Pienoismallit.net

Mini Pick Up ja Ford Garden Tractor

Gulf Support Team

Minulle oli jäänyt vanhasta MPC:n INDY Lotus Turbiiniautosta jäljelle sarjaan kuuluva Fordin puutarhatraktori. Sen funktiona on ilmeisesti ollut työntää turbiiniautoa varikolla tai käyntiin tms. Traktorilla ei ollut käyttöä joten se jäi kasaamattomana lojumaan hyllylle. Hypistelin sitä usein ja mietin, että jotain mukavaa siitä olisi kiva väsätä, mutta mitä, se ei helposti selvinnyt.
Kunnes palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Netissä törmäsin kohtuuhintaiseen Aardvarkin Mini Pick Upp:iin, ja vaikka en ole mikään Mini harrastaja oli sympaattisen näköinen tehtaan pikkis jotenkin haluttavan oloinen. Mutta sitten tuumasin että jotain erikoisempaa siitä pitää tehdä, joten tilasin Kiinasta Tamiyan Ralli Coopperin, jonka hinta oli rahteineen todella halpa. No nyt minulla oli siis kaksi Miniä ja Fordin puutarha traktori, jonka esikuva oli jostain 60-luvulta.
Kuten tunnettua olen kovasti tykästynyt Gulfin klassiseen kilpaväritykseen, niin jotain Gulf-tyyppistä alkoi hahmottua mielessäni mallien kohtaloksi. Mitään tälläista ei luonnollisestikkaan todellisuudessa ole, joten sain ihan rauhassa kehitellä kokonaisuutta ilman esikuva paineita, mikä on kyllä välillä virkistävää. Ymppäsin Pick Uppiin ralli Minin lisukkeita, tosin sisustus säilyi aika alkuperäisenä. Koskapa lava-auto niin lastiakin piti saada. Siihen löytyi apu Kit Form Services firmalta öljytynnyreinä 1/24, joten pari mahtui lavalle mainiosti. Siirtokuvat malleissa ovat omista kokoelmistani. Takavalot Pick Upissa ovat AC Cobrasta. Fordin traktoriin lisäsin vaihdekepin. Minissä aukeaa konepelti, jossa on näkyvillä mottori, mutta koskapa se ei nyt ole kokonaisuuden kannalta oleellinen, niin jätin kuvaamatta. Minin lavalle lisäsin puusoiron näköisiä rimoja, jotta se saisi vähän elävyyttä.
Aardvarkin hartsi oli aika pehmeää työstää ja ehkei detaljeiltaa aivan huippuluokkaa, mutta kohtuullisen veistelyn jälkeen siihen sai Tamiyan osat sopimaan helpohkosti.
Mukavaa tehdä tällaista omasta päästä, jolloin sai rauhassa miettiä miten edetä. Piti kuitenkin pitää mielessä ettei homma mene överiksi vaikka mielikuvitusta onkin.

Kommentit

Kertakaikiaan upea kokonaisuus ja hienosti tehty.Moite renkaista,ovat liian paketista otetun näköiset.Joo se omanmielen halun/uni haavekuvan tekeminen on kaikkein hauskinta.Siinä tulee mallarin huumori ja muu mielikuvituksen tuote ja taidot esille parhaiten.
Hieno parivaljakko! Nyt vaan Minin perään vielä traileri, jossa tuo traktori kulkee…
Todella hieno idea! Olen käsittänyt, että 60-luvulla tiimit saattoivat promootiotarkoituksessa toteuttaa vaikka minkälaisia hullutuksia. Siinä valossa tämä kaksikko ei edes vaikuta kovin epäuskottavalta. Siistiä rakentelujälkeä ja loppuun asti viety persoonallinen visio, eipä siinä muuta tarvitse.
Henkka H 3.5.2017 02:37 Vastaa lainauksella
Kiitokset Osmo, A Lappalainen ja Mikko positiivisista kommenteista. Nuo traktorin renkaat ovat muovia, joten ehkä jokin satiinilakka saisi kiillon häviämään. Täytynee testata. Traileria haeskelin urakalla Minin perään, mutta kaikki ne harvat mitä löysin olivat järkyttävän isoja. Se olisi pitänyt tehdä raakamateriaaleista, mutta jäi nyt sitten hamaan tulevaisuuteen. Ehkä jostain löydän hyvän aihion. Sellainen siihen tosiaan kuuluisi.
Sen kummemmin ottamatta kantaa malleihin (rakentelu), niin silmää aina hivelee Gulf-värit. Tynnyreissä vielä wanha logo! Sinänsä tyhmää ja kai "epämuodikastakin" diggailla öljy-yhtiötä, mutta minkäs teet. Polttomoottorit kunniaan!
Henkka H 8.5.2017 11:45 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista Stadin Jukka. Tynnyreissä myös Gulfin tummansininen/oranssi väritys, joka oli amerikkalaisen emoyhtiön alkuperäinen sävy. Olen samaa mieltä että polttomoottorit kunniaan.Ainoa oikea moottori on polttomoottori. Isokokoiset Scalectrixit ts. sähköautot ovat asia erikseen.
Lawrence 10.5.2017 08:45 Vastaa lainauksella
Kovasti on hienon näköinen kaksikko ja värien maailma yhteensointuva. Ja rakenteluidea erittäin mielenkiintoisesti keksitty. Jos vinkkejä saa antaa, niin ovien saumojen (ja maskinkin?) "litkutus" lisäisi aitouden tunnetta. (Itse sain tällä palstalla samaisen neuvon, ja litkutettuani yhden harjoituskappaleen otin menetelmän "vakio-ohjelmistooni", ja mallien ulkoasu muuttui kerta heitolla paremmaksi -ainakin niiltä osin.) Suosittelen. Mutta on tuo diodraamasi ilman sitäkin namupala.
Henkka H 11.5.2017 11:51 Vastaa lainauksella
Kiitos positiivisesta kommentistasi Lawrence. Mulla on vähän kaksijakoinen fiilis tuohon oviaukkojen yms. litkuttamiseen. Olen sitä kokeillut ja mielestäni se korostaa niitä jopa liikaakin. Jos katselee oikeata esikuvaa samassa koossa kuin itse pienoismallia, niin niissä ei juuri mustia saumoja näy, poislukien Wartburg. Maskeja olen kyllä litkutellut ja se saa todellakin aikaan hienon syvyysvaikutelman. Taidanpa litkuttaa tuota Minin maskia, sillä se jäi tekemättä.
Lawrence 11.5.2017 12:32 Vastaa lainauksella
Juu ei ovisaumoissa liikaa saa kokorostusta olla, mikä varmaan tapahtuu jos käyttää mustaa tai liian tummaa väriä vaalean pintavärin kanssa ja/tai jos sauman ura on hiemankin liian leveä. Olisikohan jokin harmaan sävy passeli kompromissi? Täytyypä itse kokeilla harmaalitkutusta johonkin raatoon sekä a) nähdäkseen värin vaikutuksen että b) välttyäkseen liialliselta viisastelulta muiden rakentamien hienojen mallien arvioinneissa ;-).
Konehuoneeseen olisi kiva kurkata kuvan kautta. Viitetekstissä mainitset jättäneesi sen kuvaamatta, mutta… Mitäs jos… sittenkin yleisö pääsisi näkemään "kyökkiin"?