Pienoismallit.net

Spitfire Mk.XVI - RNZAF

Spitfire Mk.XVI Royal New Zealand Air Force ,RNZAF.
Brittien kalusto apua tyynenmeren taisteluihin.

Vuonna '44 Uuden Seelannin ilmavoimien taisteluhävittäjien rooli tyynenmeren taisteluissa vaihtui pommittajien saatto tehtävistä, maakohteiden pommittamiseen hävittäjillä. RNZAF:n kalusto oli jo tällöin vaihtunut pääsääntöisesti britti koneista jenkki koneisiin.
Britit halusivat kuitenkin osallistua niin Australian kuin myös Uuden Seelannin lentokoneiden uusimiseen, sekä vahvistaa omaa vaikutusvaltaansa tyynellä merellä ja päättivät nopeasti toimittaa Australiaan, sekä Uuteen Seelantiin uusinta ilma-asettaan, Spitfiren XVI versiota. XVI oli sopivin kone, jenkki valmisteisen Merlin 266 moottorin takia, jolloin jenkit pystyivät järjestämään koneiden huollon paremmin.

Malli on ICM:n valmistetta Revellin pakkaamana, joita tuli hankittua kaksin kappalein. Toisesta on tarkoitus rakentaa "perus" kone Euroopan sodan loppuvaiheeseen, joten toiselle piti keksiä jotain muuta.
Koska sarja antaa mahdollisuuden varustella konetta eri aseistuksille, niin tästä piti tehdä neljän tykkin versio. Ensinmäisiä ajatuksia oli tehdä aussi kone, mutta kun sopivia ylimääräisiä tunnuksia ei osunut käteen, niin jouduin miettimään muita vaihtoehtoja. Jossain vaiheessa nettiä selatessa, osuin Uuden Seelannin ilmavoimista kertovaan sivuun ja tällöin muistin havainneeni italerin Dauntlesin sisältävän tunnukset RNZAF:lle, niin ylimääräiset tunnukset löytyivät. Lisäksi kun en halunnut tähän britti maalausta, niin samalla pääsi kokeilemaan aussi maaleja, ainakin osa RNZAF:n koneista näyttäisi olleen aussi väreissä.

Mallin rakentamisen kanssa en kohdannut ongelmia, tosin jätin moottorin kokonaan pois ja muistan lukeneeni, että moottori pellitysten kanssa voi olla hankaluuksia.
Varustin koneen neljällä tykillä, ajatuksena maakohteiden tehokkaampi tuhoaminen, sekä perus versiosta poikkeaminen, mutta 100 varma en ole tuliko tykit oikeinpäin, koska joissain kuvissa muistan nähneeni pidenpien olleen ulonpina. Lisäksi tuli tietysti mahdollisuus pommeille siipiin, sekä lisäpolttoaine säiliö mahdollisesti pidenpiä lentomatkaja varten.
Valtaosa XVI:stä valmistettiin typistetyillä siivillä, mutta tietysti jälleen poikkeavuutena halusin laittaa normi pituiset siivet.

Maaleina on käytetty Lifecolorin aussi sarjojen värejä ja perän vihreä (kansallisuus tunnuksesta taaksepäin) on eri sävyä, kuin muut vihreät alueet. Pitäisi olla foliage green, mutta sävyero on ainakin omasta mielestä turhan pieni dark greeniin.
Tunnukset tosiaan italerin dauntlesista sellaisenaan.
Lisäyksinä eduardin paperi vyöt ja taustapeili, sekä kuparilangasta jarruputket, -letkut sekä antenni.

Malli valmistui jo vuodenvaihteessa, mutta vasta nyt onnistui saamaan kameran jonkinlaisiin säätöihin ja kuvista näin hieman parempia.

Kommentit

AJ 12.3.2017 21:25 Vastaa lainauksella
Moi Jukka, Nätiltä näyttää Spitti Mk.XVI fiktiivisissä Uuden Seelannin tunnareissa.

Royal New Zealand Air Force:n (RNZAF) käytössä ei ollut Spittejä WWII:ssa, vaan alkuun Brewster Buffaloita, sitten Curtiss Kittyhawkeja, jonka jälkeen ja rinnalla Vought Corsaireja ja lopulta vielä 30 kpl:tta North American Mustangia ehdittiin toimittaa RNZAF:lle ennen sodan loppua; tosin nuo 'Stangit eivät ehtineet nähdä actionia. Tietysti uusseelantilaiset lensivät Spittejä RAF:n riveissä, mutta se on toinen juttu.

Kiva fiktiiivinen tarina Spitti Mk.XVI toimituksesta RNZAF:lle; noinhan se olisi voinut mennäkin.

Yleensä noissa Mk.XVI:ssä oli tykki ulompana, en muista nähneeni muuta variaatiota, mutta eihän tuo mahdotonta ole, ettei se voisi olla sisempänäkin. Hyvin rakennettu, maalattu, hillitysti säistetty ja viimeistelty lekomalli. Hyvältä näyttää Spitti Mk.XVI ja hyvin nuo Uuden Seelannin tunnarit istuu koneeseen. Parhain terveisin, AJ
Siististi rakennettu ja viimeistelty Spitfire. Minulla kyllä oli aukko sivistyksessä kun kansallisuustunnukset vaikuttivat ihka oudoilta. Vai että RNZAF. Mallin väritys on mielenkiintoinen, oletuskuva näyttää äkkikatsomalta yksiväriseltä.