Kiitos teille 2 pisteenantajille. Erotutte selkeästi muista pisteiden antajista. Aika kauas keskiarvosta. Turha teiltä on tietysti odottaa kommentteja pisteiden perusteista. Näin on käynyt aina ennenkin. Olisiko nyt erityisesti syynä ollut itsenäisyyspäivä ja siihen liittyvä aihe?
Kiitos erityisesti myös muille pisteyttäjille, jotka ovat olleet hieman eri mieltä kuin nuo yllämainitut.
Toivottavasti rohkenette myös kommentoida mallia mallailuperustein.
Sanallisia kommentteja odotellen.
Hyvää itsenäisyyspäivän jatkoa teille.
Hawker Hart B. 4
Kemi, maaliskuu 1940

Nämä koneet ansioituivat erityisesti monikäyttöominaisuuksillaan. Pommareista hävittäjiin.
Luvun lopulla saksalaisten edistyksellinen tuotanto herätti ehkä yrityksen suunnittelijat.
Mutta palataan tähän Harttiin, britit pitivät sitä edistyksellisenä, koska sillä oli ”suuri ” nopeus ja se oli sovellettavissa hävittäjästä kevyeen pommikoneeseen.
Ruotsalaiset hommasivat 1932 kolme standardi Harttia Briteistä ja sen jälkeen lisenssivalmistusoikeuden. Lisenssivalmistettujen ruotsalaisten Harttien tyyppinumero oli B4 ja ne poikkesivat Brittiläisistä erityisesti siten, että niissä oli moottorina lisenssivalmistettu Nohab Mercury VIIA tähtimoottori.
Talvisodan sytyttyä ruotsalaiset päättivat lähettää Pohjois-Suomen avuksi vapaaehtois-laivueen F 19, joka Gloster Gladiator (12 kpl) ja Hawker Hart (5 kpl) -koneineen saapui Kemin Veitsiluotoon 10.1.1940.
Hartit olivat varsin epäonnisia, koska 12.1.40 kolme menetettiin. Hartit X ja Y osuivat ilmassa yhteen ja syöksyivät maahan. Samalla tehtävällä Hart Z ammuttiin alas. Jäljellä olivat Hartit M ja R.
Näin itsenäisyyspäivän aikana aioin taaskin yrittää julkaista jonkin talvisota-aiheen. F 19 Gladiatorin ja monta muuta tyyppiä olenkin jo julkaissut aiemmin, joten nyt on Hartin vuoro. Epäonnisuudestaan huolimatta niiden yritystä tulee kunnioittaa ja erityiskiitos ruotsalaisille vapaaehtoisuudestaan Suomen puolustamiseen osallistumisen vuoksi.
Tämän olen jo aloittanut 2.1.-16 ja olen kovasti yrittänyt saada tätä valmiiksi siitä lähtien näinä pieninä hetkinä, jolloin mallailulle on jäänyt hieman aikaa.
Mallisarja:
Tämä on AZ-tuotantoa. Eräs australialainen kanssamallari joku vuosi sitten totesi, että kun lausuu mallisarjan nimen australialaisittain, niin se kertoo mallisarjan luonteen.
En itse ehkä olisi ihan niin tuomitseva. Onhan tässä paljon sudenkuoppia. Esim pakoputket olivat epämääräisiä pötkylöitä, joita tuli muokata ja arpoa miten ehkä sopisivat paikoilleen. Alkuperäiskuvista piti hakea oikea paikka ja orientaatio. Siipienväliset tuet vaativat osansa (ei tässä ehkä niin pahasti mitä joidenkin muiden kanssa). Takilointiohjeissa oli paljon virheitä. Onneksi joistain alkuperäisvalokuvista näki miten ne menevät. Resiinisissä suksissa ei ollut tarvittavia uria ja valokuvien perusteella suksissa ei ollut ohjeen mukaisia lankoja, vaan suoristusmekanismi oli ilmeisesti toteutettu ripustuspisteen lähellä olevien systeemien avulla. Ne piti valokuvien perusteella skrätsätä.
Muuta skrätsiä tuli kk-iin, kk-tähtäimeen, perän siivekejärjestelyihin, takilointeihin, miehistön suksiin ja sauvoihin ja alasiiven pikkupommiripustimiin, joiden muoto ja malli on varsin hatusta temmattu kunnon valokuvien puutteessa.
Maalauskaaviosta vielä: Ruotsin ilmavoimien Linköpingin museon version väitetään olevan tarkka kopio aidosta M-koneesta. Se ei sitä todellakaan ole säilyneiden alkuperäiskuvien valossa. Siksi en kopioinut siitä koneesta olevien kuvien pohjalta esim. siipien kuvioita, vaan tein kaiken niiden vähäisten ja epäselvien alkuperäiskuvien pohjalta minkä voin ja loppuihin annoin taiteellisen vapauden vaikuttaa.
Propelli ei kuvien perusteella näytä olevan lamellityyppinen, joten en sitäkään siis tehnyt. Antennilankoja ei kuvien perusteella M-yksilössä näytä olleen, joten jätin ne pois.
Muuten ihan tyypilliseen tapaani maalit emaleja siveltimillä ja takiloinnit siimaa.
Tyypillistä työläämpi limited-run projekti, mutta muutenpa en olisi saanut F 19 Harttia kokoelmaani.
Lopussa kiitos seisoo.
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.