Pienoismallit.net

T-28E

Ps 241-1

Hobby Bossin T-28 mallisarjat kiihottivat käynnistämään aiheen rakentamisen. Useammasta esikuvavaunusta ja -ajankohdasta päädyin vaunuun Ps 241-1 (ex R-152) kesän 1944 torjuntataisteluissa. Erityisesti kiinnosti esittää ao. vaunumallin viimeisen käyttöajankohdan ilmiasu sekä erikoinen vaunuyksilö.

Hobby Bossin mallisarjan virheellisyyksiä on selvitelty tällä foorumilla jo muualla riittämiin, joten tyydyn vain tässä kohtaa lisäämään soppaan myöhempien valmistuserien T-28:ien edellyttämien lyhyempien jäähdytys ilmanottokourujen toteuttamisen. Muitakin virheellisyyksiksi luettavia sarjassa on, mutta silloin mennään jo tosi pieniin juttuihin, etten niitä ryhdy käymään läpi.

Suomessa jatkettiin jo "hankintahetkellä" lisäpanssaroitujen T-28E:den panssarointia. Näkyvimmät lisäykset olivat tykin molemmin puoliset "poskilevyt" ja tornien kauluksien suojaaminen. Lisäksi hieman enemmän piilossa olevana toteutettiin rungon alaosan lisäpanssarointi. Kaikki nämä oli tietysti rakenneltava malliinkin.

Ps 241-1:n erikoisuus on sen tykkiin asennettu reijitetty suuhidastin.

Muuta rakentelupuuhaa kehitin itselleni erilaisten kannelle sijoitettujen varusteiden muodossa. Mallista löytyy ainukaisen kesältä 1944 olevan kuvan inspiroimana kolme erityyppistä kypärää, Suomi-KP, pari ämpärityyppistä astiaa, suojapressukäärö, leka, lapio ja varatelaa.

Alustan aioin pitää yksinkertaisena, mutta päädyin kuitenkin lisäämään pätkän risuaitaa sekä aidantolpan päähän Leepu Miniatures:n lintusetistä talitiaisen.

Kommentit

Upea on. =) Olitkos tämän kanssa Mosonissa? Miten siellä tämä pärjäsi?
Esko P. 13.5.2017 00:17 Vastaa lainauksella
Mykistävää taituruutta!
Aita talitintteineen kruunaa muutenkin upean kokonaisuuden.
Aita ja talitintti kiinnittivät minunkin huomioni. Eivät niin, että veisivät huomion pääkohteesta, vaan siten että ovat se koriste kakun päälle joka viimeistelee kokonaisuuden. Vaununjohtaja kiiltelee ehkä hieman liikaa. Sinänsä sen olo tornissa on hyvä asia. Vaunun maalauksesta ei kyllä löytäisi moitteen sijaa edes alkuperäisen vaunun maalanut jermu.
Todella upea kokonaisuus!!! Vaunun maalaus on todellakin niin äärettömän hieno, että pitää vielä useasti palata ihastelemaan ko. kokonaisuutta!! Ja aita ja sen "asukki" ovat myös todella hienot!!
Jukalle pari kysymystä vielä: mistä materiaalista olet tehnyt tornin katolla olevan lipun? Mitä sävyjä käytit maalaukseen?
Kiitos suitsutuksistanne!

Vastauksia: Oli Mosonissa ja palkittiin Hobby Pronssilla. Lippu on ohutta lyijyfoliota, johon piirrotin kevyesti ristin mitat ennen poimuttelua. Näin ristikuvio oli helpompi maalata hulmuavaan lippuun. Värisävyt (naamiokaavioon - oletan) ovat hankalasti dokumentoitavissa. Sekoitusohjeeni Humbrollin maaleille 1/1 skaalan sodanaikaisille maalisävyille on aikanaan julkaistu IPMS-Finland:n sivuilla. MUTTA sävyt, joilla voi 1/35 mallin maalata, ovat tietysti aivan eri asia. Tähän vaikuttaa mittakaava, käytettävä maalaus- ja jälkikäsittelytekniikka, mallarin mieltymykset, kuun vaihe jne. En siis suurin surminkaan suostu julistamaan millä maalilla kunkin tulee mallinsa maalata.
Sen vuoksi kysyin noista sävyistä, koska mallisi sävyt miellyttävät silmää kovasti. Oppia ottaaksesi kyselin noista sävyistä.
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Sen vuoksi kysyin noista sävyistä, koska mallisi sävyt miellyttävät silmää kovasti. Oppia ottaaksesi kyselin noista sävyistä.
Kysymyksesi on mielestäni täysin oikeutettu ja arvostan sitä kyllä. Halusin vain taustoittaa syitä, miksi vierastan kertoa infoa mallien maalaamisesta.
Tosiian jo kaunismalli.
Kyllâ on ammatti malli ei voi muuta sanoa, huipaiseva talitinttikin mukana.
kysymys mitkâ on nuo tornin päällâ takaosassa olevat puolikuvut.
Ei näy varkauden kuvissa ja yhdessä toisessa kuvassa.
Tally-ho 15.5.2017 08:32 Vastaa lainauksella
Aivan mykistävä malli! Onneksi olkoon upeasta lopputuloksesta. Maalaus, yksityiskohdat, säistäminen ja talitintti :-) olivat kaikki viimeisen päälle. Kyllä vetää hiljaiseksi.
eerik oksanen kirjoitti:
kysymys mitkâ on nuo tornin päällâ takaosassa olevat puolikuvut.
Ei näy varkauden kuvissa ja yhdessä toisessa kuvassa.
Veikkaisin että ovat kypäriä.
On kyllä tyylikkäästi toteutettu teräshirviö. Ison työn olet tehnyt mallin kanssa ja se kyllä näyttääkin todella upealle. Kaiken kruunaa vielä tuo alusta talitintteineen. Mestarillista mallausta!
Kiitokset jälleen hehkutteluistanne.

Ja lisäinfona:
- puolikuvut ovat tosiaan kypäröitä, joita on bongattavista ainokaisesta kesän 1944 kuvasta. Kuvassa on mielestäni nähtävissä ainakin kolme kypärää.
- figuurin ja kypäröiden ylimääräinen kiiltely tuli korjatuksi ennen Moson:n reissua. Kuvat on otettu mallin esittelykansiota varten ja ovat siksi vielä hieman keskeneräisestä mallista.
Moi Jukka!

Hiljaiseksi vetää ammattimiehen käden jäljen katselu. Upea kokonaisuus.

Terv Pekka
Kiitos, Pekka!
Kyllähän tämä näyttää selkeästi olevan edellisellä viikolla paras malli (vaikka meni omalta mukavuusalueelta ulos ;)), joten vilpittömät onnittelut viikon mallista.
Onnittelut komiasta viikon mallista !
Kiitokset, Mika ja Erkki!
Onnittelut Viikon Mallista!!!

yst.terv. Seippo V
Onnittelut täältäkin!
Kiitokset, Seppo ja Janne!
AJ 27.5.2017 15:56 Vastaa lainauksella
Moi Jukka,
Onnittelut menestyksestä Mosunissa ja tietysti ansaitusta viikon mallista! Kertakaikkiaan upeaa mallausta. Tämähän sopisi kuin nenä päähän suomalaisuus ryhmikseen. Viiden staran ***** malli! Terkuin, AJ
Kiitokset, AJ!