Pienoismallit.net

Jagdpanther

Jagdpanther (Sd.Kfz 173) oli toisen maailmansodan aikainen saksalainen Panther-panssarivaunun alustaan perustuva raskas panssarintorjuntavaunu. Jo käytössä oleva runkoa hyödyntämällä vältettiin uusien vaunujen yleisesti kohtaamat luotettavuusongelmat. Nimi "Jagdpanther" (kirjaimellisesti "metsästyspantteri") tarkoittaa gepardia. Jagdpantherin tuotanto alkoi tammikuussa 1944, mutta liittoutuneiden pommitusoffensiivin Saksan teollisuudelle tuottamat vauriot tekivät suunnitelmien mukaisen tuotannon mahdottomaksi. Lopullinen valmistusmäärä olikin vain 392 vaunua. Näin kertoo aina luotettava wikipedia.

Rakentaminen sujui jo kohtalaisen hyvin eikä mitään ylivoimaista tullut vastaa, kuten Tamiyan tavaramerkkinä taitaa olla. Onnistuin kuitenkin katkaisemaan kummatkin hinausvaijerit muoteillessani niitä aavistuksen liian väkivaltaisesti.
Mallin naamiomaalaus vedetty hatusta. Maalattu Tamiyan maaleilla ja koitettu viedä pintakäsittelyä ensimmäistä mallia pidemmälle vetelemällä emalimaalilla vähän valumia. Ristit maalasin itse, kuten tarkka katsoja voi huomata ja numerot ovat dekaalit. Lisäksi työkalutelineessä oleva kupari "kaapeli" kaipaa vielä tarkentavia asiantuntijalausuntoja oikeasta väristä. Sitä en löytänyt internetin syövereistä nopealla hakemisella. Figuurista tuli taas nappisilmä mutta muuten sekin homma alkoi tuntua jo luontevammalta.

Kuvat otin aiemmin saamillani ohjeilla, mutta kuvien pakkaaminen vei sen vähäisenkin laadun pois. Jos joku osaa tähän vaivaan antaa lääkettä niin otan mielelläni vastaan. Täytyypä siis vieläkin jatkaa kamerasulkeisia.

Tästä on taas hyvä jatkaa kohti kesää!

Kommentit

Varsin mukavan kissan olet saanut aikaiseksi. Aino mikä pistää silmään on telaketjut joiden oletan olevan sarjan mukana tulevat letkut? Lähinnä tuo yläjuoksun laskeutuminen vetopyörän jälkeen, hankala sinällään saadakin hyväksi letkuissa. Muuten säistämiset ja työn jälki vaikuttaisi olevan kunnossa, ja hatusta vedetty naamiokaaviokaan ei kirvele silmää.
JuhaO 27.4.2017 16:35 Vastaa lainauksella
Minusta hyvä malli panssarintuhoojasta "par excellent". Mallihan kuvaa esikuvaansa yhtenä hetkenä ja kun katsoo alla olevasta linkistä Jagdpantherin ajoa, telaketjujen asento muuttuu jatkuvasti ja hetkellisesti on hyvin lähellä mallissa olevaa asentoa. Maalauskin samantapainen. Videosta voi aina hakea uutta innostusta, jos joku rakentamisessa alkaa nyppiä. äänikin mahtava ja aika tehokas tuo suojamaalauskin on videon loppuvaiheessa, kun vaunu menee puun taakse.

www.youtube.com/watch?v=Qo96H8bf_R0
Lähtökohtaisesti jos rakentaja haluaa mallinsa esittävän jotain tiettyä ajoneuvoa jollain tietyllä hetkellä, se on toki hyvä mainita esittelyssä jotta mahdollinen rakentava kritiikki menee maaliin. Yleisesti ottaen ei ole validi argumentti että tankin telat saattavat liikkuessaan olla milloin missäkin asennossa jos on tarkoitus arvioida staattista mallia, muutoinhan tällä voidaan perustella milloin mitäkin.
Ja nimenomaan rakentavaksi kritiikiksi olin kommenttini tarkoittanutkin eikä suinkaan kettuiluksi.
JuhaO 27.4.2017 18:56 Vastaa lainauksella
Terve Tomi
en minä kommenttiasi kettuiluksi mieltänyt, olen vain eri mieltä. Puuttumatta filosofiseen kysymykseen, voiko AFV malli esittää liikkuvaa AFV:tä niin se, miten telaketju asettuu telapyörien päälle riippuu ketjujen kireydestä ja olen nähnyt sodanaikaisiakin Jagdpanther kuvia, missä telan asento on hyvin lähellä sitä, miten M.A:n mallin oikea tela on.
M.A. 28.4.2017 08:38 Vastaa lainauksella
Terve ja kiitos kommenteista! Keskustelette itse asiassa erittäin osuvasta aiheesta koska vaikeimpia rakennusvaiheita oli päättää miten telaketjut laitan, sillä useissa kuvissa ne laskeutuivat aina eri kulmassa. Letkutelat ovat kyllä kieltämättä hankalat asemoida realistisesti, mutta sillä on toistaiseksi mentävä mitä paketista mukana tulee. Hyvä kuitenkin että malli herätti jotain keskustelua :)
Kyllähän noihin löytyy kaikenlaista kikkakolmosta, esim. hammasrivin väliin liimattu ohut metalli/muoviluiska joka pitää letkun ryhdissä. Lämpöäkin voi varovasti koittaa.
Hyvin onnistunut nätti peli!
YT
Kalle