Pienoismallit.net

Antonov AN-22

Antonov AN-22 "Anteus"

1950 ja -60 luvun taitteessa Neuvostoliitossa Antovin suunnittelutoimistossa aloitettiin raskaan kuljetuskoneen suunnittelu. Elokuussa 1964 Antonov AN-22 kuljetuskoneen ensimmäinen prototyyppi valmistui. Ensilento oli 27. helmikuuta 1965 ja suurelle yleisölle kone esiteltiin Pariisin ilmailunäyttelyssä kesäkuussa 1965.

AN-22 on maailman suurin sarjatuotannossa ollut potkurikone. Valmistuksen loppuessa tammikuussa 1976, koneita oli valmistunut kaikkiaan 66 kpl. Vuosien saatossa yhdeksän konetta on tuhoutunut onnettomuuksissa. AN-22 -koneita on edelleen käytössä Venäjälla ja Ukrainassa.

Tekniset tiedot:
- miehistö: 5–6
- pituus: 57,90 m
- kärkiväli: 64,40 m
- korkeus: 12,53 m
- tyhjäpaino: 114 000 kg
- maksimi lentoonlähtöpaino: 250 000 kg
- moottorit: 4 kpl Kuznetsov NK-12MA potkuriturbiinia, vastakkain pyörivät potkurit
- maksiminopeus: 740 km/h

Rakennussarja:

Jos haluaa rakentaa valtavirrasta poikkeavaa ja varsinkin itäkalustoa, niitä Amodel tarjoaa. Kuten monet kuitenkin jo tietävät, Amodelin sarjat eivät ole aloittelijoille sopivia. Valujälki on karkeaa ja osien yhteensopivuus on huono ja raaputeltavaa, kittaamista sekä hiomista kyllä riittää. Niin tässäkin.

Tämä sarja on ns. multimedia-sarja. Mallin runko, siivet ja korkeusvakaajat ovat lasikuitua. Rahtitilan sisäseinät ovat vacu-muovia ja muut osat matalapaine muovivalua. Ei tarvitse paljon valehdella , jos sanoo että tässä sarjassa yksikään osa ei sovi suoraan paikoilleen.

Valmistaja oli liimannut runkopuolikkaat jo valmiiksi yhteen ja siinä oli saumassa ylä- ja alapinnalla n. millimetrin porras. Myös siipien (se on yksi yhtenäinen osa) ja korkeusvakaajien liittäminen runkoon oli aikaavievä ja työläs operaatio, koska sovituksissa oli heittoa siten, että kivikovaa lasikuitua piti poistaa useita millimetrejä.

Toinen hankala työ oli laskusiivekkeiden tekeminen. Osissa ei ollut kohditustappeja ja noiden ”pikkupalojen” saaminen samaan linjaan oli lähestulkoon mahdotonta.

Koska mallin omat potkurinlavat muistuttivat ”halkoa”, tein molemmista lavoista yhden masterin ja valoin resiinistä kaikki 32 potkurinlapaa itse. En saanut lapoihin niin paljon kiertoa kuin pitäisi olla, mutta näyttää ne kuitenkin paremmalta kuin alkuperäiset.

Mallin valkoinen yläosa on maalattu Tamiyan valkoisella Surface Primerilla ja harmaa osa Akanin Faded Greylla 73059. Muut värit ovat Tamiyan akryyleja ja Alcladin metallivärejä. Pinnassa on Tamiyan puolikiiltävä lakka.

Näin ison mallin maalaaminen ruiskulla on aika haastava operaatio. Teinkin niin, että siipiosa oli mahdollisimman pitkään irti ja maalasin rungon ja siiven erikseen valmiiksi ja liitin ne yhteen ja viimeistelin kiinnityskohdan aivan lopuksi.

Mallin esikuva on Neuvostoliiton aikainen Aeroflotin kone 1980-luvulla.

Kommentit

No johan on malli. Tuohan on varsinainen järkäle. Hyvin on onnistunut rakentaminen ja maalaus. Kaikin puolin onnistunut kokonaisuus.

E-P
Tuskien taival on varmasti ollut. Tai sitten Ari A:lle oikeastaan mielihyvän tuottaja. Ei tosiaankaan sovi aloittelijalle, eikä muillekaan jotka luulevat osaavansa.
Malli on siis aivan ammattilaisen tekemä ja sen huomaa, kun lukee Arin kertomuksen.

Joka tapauksessa ei noista kuvista ainakaan huomaa vaikeuksia mallin teossa.

Olikohan näin, että joskus 80-90-luvulla tämä oli käymässä Helsingissä. Vuotta en muista kun tuli koluttua siellä joka vuosi motocrossia katsomassa. Mutta Ruskeasannan silloisella Motocross-radalla oli MM-kisa. Kesken kisan varmaan kymmenentuhatta katsojaa katseleekin taivaalle, sillä koneen meteli voitti ylivoimaisesti käynnissä olevan MM-erän.
Muistan metelin ja kone näkyi ottavan korkeutta hyvin hitaasti. No meni offtopicin puolelle.
-Timppa
Tally-ho 29.3.2017 19:11 Vastaa lainauksella
Mielettömän hieno malli. Näin sen livenä Tampereen pienoismallipäivillä. Malli on kooltaan massiivinen ja viimeisen päälle rakennettu. En voi vain kuvitella kuinka paljon työtä ja hikeä tämän mallin saamiseksi on vuodatettu. Syvä kumarrus ja vilpitön onnitteluni!
Eugene S 30.3.2017 06:56 Vastaa lainauksella
Hieno malli!
Kiitos Timo, Matti ja Eugene!

Malli oli enemmän ja vähemmän työn alla keväästä 2013 alkaen, ja kyllähän se alkoi loppuvaiheessa stressaamaan, kun valmista ei meinannut tulla millään. Sitten piti laittaa deadline, joka oli Tampereen näyttely, johon se valmistuikin edellisenä iltana.

Ari
Upea suoritus! Itse en kuvittelisi edes koskevanikaan tällaiseen hirvityksen… Etenkin kun nyt tuli esille, että mallissa on lasikuituisia osia.
Lyhyesti: upea! Pidän!!
Tampereella livenä, iso ja komee!
Komppaan edellisiä kommentoijia ja väitän malliasi onnistuneeksi. Yhtään väheksymättä muita esillä olleita komeita lentokonemalleja, kyllähän se oli tämä joka kiinnitti huomion ensimmäisenä Tampereen näyttelypöydällä. Tai ainakin tämän huomasi jo ovelta.:) Harvassa ovat ne lentokoneet, joiden potkureitten ali mahtuu ajamaan kuorma-autolla. Huima laite kun vertaa vaikkapa tuota ZIL-131:ä moottorin kokoon.
Ompa kyllä valtava malli. Empä löydä tästä valitettavaa. Pari A-modellia tehneenä ja useampia laatikossa tarkastelleena voin todeta, että hatunnoston arvoinen suoritus. Kiva että näitä isompiakin lekomalleja on saatavilla 1/72 skaalassa.
PS. Vahva viikonmallikandidaatti.
Jälleen hieno malli pikkuskaalassa!
YT
Kalle
Upea lopputulos tästä ilmojen jättiläisestä, kaikki on kohdallaan joten ei tästä voi kuin pitää!
No nyt!

Huh, voin vain kuvitella minkälainen homma näin suuren mallin käsittelyssä ja työskentelyergonomiassa on voinut olla.

Kerrassaan vaikuttava kokonaisuus - tämä pitäisi ehdottomasti nähdä livenä.

Malliin on saatu myös aidosti raskaan koneen ilmettä. Jännittävä yksityiskohta tuo siivenkärkien negatiivinen dihedraalikulma. Voisi arvailla, että se on antanut omat haasteensa siivekkeiden kiinnittämiselle.

Ainoa seikka, mikä estää minua antamasta aivan täysiä pisteitä, on se että minun makuuni koneessa voisi olla hieman enemmän vanhan kunnon neuvostoaikojen nuhjuisuutta ja turbiinien kerosiininkatkua.

Erikoispropsit vielä hyvin silitetystä lakanasta :) Toimii mainiosti suuren mallin taustana.
Klaus Pylkkänen kirjoitti:
Ainoa seikka, mikä estää minua antamasta aivan täysiä pisteitä, on se että minun makuuni koneessa voisi olla hieman enemmän vanhan kunnon neuvostoaikojen nuhjuisuutta ja turbiinien kerosiininkatkua.
Kiitos Klaus!

Tuon aikaiset neuvostokoneet olivat hirvittävän huonon näköisessä kunnossa, ja itsekin olisin halunnut likaisemman, mutta minussa ei ollut miestä sotkemaan liikaa tätä aikamoisen työn vaatinutta mallia. Se on kuitenkin livenä hivenen nuhruisemman näköinen kuin kuvissa.

Mallin voi nähdä ehkä syyskuussa Lahdessa ja varmasti Tikkakoskella tammikuussa.

T. Ari
AJ 1.4.2017 14:19 Vastaa lainauksella
Moi Ari, Yllä olevia kehuja kompaten, massiivisen upea lekomalli, joka on vaatinut paljon työtä - lisäksi hyvä taustoitus ja rakentamiskuvaus. Viikon malli olettaisin. Kaikinpuolin loistava! Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ!

Ari
Hieno ja erittäin huolellisesti tehty mahtimalli. Tämä on nähty on elävänä ja tarkkaan tiirailtu Tampereen tapahtumassa ( is.gd/Q49Z4g ). Hurjaa varmaan tehdä tätä, kun deadline häämöttää uhkaavasti. Sopivasti yksityiskohtia tähän skaalaan. Ei mitään huolta vanhennuksesta - joskushan nämä esikuvat tehtaalta ulos putkahtavat uudenkarheana. Kiitos rakennustarinasta ja onnittelut (Amodel-kertoimella) ison projektin läpiviennistä.
No nyt ollaan isojen asioiden äärellä! Tosi hienoa jälkeä olet tehnyt short run sarjasta. Alusta tankkiautoineen on erinomainen lisä konkretisoimaan järkäleen kokoa.
Kiitos Kalle kommenteistasi!

Ari