Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109 G-6 "MT-457"

Ilmari Juutilaisen nimikko kesällä 1944

Tässä viimein kasaan saatu Suomi Mersu. Trumpeter 1:24 G-6 late rakennussarjasta. Esikuvana on Juutilaisen MT–457, valkoinen 12, Werke nr 164983.

Koneen historiasta sen verran että siita on ilmeisesti olemassa yksi ainoa kuva Syyskuulta 1944 jossa tosin itarintamatunnnukset ja valkoinen 12 ovat ylimaalatut. Juutilainen ampui lähteiden mukaan tällä konella alas 18 vihulliskonetta eli kaksi enemman kuin kuuluisalla G-2 MT-222 lla.

Malli iso on ja siinä oli paljon osia, mm toimiva jousitus laskutelineissa ja kaikki toimivat ohjainpinnat. Ne on toteutettu sarjan mukana tulleilla etsiosilla. Moottoriin en lisännyt lisää detaljeja, oli jo yksin oma rakennussarjansa.

Risuja: Panoslippaat puuttuivat, selkäpanssari oli aivan liian suuri ja sita piti mataloittaa melko paljon etta se meni sisään,siivet eivat asettuneet runkoon kovin hyvin ja vaativat suht paljon pakkelointia ja hiomista, rungon puoliskot olivat takaosista kieroja, eivätkä oikein osuneet kohdakkain. Kone koki pitkan kokoamisvaiheen aikana pari muuttoa ja muutama osa menna hukkaan. Pitänee yrittää tehdä ne scrätsista jossakin vaiheessa.

Käytetty Polly Scalen akryyleja ja Montex maskeja (Suomi-tunnukset). Werke nr siirtokuvat on tehty itse omalla printterilla käyttäen Testorin Custom Decal- systeemia. Valkoisen 12:n maskin tein itse. Siirtokuvien kanssa kaytin micro sol ja micro set litkuja, ennen siirtokuvia maalasin mallin Johson Futurella mutta siirtokuvat hopeoivat silti kivasti. Litkutukseen kaytin mustaa ja ruskeaa öljyvariä tärpätilla höystettynä. Maalattu pääasiassa ruiskulla. Naamiovärin maalasin Montex maskien mukana tulleiden ohjeiden mukaisesti (HLeLV 34, July 1944, MT-453). Nokea ja muu lika on tehty kuivapigmenteilla. Lisäksi metalli ja lyijykynällä vanhentelua ja viimeiseksi silaukseksi paallä on matta akrylilakka.

Tehdyt modifikaatiot; tein hihnat polkimiin maalarinteipistä, lisäsin Eduardin turvavyot, asensin antennilangan(EZ line) ja lisäsin ikkunan sarjassa mukaan tulleeseen umpinaiseen selkäpanssariin.

Ohessa on linkki korkearesoluutioisiin kuviin:

www.dropbox.com/sh/b6ir1obnxpiaw42/AACAOaWQ_25MH_5bOVeLWiwCa?dl=0

Kommentit

AJ 28.11.2016 11:35 Vastaa lainauksella
Moi Pete, Lisää nättejä Mersuja peliin. Hyvä rakentamiskuvaus ja historiikkipätkä. Kaikinpuolin hyvin onnistunut Mersu - rakentaminen, maalaus, säistys ja viimeistely ovat mainiosti tehtyjä. Ei mitään nillitystä, pelkkiä kehuja, kokonaisuutena erittäin tyylikäs ja upea Suomi-Mersu! Parhain terveisin, AJ
Näyttävä Suomi Mersu. Vaivaakin on nähty ässäpilotin työkalun mallintamisessa. Uskottavan näköinen lopputulos.
29.11.2016 11:42 Vastaa lainauksella
Konetta MT-457 Lappeenrannassa vastaanotettaessa (26.6.44) huomioitua: "Kone on uusi, tyyppiä Me.Bf.109 G-6, varustettuna pudotettavalla lisäpolttoainesäiliöllä ja G-6 mallisella vaneripäällysteisellä evällä, korkeusvakaajalla ja -peräsimellä. Evä ja korkeusvakaaja ovat ilman irroitettavia kärkiä".

Onko Trumpeterilta jäänyt huomioimatta että puisten suuntavakauttimien (sivuvakain- ja -peräsin) lisäksi myös korkeusvakauttimet olivat puusta ja vanerista koottuja. En tiedä, oliko alumiini- ja vanerirakenteita samassa koneessa ristissäkin, mutta ei ainakaan MT-457:ssa. Mallin korkeusvakain näyttäisi olevan varustettu irroitettavilla kärjillä..

Malli on kerrassaan upea, ja eiköhän korkeusvakauttimia saa vieläkin korjailtua. Samalla voisi "Suomi-Mersuun" lisätä siivenkärjissä olevien irtopalojen saumakohtien päälle (myös siiven alapuolelle) pölyn pääsyn estämiseksi "kangassuikaleet", jotka liimattiin samalla kertaa kun kone sai kansallisuusmerkit ja -tunnukset. MT-457:ssa ne olivat - paperin mukaan - jo seuraavana päivänä. Joissakin valokuvissa näkyy että päälle olisi sudittu jotain maaliakin. Kangassuikaleet liimattiin myös siipien ja peräsinten etureunojen saumakohtiin missä yhtyivät runkoon.

Peten tekemä ikkuna panssariin ei mennyt hukkaan, siitä mainitaan Mersuja vastaanotettaessa jo 27.3.44: "Osa aivopanssaria korvattu panssarilasilla paremman näkyväisyyden aikaansaamiseksi taaksepäin".
Onnittelut hienosta työstä! Kokonaisuus todella vaikuttava ja hyvinkin esikuvansa mukainen. Harmi vain että kuvat ovat noin pieniä ja suurentaessa pikselöityy ettei yksityiskohtiin pääse oikein kiinni. Paljon pikku detaleja näinkin ison mittakaavan työ kuitenkin sisältää ja olisi kiva ollut nähdä niitä…lähikuvina vaikkapa.

No…kokonaisuus kuitenkin hieno…hyvä kun jaksoit puurtaa projektin loppuun saakka. Kelpaa esitellä!
Pete N 30.11.2016 04:59 Vastaa lainauksella
markku r kirjoitti:
Onnittelut hienosta työstä! Kokonaisuus todella vaikuttava ja hyvinkin esikuvansa mukainen. Harmi vain että kuvat ovat noin pieniä ja suurentaessa pikselöityy ettei yksityiskohtiin pääse oikein kiinni. Paljon pikku detaleja näinkin ison mittakaavan työ kuitenkin sisältää ja olisi kiva ollut nähdä niitä…lähikuvina vaikkapa.

No…kokonaisuus kuitenkin hieno…hyvä kun jaksoit puurtaa projektin loppuun saakka. Kelpaa esitellä!
Kiitos, ongelma on tuo kohdallani oleva pienoismalli.net:n 250k raja, tuli todella akkia vastaan! Ohessa on linkki korkearesoluutioisiin kuviin :

www.dropbox.com/sh/b6ir1obnxpiaw42/AACAOaWQ_25MH_5bOVeLWiwCa?dl=0
Erinomaisen tyylikäs veto Illun Mersusta! Kaikki on kohdillaan!! Ja mahtaa olla luonnossa vielä vaikuttavampi johtuen mallin mittakaavasta! Excellent work👍👍👍
Pete N 13.8.2017 05:25 Vastaa lainauksella
Kiitos rakentavasta palauttesta ja kehuista. Haluan vain lisata etta en kylla suosittele kenellekkaan 1:24 mallia, on liian iso. 1:32 ssa on jo aivan riittavasti kokoa ja yksityiskohtia.