Pienoismallit.net

Porsche 928S

Kuvausmalli omalle Porschelleni

En ole rakentanut yhtään pienoismallia yli kahteenkymmeneen vuoteen mutta nyt tuli tarve suunnitella ja rakentaa mallikappale omalle Porschelleni kevään maalaus/teippaus-urakkaa varten. Omasta pihasta löytyy siis esikuva tälle autolle ja pienoismalliin olen toteuttanut omia visioitani siitä, miltä oma autoni tulee tulevaisuudessa näyttämään. Rakennusmalliksi valitsin Tamiyan 1:20 mallin jotta se olisi hivenen keskimääräisiä pienoismalleja suurempi ja näin ollen maalaus/teippaus-suunnitelmat olisi helpompi toteuttaa. Luin ennen työn aloittamista paljon tämän sivuston ohjeita ja keskusteluja ja lisäksi Youtubesta löytyi hyviä videoita aiheesta. Pyrin tekemään kaiken mahdollisimman tarkasti ohjeiden mukaan pohjatöistä alkaen ja omiakin yksityiskohtia syntyi paljon. Niistä merkittävin on että autossa on toimivat valot edessä ja takana ja ohjeista poiketen lamput saa tarpeen tullen laskettua alas.

Projekti alkoi kaikkien osien pesulla saippuavedellä ja huolellinen kuivaus kylpyhuoneen lattialla jatkoksi. Ensitöikseni massasin kattoluukun pois mallista kun omassani autossanikaan ei semmoista ole. Pohjamaalaus tehtiin isommille osille kynäruiskulla ja pienemmät pohjamaalasin pienellä pensselillä. Maalina tässä oli autoille tarkoitettu vaaleanharmaa akryylipohjamaali. Pohjamaalaus tehtiin kahteen kertaan. Pintamaalina on omassakin autossa oleva RollsRoycen Space Grey-metallihohto siniharmaa joka oli autoni rakentamisvuonna erikoisvärilistalla tarjolla ko. malliin. Värin vedin kynäruiskulla pintaan kolme kertaa. Vauhtiraidat on maalattu kiiltävän oranssilla ja väri on valittu läheltä Gulf-logoa mutta kiiltävämpänä. Raitojen maalipinta on vedetty kahteen kertaan. Samalla auton etuspoileri, kylkien alareunat ja takapuskurin alaosa saivat saman värin. Halusin että autoon tulee legentaarista Gulf-lookia ja tästä maalauksesta löytyy maailmalta toinen Porsche 928S joka liikkuu kilpanumerolla 64. Päälle vetäsin 3 kerrosta kirkasta akryyli lakkaa. Kaikissa maalikerroksissa käytetty akryylimaaleille tarkoitettua ohennetta. Ennen lakkaa tummensin kevyesti kaikki ovien yms. raot harmaalla mutta kuitenkin niin ettei ne vaikuttaisi epäluonnolliselta.

Sisustan maalasin tummansiniseksi kuten omassa autossanikin mukaan lukien penkkien keskiosien vaaleat raidat. Halusin että sisusta näyttää mahdollisimman autenttiselta omaani nähden joten lattiat pienoismallissa on oikean sävyistä kangasta, samoin takaluukun sisus sekä ovien keskiosat. Lisäsin myös hanttarin puolelle käsintehdyn jauhesammuttimen kun omassanikin semmoinen juuri tuosta paikasta löytyy. Pienenä yksityiskohtana ihmettelin muuten sitä, että miksi tämän pienoismallin ovissa on ikkunaveivit vaikka S-malliin niitä ei tietääkseni ole koskaan ole ollut tarjolla vaan vain sähköikkunaversioita. En kuitenkaan ryhtynyt niitä hiomaan pois kun pelkäsin että pilaan ovien sisäpahvit.

Taka- ja sivuikkunat on tummennettu oikealla auton aurinkokalvolla kuten omassanikin autossa. Auton valot on toteutettu Clas Ohlsonilta ostetuilla miniledeillä ja kahdella AAA-paristolla kytkettynä niin että virtapiirissä on 3V-jännite. Virtapiirin välissä on vaimolta "lainatusta" sähkötuikusta purettu mikrokytkin että valot saa päälle ja pois helposti. Vaimo ei kyseistä tuikkua tietystikään tule enää näkemään..:)

Pohjan osat on maalattu oman autoni värien mukaan. Tamiyan maalausohjeissa oli oikeaan autoon nähden mielestäni hieman virheellisiä värioheita. Tamiyan malli on kyllä varsin yksityiskohtaisen tarkka mutta lisäsin rautalangasta muotoillut jouset eteen kun semmoisia ei pienoismallin iskareissa ollut. Vanteet on laatikosta löytyneet alkuperäiset mutta ne menee heti vaihtoon kun löydän jostain pienoismalliin sopivat BBS:n versiot jotka itselläni oikeassa autossa on.

Konehuone on värien osalta detaljoitu mahdollisimman tarkasti alkuperäisen mallin mukaan. Pienoismallissa oli mukana virranjakaja johtoineen sytytystulpille mutta rakennettavaksi jää vielä johto puolalle sekä puola ja myös lasipesunestesäiliö puuttuu. Ilmanottoputket ruiskulle on maalattu alumiinin harmaaksi kun omassa autossani on alkuperäisten mustien tilalla lämpöeristetyt versiot.

Auton tarroituksen innoittajana on 80-luvun Montecarlo-rallin autot joiden kuvista olen kaivanut legendaarisen "Rallye Montecarlo"-logon sekä "Casino Montecarlo"-logon. Muut, pienemmät logot (BBS, Pirelli ja Bosch) on autossani käytettyjen osien brändejä ja niinikään 80-luvun ralliautoista poimittu. Gulf-logot haluaisin isommalla mutta ainakin tässä mallikappaleessa ne päätyi oven viereen. Kaikki logot ja numerot on tulostettu netistä valkoiselle postin A5-osoitekorttitarralle ja leikattu sopivan muotoisiksi. Tein näin siksi että saan kokeilla rauhassa eri brändejä ja kokoja ennen kuin menen liimaamaan mitään oikeaan autooni. Tiedän kyllä että nämä pitäisi pienoismalliin tehdä oikeasti hieman toisin. Tulosteena oli kokeilumielessä myöskin mm. Michelin, Bridgestone yms. logoja eri kokoisina.

Tämä projekti opetti kyllä minulle paljon joskin amatööriltä meni aikaa kymmeniä tunteja kyseisen mallikappaleen luomiseen. Halusin kuitenkin toteuttaa pienoismallin niin hyvin että se kelpaa töihin työpöytäni koristeeksi.

Otan mielelläni neuvoja ja kritiikkiäkin vastaan. Tunnustan heti ettei työni jälki mitenkään vastaan tältä foorumilta löytyvien ammattilaisten jälkeä.

Edit: kuvia en voi enempää laittaa kun tämä on ensimmäinen ja ainoa mallini ja pienilläkin kuvilla tuli julkaisun maksimikoko täyteen. Siis mallin pohjasta tai vertailukuvaa oikeasta autosta en voi tälläerää täällä tarjota.

Kommentit

Hauska että tällä palstalla on muitakin possu harrastajia:)
Tosta mallista saa varmaan ihan hyvää referenssiä oman auton tarroitukseen.
Mallikin on ihan ok ensimmäiseksi malliksi noin pitkän tauon jälkeen.
Nuo tarrat tietysti pistää hieman silmään jo tuon tarrojen paksuuden takia.
Valojen toteutus on onnistunut hyvin.
Ei muutakun seuraavaa mallia kasaamaan vielä ehtii ennenkun ajokausi alkaa;)
Hienosti rakennettu malli, ottaen huomioon edellisen valmistuneen, voitaneen sanoa rakennetun tyhjältä pöydältä. En perusasioita lähde sen enempää opettamaan, se puoli näyttää olevan jo hallussa, mutta kiillotitko lakkaa ollenkaan? Automalleissa usein loppullinen kiilto saavutetaan hionnalla/kiillottamalla. Toisena asiana, hioitko koria ennen pohjamaalia, pientä valusauman jälkeä vaikuttaisi olevan siellä täällä.

Muuna pienempänä detaljina esimerkiksi pyöränpulttien koloja olisi voinut aavistuksen tummentaa, jolloin vanteisiin saisi hieman lisää syvyyttä.

Valoista ekstraa, varsinkin jos ne voidaan laskea myös alas.
Kiitos kommenteista. Juu, huomasin maalipintojen jälkeen että pari valusaumaa jäi. Ja lakkapinta on tosiaan kiillottamatta joskin livenä malli on kyllä kiiltävämpi kuin kuva antaa ymmärtää. Renkaita en meikannut kun ne memee vaihtoon heti kun löydän samanlaiset kuin omassa autossani on.

Valitettavasti ei aika riitä nyt uusien mallien rakenteluun.