Pienoismallit.net

Fokker Dr.I

Ltn d R August Raben, Staffelführer, Jagdstaffel 18

Keväällä 1918 Jasta 18:n kokoonpano vaihtui täysin entisen komentajan, Oblt. Rudolph Bertholdin saatua pestin Jagdgeschwader Nr. II:n komentajana ja hänen vietyään tutun laivuehenkilökunnan (ja koneet) mukanaan JG II:een kuuluvaan Jasta 15:een (JG II:een kuuluivat Jastat 12, 13 15 ja 19). Operaatio oli yksinkertaistettuna se, että Jasta 15 ja Jasta 18 vain vaihtoivat laivuetunnusta ja rykmenttiä, johon kuuluivat. Bertholdin aikana Jasta 18:n koneiden tunnisteena oli punainen nokka muun rungon ja siipien yläpinnan ollessa sininen.

Jasta 18:n uudeksi päälliköksi tuli Ltn d R August Raben, jolloin laivue otti käyttöönsä koneidensa tunnistamiseksi uuden asun: punainen eturunko ja siipien yläpinnat (joissakin koneissa vain ylätasossa) ja valkea koneen takaosa. Lisäksi koneiden keskirunkoon maalattiin laivueen päällikön kunniaksi korppi, Rabenilla itsellään tämä oli valkea (rungon punaisella alueella, joka Rabenilla jatkui pidemmälle kuin muissa koneissa), muilla musta (takarungon valkealla alueella). Näiden "vakiotunnusten" lisäksi jokainen laivueen lentäjä yksilöi koneensa maalausasua mieltymystensä mukaan. Laivueen konekalusto muodostui alkuvaiheessa pääasiassa Albatros D.Va -koneista, parista Pfalz D.IIIa:sta ja Rabenin omassa käytössä olleesta Fokker Dr.I:stä - kesällä näitä alettiin korvata käyttöön tulleella uutuudella, Fokker D.VII:llä.

Olen tehnyt näistä "korppikoneista" aikaisemmin Kurt Monningtonilla käytössä olleen Albatros D.Va:n (Eduardin sarjasta) ja Günther von Bürenin Fokker D.VII:n (Rodenin sarjasta) ja nyt oli vuorossa laivueen päällikön Dr.I. Eduardilla on suhteellisen tuore "Weekend"-paketointi juuri tästä Rabenin Dr.I:stä, mutta koska minulla oli jo Pheon Decalsin dekaalisetti Jasta 18 Vol.2 “Raben’s Ravens”, niin päätin toteuttaa tämän kasaamisen etsiosilla höystetystä Dual Combo -paketoinnista. Sarjan kokoamisessa vastaani tuli pari juttua, jotka vaativat ohjeista poikkeamista - näkyvin näistä koski moottoria: ohjeet neuvovat asentamaan imusarjaa mallaavan etsiosan moottorin etupuolelle, mutta koneessa käytetyssä Oberürsel Ur.II -moottorissa imusarja oli moottorin takapuolella (moottori oli kopio Le Rhône 9J -moottorista, vanhemmassa Le Rhône 9C / Oberürsel Ur.I:ssä imusarja oli tosiaan etupuolella).

Maaleina käytin akryylimaaleja (pääasiassa Tamiyaa ja Vallejoa), puupintoihin (ohjaamon osia ja potkuri) maalasin pohjat akryylimaalilla, jonka päälle ootraus parilla öljymaalisävyllä. Pääosa dekaaleista tuli tuolta mainitsemaltani Pheon Decalsin arkilta, jonka lisäksi joitakin tunnistenumeroita ja potkurin valmistajan logot otin Eduardin arkilta (tällä arkilla värien kohdistus ei ollut oikein kohdallaan, joten mm. potkurin Axial-logot eivät ole oikein hyvät).

Maalaus pyrkii kuvaamaan konetta siinä kunnossa kuin se oli joskus kesällä 1918 - myöhemmin koneen kansallisuustunnukset siivissä oli muutettu vastaamaan uutta palkkiristikäytäntöä). Windsock Special -kirjassa "Fokker Dr.I Jagdstaffeln" on Rabenin koneesta viisi kuvaa, joista yksi on otettu koneen ollessa "tehdasasussa" ennen sen maalaamista puna/valkea-asuun ja yksi taas koneen ollessa vihollisuuksien jälkeen ranskalaisten hallussa, jolloin varsinkin sen valkeat maalipinnat olivat jo aika kulahtaneet.

Siipien tukivaijerit ja rungosta yläsiipeen tulevat ohjausvaijerit tein 0.05 mm:n elastaanilangasta, laskutelineiden tukivaijerit 0.12 mm siimasta ja peräsinten ohjausvaijerit 0.1 mm teräslangasta.

Säistämisessä käytin filttereihin öljyvärejä ja siiveke- ja peräsinrajoihin Tamiyan Panel Line Accent -väriä. Öljy- ja kuraroiskeet hoituivat AK:n tuotteilla.

Vinjettiin lisäsin mittakaavaa tuomaan munich-Kitsin valmistamasta resiinisarjasta "Pilot und Bodenpersonal - Deutsche Luftwaffe 1914-18" lentäjän ja mekaanikon - tässä sarjassa (kuten näkemissäni ko. valmistajan muissakin vastaavissa kiteissä) hahmot ovat aika hyviä, molempien kasvot vaativat kyllä pientä siistimistä.

Kommentit

Äärimmäisen hienoa taaskin Veikko.
Jatkat tässä hienoa sarjaasi WW I lekosarjassasi ja minun lempisasrjassani 1/72.
Pikkuhiljaa rupeaa tulemaan sellaisia paineita minulle, että en ehkä uskalla julkaista tulevia omiani.

Ei siinä mitään. Yritän oppia sinulta.
Hieno! Myös figut mainioita. Harmi, ettei ko valmistaja tee myös 1/48 ukkoja samasta aiheesta.

Moottori voisi olla detaljoidumpi. Ainakin syöttöputket moottorin takaa sylinterien päihin olisi voinut lisätä. Ei muuta moittimista!

t. Mikko
Mika & Mikko, kiitos palautteesta.

Moottori tähän tuli suoraan Eduardin kitistä ja ja aika karu se tosiaan on. Imusarjaa mallaava hentoinen etsiviritelmä löytyy kyllä moottorin takaa, mutta esim. tuossa viitoskuvassa ko. putket jäävät sylintereiden piiloon.
No on vakuuttavaa jälkeä pikkuskaalassa, jälleen kerran! Alusta ja figut antavat mukavasti lisäpotkua. Itse mallihan on toteutettu todella tyylikkäästi. Arvostan kyllä teitä jotka rakennatte kangaspuita 1/72 skaalassa.
Tally-ho 12.5.2017 18:43 Vastaa lainauksella
Syvä kumarrus 1/72 skaalaisen kangaspuun edessä. Olet tehnyt mahtavaa työtä noin pienen mallin kanssa. Voin vain kuvitella, minkälaista on takiloida tuon kokoista konetta. Onneksi olkoon Veikko!
Tally-ho kirjoitti:
Voin vain kuvitella, minkälaista on takiloida tuon kokoista konetta. Onneksi olkoon Veikko!
Itse asiassa Fokkerin Dreidecker on takilointimielessä helppo tapaus: itsekantavan siipirakenteen (engl. cantilever wing) takia se ei vaatinut ulkoisia tukivaijereita, ainoastaan rungosta ylätasoon tulevat siipituet olivat tuetut kahdella ristiin kiinnitetyllä vaijerilla. Näiden kahden vaijerin lisäksi koneessa on vain nuo rakennuskuvauksessa mainitsemani rungosta yläsiipeen tulevat ohjausvaijerit ja laskutelineen tukivaijerit.
PhantomII 13.5.2017 12:18 Vastaa lainauksella
Hieno vinjetti, sen kummempia erittelemättä.
PhantomII kirjoitti:
Hieno vinjetti, sen kummempia erittelemättä.
Kiitos. Juu, tuo Dr.I on varsinkin tässä pikkumittakaavassa se verran simppeli tapaus, että se "suorastaan huusi" jotain ympärilleen. Ja kun varastostani löytyi tarvittavat kilkkeet, nin päätös vinjetin tekemisestä oli helppo.
Mikko Saarela kirjoitti:
Moottori voisi olla detaljoidumpi. Ainakin syöttöputket moottorin takaa sylinterien päihin olisi voinut lisätä. Ei muuta moittimista!
Tuo Eduardin sarjassa olleen Oberürsel Ur.II -moottorin karuus jäi vähän kismittämään ja nyt onnistuin löytämään "toiselta moottoritoimittajalta", Small Stuff Modelsilta resiinimoottorisarjan, joka on detaljikkuudessaan jo toiselta planeetalta, mm. sylinterinkansien yksityiskohdat (venttiilinnostimet ja jouset) on mallinnettu hienosti. Mutta ei sekään aivan viaton ole, esim. sylinterit vaikuttavat hivenen "turvonneilta". Lisäsin kuvan, jossa vasemmalla on Eduardin alkuperäinen moottori ja oikealla tästä resiinisarjasta työstetty.

Ja nyt Rabenin mekaanikot moottoriremonttihommiin…
Tässä viimeisessä kuvassa Rabenin Aerobonus-mekaanikot ovatkin saaneet melkein koko moottorinvaihto-operaation valmiiksi (tuo Haulerin työkalusetti oli aika hauska löytö).
Veikko Karppinen kirjoitti:
Tuo Eduardin sarjassa olleen Oberürsel Ur.II -moottorin karuus jäi vähän kismittämään ja nyt onnistuin löytämään "toiselta moottoritoimittajalta", Small Stuff Modelsilta resiinimoottorisarjan, joka on detaljikkuudessaan jo toiselta planeetalta, mm. sylinterinkansien yksityiskohdat (venttiilinnostimet ja jouset) on mallinnettu hienosti. Mutta ei sekään aivan viaton ole, esim. sylinterit vaikuttavat hivenen "turvonneilta". Lisäsin kuvan, jossa vasemmalla on Eduardin alkuperäinen moottori ja oikealla tästä resiinisarjasta työstetty.

Ja nyt Rabenin mekaanikot moottoriremonttihommiin…
Hei!
Nykyään on saatavilla noita hienoja aftermarket-sälöjä miltei loputtomiin. Johonkin kuitenkin pitää vetää raja, jottei epätoivo ja hulluus iske, ja rahankulutus. Kaikki itse tietysti vetävät sen rajan, joka riittää.

Tuo uusi moottori on tietysti hieno lisä, mutta minusta menisi hyvinkin akuperäiselläkin tässä skaalassa, Ei se Eduard ole mallintuottaja huonoimmasta päästä.

Jokainen itse tietysti tekee sen rajan minkä viitsii laittaa mallinsa ehostamiseen. Ehostus on hyvä, mutta rajansa pitäisi olla kaikella.

Mikä minä olen tietysti sanomaan mitään kenenkään mallarin omista mieltymyksistä. Annoin vain oman mielipiteeni.