Pienoismallit.net

British Caledonian Airbus A310 G-BKWU

Sir Robert Watson-Watt – The Scottish Radar Pioneer

Viimeaikoina sivustolla ollaan saatu nauttia erinomaisen laadukkaasta siviililentokonetarjonnasta, mutta päätin silti rohkaistua laittamaan tämän loppuvuoden tuotoksen näytille.

Revellin paketoima A310 sisältää Interflugin (sekä Luftwaffen) siirtokuvat, jotka korvasin 26Decalsin tuotteilla. British Caledonianin kone on nimetty skottilaisen tutka-alaan perehtyneen fyysikon mukaan. Muitakin ilmailualalla vaikuttaneita henkilöitä firman koneiden kyljistä löytyi. Lisäksi hankkimassani second hand -paketissa tuli mukana Authentic Airlinersin mielipiteitä jakava 3D-ohjaamoikkunakappale. Päädyin tilaamaan myös siipipintoihin siirtokuvat, sillä pyrkimyksenä oli jo alusta alkaen tehdä mahdollisimman siisti ja ”matkatoimistomainen” malli. Hyllyssä nököttää jo A310:n varhaisempi, pidempi versio A300renkaillaan, joten päätin istuttaa tämän yksilön Zvezdan jalustalle.
Omasta mielestäni A310 (sekä A300) on edelleen tyylikkäin siviililentokone. Tässä sarjassa isoin työmäärä meni nokan uudelleenmuotoiluun, joka onnistui omaan silmään ainakin aika hyvin. Kohotetut paneelirajat sekä mallin ikä aiheuttivat melkoisesti hiomista ja kittailua. Taivutin siipiä maltillisesti ylöspäin kuten lentävän koneen siivet tuppaavat taipumaan, mutta eipä tuo paljon lopputuloksessa erotu.

Malli on maalattu Tamiyan maaleilla (ynnä Model masterin metallivärejä metallipinnoissa) ja pinta onnistui kohtuullisen hyvin. Siirtokuvien asentaminen olisi voinut nokan osalta mennä enemmänkin nappiin mutta kyllähän tuo noinkin itselle kelpaa. Enempää en ala tässä kertomaan, mutta jos jotakuta joku asia jäi askarruttamaan, vastailen mielelläni. Kommenteista sekä kritiikistä olen tuttuun tapaan kiitollinen!

Kommentit

Eugene S 3.2.2017 06:03 Vastaa lainauksella
Hieno malli Heikki, onneksi olkoon!
Tally-ho 3.2.2017 10:34 Vastaa lainauksella
Terve Heikki,

Onnittelut hienosta mallista. Työnjälki, maalaus ja mallaus on siistiä ja nokan olet saanut korjattua oikeaan muotoonsa. Ainoa asia, joka minua jäi hieman häiritsemään olivat cheat-linet. Elleivät silmäni harita, niin ne eivät ole aivan suorat. Ohjaamon yläpuolisen sinisen " kuopan" olisit ehkä voinut paikata suoraksi. Mutta kommenteistani huolimatta, mallisi on oikein hyvin onnistunut.

T. Tally-ho
Moi,
kiitokset, Eugene S!
Tally-ho; kiitos kommenteista ja hyvistä huomioista. Kyllä ne ovat allekirjoittaneen silmät jotka ovat asennusvaiheessa harittaneet. Syynä on osittain alunperin vähän vinkkuraan asennettu maskiteippi, yläosan valkoista maalausta suoritettaessa. Siipien kohdalla teipin kanssa on aina säätäminen (paapuurin puolella on teippi vähän falskannutkin), ja yritin joissain paikoissa kompensoida sitä asettamalla siirtokuvasuikaleet siten, että alin valkoinen viiva olisi koko matkalta samanlevyinen. Itsekin suunnittelin otsalinjan suoristamista mutta se sai jäädä, kun sininen siirtokuva-aines on todella ohutta (päällekkäiset kerrokset erottuvat tummina) eikä kovin isoa ylijäämäpalasta jäänyt, kun pyrstön alle jouduin jo paikkasiivuja asentelemaan.
wade 3.2.2017 18:18 Vastaa lainauksella
Kivan näköinen kaavio tässä pienemmässä, toisen lähdön Airbussissa! Revellin A310-sarjaa ei tosiaan mallarit ole netissä yleensä kauheasti kiitelleet, mutta niin vain näyttää mukavalta mallilta valmiina. Siirtokuvat on tuossa jo käsitelty joten ei niistä sen enempää, paitsi että täytyy kuitenkin muistaa että kyseessä on tarvikesiirtokuvat jotka yleensä teettävät aina pientä jekkua vaikka a) nokkaan ei olisi tehty mitään muutostöitä ja b) 26Decals ei sieltä ihan pahimmasta päästä olekaan.

Tuosta nokan muotoilusta kuulisin mielelläni lisää, kuvista kyllä näkee että Revellin sarjasta suoraan se ei ole? Revellin laajarunkoisissa Airbusseissa (A310, A330/340) nokka on vähän liian leveä suunnilleen heti ohjaamoikkunoiden takaa aina matkustamo-oviin asti, vaikkakin juuri tässä A310-sarjassa ei niin pahasti kuin uudemmissa. Revellin A310 tutkakupu saattaa olla myös vähän liian terävä ja/tai pitkä, vaikka nokka kaartuu muuten aika nätisti alapuolelta ihan suoraan laatikostakin. En osannut kyllä omaan A310-malliinkaan korjailla nokkaan juuri muuta kuin vähän ohjaamolasien kulmia ja viisteitä.

Noista siivistä olisin kyllä eri mieltä, en tosin voi kehua että kovin montaa kertaa olisin esikuvaa lennossa nähnyt mutta taivutus on onnistunut hyvin ja lopputulos on hyvin luontevan näköinen tälle konetyypille. Siipien ja vakaajien väritys on muutenkin tasapainoinen ja etenkin johtoreunoissa on sitä oikean koneen himmeää hohtoa, hyvä!

Mainion parin olet rakennellut Iberian ja BC:n busseista, aina lämmittää kun joku muukin jaksaa kasata näitä vähän vanhempia sarjoja. Ja niistä pienistä mitta- ja muotovirheistä huolimatta väittäisin että näitäkin malleja katsellessa ensimmäisenä ei tule mieleen että "ai hitsi kun tää Revellin sivuvakaaja on 1.5mm liikaa edessä" :)
Suoraan edestäpäin otetussa kuvassa taitaa erottua parhaiten tuo siipien taivutus, ja näyttää hyvältä. Ei tätä kannata vitriinin perälle piilottaa.
AJ 4.2.2017 10:03 Vastaa lainauksella
Moi Heikki, Hienostihan tämä British Caledonianin A310 on onnistunut; erityisesti pidän siitä, että olet tehnyt siitä lentävän version. Näyttää todelta hyvältä lentavänä - erittäin dynaaminen vaikutelma! Edellä on annettu osaavammat kommentit Airbusistasi, komppaan kehuja. Tykkään; näyttävän näköinen ja kuvat onnistuneet hyvin. Lisäkiitokset linkeistä ja rakentamiskuvauksesta. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kaikille kommenteista!
wade, nokan muotoa korjasin yksinkertaistettuna veistelemällä ja hiomalla ohjaamon ikkunoiden takaiset posket mielestäni oikeamman näköiseksi, ohjaamon yläpuolta hioin mielestäni oikeampaan suuntaan loiventamalla laskukulmaa takaa päin tultaessa (myös pohjan puolella, olen samaa mieltä kanssasi että liian tanakka on malli tuolta kohtaa), mutta jyrkensin kulmaa ohjaamon ikkunoiden yläpuolelta. Ikkunakappaleen laitoin muistaakseni kahteen osaan ja täydensin keskelle jäänyttä väliä styreenivahvisteisella puttyklöntillä (jollaiselta puolet koko koneesta näytti pahimmassa vaiheessa). Näkyvin muutos oli kuitenkin ohjaamon etupuolisen nokan muovaaminen "pulleammaksi" yläpuolelta. Tässä Britmodellerin kirjoitelmassa näkyy mielestäni hyvin konkreettisesti nokan suurin muotovirhe. Varmaankin homman olisi saanut nopeammin hoidettua hommaamalla vaihtonokan, mutta tällä kertaa näin. Kyllä näitä vanhempia malleja työn määrästä huolimatta usein rakentaa keveämmällä mielellä kuin esim. Zvezdan uusinta tuotantoa, jossa supertarkka valujälki ja virheetön mittatarkkuus usein nostavat rimaa itselle liian korkeaksi.
A Lappalainen, kiitos kommentista, juu siinä se erottuu sen minkä erottuu:).
AJ, Juu itsekin pidän kovasti mallista lentomoodissa, ja kun tosiaan tuo "isosisko" on vieressä pyörillään niin ihan kivalta näyttää hyllyssä.
wade 5.2.2017 12:26 Vastaa lainauksella
Heikki Väyrynen kirjoitti:
-- Varmaankin homman olisi saanut nopeammin hoidettua hommaamalla vaihtonokan, mutta tällä kertaa näin.
Kiitos kuvauksesta, tämä resepti täytyykin muistaa jos joskus innostuu rakentelemaan A310 uudemman kerran! Vaihtonokka on tosiaan yksi ratkaisu, mutta ilman kittiä ei yleensä selviä silloinkaan noista hartsivalujen ja alkuperäisen sarjan mittojen yhteensovittamisesta.

Asiaan liittyen, olisikohan Revellillä jo intressejä julkaista A310 uudelleen? Näytti eBayssä olevan tuonkin Interflug/Luftwaffe-paketoinnin pyynti tuollaista 70 euron luokkaa?