Pienoismallit.net

Sherman M4A3E8 "Easy eight"

Saksa kevät 1945

Sherman ei ole ikinä kuulunut oman mielenkiintoni kärkeen,mutta pitihän niitä yksi rakentaa aikuisiälläkin. M4A3E8 on Shermaneista Fireflyn ja israelilaisten Super Shermanien lisäksi oikeastaan ainoa,joka kiinnostaa itseäni. Pakko myöntää,että Fury elokuva innosti tämän mallin hankkimiseen,vaikka leffa loppua kohti meneekin pilalle… Tascan Shermanit saivat aikoinaan kehuja ja Asuka jatkaa mallien tekemistä samoilla muoteilla (Asukaa ei löytynyt valmistajien listasta). Osajako oli fiksusti mietitty ja periskooppien ja valojen suojat löytyvät sekä muovisina,että etseinä. Jousitus on mahdollista jättää toimivaksi ja sarjan toimivat irtotelat ovat myös kerrassaan erinomaiset. Kittiä kului sentään tornin saumaan. Dekaalit olivat myöskin laadukkaat ja reagoivat hyvin Tamiyan pehmentimeen. Rakensin mallin suoraan laatikosta ja lisäsin ainoastaan antennin messinkilangasta. Maalaus Tamiyan maaleilla ja sotkut öljyväreillä ja Migin pigmenteillä. Metallin kiilto lyijykynää hiomalla saadulla grafiitti jauheella. Asukan (Tascan) Easy eightiä voin suositella lämpimästi kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Kommentit

Komeaa jälkeä. Mielestäni vanhennukset ja säistäminen on onnistunut todella hyvin tässä vaunussa. Rakennustekniikkakin vaikuttaa äkkiseltään moitteettomalta… ainoa pieni kysymys mikä vaunumallia tarkemmin tuntematta mieleeni tulee on, että eikö lekan kuulu lainkaan olla varrestaan kiinni kannessa?
Kaimaa kompaten todella hieno työ! Konekivääri on todellinen taideteos, ja säistäminen on osunnut nappiin. Miehistö on näköjään pitännyt työkalut aika hyvässä tikissä ;)
Janne V 20.12.2016 20:16 Vastaa lainauksella
Todella komea vaunu! Nätit säistämiset, erityisesti kurat ja pölyt miellyttää silmää.
Pekka Muikku kirjoitti:
Komeaa jälkeä. Mielestäni vanhennukset ja säistäminen on onnistunut todella hyvin tässä vaunussa. Rakennustekniikkakin vaikuttaa äkkiseltään moitteettomalta… ainoa pieni kysymys mikä vaunumallia tarkemmin tuntematta mieleeni tulee on, että eikö lekan kuulu lainkaan olla varrestaan kiinni kannessa?
Samaa ihmettelin itsekin kun availin Tamiyan edellistä easy eight paketointia, jossa Tascan rangat sisällä? Muuten todella loistavat yksityskohdat, mutta työkalut ja niiden kiinnityshihnat ovat jääneet puolitiehen eivätkä vastaa sarjan muuta tasoa.
Tämä vaunu on muuten oikein loistavasti rakennettu ja viimeistelty. Pidän kovasti.
Kiitoksia kommenteista Pekoille,Jannelle ja Samille. Lekan vartta varten näkyi oikeasta vaunusta otetuissa kuvissa olevan jonkinlainen koukku. Lekan pää näytti olevan varsin pätevän näköisellä virityksellä kannessa kiinni. Piti tuo varren kohdalla oleva kiinnitys lisätä malliinkin,mutta pääsi unohtumaan. :( Työkalujen kiinnikkeet ovat tosiaan ainoa kohta tässä sarjassa,jotka kohennusta kaipaavat.
AJ 22.12.2016 17:05 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Hyvin rakennettu M4A3E8 Sherman ja samoin kuin sinua, minua kiinnostaa Shermaneissa eniten juuri M4A3E8:t, Firefly:t, Ipojen M1, M50 ja M51 Shermanit (stashistä löytyy mm. Tascan molemmat M4A3E8 Sherman “Easy Eight” sarjat w/ T66 Tracks ja Korean War, Tamiyan uusi M4A3E8 ja M51, Tascan Fireflyt). Onnittelut Antille mainioista kuvista.

Päinvastoin, kuin edellä annan rakentavaa kritiikkiä, ei siis kuitenkaan moitteita. Eri Shermaneita ja myös niiden valokuvia on tullut tapitettua vuosien varrella melko paljon ja nyt niihin verrattua "Easy Eight" Sherman mallisi vaikuttaa hieman överiksi vedetyltä. Mieleen tulee väkisinkin taannoin nyt syksyllä ML-saitilla Constractive Comments osastolla ollut M4A3E8 malli, jonka miltei 1:1 kopio tämä on. Molemmissa M4A3E8 vaunumalleissa toistuu miltei kaikki samat mahdolliset vaunumallauksen "taiteelliset" kliseet - valumia enemmän kuin tarpeeksi, jotka eivät muuten ole mutalänttien kanssa synkronissa, ruotetta ja kulumia paljon (M4A3E8 olivat uusia WWII:ssa), telojen väri erikoinen (kyse ei siis ole pölystä ja kurasta) ja kaiken päälle massiivinen kuraus ja pölytys. Korean sodassa oli erityisesti pöylyisiä ja kuraisia "Easy Eight" vaunuja, muttei niissäkään tätä kaikkea comboa ollut. Eli summa summarum maltti on valttia ja hillitymmällä säistyksellä ja viimeistelyllä lopputulos olisi ollut näyttävämpi. Tämä M4A3E8 vaunumallisi ei yllä ranskalaisvaunujesi tasolle.

Asukan (Tascan) ja Tamiyan uutta "Easy Eight" rakennussarjoja voi kyllä suositella mainiosti kaikille M4A3E8 Sherman vaunuista kiinnostuneille. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kommentista AJ. Kritiikkiä saa ja pitääkin antaa. Muutenhan ei tapahdu kehitystä. Missing Lynxin Sherman on mennyt minulta ohi,mutta en yleensä edes Sherman malleja katso,koska aihe ei minua tosiaan juurikaan kiinnosta. Tällä kertaa tuli vanhennuksien kanssa iloiteltua yleistä tyyliäni enemmän. Easy eight taisi tulla käyttöön Ardennien taistelun aikoihin,joten hirveän kauan niillä ei tosiaan Toisen maailmansodan aikana ehditty ajella. Varsinaisia maalin lohkeiluja ja naarmuja en tästä syystä maalannutkaan. Ruostetta en malleihini laita,kuin korkeintaan pakoputkiin ja mahdollisiin hinausketjuihin. Tässäkin sitä on yritetty mallintaa ainoastaan pakoputkissa. Kuraus ja pölytys on myös omalla mitta-asteikollani melko runsasta,mutta nykyisin vallalla olevien tyylisuuntien mukaan luultavasti hillittyä. ;)

Tekeekö muuten tuolla Tamiyan M51 Super Shermanilla mitään? Sen hankkiminen on käynyt mielessä useammankin kerran. Asukan Firefly kaapista jo löytyykin…
AJ 24.12.2016 00:48 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Ok, nuo överit valumat, kulumat, pölyt ja kurat saavat aikaan sen, että paikka paikon näyttää myös ruosteiselta. No joo, kuten jo sanottu, maltti on valttia ja useasti vähemmän on enemmän eli silloin lopputulos on usein jo paljon parempi; eikä trendeistä kannata välittää, ne luodaan vain rahastuksen tarpeen mukaan - saa myytyä enemmän mömmöjä, litkuja ja tarpettomia lisäosia mallareille…

8th Armoured Division sai ekat M4A3E8 vaunut (41 kpl:tta) ensimmäisenä ETO:lla marraskuussa 1944 (Sherman vaunumallisi esikuva kuului tähän divisioonaan), mutta pääsi Steve Zalogan mukaan käyttämään niitä aikaisintaan vasta tammikuun puolivälissä 1945; ko. divisioonan historiikin mukaan vasta helmikuussa 1945. Toisen "Easy Eight" erän 8th Armd sai vasta huhtikuussa 1945. Kaikki ko. divisioonan M4A3E8 vaunut olivat minttiuuusia ja ne jotka selvisivät sodasta olivat hyvässä kunnossa.

Tamiyan M51 Super Sherman on hyvä paketointi. Sitä voinee laadullisesti verrata Tamiyan uuteen M4A3E8 Shermaniin. HVSS on otettu juuri M51 Super Sherman sarjasta tähän uuteen M4A3E8:iin. Jos nyt vertaa Asukan (Tascan) M4A3E8 Shermania Tamiyan uuteen M4A3E8 Shermaniin, niin toki Asukassa (Tascassa) on jonkin verran enemmän detaileja ja paljon enemmän osia (etenkin teloissa ja HVSS:ssä), mutta Tamiyan uusi M4A3E8 Sherman sarja on merkittävästi helpompi rakentaa ja riittävästi detailoitu sekä paremmin suunniteltu ja siten jopa parempi kuin Asuka (Tasca). Tamiyan M51 Super Sherman vaikuttaisi olevan ns. first batch M51 Sherman eli ekan sukupolven M51 Degem Aleph (noin 1962-1970) vaunu - mm. Brett Green, Steve Zaloga ja Vasco Barbic toteavat näin - ; suoraan boxista rakennettuna soveltuu Kuuden päivän sotaan 1967. Dr. Robert Manasherob puolestaan sanoo vaunua second batch M51 Shermaniksi M51 Degem Beth (noin 1970-1975).

Se mikä on Tamiyan M51 Super Shermanissa ja Tamiyan uudessa M4A3E8 Shermanissa vielä erityisen kivaa, että ne voi mixata keskenään; saa M4A1E8 Shermanin ja M51 Shermanin M4A3E8 runkolla (moottoritilan kannet täytyy vaihtaa/päivittää). Summa Summarum, Tamiyan M51 Super Sherman on hyvä rakennussarja, suosittelen. Toivottavasti Tamiya valmistaa muutkin eri M51 versiot. Toivottavasti auttoi.

Hyvää Joulua! Parhain terveisin, AJ
Upea Easy eight!
Kiitos infosta AJ. Tamiyan M51 saattaa vielä päätyä jemmaa kasvattamaan. Kiitos kehuista Juuso.