Pienoismallit.net

A-10A

Freedom War-Hog

A-10:t olivat merkittävässä roolissa Persianlahden sodassa tuhoten noin 1000 tankkia, 1200 tykistöyksikköä ja 2000 muuta vihollisen kulkuneuvoa. Kuitenkaan mitään suuria menetyksiä operaatioissa ei tullut omille. Vain kaksi lentäjää kuoli tehtävissä. Kaikki A-10:t operoivat Saudi Arabiasta käsin. 681 yksikköä oli tuolloin mukana joista iso osa kuitenkin reservinä.

Malli oli hyvä rakennetteva ilman mitään ihmeellistä kikkailua. Suurin ongelma tulikin sitten maalauksessa. Ensimmäisenä maalina käyttämäni vihreä ei sitten koskaan kuvunut, no eipä tuossa muutakuin maali pois ja toisesta purkista uutta tilalle. Maskaukset malliin ja toinen väri jne. ja sitten tulikin hauskin vaihe eli maskien poisto. Maskiteippi olikin sitten päättänyt reagoida maalin kanssa eli ei sitten millään lähtenyt irti. Tinneripesu koko mallille että saa maskiteipin liimat pois maalista. Samalla lähti sitten maalitkin. Uudestaan taas koko kuvio, tälläkertaa käytin maskinestettä nopeuttaakseni prosessia kun aika alkoi loppumaan. Kaikki onnistui kuitenkin. Kirkaslakka päälle ja dekaalit pintaan , onnistuin siinäkin ihan ok vaikka olivatkin melko hauraat.
Mattalakka päälle ja yllätyksenä kaikki decaalit hopeoi. No mitään ei enää tehtävissä niille ja pakko hyväksyä tilanne sellaisenaan. Pientä korostusta paneeliuriin vielä vesi-värijauhe-saippua liuoksella. Decaalit päättivät sitten sulaa tuohon liuokseen vaikka olivat lakan alla. Samoja aineita ja maaleja aina käyttänyt mutta joskus siis voi kaikki mennä pieleen silti. Maaleina siis Humbrol ja Micro Sol pehmennin/ filmi.

Laitoin vaan yhden kuvan ja poistin vielä arvostelunkin käytöstä. Saa tuosta vielä mallinkin kun vaan hommaa uudet decaalit. Näissä ryhmärakenteluissa tulee näemmä aina kiire loppua kohden. Pitää oppia tästä jotain nyt.

Kommentit

No mutta tuohan on söpö kuin pahkasika pienenä. Värimaalimakin on sopivan tumman synkeä. Eikä ne hopeoivat dekaalit tuossa kuvassa erotu. Vaikeuksista huolimatta ihan kelpo lopputulos. Perustuuko asekuorma rakennusohjeeseen vai referenssikuviin?
Jaws 31.12.2016 23:53 Vastaa lainauksella
No itseasiassa toi kuva on aika huono joka johtunee meen kameran viasta, näyttää siis oikeasti paremmalta kuin toi kuva. Hopeoinnin sain tuolla litkutuksella hieman aisoihin, tosin suurin osa siirtokuvista poistui mystisesti kuten kerroin, no kuitenkin tuollainen low-wiz camo niin ei sinänsä haittaa tässä. Aion tuon kuitenkin vielä tehdä loppuun asti kunhan saan uudet siirtokuvat kun kuitenkin aika mielenkiintoinen malli.

Tämä kyseinen yksilö osallistui kyllä tosi toimiin ja sai tuhottua sitä sun tätä mutta mitään referenssi kuvaa mistään aselasteista ei mulla ole joten ihan ohjeisiin perustava (ja halusin siitä räyhäkkään näköisen). Olihan noissa melko laaja kirjo kaikista ilmasta maahan ohjuksista ja vapaasti putoavista pommeista. Pääaseena kuitenkin toi 30mm gatling gun jossa tuolloin ainakin käytettiin köyhdytettyjä uraani ammuksia.
Asekuormasta kyselin siksi, että aika monessa Desert Stormmin aikaisessa A-10 valokuvassa on vasemman siiven ulommaisessa ripustimessa tuplakiskot Sidewindereitä varten. Muu varustus sitten vaihteli kuten totesit. Mitä Humbrolin sävyjä käytit? Tuo tumma yleissävy vaan on hyvännäköinen.
Jaws 1.1.2017 12:51 Vastaa lainauksella
Hu32 Gunship Dk. grey, Hu149 extra dark sea green, Hu117 Forest green.
Melko outo camo kun ajattelee maastoa siellä, olisi luullut että olisivat vaaleampia.
Jaws kirjoitti:
Hu32 Gunship Dk. grey, Hu149 extra dark sea green, Hu117 Forest green.
Melko outo camo kun ajattelee maastoa siellä, olisi luullut että olisivat vaaleampia.
Muistaakseni kyseinen tumma kaavio tunnetaan myös nimellä "Euro1". Ilmeisesti jenkit katsoivat olevansa sen verran ylivoimaisia että ei ollut tarpeellista vaihtaa A-10en väritystä.
Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta onnistunut malli. Pidän tuosta, että eri värisävyt erottuvat, mutta eivät liian selvästi, jolloin päälimmäiseksi jää synkän vihreä kokonaisuus.

Siirtokuvien hopeoimista voi ennen lakkakerrosta koettaa kontrolloida niin, että laittaa muutamia tippoja vettä siirtokuvan päälle ja sitten kääntelee valoa vasten. Tällöin ilmakuplat näkyvät usein paremmin. Sitten jos niitä näkyy, niin vedet pois, samalla tavalla kuvan päälle reipas kerros micro solia ja tökkii ilmakuplien kohdalle siirtokuvaan varovasti reikiä neulalla.
Voi voi sentään. Kyllä olet taas mallannut ns. pitkän kaavan mukaan; muistelen edellistä malliasi eli F-16i Sufaa, jonka taival valmiina mallina alkoi myös ohdakkeisesti. Mutta minkäs teet…

A-10 tyyppinä, ei ole oikein koskaan herättänyt meikäläisessä sen kummempia intohimoja, mutta kun nyt taas katselee valokuvaa, niin miksikäs ei kuitenkin?

Koskapa mallista on tällä hetkellä vain yksi kuva, niin sen perusteella voisi sanoa mallin onnistuneen aivan mainiosti kaikin puolin. Maalipintakin näyttää aivan hyvältä ja tuo perus A-10-väritys näyttää sekin aivan mielenkiintoiselta kaaviolta. Ja toki Persianlahdensota-ryhmikseen on A-10 aivan "must" malli.
Jaws 6.1.2017 02:28 Vastaa lainauksella
Kiitoksia Kalle ja PhantomII komenteista.

Koitetaan tota siirtokuva kikkaa, tosin tässä oli kyseessä jo valmiiksi hauraat siirtokuvat joten jouduin käyttämään microsol decal filmiä et sain ne edes tuohon malliin. Koitin peittää hopeoinnin tuolla vanhennus liuoksella.