Pienoismallit.net

Morane Saulnier M.S.406 "Kuoleva kotka"

MS-327 Lehtovaara

Tästä jo talvisotaan ehtineestä ranskalaisesta koneesta ja sen taustasta Tally-ho on tehnyt erinomaisen yhteenvedon (http://www.pienoismallit.net/galleria/malli_12361/). Urho Sakari Lehtovaara oli suomalainen hävittäjälentäjä ja Mannerheim-ristin ritari. Sotilasarvoltaan hän oli lopulta lentomestari. Hän lensi noin 400 taistelulentoa joilla saavutti 44 ilmavoittoa ja tuhosi ainakin 6 veturia, useita junia, kuljetuskolonnia ja useita yksittäisiä ajoneuvoja. Lehtovaara aloitti talvisodan helmikuussa 1940 (Lentolaivue 28) ja jo kuukauden kuluttua hän saavutti Moranella ensimmäisen ilmavoittonsa (SB-2 pommikone). Jatkosotaa Lehtovaara jatkoi samassa Morane-laivueessa ollen lentokonetyypin kärkiässä 15 ilmavoitolla. Komennus Lentolaivue 34:ään toi hänet Messerschmitt Bf 109-koneen puikkoihin, ja hän saavutti niillä vielä 29 ilmavoittoa.

Luin nuoruudessani vuosikymmeniä sitten Joppe Karhusen ”Kuolevien kotkien laivue”, josta jäi ikimuistoinen kuvaus lentäjä-assä Lehtovaarasta. Rakensin Pikku-Jättii Lehtovaaraa kunnioittamaan hänen MS-327 Moranensa käyttäen AZ Modelsin 1:48 rakennussarjaa. Tämä rakennussarja tarjosi puitteet scratch-rakentamiselle ja paljon oli tehtävä itse. Hispano-Suizan 12Y/X löysin Engines&Thingsiltä. HS404 konekivääri oli aika helppo tehdä, kunhan sain paikannettua piirustukset. Suurinta mietintää tuotti tuo öljynjäähdytin (ja sen kiinnitys moottoriin), mutta siihenkin löysin lopulta jotain hyödyllistä. Aloittelijan taidoilleni haastava urakka, mutta elän toivossa, että näiden haasteiden myötä seuraavan mallin rakentaminen olisi helpompaa.

Kommentit

Onnistunut malli! Mielestäni säistys kohdallaan. Lähikuvakin näyttää, että aika tarkasti olet koneen rakentanut. Lyijykynän jälki spinnerissä hieman häiritsee, mutta tuskin näkyy jos livenä tämän näkisi.

Moottoripellin auki-kuva lisää plussia.
Mainio on mallisi.
-Timppa
Kiitos, Timppa. Säistys on helppo vetää överiksi, joten oli hyvä kuulla kommenttisi.
Hieno malli AZmodels:in karusta aihiosta, (ainakin ne mitkä olen tehnyt AZ.sta, ovat teettäneet työtä).
Renkaat vähän harittaa, muuten tosi híeno malli, tykkään :) .
Jos tämä on aloittelija tasoa, niin odotan mielenkiinnolla edistynyt mallari vaihetta. Kerrassaan upea esitys. Mitä värejä käytit? Ainakin minusta ne sopivat hyvin toisiinsa. Ovatko Moranen renkaat todella noin vinossa kun edestä otettu valokuva näyttää. Hyvin onnistunut kokonaisuus.

E-P
Tuomo Kamppinen kirjoitti:
Hieno malli AZmodels:in karusta aihiosta, (ainakin ne mitkä olen tehnyt AZ.sta, ovat teettäneet työtä).
Renkaat vähän harittaa, muuten tosi híeno malli, tykkään :) .
Kiitos, Tuomo. Loppusiivouksessa huomasin, että rakennussarjan pikkuosat olivat enimmäkseen vieläkin kiinni valuraameissaan, oli tullut korvattua lähes kaikki. Nuo renkaiden oikeaan kulmaan laittaminen olikin haaste, jota en kunnolla selvittänyt vaikka mallikuvan perusteella yritin silmämääräisesti osua oikein.
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Mitä värejä käytit? Ainakin minusta ne sopivat hyvin toisiinsa. Ovatko Moranen renkaat todella noin vinossa kun edestä otettu valokuva näyttää.
Kiitos, E-P. Värit oli seuraavat:
- Pohjan vaalea siniharmaa: Gunze H338
- Spinneri: Gunze 327
- Keltainen: Gunze H329
- Oliivin vihreä: Gunze 309
- Ruskea: Vallejo Flat Earth 70.983
- Tumma siniharmaa: Vallejo Basalt Grey 70.869

Harottaa molempien renkaiden pitäisi. Oikeanpuoleinen on kutakuinkin oikeasta astekulmassa, mutta vasen puoli puoli valitettavasti ontuu. Koitanpa katsoa, saanko tuon uudelleen tehtyä näin jälkiasennuksena.
Edellisiä on heleppo kompata eli olla samaa mielipuolta!!

yst.terv. Seppo V
Kiitos, Seppo.