Pienoismallit.net

Panavia Tornado GR.4A

Naistenpäivämalli

Panavia Tornado on kaksimoottorinen, kääntyväsiipinen monikäyttökone, joka on Panavia GmbH:n, brittiläis-saksalais-italialaisen yhteenliittymän tuote. Yhtiön muodostivat British Aerospace, Messerschmitt-Bölkow-Blohm ja Aeritalia. Osien valmistus jaettiin eri maitten kesken kuulemma siten, että toimivat osat ovat saksalaisia, toimimattomat italialaisia ja öljyä vuotavat englantilaisia.;) Kone lensi ensilentonsa vuonna 1974 ja on ollut 70- ja 80-lukujen taitteesta lähtien käytössä useina eri versioina paitsi valmistajamaittensa, myös Saudi-arabian ilmavoimissa.

GR(Ground attack-Reconnaissance).4 on uusin RAF:n käytössä oleva versio. BAe Systems uudisti 142 GR.1:stä GR.4:ksi vuosina 1996-2003. Ohjaamojärjestelyjä ja järjestelmiä muutettiin uutta aseistusta mm. laserohjattuja Paveway III -pommeja, Brimstone -panssarintorjuntaohjuksia ja Storm Shadow -risteilyohjuksia vastaaviksi. Yhtenä ulkoisena tunnusmerkkinä koneet luovuttivat vasemmanpuoleisen keulatykkinsä FLIR (Forward looking infra-red)-sensorille, ja GR.4A -tiedusteluvarianteista oli jo aiemmin GR.1A -modifikaation yhteydessä poistettu oikeanpuoleinen tykki TIRRS:n (Tornado Infra-Red Reconnaissance System) tieltä. GR.4A:ssa siis ei ole tykkiä kummallakaan puolella nokkaa. Ihme ja kumma ettei rakennusohje mainitse asiasta mitään. Referenssit käyttöön!

Sarjan hankin ihan vain pyrstön erikoismaalauksen takia. Naistenpäivän mallin idea muodostui myöhemmin RAF:n vuosikertomuslehteä lukiessani. Laivue no. 12 lakkautettiin vuonna 2014, ja sen kunniaksi maalattiin ZA 395:n pyrstöön laivueen ketunnaamatunnus ja "Leads the Field" -motto. Laivue sai uuden elämän, kun se perustettiin uudelleen RAF Marhamiin. Komentajaksi nimitettiin Wing Commander Nicola Thomas, joka sai kunnian olla ensimmäinen nainen RAF:n suihkukonelaivueen komentajana. 100-vuotisjuhlien kunniaksi maalattin toinen GR.4A uuteen erikoismaalaukseen.

Lisäosina käytin Eduardin etsisettiä ohjaamoon ja Airwavesin hartsisiipiä. Liikkuvien pintojen poikkeuttaminen antaa kummasti näköä, ja koska niitten leikkely irti Hasegawan siivistä vaikutti aikaa vievältä urakalta jonka onnistumisesta ei ollut takeita, päädyin tähän ratkaisuun varsinkin kun siivet eivät olleet pahan hintaiset. Ulkoiseksi kuormaksi rungon alle laitoin kaksi Eduardin valmistamaa Storm Shadow -ohjusta, siipiin lisätankit ja ulompiin siipiripustimiin oikealle itse tehdyn BOZ-kanisterin ja vasemmalle Sky Shadow ECM-säiliön. Sky Shadowin maalasin ulkonäkösyistä "vanhaan malliin" vihreäksi, vaikkakin nykyisin koneissa riippuvat ovat pääsääntöisesti harmaita. Eräiden lähteiden mukaan tosin tuo Sky Shadow on poistumassa käytöstä, ja on enemmänkin vastapainona toisen siiven BOZ:lle, tai sitten BOZ:t ovat molemmilla puolilla. Harjoituskäyttöön kuvittelisin käyvän siis "väärän" värisenkin säiliön, tositoimiin tuskin muutenkaan lähdettäisiin spesiaalimaalaus pyrstössä.

Tämän mallin myötä hyvää kansainvälistä Naistenpäivää kaikille "laivueenkomentajille" niin meille kotiin kuin muillekin kotijoukoille!

Kommentit

Hieno peli! Eritoten kun huomioi pienen skaalan. Ihmettelen miten näistä pikkuskaalan koneista saadaan näin hienoja. Eritoten nostan hattua cockpitille! Itse en kyllä nakkisormillani moiseen kykenisi. Myös tästä syystä pysyttelenkin ison skaalan lekoissa.
YT
Kalle
Erinomaisen mallin lisäksi tuli erittäin mielenkiintoista taustoituksia… Kiitos, Mika! Malli on todella upea, etenkin ottaa huomioon mittakaavan. Negatiivista en löydä etsimälläkään. Tuo tieto ensimmäisestä RAF:n naispuolisista kaivurin komentajasta yllätti. Yllätti iloisesti!
Kaikille Suomen naisille: hyvää naisten päivää!!
T.L. 8.3.2017 15:54 Vastaa lainauksella
Mittakaava jo mainittiin ja mallin komeus. Hienoa työtä.
Antti taas lohkaisi.
Siis oiva idea naistenpäiväksi ja muutenkin mielenkiintoinen historiikki, sekä mallin kuvaus. Näitä kirjoituksiasi on kiva lukea ja aina löytyy joku mukava lause tai lauseita, jotka elävöittää malliakin. ( Logistiikka-yksikön komentajasta - mallinrakentaja-kirjailijaksi sitten joskus?? ).

Malli on varsin näyttävä ja varmaan nuo aftermarket osat kannatti hankkia.
Kaikki pienet säistykset, maalaus, kasaus ( ohjaamo ++ ) siirtikset hyvin asettuneet. Mallin skaala on pieni, mutta toisaalta kone isohko niin se ei ole vaikuttanut tarkkaan maalienrajoihin esim kirkasosissa.

Nyt asia, josta saisi vielä hienommin tuotua mallin esille on kuvaus.
Jos tausta olisi ihan tumma, niin kontrasti näyttäisi voimakkaammin mallinkin. Vaaleaa taustaa vasten on malli sellaine hailakka. Vai miten sen kuvailisi.

Kivan harvinainen kone ja siitäkin ++.
-Timppa
Kiitoksia kommenteista. Siirtokuvissa oli joitakin kummallisuuksia. Osa asettui nätisti, osassa Micro Solin läträäminen tuntui vain lisäävän hopeointia. Hasegawan kuvissa olen joskus ennenkin törmännyt samanlaiseen ongelmaan.
AJ 11.3.2017 13:14 Vastaa lainauksella
Moi Antti, Näppärä naistenpäivämalli taustoituksen mukaisesti - hyvä taustoitus muuten, kiitos siitä. Panavia Tornado-lekomallisi näyttää skaalaansa isommalta, luulin tätä Revellin uudeksi 1/48 skaalan GR.4 malliksi.

Hieno ja erittäin onnistunut pikkuskaalan Panavia Tornado GR.4 lekomalli kaikin puolin; näyttävän näköinen kone tuo aito esikuva ja hyvin olet mallintanut sitä. Parhain terveisin, AJ
Kiitoksia, AJ.
Tyylikäs Tonka. Vai voiko sanoa että "nuorennus leikkauksessa" ollut Wanha Rouwa. Hyvä naistenpäivän kertomus. Ilmeisesti sarjan mukana ei tullut kunnollista ulkoista kuormaa kun jouduit haalimaan sitä muualta. Onnistunut lopputulos.
Kiitos E-P. Sarjan mukana tuli kyllä Storm Shadow- ohjukset, samoin kun Brimstonetkin (joutavana jos joku tarvitsee;)). Nekin olisivat olleet ihan käyttökelpoiset. Ehdin vaan jo hankkimaan nuo Eduardin ohjukset, ja olihan niissä paremmat siirtokuvat, niitten ohjaussiivekkeet ohuemmat ja näin ollen paremman näköiset. Toisaalta ne jäävät koneen alla sen verran piiloon, että kuljetusasennossa olevat siivekkeet eivät juuri mihinkään näy. Ainoa selkeä miinus sarjan kuormassa oli tuo puuttuva BOZ.