Pienoismallit.net

Hawker Hart B. 4

Kemi, maaliskuu 1940

30-luvun alussa Hawker tehdas oli kuuluisa monista kaksitaso-tuotoksistaan: Demon, Audax, Hardy, Hind, Osprey. Joidenkin mielestä Hart edusti näiden huippua, mutta mielestäni viimeisin: Hector oli se.
Nämä koneet ansioituivat erityisesti monikäyttöominaisuuksillaan. Pommareista hävittäjiin.
Luvun lopulla saksalaisten edistyksellinen tuotanto herätti ehkä yrityksen suunnittelijat.

Mutta palataan tähän Harttiin, britit pitivät sitä edistyksellisenä, koska sillä oli ”suuri ” nopeus ja se oli sovellettavissa hävittäjästä kevyeen pommikoneeseen.
Ruotsalaiset hommasivat 1932 kolme standardi Harttia Briteistä ja sen jälkeen lisenssivalmistusoikeuden. Lisenssivalmistettujen ruotsalaisten Harttien tyyppinumero oli B4 ja ne poikkesivat Brittiläisistä erityisesti siten, että niissä oli moottorina lisenssivalmistettu Nohab Mercury VIIA tähtimoottori.

Talvisodan sytyttyä ruotsalaiset päättivat lähettää Pohjois-Suomen avuksi vapaaehtois-laivueen F 19, joka Gloster Gladiator (12 kpl) ja Hawker Hart (5 kpl) -koneineen saapui Kemin Veitsiluotoon 10.1.1940.
Hartit olivat varsin epäonnisia, koska 12.1.40 kolme menetettiin. Hartit X ja Y osuivat ilmassa yhteen ja syöksyivät maahan. Samalla tehtävällä Hart Z ammuttiin alas. Jäljellä olivat Hartit M ja R.
Näin itsenäisyyspäivän aikana aioin taaskin yrittää julkaista jonkin talvisota-aiheen. F 19 Gladiatorin ja monta muuta tyyppiä olenkin jo julkaissut aiemmin, joten nyt on Hartin vuoro. Epäonnisuudestaan huolimatta niiden yritystä tulee kunnioittaa ja erityiskiitos ruotsalaisille vapaaehtoisuudestaan Suomen puolustamiseen osallistumisen vuoksi.
Tämän olen jo aloittanut 2.1.-16 ja olen kovasti yrittänyt saada tätä valmiiksi siitä lähtien näinä pieninä hetkinä, jolloin mallailulle on jäänyt hieman aikaa.

Mallisarja:
Tämä on AZ-tuotantoa. Eräs australialainen kanssamallari joku vuosi sitten totesi, että kun lausuu mallisarjan nimen australialaisittain, niin se kertoo mallisarjan luonteen.

En itse ehkä olisi ihan niin tuomitseva. Onhan tässä paljon sudenkuoppia. Esim pakoputket olivat epämääräisiä pötkylöitä, joita tuli muokata ja arpoa miten ehkä sopisivat paikoilleen. Alkuperäiskuvista piti hakea oikea paikka ja orientaatio. Siipienväliset tuet vaativat osansa (ei tässä ehkä niin pahasti mitä joidenkin muiden kanssa). Takilointiohjeissa oli paljon virheitä. Onneksi joistain alkuperäisvalokuvista näki miten ne menevät. Resiinisissä suksissa ei ollut tarvittavia uria ja valokuvien perusteella suksissa ei ollut ohjeen mukaisia lankoja, vaan suoristusmekanismi oli ilmeisesti toteutettu ripustuspisteen lähellä olevien systeemien avulla. Ne piti valokuvien perusteella skrätsätä.
Muuta skrätsiä tuli kk-iin, kk-tähtäimeen, perän siivekejärjestelyihin, takilointeihin, miehistön suksiin ja sauvoihin ja alasiiven pikkupommiripustimiin, joiden muoto ja malli on varsin hatusta temmattu kunnon valokuvien puutteessa.
Maalauskaaviosta vielä: Ruotsin ilmavoimien Linköpingin museon version väitetään olevan tarkka kopio aidosta M-koneesta. Se ei sitä todellakaan ole säilyneiden alkuperäiskuvien valossa. Siksi en kopioinut siitä koneesta olevien kuvien pohjalta esim. siipien kuvioita, vaan tein kaiken niiden vähäisten ja epäselvien alkuperäiskuvien pohjalta minkä voin ja loppuihin annoin taiteellisen vapauden vaikuttaa.
Propelli ei kuvien perusteella näytä olevan lamellityyppinen, joten en sitäkään siis tehnyt. Antennilankoja ei kuvien perusteella M-yksilössä näytä olleen, joten jätin ne pois.

Muuten ihan tyypilliseen tapaani maalit emaleja siveltimillä ja takiloinnit siimaa.

Tyypillistä työläämpi limited-run projekti, mutta muutenpa en olisi saanut F 19 Harttia kokoelmaani.
Lopussa kiitos seisoo.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Kommentit

Kiitos teille 2 pisteenantajille. Erotutte selkeästi muista pisteiden antajista. Aika kauas keskiarvosta. Turha teiltä on tietysti odottaa kommentteja pisteiden perusteista. Näin on käynyt aina ennenkin. Olisiko nyt erityisesti syynä ollut itsenäisyyspäivä ja siihen liittyvä aihe?

Kiitos erityisesti myös muille pisteyttäjille, jotka ovat olleet hieman eri mieltä kuin nuo yllämainitut.
Toivottavasti rohkenette myös kommentoida mallia mallailuperustein.
Sanallisia kommentteja odotellen.

Hyvää itsenäisyyspäivän jatkoa teille.
Heikki 7.12.2016 08:45 Vastaa lainauksella
Pisteitä en ole koskaan antanut, enkä tule antamaan, en katso olevani siihen kykenevä. Voin kuitenkin kommentoida sanallisesti mallia. Mielenkiintoinen aihe ja onnistunut toteutus. Hopeaväri oli alkuperäisessä koneessa maalattu pensselillä, joten sivellintoteutus on sopiva, mutta ehkä maali on ollut hieman liian paksua. Lisätyt yksityiskohdat ovat onnistuneita, ja säistys on sopiva talvikäytössä olevalle koneelle.
Malli on todella upea! Olen nähnyt ko. mallin valurangat osineen ja ainakin minua pelotti lastu niin paljon että jätin ko. mallin tuolloin hankkimatta…
Mutta Mika on selättänyt vaikeudet! Kokonaisuus hivelee ainakin minun silmää. Erityisesti hattua nostan aina noille takiloinneille. Myös maalaus miellyttää silmää; jos ymmärsin ja oikein vanhoja kuvia tulkitsin, niin noudattaa hyvin myös alkuperäistä maalausjälkeä. Ja aihepiiri sopi erinomaisesti Itsenäisyyspäivään!
Kiitos, Mika!
P.S. Jälkikommenttina ihmettelisin/kysyisin miksi esim. sinä ja muutamat muut kollegat otatte esille nuo "pieniä" pisteitä antaneet arvioijat? Mallien näytille ja arvosteltavaksi asettaminen on aina riskibisnestä… Ja kun on kyse arviointilajista niin skaala saattaa olla hyvinkin laaja. Osa arvioijista ei varmaan edes ymmärrä miten vaativia jotkut projektit ovat. Ja sitten on tietenkin kiusantekijät, joista on vaan niin hauskaa heitellä mitä sattuu pisteitä.
Totta kai "väärin" perustein annetut matalat pisteet harmittaa mallin tekijää, etenkin jos sanallista palautetta ei tule tukemaan/perustelemaan arviota. Ja totta sekin, että tuollaiset sattuma/ilkeily-pisteytykset laskevat mallin saamaa keskiarvoa ja yhden mallin matala keskiarvo laskee mallarin kaikkien mallien yhteistä keskiarvoa…
Tällaisia mietteitä täältä Savonmualta… Ja minun mielestäni 2 pistettä ei edes ole hirveän huono pistemäärä…
T:"Alle kolmosen keskiarvo" Petri
Terve Mika !
Hyvin olet onnistunut AZ:n kanssa. Itse taistelen Pyryn kanssa. Sarja ei tosiaankaan ole mikään "ravistamalla" kasaan.
Hieno kone !
Kiitokset kommenteista Heikki, Petri ja Tuomo. Petri: Tulipahan vaan tarve minulla(kin) mainita asiasta. Varsin tyypillistä minun mallieni pisteytysjakaumassa on se, että sieltä löytyy monesti (varsin pieni toki) selkeästi erottuva joukko keskiarvoon nähden pienien pisteiden antajia. Olisi kiva tietää, että mikä heidän mielestään malleissani mättää, vai onko kyse vaan silkasta dissauksesta, joka olisi äärimmäisen epämallarihenkistä toimintaa. Nytkin pisteskaala jakautuu 1,5 ja 4,5 välille.
Veikkaisin, että kyseessä on ilkeily! Selkeitä tyylikkäitä 3.5-4.5 pisteen malleja halutaan "häiritä". Paskamaista kyllä, mutta minkäs teet… Mielestäni saitilla on käyty debattia ko. asiasta ja edelleen näitä tulee. Yksi mahdollisuus olisi se, että mallin esille asettelussa saisi näkyviin nuo huomattavan alhaisten pisteiden antajat… Vaikea asia!
Mutta lisäkommenttina Hartiin: tähystäjän kk on todella upea!!
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Mutta lisäkommenttina Hartiin: tähystäjän kk on todella upea!!
Kiitos Petri. Lisäsin lähikuvat tähystäjän kk:sta ja miehistösuksista.
Upea Suomi Hawker!!
Sä se sitten taidat nämä kaksitasot! Jälleen upea lopputulos :)
Mennyt tämä vähän ohi, kun itsekään täällä ihan hirmu paljoa tule käytyä enään kuten ei varmaan moni muukaan.
Jean Forsberg kirjoitti:
Mennyt tämä vähän ohi, kun itsekään täällä ihan hirmu paljoa tule käytyä enään kuten ei varmaan moni muukaan.
Kiitos Jean ja inget problem.

Olen minäkin ollut välillä pitkiä aikoja pois saitilta kiireiden takia.

PS. Ja toivotaan todellakin, että PM. sivuston muutos-17 tuo parannuksia ainakin näihin pisteytyskäytänteihin, joissa nykyään voi ihan vapaasti ja anonyymisti heitellä mitä tahansa kiusapisteitä ilman mitään pelkoa kiinnitulosta.
Hyvällehän tämä Hart näyttää. Hienoja pikku detaljeja kuten tuo kk ja sukset. Eikä tuo sarjan heikompi tasokaan näy lopputuloksessa. Hieno pikkuskaalan suomimalli (tai ruotsimalli) konetyypistä joita harvemmin täällä näkee.
Kiitokset Janne. Suksien skrätsäys oli aika työläs osaprojekti.
No niin.
Tämä mallini sai huonoimmat pisteet kuin mitä muut mallini saivat pitkään aikaan.

Onko syy itse mallissa, vai siinä, että olen itse kehdannut kriittisesti kommentoida viimeaikaisia muiden tekemiä malleja?

Jos syy on viimeksimainittu, niin mielestäni sivuston pisteytyspolitiikka ja pisteytysmahdollisuus kaipaa muutoksia. Jos syy on itse mallissa, olisitte mallariystävällisiä ja kertoisitte syyt, miksi nyt tuli huonommat pisteet kuin itse mielestäni huonoimmista malleistani.

Kaikkihan saavat toki pisteyttää kuten haluavat. Siinä halussa saattaa olla toki kysymyksiä herättäviä asioita.
Hei vaan!
Mallissa on hienoja yksityiskohtia, sukset, konekivääri, takilointi on hyvännäköistä.
Maalaus on himpun verran liian paksua, ja moottorin messinki loistaa hiukan liian kirkkaana.

Sitten tuohon sinun muille antamaasi arvosteluihin, josta kysyt.
Mielestäni puutut liikaa siihen, minkälainen rakennussarja on. Lyttäät mallin helposti sen perusteella, jos se on Tamiya/Hasegawa jne tai mittakaavaa 1/48 ja 1/32 jne.

Minun mielestäni lopputulos on tärkein eikä se, että malli on rakennettu jostakin resiinikimpaleesta. Olen itsekin rakennellut resiinimalleja ja en anna minkäänlaista lisäarvoa sille, että joudun kaivertamaan osia irti pölyn keskeltä.

Meissä mallareissa asuu kuitenkin monessa herkkähipiäinen taiteilija ja voi olla, että sinun arvostelusi saa toiset ihmiset toimimaan juuri antamalla kostopisteitä. Toki olet antanut myös asiallista palautetta, mutta kuten sanoin, voisit jättää vähemmälle sen mikä on ollut mallin lähtökohta etkä kyseenalaistaa mallarin mallin valintaa.

Itse annoin mallistasi kolme tähteä, en tiedä onko se sinusta vähän, mutta näihin pisteisiin päädyin.
Kiitos kommentista Pekka. Tämäntyyppistä minä juuri kaipaan, mutta osan olisi voinut jättää yv:n puolelle;)
Totta on, että olen joskus antanut kriittistä palautetta. Ikävä, jos joku on on vetänyt siitä herneen nenään. Olen siis pisteyttänyt omalla tavallani ja usein myös antanut omaan mielipiteeseni perustuvat perustelut. Silloin se anonymiteetti on tietysti jäänyt pois. Pitäisikö kehittää itselle joku tiukkaakin tiukempi ennakkosensuuri? Se olisi mielestäni keskustelun rajoittamista.
Hei Mika!

Ajattelin että halusit avoimen kommentin, koska asiasta on ollut keskustelua. Enkä minä nyt suoranaista keskustelun rajottamista halua, ehkä vähän diplomaattisempaa otetta.

Mutta kukin tyylillään, Itse en edes osaa arvostella malleja, koska pidän itseäni sellaisena semi-luokan mallarina, ja tyydyn yleensä vain puhumaan hyvistä puolista.

Tiedän! ei mitenkään rakentavaa, mutta ihmiset kaipaavat välillä positiivistakin palutetta.
Koska jokainen meistä joka on saannut mallinsa valmiiksi on hatun noston arvoinen suoritus.

Hyvää loppuvuotta sinnepäin! :)
Hyvinhän tuo on onnistunut. Kuten Pekka tuossa sanoikin niin maalaus on aika paksun oloisen näköinen. Ihan samantyylinen kuin omassanikin. Tuo hopea vihreä yhdistelmä olisi tullut paljon parempi ruiskua käyttäen. Nuo sukset on hyvä lisä tuohon malliin. Takilointi on hyvä.
Noista pisteistä mainitakseni, niin ihan linjassaan oleva keskiarvo tuolla mallin pisteillä on.
Kiitos Paavo. Viimeisimpien pisteiden ansiosta keskiarvo vähän nousi. Ja rupesihan niitä sanallisiakin kommentteja tulemaan, kun niitä vähän vänkäsi;)
Paavo Virolainen kirjoitti:
Tuo hopea vihreä yhdistelmä olisi tullut paljon parempi ruiskua käyttäen.
Hmm. Terävärajainen ruiskumaalaus lienee 1/72 skaalassa varsin haasteellista. Onhan se selvää, että sillä tekniikalla voidaan välttää maalin paksuusefekti, mutta samalla voidaan menettää autenttisuusefekti siitä, kuinka värirajat aidosti menivät esikuvakoneessa. Tämän tiedostaen, tein ja jatkossakin teen näissä 1/72 malleissani maalaukset siveltimillä. Ainakin niissä malleissa, joissa lisämaalaukset ovat tehdyt siveltimillä. Ruiskumaalaustapauksissa voidaaan käyttää erilaisia litkutustekniikoita.

Revellin 99 on muuten ihan hyvä hopeapintamaali, mutta jos sitä ohentaa liiaksi, niin se jättää epätasaisen pinnan, jota pitää paikata useilla uusintakerroksilla. Näissä voi tulla eteen se, että aiempi kerros ns. "sulaa" uudemman alta ja homma meni ns. V-turalleen. Siksi tein nämä maalaukset yhdellä kerralla käyttäen varsin paksua maalia. Tässä on tietysti se riski, että maalin "paksuus" näkyy sitten kuivuneessa lopputuloksessa. Otin sen riskin, koska R99 yleensä kuivuu paksuudestaan huolimatta varsin ohueksi kerrokseksi. Nyt tuli esiin se, että näin ei välttämättä tapahdu ja lisäksi se, että sen maalin hopeapigmentit ovat senverran karkeita, että ne näkyvät 1/72 mallien lähikuvissa.
Täytynee vaihtaa tuota hopeapintamaalia?

Hyviä vinkkejä odotellessa kiitokset kaikille, jotka viitsivät vaivautua kommentoimaan tätä malliani.

Ja Hyvää Joulun odotusta!
Juuso 13.12.2016 23:54 Vastaa lainauksella
Mika Kauranen kirjoitti:
Paavo Virolainen kirjoitti:
Tuo hopea vihreä yhdistelmä olisi tullut paljon parempi ruiskua käyttäen.
Hmm. Terävärajainen ruiskumaalaus lienee 1/72 skaalassa varsin haasteellista. Onhan se selvää, että sillä tekniikalla voidaan välttää maalin paksuusefekti, mutta samalla voidaan menettää autenttisuusefekti siitä, kuinka värirajat aidosti menivät esikuvakoneessa
Terävärajaista jälkeähän saa kun maskaa hopeiset alueet peittoon sinitarralla ja/tai maskiteipillä. Toinen vaihtoehtohan olisi maalata metallisävy ruiskulla jonka päälle sutia vihreä.
Juuso kirjoitti:
Terävärajaista jälkeähän saa kun maskaa hopeiset alueet peittoon sinitarralla ja/tai maskiteipillä. Toinen vaihtoehtohan olisi maalata metallisävy ruiskulla jonka päälle sutia vihreä.
Meneppä tekemään tämäntapaisille malleille rajauksia sinitarralla tasojen väliseen runkoon ja muallekkin. Miniatyyrihommaa tulee olemaan. Vihreän päällesutiminen ei toimi, koska aidossa mallissa homma meni just päinvastoin.
Juuso 14.12.2016 01:12 Vastaa lainauksella
Mika Kauranen kirjoitti:
Juuso kirjoitti:
Terävärajaista jälkeähän saa kun maskaa hopeiset alueet peittoon sinitarralla ja/tai maskiteipillä. Toinen vaihtoehtohan olisi maalata metallisävy ruiskulla jonka päälle sutia vihreä.
Meneppä tekemään tämäntapaisille malleille rajauksia sinitarralla tasojen väliseen runkoon ja muallekkin. Miniatyyrihommaa tulee olemaan. Vihreän päällesutiminen ei toimi, koska aidossa mallissa homma meni just päinvastoin.
Mutta huomaako tämän kokoisessa mallissa eroa jos sudit vihreän hopean päälle etkä päinvastoin kuten alkuperäisessä koneessa?
Juuso kirjoitti:
Mutta huomaako tämän kokoisessa mallissa eroa jos sudit vihreän hopean päälle etkä päinvastoin kuten alkuperäisessä koneessa?
Kyllä sen huomaa. Vihreän ja hopean värirajat näyttäisivät juuri väärinpäin vedetyiltä. Jopa tässä skaalassa.
Kokeileppa itse vetää mallin tyylistä kaaviota toisinpäin siveltimillä. Eron huomaa.
Tässä kyllä komppaan Mikaa. Jotta malli näyttäisi esikuvastaan niin maalaus on tehtävä samassa järjestyksessä kuin alkuperäisessäkin… Näin pieni mittakaava kyllä paljastaa maalausjärjestyksen.
Mika: oletko kokeillut Tamiyan skryyleja hopeanvärinen. Mielestäni T:n XF-16 sävy on varsin asiallinen ja kestää kyllä laimentamista.
Moi Mika,
Erinomaisesti onnistunut malli.
Keep on modelling…
Yt. Kartsa
Kiitokset Kartsa.

Sinuun näyttää aina voivan luottaa;)
"Hieman" jälkijättöisesti käymässä läpi uusia malleja, ja onpa kommentteja. Hyvin rakennettu kaikin puolin, varsinkin ottaen huomioon lähtökohdan ja mittakaavan (nämä kaksi eivät vaikuta pisteytykseeni -- ainoastaan lopputulos).

Itseäni hieman häiritsee maalaus, ja epäilen sen olevan pitkälti pistejakauman takana. Esimerkiksi täällä alumiiniväri on pinnaltaan elävä, mutta mallissa kerros näyttää eri tavalla epätasaiselta (kerroksen paksuus vs vaihteleva tummuusaste mahdollisesti) ja hopeaväri on ehkä liian kimmeltävä vaihtoehto alumiinille. Lisäksi huoltoluukkujen ja paneelien saumoja olisi voinut tummentaa kevyesti, lähikuvissa tämä korostuu. Oliko alkuperäinen muuten maalattu alumiinimaalilla vihreälle vain päinvastoin? Mallissa näyttäisi siltä kuin olisi maalattu vihreän päälle? Moottoria voisi myös vanhentaa ja elävöittää, se näyttää yllättävän metallikkaan väriseltä, mutten tosiaankaan ole Hart-asiantuntija.
Pasi Ahopelto kirjoitti:
Itseäni hieman häiritsee maalaus, ja epäilen sen olevan pitkälti pistejakauman takana. Esimerkiksi täällä alumiiniväri on pinnaltaan elävä, mutta mallissa kerros näyttää eri tavalla epätasaiselta (kerroksen paksuus vs vaihteleva tummuusaste mahdollisesti) ja hopeaväri on ehkä liian kimmeltävä vaihtoehto alumiinille. Lisäksi huoltoluukkujen ja paneelien saumoja olisi voinut tummentaa kevyesti, lähikuvissa tämä korostuu. Oliko alkuperäinen muuten maalattu alumiinimaalilla vihreälle vain päinvastoin? Mallissa näyttäisi siltä kuin olisi maalattu vihreän päälle? Moottoria voisi myös vanhentaa ja elävöittää, se näyttää yllättävän metallikkaan väriseltä, mutten tosiaankaan ole Hart-asiantuntija.
Kiitos Pasi kommentista. Tuosta maalauskaaviosta: Linkkisi kone ei kuvaa M-konetta alkuperäiskaaviossa. M-koneesta löytyy muutama alkuperäiskuva, joita käytin referensseinä. Kuten aiemmin totesin, Linköpingin museon koneen kaaviot ovat virheellisiä.
Mitä tulee mallin maalaukseen, niin hopea on vedetty vihreän päälle, kuten aidossa yksilössäkin oli. R99 maali ei näytä olevan paras vaihtoehto, joten en ehkä käytä sitä jatkossa. Hyviä vinkkeja paremman vaihtoehdon suhteen onkin tullut, kiitos. Noista lähikuvista vielä: Halusin laittaa niitäkin, jotta yksityiskohdat erottuisivat paremmin. Siinä sivussa tulee se armoton totuus maalauksesta.
Eräs pitkänlinjan mallari lienee todennut jotain seuraavaan tapaan: "Ei ole mitään mieltä ottaa lähikuvia malleista. Ne paljastavat vain karut totuudet, jotka jäävät pimentoon, kun kuvat otetaan vain katseluetäisyydeltä ilman lähizoomia."
Nyt kuitenkin (ja aikaisemminkin) otin ja julkaisin niitä. Ehkä se on virheellistä politiikkaa? Kuinka moni muu lekomallari tällä saitilla julkaisee samankaltaisia lähikuvia 1/72 malleista, tai muistakin skaaloista?
Veikkaan, että aika useasta paljastuisi samankaltaisia seikkoja maalauksen suhteen?

Kiva, että otit tämän puheeksi. Lähikuvia muistakin 1/72 malleista toivoen.

Mutta ennenkaikkea kiitos kaikille kommentoijille ja hyvää Joulun odotusta!
Kiitos, taas tiedän enemmän.
PhantomII 17.12.2016 23:25 Vastaa lainauksella
Ohhoh! Kyllä näyttää hienolta. On aina kiva katsella takiloituja koneita. Koska en ole perehtynyt Hartiin enkä sen maalauskaavioihin, niin minuun malli kyllä uppoaa.
Kiitos PhantomII!