Pienoismallit.net

Junkers JU-52/3m "Kaleva"

OH-ALL

Aero oy:llä oli 30-40-luvulla käytössään viisi Junkers JU-52-konetta, Sampo, Kaleva, Karjala, Waasa ja Petsamo. Kaleva saapui yhtiön käyttöön 14.7.1936

Välirauhan aikana, 14. kesäkuuta 1940, Kaleva oli reittilennolla Tallinnasta Helsinkiin. Suomenlahden yläpuolella, noin 30 kilometrin päässä Tallinnasta koneen sivuille ilmestyi kaksi neuvostoliittolaista DB-3 pommikonetta. Toisen koneen kk-ampuja avasi tulen noin 50 metrin etäisyydeltä ja ampui Kalevan 2 kilometrin korkeudesta mereen. Koneen lentäjä, radisti ja kaikki seitsemän matkustajaa menehtyivät hyökkäysessä. Koneen putoamisalueella oli odottamassa neuvostoliittolainen sukellusvene, joka keräsi merestä matkustajina olleiden ranskalaisten diplomaattien kuriiripostit. Paikalle hälytetty vääpeli Ilmari Juutilainen kävi toteamassa Brewster-hävittäjällään tapahtuneen tuhotyön, muttei ei enää nähnyt hyökkääjiä.

Suomalaisuus-ryhmärakentelua varten päätin rakentaa legendaarisen Kalevan. Rakennussarjaksi valitsin Eduardin JU-52:n mittakaavassa 1/144. Hankin mallia varten myös Eduardin fotoetsit ja Kuivalaisen siirtokuvat. Etsin netistä mahdollisimman paljon referenssikuvia ja päätin tehdä mallin, jossa mm. moottoripellit olivat leveämmät ja laskutelineiden pyörät suojuksilla varustettuina. Oheisena on kuvia kyseisestä ulkoasusta.

Malli oli ihan ok ja simppeli rakennettava. Ohjaamon monimutkaista lasitusta varten sarjassa oli omat maskit. Moottorien pellitykset, pakoputket ja muutamat muut yksityiskohdat modifioin itse. Fotoetsisarjasta sain mm. kehäantennin, pitot-putken ja moottorien päällä olevat pienemmät ulokkeet (itse asiassa minulle ei ole vielä valjennut, mikä niiden tehtävä oli). Fotoetsisarja sisälsi myös istuimet matkustamoon, mutta niitä en käyttänyt, sillä matkustamon sisäosia ei ulospäin olisi nähnyt. Ohjaamoon käytin etsiarkilta ohjaussauvat, mittaritaulun ja muutamia muita yksityiskohtia. Tosin ei niitäkään paljoa ulospäin näy. Ikkunoihin maalasin vaaleanharmaat verhot.

Antennivaijerien suhteen 1/144-mittakaava on hankala. Vaijerin tulisi olla hyvin ohut, jottei se hyppäisi silmille. Kokeilin eri vaihtoehtoja 0,03 mm EZ-linesta mormuskasiimaan. Lopulta löysin ratkaisun: vaimoni hius oli juuri sopivan ohut ja se kuitenkin vielä näkyi selvästi. Hiuksen paksuutta en tiedä, mutta puhutaan varmasti millin sadasosista. Koneen pohjamaalasin Humrolin kiiltävällä mustalla, jonka päälle ruiskutin Extreme metalin dark aluminiumia. Lopputulos oli tummahko alumiini. Valokuvista on mahdotonta sanoa, mikä oli alumiinisen rungon vaaleusaste, mutta taiteilijan vapaudella valitsin tuon tummemman sävyn.

Hankin Kalevaa varten Kuivalaisen siirtokuva-arkin. Siinä oli kuitenkin muutamia virheitä, pahimpana peräsimen liian suuri Suomen lippu. Tilasin Arctic Decalsin Mika Jernforsilta oikeankokoiset siirtokuvat. Hänen erinomaiset dekaalinsa istuivat hienosti koneen rosoiseen pintaan. Ymmärtääkseni kaikissa Kuivalaisen JU-52 siirtokuva-arkeissa on nyt Arctic Decalsin tekemät korjausarkit.

Pienestä mittakaavasta johtuen en saanut mallattua kaikkia yksityiskohtia, mutta lähtökohdat huomioon ottaen malli näyttää suurin piirtein kovaonniselta Kalevalta.

Kommentit

Henkka H 24.3.2017 15:31 Vastaa lainauksella
1/144 !! Luulin ensin huomattavasti suuremmaksi mittakaavaksi. En ole varsinaisesti lentokonemallari, mutta Revellin Junkers F 13:n 1/72 tehneenä mulla on ehkä pientä otepintaa Junkersseihin :) Modifioinnit, etsaukset ja pienen mittakaavan huomioon ottaen unohtamatta vaimon hiusta (ennekuulumatonta) on todettava että erinomaisen hyvin tehty malli. Hyvät kuvat joihin nuo pari mustavalkoista antavat historiallista taustaa.
Suomi-ryhmiksen taso jatkuu huikeana. Erittäin hieno Kaleva. Verhojen maalaaminen on mainio idea. Täytyy laittaa mieleen omaa Junkersia ja DC-3:ta varten.
Moottoripankkojen päällä siivessä olevat pystyt "levyt" ovat polttoainemittarit.
Loistava mikroskaalan leko. Aihevalinnasta erityisplussa. Hius on juuri sopiva antennilanka tähän skaalaan. Hyvin oivallettu. Vähän on välillä muut yksityiskohdat hieman liian paksuja, mutta hankala niitä on tässä lähteä ohentamaan.

Hieno!
Aina silloin tällöin tulee vastaan pienoismalli, jota katsellessa ei voi kuin hiljentyä ja huomata miten suupielet pikkuhiljaa vääntyvät hymyyn. Tässä on yksi sellainen. Upea malli kerrassaan. 1/144 mittakaavan antennivaijereita olen itsekin pohdiskellut. Hius näyttäisi olevan hyvä vaihtoehto.
poistettu

Hyvää viikonloppua!
Tuo oli jossain julkaisussa aikoinaan, jossa oli keksitty erilaisia hauskoja merkityksiä siitä mistä sanoista lentoyhtiöiden nimet voisivat olla lyhenteitä. Ei liity millään tavalla Kalevaan saati pilkkaa koneen miehistöä tai ketään muutakaan. Rajoitan vastaisuudessa verbaaliakrobatiani tämän sivuston ulkopuolelle. Anteeksipyyntöni kailkille, jotka tästä mielensä pahoittivat. Teksti lähtee kommentistani nyt.
Hieno malli!
YT
Kalle
Mika Kauranen kirjoitti:
Hei vaan. Eikö tuo ole hieman turhaa syyllistämistä, alasammutun koneen ohjaajia kohtaan?

Malli on erittäin hieno ja mielestäni erittäin hyvin sopiva "Suomalaisuus" ryhmikseen.

Annatko neukkulaisille hävittäjälentäjille tuon takia oikeutuksen suomalaisen siviililentokoneen alasampumiselle?

Mielestäni erittäin huono veto.
Kuka minkäkinlaisesta huumorista tykkää, mutta itse en kykene näkemään niin minkäänlaista yhteyttä kyseisen humoristisen letkautuksen ja Kalevan alasampumisen välillä, joten en myöskään ymmärrä miten tuosta voi pahoittaa mielensä.

Historiaa on pakko sivuta sen verran, että koneenhan ampuivat alas neuvostoliittolaiset pommikoneet, eivät hävittäjät. Kuvauksessa mainitut diplomaattipostit taas vihjaavat siihen suuntaan, että tuo olisi ollut alasampumisen syy, mutta nähdäkseni on melko vakuuttavasti osoitettu ettei teoria ole todennäköinen useammastakaan syystä.

Itse malli on pirun hieno, etenkin kun rakennussarja ei käsittääkseni ole kaikkein helpoimpia. Vinkin siirtokuvien virheestä otan kiitollisena vastaan kun malli ja siirtokuvat ovat rakentamista odottamassa. Kohteeksi tosin valikoitunee jokin toinen yksilö, mutta aika näyttää.
Eugene S 24.3.2017 20:03 Vastaa lainauksella
Henry Hammar kirjoitti:
1/144 !! Luulin ensin huomattavasti suuremmaksi mittakaavaksi.
Minulla oli samaa mieltä. Oikein tyylikäs Junkers!
Tally-ho 24.3.2017 20:43 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille kolleegoille kommenteista ja pojoista!

Kari B:lle kiitos tiedosta moottoripankkojen ulokkeista.

Kalle: mikä on tuorein arvio alasampumisen syistä? Olin siinä uskossa, että diplomaattipostin anastus oli ainoa virallinen tulkinta

T. Tally-ho
Veli, Tally! Erinomaisen upea Ju-52 "Kaleva". Päässä pyörii useita ylistäviä adjektiiveja… Valitsin niistä nyt: UPEA!!
Pieni ja hieno pala Suomalaista ilmailun historiaa!
Tally-ho kirjoitti:
Kalle: mikä on tuorein arvio alasampumisen syistä? Olin siinä uskossa, että diplomaattipostin anastus oli ainoa virallinen tulkinta
Kalevan alasampumisestahan ei ole järjestetty minkäänlaista virallista tutkintaa, joten virallisia tulkintoja ei myöskään ole, vaan tapaus on jäänyt lähinnä historiantutkijoiden selvitettäväksi. Käsittääkseni vahvimpana teoriana pidetään, että Neuvostoliiton määräämää Baltian saartoa vain tulkittiin pilkulleen ja sitä valvovat pommittajat ampuivat Kalevan alas, koska se oli lentämässä saartoalueelta pois.

Noita diplomaattipostiteoriaa vastaan puhuvia seikkoja ovat ainakin:
1) Koneen alasampuminen on erittäin epävarma tapa saada posti haltuun sekä koneen uppoamistavan että paikan suhteen. Postit olisivat voineet painua koneen mukana pohjaan ilman, että niistä olisi nähty vilaustakaan.
2) Neuvostoliiton ote Virosta oli niin vahva, että postit oltaisiin voitu ottaa haltuun lentokentällä.
3) Jos oikein muistan, niin sukellusveneen liikkeet ovat tiedossa ja sen oleminen kyseisessä paikassa oli silkkaa sattumaa.

Risto Nikun Kalevan kuolemanlento lienee uusin ja laajin selvitys aiheesta ja yllä mainittu perustuu pitkälti siihen, sikäli kuin muistan yksityiskohdat oikein.
Tally-ho 24.3.2017 23:10 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista Petri ja Harry!
Tämänkin nyt poistan.

A. L. veti mielestäni huonon lausahduksen pois, joten vedän minäkin kommenttini pois.

Pääasia, että mallaillaan hyviä malleja.

Hyvää viikonloppua.
On kuin koru!! Hiano!!
25.3.2017 00:09 Vastaa lainauksella
Hieno on malli!
Sen korjaisin, että Ilmari Juutilainen oli sotilasarvoltaan vääpeli, kun hän BW-360:lla Malmilta teki 25 minuuttia kestäneen tiedustelulennon alas ammutun Kalevan luokse. Lentomestariksi hänet ylennettiin 11.3.1941.
Ju-52 on hieno kone ja niin on tämä malli myös. Saattaa olla haastavaa tuo metallihohdon loihtiminen 1/144 pintaan aidonoloiseksi. Olisi erillisen gallupin paikka kuka mitäkin maalia kannattaa. Napakat yksityiskohdat tekevät tässä koossa eetwarttia. Siirtokuvien sovittelu lienee myös kertaluokkaa haastavampaa. Tuskin on valmistunut pelkkien lukulasien avulla tämä - onko luupissa ollut kerroin 2,5 vai suurempi? Laadukas kokonaisuus.
Tally-ho 25.3.2017 09:42 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista Seppo, Raimo ja I.T.

Raimo: hyvä että korjasit oikeaksi Juutilaisen sotilasarvon

I.T. : Arvasit oikein, käytin otsalampulla varustettua 2,5 x suurennuslasia lähes koko ajan. Detaljit tuossa mittakaavassa ovat todella pieniä

Ja sitten kaikille muillekin. Unohdin laittaa taustoitukseen erinomaisen linkin Malmin lentokentän vihkiäisistä, toukokuussa 1938.

yle.fi/aihe/artikkeli/2008/10/29/malmin-lentokentan-vihkiaiset

Kaleva näkyy filmillä hienosti suunnilleen kohdasta 3 min. 45 sek. eteenpäin.

p.s. toivottavasti emme tule näkemään kentän hautajaisia poliitikkojen hölmöilyn takia :-(
Todella hieno "Junnu täti" alias Tante Ju. Suomenkieliset laatusanat on jo käytetty, pitää lainata…AAAWWWSOME!
Tally-ho 26.3.2017 11:06 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista E-P!

t. Tally-ho
Mittakaava on masokistinen, mutta näköjään mestarin käsissä ja otsalampun suurennoksella Tally-Ho on tehnyt
Suomen historiaa fyysisessä koossa pienen-, mutta kuitenkin suuren teon.

Malli on rakennettu tarkkaan esikuvansa näköiseksi ja varmasti kutsumuksesta asiaan. 1:144 ei ikävä kyllä ole pienoismallitapahtumissa suuren yleisön suosikkeja, koska he eivät välttämättä ymmärrä mallailusta juurikaan. Sen sijaan täällä tämä on jo nyt saanut aikaan paljon mielenkiintoa ja hyvä niin.

Ylempänä ketjussa oli jotain poistettukin ja en oikein päässyt jyvälle niistä, mutta haitannooko tuo. Jos joku kirjainyhdeistelmä oli siellä esillä, niin tämä mallihan on melkein nimikkokone Tally-ho:lle.
OH-ALL…all-ho..
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Nyt löytyi myös aivan uutta käyttöä vaimoillekin. Uusiokäyttöhän on must joka alalla. -Kunnioittaen siis vaimosi näkemystä Suomen historian tallentamisesta jälkipolville.
Tally-ho 26.3.2017 14:02 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuistasi Timo,

Nimikkokoneeksi ALL-HO otan Tante-JU:n nöyrillä mielin :-) Tuohan oli mainio oivallus ja lämmittää vanhan mallarin mieltä

t. Tally-ho
AJ 2.4.2017 14:38 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho, Eipä tässä tarvinne tehdä muuta kuin taas kompata kaikkia ylläolevia kehuja; kerrassaan loistavaa mallaustyötä. Kiitos hyvästä taustoituksesta ja rakentamiskuvauksesta.

Itse Junkers Ju-52/3M "Kaleva" lekomalli on huipputyötä tarkasteli sitä mistä kulmasta tahansa - upea lopputulos!

Aihealue iskee "suomalaisuus" teemaan kuin miljoona volttia, sillä kukapa suomalainen ei olisi kuullut "Kalevan" tarinan jotain versiota - erittäin bueno mallausaihe.

Erityiskiitos Junkers Ju-52/3M "Kaleva" mv-valokuvista, jotka samalla myös osoittanevat, kuinka hienosti olet taas kerran onnistunut rakentamaan ja viimeistelemään esikuvan mukaisen lekomallin. Mestarillinen toteutus teemaan; einekset ovat kasassa myös viikon malliksi.

Lopuksi lainaan Timoa edeltä, koska hän mielestäni toteaa erittäin osuvasti seuraavaa: "Mittakaava on masokistinen, mutta näköjään mestarin käsissä ja otsalampun suurennoksella Tally-Ho on tehnyt Suomen historiaa fyysisessä koossa pienen-, mutta kuitenkin suuren teon. Malli on rakennettu tarkkaan esikuvansa näköiseksi ja varmasti kutsumuksesta asiaan." Parhain terveisin, AJ
Tally-ho 2.4.2017 22:00 Vastaa lainauksella
Terve AJ,

Kiitos taas positiivisista kommenteistasi. Ne vetävät ihan hiljaiseksi ja todella lämmittävät meikäläisen mieltä.

T. Tally-ho
Onnittelut!

Hieno mallisi sai aivan aiheellisesti tittelin.
Tally-ho 3.4.2017 22:35 Vastaa lainauksella
Kiitos Mika!

T. Tally-ho
Onnittelut viikon mallista, Tally-ho

Yst. terv. Seppo
Tally-ho 5.4.2017 09:37 Vastaa lainauksella
Kiitos Seppo!

T. Tally-ho
Näin se piti mennäkin.
Onnittelut.
-Timppa
Tally-ho 6.4.2017 00:13 Vastaa lainauksella
Kiitos onnitteluista Timppa!

T. Tally-ho
Eugene S 6.4.2017 07:44 Vastaa lainauksella
Onnittelut viikon mallista!
Tally-ho 6.4.2017 08:41 Vastaa lainauksella
Kiitos Eugene!

T. Tally-ho
Onnittelut viikon mallista. Tyylikästä jälkeä pienessä mittakaavassa!
Tally-ho 9.4.2017 14:21 Vastaa lainauksella
Kiitos Janne!
AJ 17.4.2017 19:43 Vastaa lainauksella
Tally-ho, Myöhästyneet onnittelut ehdottomasti ansaitusta viikon mallista! Terkuin, AJ

PS Erityiskiitos sinulle, että olet jaksanut laittaa tässä vuosien varrella upeita pienoismallejasi saitille meidän kaikkien ihailtavaksi.
Tally-ho 19.4.2017 11:06 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ,

Jatkan mallailiua tasaiseen tahtiin ja koneita tulee vielä ainakin pari kappaletta tälle saitille tänä vuonna.

t. Tally-ho
JuhaO 20.4.2017 02:04 Vastaa lainauksella
Terve Tally-ho,
onnittelut, todella hieno malli historiallisesta koneesta.

BTW, Yefim Gordonin Soviet Air Power in World War 2 sivulla 81 on väriprofiili DB-3T M-86:sta, joka ampui Kalevan alas, jos jotakuta kiinnostaa tehdä malli Kalevan pudottajasta. Profiilin oikeellisuudesta en osaa sanoa mitään varmaa.
Tally-ho 22.4.2017 14:55 Vastaa lainauksella
Moi Juha,

Kiitos onnitteluista. Täytyypä käydä katsomassa mainitsemasi punabandiitin väriprofiili.

t. Tally-ho