Pienoismallit.net

Fokker T. V "Luchtkruiser"

Schiphol, 10.5.1940

Fokker T. V oli 30-luvun lopussa hollantilaisten ylpeys keskiraskaiden pommikoneiden sarjassa. Sen suorituskyky ei hävennyt muille sen aikaisille kilpakumppaneilleen. Hieman tietoja:
-huippunopeus 417 km/h
-pommikuorma 1000 kg
-kantama 1 550 km
-lakikorkeus 7500 m
-aseistus 5 x 7,9 mm kk ja keulassa 20 mm tykki

Hollantilaiset tulivat mielestäni pahemmin yllätetyiksi toukokuussa 1940 kuin me talvisodan alussa. 10. 5. 1940 vain 9 konetta oli lentokunnossa ja vain parissa oli pommiripustimet. Koneita käytettiinkin pääasiassa raskaina hävittäjinä saksalaisten kuljetuskoneita vastaan. Keulan tykki osoittautui tässä tehokkaaksi. Esimerkiksi Wallhavenin lentokentällä tuhottiin lähteiden mukaan n. 30 saksalaista kuljetuskonetta ja pommittajaa. Viimeinen Fokker T. V ammuttiin alas 13. toukokuuta. Lyhyeksi jäi sen taistelu-ura.

Pitkään metsästin Xotic72:n versiota tästä sitä kuitenkaan mistään löytämättä. Kun Valom julkaisi tämän, niin se meni heti tilaukseen Valomin mallien maineesta huolimatta. Päätin katsoa onko tämä maineensa veroinen. Loppujenlopuksi ei ollut niinkään paha. Tyypillistä limited-run kastia toki kaikkinen kiemuroineen. Erityisesti kirkkaat osat olivat haastavia. Eturunko esim. vaati hieman levennystä, jotta keulan lasi saatiin sopimaan. Siirtokuvat olivat ensiluokkaisia.
Tein mallin antennilankoja lukuun ottamatta suoraan laatikosta. Pientä skrätsiä tuli valurangasta. Kaikki maalaus- ja lakkaustyöt siveltimillä. Työläs projekti, mutta nytpä on Fokker T. V kokoelmassa.

English summary:
The Fokker T. V was Holland´s glory at late thirties as a medium bomber. On may 10th 1940 only 9 were operational. With lack of bomb racks they were used mainly as heavy fighters against German transports with some success.

The model was build OOB except antenna wires. Some scratching was done from sprue. Valom models have their reputation but this was not so bad in my opinion. Clear parts were still quite challenging. All paint jobs with brushes.

Kommentit

PhantomII 26.2.2017 18:01 Vastaa lainauksella
Nytpä on näytillä jo enemmänkin eksoottinen malli. Rakennusjälki on siistiä, mallin ikävistä puutteista huolimatta ja mm. kuomujen maskaus on siistiä.

Komea on malli ja värikkäästä maalauskaaviosta ja tietysti harvemmin täällä nähdyistä kansallisuustunnuksista plussaa.
Siistiä ja hyvää työtä kauttaaltaan. Pitäisin, vaikkei olisi eksoottinen malli, mutta näitä tavallisesta poikkeavia malleja ja maalauskaavioita katselee mielellään. Maastokaavion ja isojen oranssien kansallisuustunnusten ristiriita on aika hämmentävä.
Hyvin rakennettu ja viimeistelty malli varsin harvinaisesta aiheesta. Hollantilaisten kolmivärikaavio on hyvännäköinen. Ulkonäkö antaa jotenkin massiivisen vaikutelman. Miten tämä kokonsa puolesta on verrattavissa esim Blenheim Mk1 ja Dornier Do-17 kanssa?
Kiitokset PhantomII, Pasi ja E-P. Vertailin vähän kokoja. Reilusti on Blennua isompi, pituus hieman suurempi kuin Do-17:lla, siipien kärkiväli reilusti pidempi.
hynkkeli 26.2.2017 21:29 Vastaa lainauksella
Itse lentokone on mielestäni oikein hieno ilmestys, aikansa tietyllä tavalla tyypillinen edustaja.
Rakennus ja maalaus oikein hyvää myös.
Hieno lisää kokoelmaasi. Ja taitaa olla ainoa tyyppinsä edustaja tällä sivustolla, joten senkin puolesta hieno homma!
Koska tuo mallisarja on Valomilta tullut?

Ja vähän aiheen ohi vielä kommentoin, mutta se että internetin kautta on nykyään helppo saada tietoa malleista, ei aina ole mikään hyvä asia. Tarkoitan sitä kun joitain valmistajia tai tiettyjä mallisarjoja ruvetaan pitämään yleisesti täysinä susina. Vaikka ne saattavat olla ehkä hieman työläämpiä, mutta silti täysin rakennettavissa olevia. Sitten mallailusivustolta toiseen selatessa törmää samoihin moitteisiin jostain valmistajasta/mallisarjasta. ja kun sen koottavan silti joutuu hommaamaan ja rakentamaan ja huomaa että sarjassa ei mitään sen kummempaa ongelmaa olekkaan, mistä ei hiomisella/kitillä/huolellisuudella selviä, eli tekemällä juuri niitä juttuja joita mallailu pohjimmiltaan on..
Kiitos Hynkkeli. Ihan samaa mieltä tuosta mallisarjojen etukäteistuomioinnista. Löytyy näistä kuitenkin muualtakin kommentteja, että ihan rakennettava sarja, taidolla.
Mielestäni mallailu on parhaimmillaan silloin kun saa harrastaa mallailua, mallailutaitoja siinä sivussa, ja erityisesti kehittää niitä.

PS. Nyt en jouda googlettamaan ilmestymisaikaa, mutta aloitin mallin elokuussa -16, joten varmaan alkuvuonna -16 (tässä oli muuten korjauskierros. Moottorin ulosvirtauslevyosat olivat unohtuneet eka painoksesta, joten tuli ns. "takaisinveto" ja fotoetsiosat olivat jo mukana versiossa, jonka itse ostin).
Yksinkertaistettuna, tykkään. Rakennusjälki on siistiä, maalausta täytyy kehua vielä erikseen. Olet saanut siihen mukavasti elävyyttä.
Ylläolevia kompaten, yleisjälki on todella siistiä, hyvä! :)
Tosiaan hieman ristiriitaisia tunnelmia aiheuttaa noi isot oranssit kolmiot tossa wood camossa. Noh, ei ole tekijän vika jos Hollantilaiset? on tehnyt vähän oudon maalauskaavion koneeseen.
Kiitokset Timo ja Jean. Näissähän oli aluksi ne puna-sini-valko -sektoreihin jaetut kokardit, mutta ympärillä pyörivä sota vaihdatti tunnukset kolmioihin (haluttiin korostaa puolueettomuutta).
Kerrassaan upea malli harvinaisemmasta mallailukohteesta. Siistiä työtä kaikin puolin. Olen itse rakentanut kaksi hollantilaisten Fokker D.21 konetta (toinen näkyvissä sivustollani). Niitä tehdessä luin jostakin, että tunnusten vaihtuminen sini-valko-punaisesta ympyrästä oranssiin kolmioon johtui siitä, että oma ilmatorjunta pudotti jo syksyllä 1939 ympyrämerkinnällä olleen raskaan Fokker-hävittäjän. Selvästi näkyvä oranssikolmio ei sitten tuottanut ongelmia it-miehille koneen tunnistamisessa.
Kauko Suntioinen kirjoitti:
… että oma ilmatorjunta pudotti jo syksyllä 1939 ympyrämerkinnällä olleen raskaan Fokker-hävittäjän. Selvästi näkyvä oranssikolmio ei sitten tuottanut ongelmia it-miehille koneen tunnistamisessa.
Kiitos Kauko. Voihan se syy olla tuokin. Joka tapauksessa selkeästi muista erottuva tunnus oli syy muutokseen.
Simply Great modell!!

terv. Seppo V
HannuL 1.3.2017 20:00 Vastaa lainauksella
Upea malli harvinaisemmasta aiheesta. Hollantilaisten värit ovat lievästi psykedeelisiä.
Kiitokset Seppo ja Hannu!
3,41 (27 arviota)
Arvioiden jakauma

__ ___1 ____2 __7 __10 __4 _3

0,5 1 1,5 2 2,5 _ 3 __ 3,5 _ 4 _4,5 _5

En tiedä saisiko näitä julkistaa. Mutta nyt on pakko.
Tällä kertaa alle kahden pisteen antajia on vain yksi, mutta silti on.

Toivottavasti se sivuston uudistus toteutuu, jossa pisteytystä ei voi tehdä ilman julkisuutta. Eli jos pisteytät, laitat pikku kommentin ja olet julkinen pisteyttäjä.

Jäisi nuo kiusapisteyttäjät lopullisesti pois kaikkien osalta.
Näinhän se on, mutta lopetin välittämästä tosta koko pisteytyksestä, kun mulle joka kerta sanottiin, että otan turhankin henk.kohtaisesti tuon "kiusapisteytyksen" ja ei pitäisi välittää vaan jatkaa ihan normaaliin tapaan eteenpäin. Tästä toki moni voi olla sitä mieltä mitä on ja totta hemmetissä se varmasti jokaisen mielestä tuntuu "kiusalta" kun itse on hionut mallin vimpan päälle ja työstänyt sitä 30 työtuntia saaden sen näyttämään hyvältä ja sen jälkeen lätkästään huonot arvosanat. Yhteenvetona siis tästäkin sanon että eipä kannata ressata noista koska omalla kohdalla huomasin että niitä huonoja pisteitä tulee väkisinkin ja minkäs minä itse sille voin muuta ku kohauttaa olkapäitä ja jatkaa eteenpäin, kaikkia kun ei voi miellyttää.
Hieno malli, ehkä pikkuisen liian puhtoinen? Toisaalta ei ne varmaan ehtineet paljoa kuluakaan. En tiedä, pientä pakokaasuvanaa?

Mutta ehdottomasti siistiä rakennustyötä ja hyvin maalattu. Esikuvansa ollut omassa kolhoudessaan vaikuttava ilmestys.

Terv Pekka.
Pekka.T.Tiihonen kirjoitti:
Hieno malli, ehkä pikkuisen liian puhtoinen? Toisaalta ei ne varmaan ehtineet paljoa kuluakaan. En tiedä, pientä pakokaasuvanaa?
Kiitos Pekka!
Koska nämä eivät valitettavasti ehtineet montaa päivää vanhentua, jätin takoituksella suuremmat vanhennukset pois. Siinä sivussa jäi pois pakokaasuvanat, jotka eivät kauheasti olisi erottuneet tummanruskeassa pinnassa.
Jean Forsberg kirjoitti:
Yhteenvetona siis tästäkin sanon että eipä kannata ressata noista koska omalla kohdalla huomasin että niitä huonoja pisteitä tulee väkisinkin ja minkäs minä itse sille voin muuta ku kohauttaa olkapäitä ja jatkaa eteenpäin, kaikkia kun ei voi miellyttää.
Olet ihan oikeassa Jean.
Halusin vaan tässäkin tuoda esiin oman kantani, että kannatan ehdottomasti tuota mainitsemaani muutosehdotusta.
Ei taida toista vastaavaa konetyyppiä sivustolta löytyä, ja muutenkin tämä on itselleni vieras lentolaite. Hyvää työtä olet tehnyt mallin kanssa, ja etenkin camo on toteutettu hienosti. Nuo oranssit kolmiot ovat kyllä erikoiset tunnukset, ihan kuin varotettaisiin tuotteen haitallisuudesta :) Hieno malli!
Hieno camo ja kokonaisuus!
Kiitokset Janne ja Kari
AJ 11.3.2017 12:21 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Yllä olevia kehuja kompaten hyvin onnistunut pikkuskaalan erikoisempi ja omintakeisempi lekomalli. Kiitos hyvästä taustoituksesta. Kaikinpuolin onnistunut, ei mitään nurinoita tai narinoita - plussaa nähdä harvinaisempi lekomalli. Parhain terveisin, AJ