Pienoismallit.net

'55 Chevrolet Bel Air A/GS

Tällainen '55 Letukka valmistui pitkän rakentelun jälkeen. Kesällä 2014 aloitin tämän tekemisen, tarkoituksena oli rakentaa suhteellisen yksinkertainen malli muutamilla pienillä parannuksilla, mutta lopulta projekti karkasi aikalailla käsistä, ja muutoksia tuli tehtyä paljon enemmän kuin alunperin oli suunnitelmissa.

Malli esittää NHRA:n Gas Coupes & Sedans ryhmän kilpuria, eli "Gasseria" '60 luvun puolenvälin tienoilta. Malli on rakenneltu aikakauden sääntökirjan mukaan, eli tällä olisi päässyt aikanaan ajamaan noita luokkia.

Kori vaati aika paljon töitä ennen maalausta. Mun lähtökohtana kun oli Revellin uusintajulkaisu alunperin Monogramin '63 julkaistusta sarjasta, joka aikanaan tunnettiin myös nimellä "BadMan", niin tässä uusintapainoksessa korin detaljit olivat jo aikapaljon huonommassa kunnossa kuin joskus ennen. Paneelinrajat oli osittain kokonaan kadonneet, joten ne piti kaivertaa uusiksi ja tuulilasin ylälista piti tehdä muovitangosta, koska sekin oli muottien kulumisesta johtuen kadonnut mallin korista. Muutenkin valusaumoja ja muuta siivottavaa oli riittävästi. Uusi tulipelti tuli myös rakenneltua styreenistä sarjan tarjoaman hirvityksen tilalle, ja uusi syylaripelti syylareineen löytyi Monogramin '56 Chevystä. Se sopikin paikalleen pienen kaventamisen ja madaltamisen jälkeen. Konepellin reikä on muotoiltu kokonaan uudestaan, jotta se sopii yhteen scratchina styreenistä tekemäni scoopin kanssa. Lopulta kori on maalattu ja lakattu Tamiyan Spraylla ja kiillotettu. Listat on tietysti foilattu myös.

Sarjan moottori vaihtui remmiahdettuun Letukan isolohkoon, joka on myös jostain vanhasta Monogramin sarjasta peräisin. Fenderwell pakosarjat on tehty kokonaan scratchina styreenilevystä ja muovitangosta. Moottoria tuli detaljoitua hieman, muun muassa tulpanjohdot, bensalinjat, kaasuvivusto jne on tehty niin aftermarket tavarasta kuin itsetehdyistä osistakin.

Sisusta on melko pitkälti sarjan osista kasattu, tosin turvakaari on hieman muokattuna otettu Monogramin '57 Chevystä. Siihen piti tosin lisätä pari poikkitankoa, joihin turvavyöt voi kiinnittää ja takapenkin läpi menevät turvakaaren putket on myös styreenitankoa. Kojelautaan tuli lisättyä kiekkamittari ja mittarinvaijeri, joka menee aina puolalle asti kuten oikeassakin autossa. Muuten sisusta on vaihdekeppiä lukuunottamatta aikalailla suoraan laatikosta.

Alustan puolella joutuikin taas tekemään hieman muutoksia. Sarjassa kun alunperin on pakoputket ja vaimentajat valettu pohjaan kiinni, niin jouduin sahaamaan vaimentimet pois, paikkaamaan syntyneet reijät styreenillä ja kaivertamaan kiinnivaletut putketkin irti. Melkoisen kittailu ja hiontaurakan jälkeen pohjalevy sai maalit päälleen… Vaihteiston poikkipalkki syntyi styreenilevystä muutamalla kuusikulmaisesta muovitangosta leikatulla pultinkannalla detaljoituna. Etuakseli koki myös hieman muutoksia, uudet olka-akselit tein scratchina ja se vaati pari muutosta myös itse akseliin. Takana setuppi on melkolailla sarjan alkuperäinen, mutta pieniä muutoksia sielläkin joutui tekemään ja lopulta alusta on detaljoitu jarruputkilla ja -letkuilla, bensalinjalla ja scratchina tehdyllä bensapumpulla.

Paljon työtä tässä oli, mutta lopputulokseen voi olla ihan tyytyväinen. Projektikuvia ja lisää kuvia valmiista mallista voi käydä kattomassa FCMA:n foorumilta Tuosta. Palautetta otetaan mielellään vastaan, kun ainahan tässä olis tarkoitus kehittyä ;).

Kommentit

Nipa K. 25.3.2017 20:54 Vastaa lainauksella
Kehuin tätä jo tuolla Fcma:n foorumilla, mutta kai tätä voi vielä täälläkin kehua :D.

Elikkäs erittäin komea Gasseri valmistunut Nikon pajalta vaikka tässä olikin aika paljon tekemistä, lopputulos palkitsee. Värivalinta sopii mielestäni mainiosti tähän ja hienoa, että olet valmistanut itse esimerkiksi pakosarjat.

Sitten vain seuraavan projektin pariin! Valmistuiskohan se Malibu sitten seuraavaksi ;)…

-Nipa
Mahoton komiapa on,eipä tarvi palioa muuta mainita.
Tää on kyllä hieno! Paljon olet työtä ja aikaa käyttänyt tähän ja lopputuloskin on sen näköinen. Komea gasseri ja värivalinta on osunut nappiin.
Kyllähän tästä pitää antaa ansaitut kehut. Perusteellista joka kohtaan ylettyvää muokkausta ja värkkäystä. Monta pistettä klikkailen tälle tyylikkäälle gasserille.
Lawrence 27.3.2017 09:42 Vastaa lainauksella
Hieno kilpuri! Maalipinta kiiltelee mahtavasti ja on tasainen. Muutenkin voisi mennä vipuun jos joku näyttäisi kuvat kertoen niiden olevan oikeasta autosta, koska malli on niin aidon näköinen. Ainoa pienen miinuksen olen havaitsevinani slickseissä: niiden pinta näyttää koveralta vaikka pitäisi kai oleman aavistuksen kupera (tai päinvastoin), tai sitten kuvakulma vääristää todellisuutta.
Kiitos kaikille kommenteista! Mukava lukea jotain palautetta kun vihdoin sai tämänkin valmiiksi.

Paljon muutoksiahan tähän tuli tosiaan tehtyä toisin kuin alunperin oli tarkoitus. Tosin vanhojen sarjojen jonkinlainen parantelu on hauskaa, ja tässäkin kohtaa pystyy toteamaan, että kyllä tällaisestakin sarjasta saa ihan näyttävän mallin aikaan…

Nipa: Malibu ei varmaan ole vielä seuraavana valmis, kun tuo Ford Thunderbolt Super Stock on tuossa aika pitkällä. Mutta T-Boltin jälkeen luulisin että on Malibun vuoro…Sen rakentaminen kiinnostaa nimittäin itseäkin!

Lawrence: Tarkkasilmäinen kaveri, noi slicksit on tosiaan vähän hassun malliset kulutuspinnaltaan. Noi slicksit ja takavanteet on jotkut ikivanhat (Oliskohan jostain '60 luvun sarjasta..?), eli ne piti kuitenkin saada käytettyä tähän malliin. Olishan niitä voinut toki hioa niin, että koko kulutuspinta ottaa maahan kiinni, mutta eipä tullut mieleen :D.
Nipa K. 27.3.2017 21:18 Vastaa lainauksella
Niko Lindström kirjoitti:
Nipa: Malibu ei varmaan ole vielä seuraavana valmis, kun tuo Ford Thunderbolt Super Stock on tuossa aika pitkällä. Mutta T-Boltin jälkeen luulisin että on Malibun vuoro…Sen rakentaminen kiinnostaa nimittäin itseäkin!
Ainiin sulla oli sekin työn alla! Mielenkiinnolla odottelen myös sen valmistumista.
Joo, se ei vaatisi enää ihan hirveästi, tosin korin kiillotus on aika tuskaista korin hankalista muodoista johtuen. Kiillotus siis ottaa oman aikansa, eli ei kannata henkeä pidätellen odotella :D.