Pienoismallit.net

Edelweiss Airbus A320

Ilmojen alppitähti

Airbus A320 suoritti ensilentonsa helmikuussa 1987. Sen jälkeen A320-perhettä on laajennettu useisiin lyhyempiin ja pitempiin versioihin alkuperäisestä perusmallista. Kone oli aikanaan uranuurtava uusilla tekniikoillaan, kuten digitaalisella fly-by-wire ohjauksellaan ja ohjaamon sivulla sijaitsevilla joy-stick ohjaimillaan.

Tällä hetkellä eri tyyppisiä A320-perheen koneita on valmistettu jo yli 7.500 kappaletta 250 lentoyhtiölle. Suurin laivasto, lähes 400 konetta, on American Airlinesilla. Finnairilla on A320-perheen koneita käytössään yhteensä 36 kappaletta. Airbus 320-perhe on yksi historian menestyksekkäimmistä liikennekoneista suurimman kilpailijansa, Boeing 737:n alatyyppien ohella.

Edelweiss Air on sveitsiläinen lomalentoyhtiö, joka perustettiin vuonna 1995. Tällä hetkellä sen omistavat Swiss International Airlines (Swissairin seuraaja) ja Lufthansa. Yhtiön symboli on Edelweiss eli Sveitsin epävirallinen kansalliskukka, alppitähti. Yhtiöllä on 10 konetta, joista kuusi on A320-tyyppiä.

Päätin valmistaa välipalamalliksi Edelweissin A320:n Revellin sarjasta, koska erityisesti koneen tyylikäs ulkoasu miellytti meikälaisen silmää. Homma kuitenkin karkasi taas lapasesta, kuten monesti aikaisemmin, eli hankin kaikenlaista after-market sälää malliin, josta sitten tulikin taas pitkäaikainen projekti.

Revellin sarja oli laadultaan hyvin kaksijakoinen. Siirtokuvat olivat erinomaiset, mutta rakennussarjan valujälki yllättävän heikkolaatuista. Olen harvoin nähnyt suuren mallinvalmistajan tuotteessa niin paljon valupurseita ja hymykuoppia. Mieleen tuli lähinnä joku alipainevalutuottajan malli. Noista ongelmista huolimatta rakennussarjan detaljit olivat kohdallaan.

Mallin rakentaminen ei ollut vaikeaa, mutta aikaavievää. Rakennussarjan siirtokuvia oli erittäin paljon ja hankkimieni lisäosien (mm. Dacon detaljisarja ja Authentic Airlinersin ohjaamoikkunadekaalit) kiinnittäminen vei aikaa. Revellin tapaan rungon ikkunat ja ohjaamon tuulilasi olivat avoimet, joten kitattavaa oli aika paljon.

Käsittelin mallin aluksi Mr. Surfacerin 1000 pohjamaalilla. Sen jälkeen maalasin rungon valkoiset osat Tamiyan valkoisella Fine Surface primerilla, jonka lakkasin kiiltävällä lakalla. Punaisen pyrstön ja rungon etuosan maalasin Tamiyan kiiltävällä punaisella spraymaalilla TS-8, Italian red. Huom! Jos joku kolleega haluaa rakentaa tämän mallin, niin valkoisten alppotähtisiirtokuvien kohdat kannattaa peittää maskeerausteipillä. Siirtokuvat ovat näet hyvin läpikuultavat, ja punainen pohjaväri todennäköisesti paistaisi pahasti dekaalin alta. Itse kopioin alppikukkadekaalit siirtokuva-arkilta ja leikkasin niiden avulla maskit. Siivet maalasin Xtracolorin X150:llä, Awacs/Canadian Voodoo Grey. Pienempiin yksityiskohtiin käytin Vallejon akryylivärejä. Kiinnitettyäni siirtokuvat, lakkasin mallin Humbrolin kirkkaalla akryylilakalla.

Tulevaa takatalvea odotellessa, Edelweiss Airin tunnuslause "Der Sonne entgegen" eli aurinkoa kohti, tuntuu aika houkuttelevalta!

Kommentit

Eugene S 5.5.2017 20:21 Vastaa lainauksella
Hieno malli ja hyvät kuvat. Onneksi olkoon!
Tally-ho 5.5.2017 21:48 Vastaa lainauksella
Kiitos Eugene!

T. Tally-ho
Komea alppiruusu! Kuutoskuvassa ohjaamon ikkunasiirtokuva näyttää oikeinkin hyvältä ja aidolta. Siirtokuvavalmistajille voisi vinkata, etteivät painaisi ihan mustalla noitten rahtiluukkudetaljien reunuksia. Kun itsekin tykkään tunkea kaikki mahdolliset yksityiskohdat koneisiini, törmään usein samaan ongelmaan joka tässäkin mallissa on havaittavissa: pohja näyttää kaikkine siirtokuvineen hieman tilkkutäkiltä. Oikeassa koneessa luukkujen saumat eivät noin selvästi erotu, mutta tätä en todellakaan tarkoita kritiikkinä rakentajalle. Kelpaa tällä vitriiniä täyttää!
Äärimmäisen hyvin tehty mikroskaalan matkustajakone. Ainoa, mikä pistää hieman silmään, on kiiltoaste. Kun vertaa aitoon kuvaan, niin mielestäni mallissa tulisi olla paremminkin satiini pinta, kuin noin kiiltävä mitä nyt on.
Siitä huolimatta kokonaisuutena hieno malli.
Muut jutut on jo aiemmin sanottu.
Tally-ho 6.5.2017 09:23 Vastaa lainauksella
Hei Mika ja AL,

Kiitos kummallekin pisteistä ja hyvistä kommenteista.

AL: olen aivan samaa mieltä liian mustista luukku- ym pikkumerkinnöistä. Ne hyppäävät silmille varsinkin valkorunkoisissa koneissa. Jos mallin rungon alaosa olisi ollut esim. alumiinin värinen tuo efekti ei olisi ollut niin silmiinpistävä. Haluan kuitenkin käyttää noita dekaaleja jatkossakin, niin what can you do😕

Mika: tiedän, että monet liikennekonemallarit lakkaavat mallit hyvinkin satiinisiksi tai melkein mataksi. Meikäläinen taas edustaa toista ääripäätä. Jätän mielelläni mallit kiiltäviksi, mutta joskus mopo karkaa käsistä. Edelweissin kiiltoastetta olisi kyllä voinut leikata hieman. Varsinkin punaiset alueet kiiltävät liikaa. Yritän jatkossa ottaa neuvoista opikseni.

T. Tally-ho
Yksi temppu -mitä en ole vielä kokeillut- olisi maalata puolipeittävä kerros maalia luukkudekaalien päälle.
Tally-ho 7.5.2017 09:07 Vastaa lainauksella
Juha Stenberg kirjoitti:
Yksi temppu -mitä en ole vielä kokeillut- olisi maalata puolipeittävä kerros maalia luukkudekaalien päälle.
Terve Juha,

Kiitos vinkistä. Se on joskus tullut minunkin mieleeni, mutten ole uskaltanut lähteä kokeilemaan. Seuraavan kerran, kun telakalla on kokovalkoinen runko, niin aion yrittää.

T. Tally-ho
Hieno malli, ei uskoisi pikkuskaalan malliksi!

Yksi kasviopillinen oikaisu: edelweiss on suomeksi alppitähti, alppiruusu on ihan eri juttu (se isolehtinen koristekasvi josta käytetään myös nimeä rhododendron) :)
Tally-ho 9.5.2017 14:47 Vastaa lainauksella
Esko Koskinen kirjoitti:
Hieno malli, ei uskoisi pikkuskaalan malliksi!

Yksi kasviopillinen oikaisu: edelweiss on suomeksi alppitähti, alppiruusu on ihan eri juttu (se isolehtinen koristekasvi josta käytetään myös nimeä rhododendron) :)
Kiitos Esko kehuista ja käännösvirheen korjauamisesta. Niinhän se tietenkin on, edelweiss on alppitähti! Olisihan se pitänyt tietää!!

T. Tally-ho
AJ 27.5.2017 16:11 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,
Myöhästyneet onnittelut viikon mallista - huippumallausta jälleen kerran. Kiitos mainiosta taustoituksesta ja rakentamiskuvauksesta. Nyanssina Edelweiss/alppitähti on perinteisesti ollut ja on yhäkin Saksan vuoristojääkäreiden (Gebirgsjäger) tunnus.

Erinomainen alppitähti Airbus A320 malli. Terkuin, AJ
Tally-ho 29.5.2017 08:46 Vastaa lainauksella
Kiitos onnitteluista AJ

t. Tally-ho