Pienoismallit.net

Tiger I #213

Otto Carius

Kävin viime kesänä Virossa Sinimäillä, joiden alueella vuoden 1944 alkupuoliskolla käytiin todella verinen taistelu Narvasta (eskaloitui Tannenbergin linjan taisteluksi kesällä 1944). Eräs tunnetuimmista panssariässistä ikinä, Otto Carius (1922-2015), otti osaa kyseiseen taisteluun Tiikerillään. Luettuani Cariuksen kirjan suomennoksen ajattelin tehdä hänen Virossa käyttämänsä vaunun (myös Cariuksen ensimmäinen Tiger I) pienoismallin. Malli osoittautui hankalaksi valinnaksi, koska siitä ei ole tietääkseni ainuttakaan valokuvaa tuon taistelun ajalta. Vaunu on kuitenkin kuvattu melko hyvin kesäasussaan paljon aiemmin ja käytinkin osaltaan noita kuvia referensseinä. Muuten käytin referensseinäCariuksen kirjan englanninkielistä käännöstä Tigers in the Mud ja erityisesti Restayn Tiger I On the Eastern front -kirjaa (osio, jossa on paljon kuvia Cariuksen s.Pz.-Abt. 502:n muista tiikereistä talviasussaan vuonna 1944) sekä erinäisiä kuvia netistä.

Malliin on tehty muutamia lisäyksiä (puuttuvien telapyörien osuudet E.T. modelilta, takakannen rojut Tamiyalta ja vetokaapelit Artistic Wireltä). Halusin saada vaunuun myös vähän kulahtaneen fiiliksen osumien ja jo vähän väsähtäneen talvimaalauksen muodossa, olihan Carius tapellut tuossa vaiheessa vaunullaan jo pitkän aikaa rankkoja taisteluja.

Mallin siirtokuvat eivät varmaankaan ole oikein, mutta koska kuvia ei (tietääkseni) esikuvasta ole, otin vapauden käyttää boksissa tulleita kuvia (eli Tamiyan näkemyksen mukaan mentiin noiden suhteen).

Malli on maalattu, kurattu jne. lähinnä Tamiyan, Revellin, AK Interactiven ja Vallejon tuotteilla. Lumi on ruokasoodaa kaadettuna mattalakan päälle.

Kommentit

Aika vahvaa vanhennusta ja säistämistä, mutta silti missään ei ole menty överiksi. Makuasia tietysti, mutta pidän tällä tavalla elävöitetyistä malleista. Tähtiä en anna makuasioiden perusteella kuitenkaan, vaan mallailullisista ansioista. Hieno malli!
Sairaan hieno malli. Silmään poppasivat nuo hylsyt, tietämättä tosiasioita, vaikuttavat aika kiiltäviltä/uusilta ja luovat kontrastia muutoin upeasti sääistettyyn malliin. Tulikohan niihin laukaisun jälkeen edes jotain lämmön aiheuttamaa värikontrastia, ruudinjäämiä tms?
don Marcus 16.11.2016 18:20 Vastaa lainauksella
Hienosti toteutettu Cariuksen 213 maaliskuulta -44. Etummaisten telapyörien puuttuminen tiedetään, ovatkohan takimmaisten puuttumiset taisteluvaurioita, muuten kolhut ja taisteluvauriot mallinnettu hyvin. Tunnuksen kolmonen varmaan pitäisi olla suoralla ylälenkillä, oikein Echelonin arkilla (mustana), jossa on pelkästään Pz.Abt.502:n tunnuksia.
Vahvaa mallinnuksen hallintaa!! Vanhennus/vauriot parasta ykösluokkaa! Hieno malli!!

terv. TK:n Seppo
Kerrassaan upea Tiikeri !! Kuluttelut ja säistäminen juuri omaan makuun sopivia.
Todella hienoa työtä!
En puhu yksityiskohdista, enkä merkintöjen autenttisuudesta, vaan yleiskuvasta.
Todella upea toteutus.
Kerrankin autentisen näköinen, eikä 50 vuotta ladontakana ollut harjoitusmaali.
Tältä ne on näyttänyt.
AJ 16.11.2016 21:01 Vastaa lainauksella
Moi Esko, Kompaten kehuja yllä hieno Otto Cariuksen Tikru I Early! Rakentaminen, maalaus, säistys ja viimeistely ovat upeasti toteutetut:

Ainoa pikku miinus tulee tuosta valkoisesta 213 numerosta, kun sen pitäisi olla musta. Kts. kuvat:
Otto Carius Tiger I Early #213, kuva a): www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_10915/kuva_96758/
Otto Carius Tiger I Early #213, kuva b): www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_10915/kuva_96759/#kuva
Nuo kuvathan löytyvät kaikilla kielillä kirjoitetusta Cariuksen opuksesta; eikä numeroiden väriä muutettu, vain talvicamo - whitewash - vedettiin päälle eli valkoista väriä Dunkelgelb RAL7028 päälle.

Ko. vaunuyksilön tst-stoorit kirjoitin lyhyesti täällä: Otto Carius Tiger I Mid stoori: www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_564/
Cariuksen pitkäaikainen Tiger I Frühe musta 213 tuhoutui, kun venäläinen järeä rynnäkkötykki ISU-152 ampui sitä kaksi kertaa, ensin tornin tynnyrikupolan irti ja toisella kertaa tornin ja rungon väliin. Lopulta Tiger I #213 vaunua ei voitu evakoida ja korjata, joten saksalaiset pioneerit räjäyttivät sen Cariuksen käskystä atomeiksi.

Tom:ia yllä lainaten: "Kerrankin autentisen näköinen, eikä 50 vuotta ladontakana ollut harjoitusmaali." Samoin vielä don Marcusta ja Seppoa lainaten: "Kolhut ja taisteluvauriot mallinnettu hyvin. Vahvaa mallinnuksen hallintaa!"

Ja vielä Samulille vastaten kyllä ammuttuihin hylsyihin tulee hylsyn kaulaan värikontrastia, mutta ruudin palojäämät jäävät pääsääntöisesti hylsyn sisälle; toki jotain jäämää voinee näkyä hylsyn kaulan suulla…

Joka tapauksessa upea vaunumalli! Parhain terveisin, AJ
Esko P. 18.11.2016 10:16 Vastaa lainauksella
Kiitokset kaikille kommenteista!
Joo olin ja olen tietoinen noista numeroista (muoto ja värit) jotka ovat hyvin todennäköisesti väärin ja sama koskee myös kylkien merkintöjä (sanotaanko noita nyt palkkiristeiksi). Yritin etsiä oikeampia dekaaleja ennen mallin kasaamista, mutta en onnistunut niitä mistään löytämään (ebayt ja useita kauppoja kahlasin, joka paikasta loppu ja uusia ei saa). Ja koska vaunusta ei ole kuvia tuolta ajalta ajattelin että menköön Tamiyan näkemyksen mukaan (voihan se olla että valkoinen väri vedettiin mustan päälle camoa tehtäessä :D). Tietty tosi hc-mallari olisi tehnyt ne itse, mutta jotenkin sen vaan jäi, ikävä kyllä.
Hieno!
Muutama pikku yksityiskohta ei miellytä omaa silmää, mutta ne ovatkin makuasioita..;)
Muuten täydellinen! Ja erityisen hieno on tuo talviasu.
Onnittelut viikon mallista !
AJ 28.11.2016 09:49 Vastaa lainauksella
Moi Esko, Onnittelut viikon mallista! Terkuin, AJ
Esko P. 29.11.2016 12:17 Vastaa lainauksella
Suuret kiitokset onnitteluista, tähdistä ja asiantuntevista kommenteista kaikille!

Esko P.