Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109G-14AS

RAF 318 Sqd.

Rakennusblogini seuraavaksi koneeksi valikoitus sodan loppupuolen tuotantoa 109 G-14/AS. Alkuun koneesta piti tulla Kroatialaislaivueen musta 4, mutta koska en oikein saanut juonenpäästä kiinni muutin mieleni keskenkaiken ja tein samaisen musta nelosen, mutta sotasaalisversiona. Syynä tähän lähinnä tarina joka löytyy koneen taustalta.
Rakennusvaiheisiin ja koneen tarinaan voit tutustua täällä www.pienoismallit.net/galleria/malli_13865/rakennusvaihe_2012/

Kommentit

Ihan hyvin mennyt lopulta kasaan tuo AZ-mersu. Kiva saada tänne hieman erilaisempi kuin yleensä. Nuo blogisssasi kertomasi soviteongelmat kuulostavat, ah… , niin tutuilta;) Mielenkiintoinen tarina myös.
AJ 5.2.2017 14:18 Vastaa lainauksella
Moi Jussi, Pidemmittä puheittä hyvinhän tuo pikku-Mersu on mennyt kasaan vaikeuksista huolimatta ja hyvältä se näyttää eli komppaan Mikan kehuja yllä. Kiitos rakentamiskuvauksesta ja tuo esikuvan tarina oli erittäin mielenkiintoista tavata - aina oppii uutta - kiitos myös tarinasta. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kommenteista. Ihmettelen kyllä vähän, miksi on valtava kokero esim. Sisäosilla ja rungonpuolikkailla. Detailit melkein parhaat, mutta istuvuus mitä sattuu. Eli 3d mallinnus mennyt mitoiltaan pieleen. 5mm. 1/72 mittakaavassa on jo paljon.

Jussi
Polkuhintaan meni jos Mersun sai kahdella viskipullolla.. Vaikeuksista huolimatta lopputulos näyttää ihan kelpo mersulta.

Onkohan AZlla useammat Mersumuotit kun en muista että siinä yhdessä rakentamassani AZ Mersussa olisi mitään suurempia ongelmia ollut.

Itse veikkaisin valmistusprosessia syypääksi mittaheittoihin. Oikeaoppisesti tehdyssä 3d mallinnuksessa osat istuvat kuin nenä päähän.
Veikkaisin, että g-10 ja g-14 mallit tulevat samasta. Paljon jäi käyttämättömiä paloja ja vaihtoehtoja. Toivottavasti esim. G-1 - G-6 sarjat olisivat parempilaatuisia. Paljon nimittäin mielenkiintoisia alasarjoja saatavilla.
Nätisti onnistunut pikkuskaalan Mersu! Ja vielä asussa jota ei kovin usein näe.
Siistiä jälkeä, vaikea tuosta on napistavaa keksiä. Hmm… no jo maalauksesta jotain sanoisi, niin alapintojen paneeliurien korostus on ehkä hieman voimakasta, olettaen siis että alapuoli sai myös brittimaalin pintaansa, jonka kanssa kone ei ehtinyt kovin kauaa operoida. Vrt. yläpinnat, joilla aiheellisesti vain vähäistä kulumaa.
Jussi Vanhatalo kirjoitti:
Veikkaisin, että g-10 ja g-14 mallit tulevat samasta. Paljon jäi käyttämättömiä paloja ja vaihtoehtoja. Toivottavasti esim. G-1 - G-6 sarjat olisivat parempilaatuisia. Paljon nimittäin mielenkiintoisia alasarjoja saatavilla.
AZ:lla on käsittääkseni vain yhdet Mersumuotit (tuon kuvan paketoinnista uupuu vain kassakaappikuomu, muuten täysi setti), joita löydään kunkin paketoinnin vaatima yhdistelmä kasaan. Eli käytännössä eri paketointien muovien ero on siinä, onko mukana myöhäisen rungon sisältävä pikkuranka vai ei, ja tuleeko mukana kassakaappi-, erla haube-kuomu vai molemmat.

Itselläni on kanssa tuo AZ:n mersu työn alla, tavoitteena sodanjälkeinen kokardeilla ja sotaharjoitusraidoilla varustettu G-6. Tosin tällä hetkellä siellä keskeneräisten mallien limbossa, minne päätyi kun huomasin juuri ennen pohjamaalin suihkimista, että siipien dihedraalikulmissa oli jotain mätää… En tiedä olinko sössinyt siipien kiinnityksen kanssa jotenkin, vai näyttääkö dihedraali vain siltä jos perän ja korkeusvakainten asemoinnissa on jotain häikkää, vaiko vähän kaikkea. Pitää katsoa jahka tuon saa jossain vaiheessa taas työn alle.
Sovitteissa tuohon mennessä ei ollut juurikaan moitittavaa, paitsi tuo ohjaamon liiallinen leveys mihin törmäsit itsekin. Tuota en itse oikeastaan laskisi edes niinkään pahaksi ongelmaksi, kun ohjaamon lattian ja takaseinän kaventaminen ei ollut mikään iso homma, ja kun kyseessä on vielä semisti limited run-sarja niin tuon verran annan mieluusti anteeksi (tosin joistakin osista tylee kyllä vähän Finemoldsin osat mieleen…). Omassa kappaleessani oli ohjaamon liian leveyden lisäksi jotain häikkää lattian ja takaseinän kiinnityskulman kanssa, mutta se ratkesi simppelisti leikkaamalla takaseinä irti lattiasta ja liimaamalla ne paikoilleen runkoon erikseen.
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Oikeaoppisesti tehdyssä 3d mallinnuksessa osat istuvat kuin nenä päähän.
Luuletko, että AZ:lla tekevät 3d mallinnusta muottien suunnittelussa (ainakaan tietokonepohjaista)?

Veikkaan, että pitävät yllä sitä kunniakasta menneiden vuosien limited run sarjojen tapaa, jossa käsityönä tehdään erinomaiset aihiot muototarkkuuden, pintayksityskohtien ja ulkopintojen suhteen. Sitten sisäosien mitoituksessa ei ollenkaan huomioida runko-osien paksuuksia tms., vaan tehdään ne alkuperäisten mittojen pohjalta (kun mallissa seinämän paksuuden tulisi olla luokkaa 0,1mm).

En viitsi pitää luentoa AZ-kaksitasojen siipitukien mitoituksesta. Viittaus A-modeliin on oikeutettu.

Mallailutaitoa nämä limited run sarjat näyttävät edelleenkin vaativan (ainakin nämä);)
Olet Eetu oikeassa. Katselin lävitse nuo eri variantit ja kyllävaan yhdet muotit on. Eli kaikki meset samaa muottia ( G-mersut, muihin en perehtynyt).

Olet Mika varmasti oikeassa tuosta muottien valmistamistavasta, koska nyt kun rupean muistelemaan, oli rungon seinämän paksuudessa kyllä eroja. Jouduin paksumpaa runkopuolikasta kaventamaan mm. Mittaritaulun kohdalta kovasti, jotta sain sopimaan. Nyt, kun muistelen niin myös sama ongelma, joka Eetulla oli lattian takaseinän ja rungon kulman kanssa esiintyi myös tässä.
Hieno mersu, ja kaikki nuo blogissa mainitut ongelmat olet hyvin saanut kadotettua valmiissa mallissa. Plussaa tarinasta ja erikoisesta tunnusvalinnasta.