Pienoismallit.net

Nieuport 23

Suomen 100 vuotis juhlavuoden aluksi laitetaan näytille vuoden ensimmäinen valmistunut malli. Malli kuvaa Nieuport 23 hävittäjää. Mallin ulkoasussa olen luottanut Galdecalsin ohjeisiin. Sitä pitääkö ne oikean koneen kanssa paikkansa en tiedä. En löytänyt ko. koneesta kuvia että oisin voinut asian todeta. Suomella oli käytössä 2 kpl näitä koneita vuosina 1918-20. Nopeutta kone saavutti 120 hv moottorillaan huimat 165 kmh. Tyhjäpainoa oli vaivaiset 375kg. Lentomatkaa tuolla saavutti 240 km ja lakikorkeudeksi tuli 5300m.
aseistuksena oli potkurikehän läpiampuva 7,7mm Vickers konekivääri.

Malli on rakennettu Eduardin Nieuport 17 mallisarjasta. Oikein helppo rakennettava. Ohjaamoon tuli jonkun verran etsiosia. Siirtokuvat on Galdecalsin tuotantoa ja ovat hyvä laatuisia. maalattu Revellin aqua colorilla. Takilointi EZ line lankaa. Hieman pölytelty ja litkutettu.

Kommentit

Paavo! Todellinen nappisuoritus! Minusta erittäin onnistunut malli kaikilta osa-alueiltaan. Erityisesti moottorikehto miellyttää silmää. 5/5
Terv Pekka!
Mitä tästä voi muuta sanoa kuin, että loistava. Ehkä hieman yksivärinen ja vanttiruuveja vaille;)
Todella tyylikäs avaus Isänmaamme juhlavuodeksi! Kaikinpuolin upea!! Pidän!!!
Upee !
Malli näyttää hyvältä ja rakennusjäljestä en keksi oikeastaan mitään huomautettavaa. Nappisuoritus.

Esikuvasta sen verran, että vaikka tätä aikoinaan pidettiin Suomessa Nieuport 23:na, niin myöhempi tutkimus on tarkentanut tyypiksi Nieuport 17. Koneesta on pari kuvaa esimerkiksi kirjoissa Suomen Ilmavoimat 1: 1918-27 ja Suomen Ilmavoimien lentokoneet 1918-38. Pikaisen vertailun perusteella rungon hakaristi on luultavasti liian edessä. Kuvissa sen etummainen reuna on hiukan ohjaamon takana olevan korkeamman osan keskikohdan takapuolella. Toisena huomiona pyörien peitekankaat näyttävät aikalaiskuvassa hyvin vaaleilta, suunnilleen samalta kuin koneen runko. Muuta ei äkkiseltään hypännyt silmille ja kyllähän tuo näyttää selvästi esikuvaltaan.
Suuret kiitokset kaikille kommenteista. Sittenhän tämä menikin juuri oikein kun tämä on tehty Eduardin Nieuport 17 mallista :) Tuossa pyörien kohdalla valo tekee tepposet koska pyörät on maalattu juuri samalla maalilla. Lisäsin niihin vain tummahkoa pölyä. Livenä tuo näyttää paremmalle kuin kuvissa.
Paavo kerkesi ja avasi Suomi 100 mallit. Onnistuit liki täysillä.
Potkuriin kenties puun syyt näkyviin ja hieman likaisempi/öljyisempi kaasuvanoineen olisi vielä lisännyt kokonaisuuden aitoutta. Kuva lentäjän pulpetista ja lähisellainen olisi myös kiva katsoa.
Mutta upea näinkin.

Voisiko tehdä ryhmärakentelun: Suomi 100 vuotta?
Vai odotellaanko vielä vuosi ja sitten ainakin lekomallareille ja dioraamojen tekijöille Suomen Ilmavoimat 100 vuotta?
Kerrassaan hieno Nieppu, mutta Hakaristit ovat II maailmansodan aikaista ultramariinin sinistä vaikka oikea sävy olisi niille huomattavasti tummempi.
Todella hieno Nieuport! Eturungosta huokuu fiilis öljyjä levittävästä tähtimoottorista.

Kannatan Timon heittämää ideaa ryhmiksestä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Projektille voisi ilmeisesti hakea Suomi 100 -juhlavuoden statuksen. Linkki
Panin saman merkille että ois saanu olla tummemmat hakaristit. Tuo ryhmisidea on kannatettava. Potkurille en osaa tehdä aidon näköisiä juova.
Timo-Matti H kirjoitti:
Kannatan Timon heittämää ideaa ryhmiksestä Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Projektille voisi ilmeisesti hakea Suomi 100 -juhlavuoden statuksen. Linkki
Kannatan myös "Suomi 100 vuotta" ryhmistä. Ehdottaisin säännöksi: Mikä tahansa suomen itsenäisyyden aikana vaikuttanut suomalainen militäärimalli. Skaala vapaa. Aikaa vuoden 2017 loppuun.
Tähän ryhmikseen itsekkin takuulla osallistuisin.
Miksi ei sitten siviilimallit? Mielestäni siksi, että silloinhan mikä tahansa suomi-rekkareissa oleva auto tai moottoripyörä pääsisi tähän mukaan ja se ei mielestäni oikein sovi ryhmiksen ideaan. Kommentoikaa ja siirtäkää tämä omalle keskusteluketjulle (Moderaattori huom!).
8.1.2017 00:52 Vastaa lainauksella
Olen arkistolähteistä löytänyt Ilmailupataljoonan värivaraston luettelosta sinisenä pelkästään ultramariinin sinistä jauhoa, millä Nieuportin D 61/18 hakaristitkin on maalattu. Mallin hakaristeissä on juuri se ultramariinin loisto joka pitääkin olla. Kyseinen väripigmentti on tullut itselleni hyvin tutuksi IVL Kurki -lentokoneen kunnostusprojektin myötä.

Ja heti perään jopinpostia: Nieuport D 61/18 oli ilman asetta. Yleisvärityksessä olen vaalean harmaan kannalla.

Ilmailupataljoonan maalit sekoitettiin pigmenteistä, joita tuohon aikaan oli rajoitetusti käytössä; ultramariinin sinistä, keltamultaa, punamultaa, kimröökiä (nokimustaa), sinkkivalkoista ja kromivihreää. Näistähän syntyy sekoituksilla vaikka mitä värejä.

Mietin, kaivataanko tällaista arvostelua tällä foorumilla, viekö se fiiliksen harrastaa?
Raimo Heikkinen kirjoitti:
Mietin, kaivataanko tällaista arvostelua tällä foorumilla, viekö se fiiliksen harrastaa?
Kaikki lisäinformaatio on tietysti hyvästä. Mutta koska se on hieman epävarmalla pohjalla, niin pitää antaa kuitenkin taiteellisen vapauden kukkia ja antaa muillekkin mahdollisille skeemoille tilaisuus.

Vasta jos voidaan olla täysin varmoja tietystä kaaviosta, niin voidaan ns. "korjata" aiempi erilainen kaavio.

Siitäkin huolimatta täytyy antaa ehkä hieman "virheellisellekkin" kaaviolle tilaisuus tulla julki. Se voi taiteellisessa mielessä olla ihan kiva.

Jos on todellista tietoa, niin sitä ei saisi kuitenkaan koskaan jättää julkaisematta.

PS: Malleja tehdään yleensä parhaan saatavissa olevan tiedon pohjalta. Jos tiedot tarkentuu myöhemmin, niin silti ne aiemman tiedon varassa tehdyt mallitkin ovat mielestäni hyviä malleja. Minkään ei tule kuitenkaan estää tietoa tarkentumasta.
Kyseessä on Duks-tehtaan lisenssillä rakentama Nieuport 17 sarjanumeroltaan 1899. En äkkiseltään löytänyt ko koneesta kuin yhden kuvan tässä D.61/18 -tunnuksella varustetussa kuosissaan. Tuossa Rantasen Kallenkin mainitsemassa kuvassa näkyy koneen oikea kylki. Hakaristi on tosiaan taempana oikealla kyljellä ja pyörien keskiöt vaaleat. Vasemmasta kyljestä en tiedä, mutta neuvooko Galdecalin ohje tosiaan laittamaan tunnusnumeron noin eteen sille puolelle?

Konekiväärit näyttävävät puuttuneen suomalaisten nieuporteista, vaikka niiden kiinnityskohdat ja vöiden syöttörännit kuvissa näkyvätkin. Nokan sivujen korjausluukut olivat vaneria, eivät alumiinia. Suomalaisten Nieuportien tuulilasi oli eri tyyppiä.

Tuo kaikki voidaan laittaa puuttuvien referenssien piikkiin, mutta pari huolimattomuusvirhettä sinulle on tapahtunut mallin kasauksessakin. Moottorisuojus on väärässä asennossa. Saumojen pitäisi osoittaa kello yhteentoista ja yhteen, ei kello kymmeneen ja kahteentoista. Siivekkeen kääntövivut (nuo lumikengän näköiset hommelit siiven keskiosassa) ovat aivan eri tasossa.

t. Mikko
Väärinhän ne tunnukset on menneet :( pitää yrittää korjata. Koittaa samalla tehdä nuo muutkin korjaukset siihen. Eri asia onnistuuko :)
Paavo Virolainen kirjoitti:
Väärinhän ne tunnukset on menneet :( pitää yrittää korjata. Koittaa samalla tehdä nuo muutkin korjaukset siihen. Eri asia onnistuuko :)
En minä nyt tiedä kannattaako minun pilkunviilaukseni takia ruveta valmista mallia runnomaan! Uutta projektia peliin vaan! Minullakin on hyllyssäni vaikka kuinka monta mallia täynnä "virheitä". Vuosi vuodelta virheet tuntuvat mitättömämmiltä. :-)

t. Mikko
Paavo tehnyt hyvää duunia, ei tämän kritiikin ole tarkoitus mallia nollata/mollata vaan jakaa "hive mindin" tietoutta kyseisestä subjekrtista foorumilaisille. Ja Paavo ei olisi mallia busannut valmiiksi, tänne olisi moni tiedonjyvä jäänyt ylöskirjaamatta. Jokainen malli on aina voitto ja ansaitsee tulle esille!
Hei!
Nyt haluaisinkin kysyä aihetta liipaten, että onko jotain kunnon referenssiä DUX-Nieuporttien pintaväristä? Välillä puhutaan pellavasta ja välillä ruskeapinnasta. Vähän niinkuin DUX-Spadien kohdalla. Olikohan siitä muuten joskus taannoin oma vänkäysketju?

Kysyn siksi, että ehkä minulta tulee aiheeseen liittyen joku Suomimalli tänä vuonna?

Aiheen voi siirtää oman otsikon alle. "DUX-Nieuportin pintaväri"
8.1.2017 17:48 Vastaa lainauksella
Pari harmaata väriä puoltavaa kirjettä:
21.9.1918. Kapteeni ja suomalaisten lentojoukkojen komentaja Seber tilasi Sotaministeriöltä 30 kg. harmaata väriä lentokoneiden siipiä varten.

17.10.1922. Ilmailuvarikko Santahaminassa lähetti Ilmailuosasto 2:lle Viipuriin 18 kg. valmista vaaleanharmaata väriä Caudron G.III -kellukekoneen maalausta varten, koska osastolla ei ole ammattitaitoista maalaria.

Paavo, olen Jari B:n kanssa samaa mieltä siitä että olet tehnyt ihan siistin mallin.
Juu en suinkaan pahastunut noista kommenteista. Ei nuo siirtokuvat enää ehjänä tuosta irtoa joten olkoon tuollasenaan :)
En ota kantaa esikuvaan vertailuun, vaan totean että Nieuport näyttää hyvälle. Takilointi on onnistunut ja sopivasti sotkettu konetta, kuten tähtimoottorit tuppasivat tekemään.
Onpa nätisti tehty!
Onnittelut ja täysin ansaitusti!

MK
Kiitos Mika. Tää yllätti nyt aivan täysin. Kiitos kommentoijille ja pisteiden antajille.
Onneksi olkoon Paavo!

Omasta mielestäni tämä on yksi hienoimpia kaksitaso/Suomi malleja!

Terv Pekka
AJ 16.1.2017 14:37 Vastaa lainauksella
Moi Paavo, Tämä upea mallisi oli päässyt livahtamaan ohitse, mutta parempi myöhään kuin ei millonkaan. Kaikkia kehuja edellä kompaten loisto-Suomi-malli ja saman tien onnittelut ansaitusta viikon mallista! Terkuin, AJ
Onneksi olkoon !!
Kiitoksia vaan .
Onnee Puavo. Oikeaan osoitteeseen meni.
Monesko "Viikon Malli" sinulle? Nauravan Lehmän muistan jo nimestä, mutta lienee muitakin.
Kiitos Timo. Tää kunnia on osunut kohdalleni kuudesti. Tämä Nieuport, se U-69, P-40E, Curtiss Helldiver, ME-109f Marseille ja sivustolta poistettu Caudron g.3
Paavo Virolainen kirjoitti:
Kiitos Timo. Tää kunnia on osunut kohdalleni kuudesti. Tämä Nieuport, se U-69, P-40E, Curtiss Helldiver, ME-109f Marseille ja sivustolta poistettu Caudron g.3
Huikeaa työtä. Saatan laittaa tuosta takiloinnista jotain yv:tä lähiaikoina. Lähinnä tällaisesta mallista:
www.pienoismallit.net/galleria/malli_7477/
Sain mallin Saarelan Mikolta ja laitan sen Venäjälle yhdelle herrasmiehelle, joka on käynyt meidän Kuopion tapahtumassa.
Hänellä ei ole varmaankaan hirveästi kokemusta lankojen virittelystä, mutta malli lienee miehen unelmien täyttymys.
On se taitava rakentaja, monta peukkua ylös.
Sangen soiva peli. Sinulla noita "Viikon malleja" tulee kuin liukuhihnalta, LOL!
YT
Kalle
Hiukan taustaa väreistä: Geust & Petrovin kirja "Red Stars 3" tarjoaa venäläisille Nieuport 17 -koneille harmaata väriä. Samoin tekee Durkota, Darcey & Kulikov: "The Imperial Russian Air Service". Ja luonnollisesti Kulikov: "Russian aces of World War 1" jatkaa samaa. Sen sijaan Keskinen, Stenman & Niskan kirja "Suomen ilmavoimien maalaukset ja merkinnät" ehdottaa Nieuporteille beigeä, vaalean ruskeaa Mantovin lakkaa ja kirkasta lakkaa. Kirkas lakkahan tummuu ajan myötä kellanruskeaksi. Ranskassa nämä Nieuportit vedettiin alumiinipronssilla. Jos venäläiset arkistolähteet ehdottavat harmaata (alumiinipronssi?, lakan ja alumiinipronssin sekoitus?), olisin taipuvainen uskomaan Nieuport 17:n tulleen Suomeen harmaana. Esko Heikkisen yllä kirjoittaman mukaan näin olisi ollut jatkossakin.

Sen sijaan Nieuport 10 näyttää kuvissa erilaiselta. Kellanruskea lakkapinta? Geust & Petrovin kirjassa Nieuport 4 on esitetty näin lakattuna. Venäläiset kirjat tukevat myös tätä esittäen Nieuport 10 ja 11 -koneita sekä kirkkaalla että beigellä lakalla/värillä, mutta myös harmaana. Tietysti pitää muistaa, että Suomessa koneet eivät kuvattaessa olleet juuri lakattuja/maalattuja vaan risiiniöljyn ym. tahrimia.
Yt. Pekka