Pienoismallit.net

Elhio

Opel Kadett B

Saanen esitellä B Kadettin, kaverien kesken Elhion: vuosimalliaan 1970 oli nyt 5-kymppisen isäukon ensimmäinen auto. Ajatus tehdä oikeasta autosta malli on vanhaakin vanhempi, mutta edelleen yhtä toteutuskelpoinen, tässä kohtaa tosin projekti meinasi flopata jo ennen kuin ehti edes alkaa. Vielä vuosi sitten kyseisestä autosta ei ollut minkään skaalan mallia, lähinnä oli 2 ovinen coupé, jolla tosin ei ollut kaksiovisen sedanin kanssa juuri muuta yhtäläisyyttä kuin etupuskuri. Omiin taitoihin nähden siis aivan turha edes yrittää rakentaa käytännössä tyhjästä autoa, varsinkaan kun referensseinä toimi yksi sumuinen valokuva 80-luvun lopulta.

Pelastajaksi muodostui WhiteBox, joka julkaisi juuri kyseisen 2d sedanin viime vuoden kesällä. Ensimmäinen ongelma oli ratkaistu ja malli saatu, ongelmat tosin eivät silti jääneet tähän. Kyseessä oli ensimmäinen 1:43-malli sekä ensimmäinen metallimalli. Molemmat tekijät aiheuttivat ongelmia, jälkimmäinen eniten. En tiedä mitä metallia kyseinen malli oli, mutta mikään pohjamaali ei pysynyt paikoillaan, vaan jokainen lähti ensimmäisten maskiteippien yhteydessä nätisti mukana. Tähän ei auttanut hionta, ei asetoni tai mikään muukaan tökötti. Lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi jäi maalata pintäväri ruiskulla ja kaikki loput käsivaralta ilman teippejä. Projektin kanssa alkoi tulla loppua kohti melko kiire, kun kahdeksan päivää ennen deadlineä kolmas maalikerros lähti teipin mukana pois. Tämä poissulki liuotinmaalit kuivumisaikansa takia. Tamiyan tuotteilla mentiin jo toiseen kertaan ja loppuun saakka päästiin tällä kertaa, pelivaraakin jäi noin 18 tuntia.

Malli toimi siis 50-vuotissyntymäpäivälahjana.

Kommentit

Henkka H 1.3.2017 19:21 Vastaa lainauksella
Jos kyseessä on metallimalli, se metalli yleensä on ns. valkometallia, siis aika pehmeätä ja helposti työstettävää.
Näissä yleensä riittää valun puhdistaminnen ja sen jälkeen vaikkapa astianpesuaineella puhdistus. Jos siltä tuntuu, niin kevyt hionta pinnan rikkomiseksi ja kynsien tekemiseksi maalille voi olla paikallaan. Olen näitä tehnyt
muutamia ja maalannut ne pohjavärillä ja sen jälkeen varsinaisella värillä. Näissä käytän autospraymaaleja tyyppiä Motip tai Maston. Hyvin ovat pysyneet pinnassa, ja ovat myös kestäneet teippauksen, jahka teippi on ollut kevytliimaisempaa sorttia.
Muuten malli on mielestäni onnistunut hyvin ja on varmasti mieleinen syntymäpäivä lahja.
Ei ollut valkometallia, kyllä sen tunnistan, muutama sarjakin siitä löytyy. Tämä metalli vaikutti ihmeen kovalta tällaiseen sovellukseen. Ei todellakaan ainakaan pehmeää tai helposti työstettävää.

1600 santapaperilla hioin metallin toisen maalauskerran jälkeen, se auttoi hiukan mutta silti lähti seuraava pinta teipin mukana.

Alcladin pohjamaali ei tässä pysynyt, toisin kuin muovimalleissa, joihin se on yleensä tarttunut kuin tauti.
paavo p. 1.3.2017 22:02 Vastaa lainauksella
Hieno! Minun isäukolla oli tämmöinen samanlainen valkoinen 1/1 kadetti 70-luvulla. Muuten oli hyvä muttei kerran rutatussa etulokasuojassa tahtonut maali pysyä. Liekkö ollut samanlaista materiaalia kuin tässä pienoismallissa ;-) .