaw ja Andy Evans. Ko. teoksesta löytyy hyvin kirjoitettuna Skyraiderin historiikki höystettynä lukuisilla mv- ja värikuvilla. Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka haluavat rakentaa Skyraider lekomallin.

Kaikki USAF:n Skyraiderit (Sandy) tulivat alunperin USN:ltä ja niiden missiot olivat joko CAS:ja (Close Air Support) tai CSAR:ja (Close Search And Rescue). USAF:n Sandyjen CAS:t olivat lähinnä Counter-Insurgency-tyyppisiä ja niissä käytettiin yleensä tiettyä aseistusta; joten eroa oli USN:n ja USMC:n CAS:hin. Puolestaan Spadien (Skyraider) CSAR:t olivat samantyyppisiä USN:n, USMC:n ja USAF:n osalla ja niissä käytettiin melkolailla vakioarsenaalia. Joten ihan mitä tahansa arsenaalia ei ripustettu miten sattuu mihinkään USN:n, USMC:n tai USAF:n Spadiin/Sandyyn. Em. MDF Skyraider opuksessa käydään missiokohtainen arsenaali pääpiirteittäin läpi ja kirjassa on myöskin oma kappaleensa asialle: Skyraider Weapons Load-Outs. Kaikki USAF:n Sandyt kuuluivat erikoislaivueisiin, joita olivat: 1. Air Commando Sqn, 6. Special Operations Sqn, 22. Special Operations Sqn ja 602. Special Operations Sqn., joten tst-doktriini oli kaikilla laivueilla sama.

Sinänsä hienosti toteutettu Skyraider-lekomalli, jossa on selkeästi nähty vaivaa; hyvin rakennettu, maalattu ja viimeistelty. Säistys näyttää vähän liikaa maalatulta, kuten Pete edellä toteaa. Kun näkee paljon vaivaa rakentamiseen yms…, kannattaisi nähdä vaivaa myös referenssien hankintaan ja tavaamiseen, silloin lopputulos olisi vieläkin näyttävämpi. Mutta hyvä näinkin. Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Sinänsä hienosti toteutettu Skyraider-lekomalli, jossa on selkeästi nähty vaivaa; hyvin rakennettu, maalattu ja viimeistelty. Säistys näyttää vähän liikaa maalatulta, kuten Pete edellä toteaa. Kun näkee paljon vaivaa rakentamiseen yms…, kannattaisi nähdä vaivaa myös referenssien hankintaan ja tavaamiseen, silloin lopputulos olisi vieläkin näyttävämpi. Mutta hyvä näinkin. Parhain terveisin, AJ
Kiitos Pete ja AJ. Vaikka olisinkin tiennyt nuo ilmajarru-systeemit, niin olisin silti laittanut ne auki. Olisi ollut sääli jättää kaikki piiloon! En tavoittele realismia joka kohdassa malleissani. :)

Täytyy jossain välissä opetella tekemään noita nestevanoja öljyillä, en oikein mihinkään malliin ole saanut niitä vielä niin, että miellyttäisivät omaa silmää.

-JT