Pienoismallit.net

Lentovene

Löysin jokin aika sitten isäni jäämistöstä puusta tehdyn lentoveneen pienoismallin. Arvioni mukaan malli lienee tehty joskus 1940 luvulla. Muistan itsekin sillä joskus 60-luvulla leikkineeni, ennen kuin se katosi vuosikymmeniksi jonnekin.

Nyt kun malli löytyi ja sain sen uudelleen käsiini monen vuosikymmenen jälkeen, halusin saattaa sen alkuperäiseen kuntoon. Itse asiassa se oli löydettäessä melko hyväkuntoinen, vain peräsin oli irronnut tukineen ja muutama siipituki oli irronnut liimauksesta. Samoin oikean puoleinen ponttooni puuttui ja yksi potkurin lapa oli hävinnyt. Nyt olen korjaillut mallia pikku hiljaa ja kohta pääsen maalaamaan uusitut osat.

Tarkoitukseni ei ole mitenkään parannella mallia, ainoastaan saattaa se alkuperäiseen kuntoonsa. Luulen että malliin on jälkeenpäin, ehkä joskus 60-luvulla, tehty punatähdet. Todennäköisesti siinä ei ole alunperin ollut kansallisuustunnuksia. Yksi asia jäi vielä vaivaamaan mieltäni tässä lentoveneessä, nimittäin koneen tyyppi.

Runsaasta googlettamisesta huolimatta tyyppi on jäänyt minulle tuntemattomaksi. Löytyisiköhän täältä foorumilta tietäjiä, jotka pystyisivät konetyypin tunnistamaan.

Terveisin
Jari

Kommentit

Kyllähän punatähdillä varustetusta lentoveneestä tulee heti ensimmäisenä mieleen nimi Beriev, ja koneen yleinen habitus vielä vahvistaa tätä mielleyhtymää. En kyllä osaa sanoa tarkempaa tyyppiä. Voisikohan tässä olla sovellettu taiteilijan vapautta? Mallailu ei aina ole ollut niin pilkuntarkkaa niittien laskentaa.

Edit: olisiko joku näistä? wio.ru/ww1a/fboat.htm
Uskoisin kuitenkin, että lentoveneen pienoismalli on tehty aikoinaan ihan piirustusten mukaisesti. Joten näyttää vahvasti siltä, että mikään noista Berievin malleista se tuskin on. Punatähdetkin on todennäköisesti lisätty jälkikäteen, eli kone voi olla esimerkiksi amerikkalainen. Kiitos kuitenkin kommenteistasi Pekka, lisää arvauksia tai tietoa kehiin.
- Jari
Olisikohan sota-aikana tehty puhdetyö…
Muistuttaa tarpeeksi vihollisen lentovenettä mutta ilman tarkkoja piirustuksia (mistäpä olisi saanut) on vain sinne päin.
Hups. Väärä osio siirsin.