Pienoismallit.net

Nälkä

Varastaa vai eikö varastaa...

Valloittaja tuli lännestä. Sotilaiden jälkeen tuli Einsatzgruppen -roskajoukko. He veivät miehet pakkotöihin, polttivat taloja ja varastivat karjan. Paikalliselle väestölle jäi vain pelko, kostonhimo ja nälkä.
Huoltoauto on pysähtynyt eikä kavereita näy…

Vigneten Kübelwagen, Type 82 on uuden kiinalaisen HEROn malli. Se ei ole huono, mutta ei pärjää laadullisesti Tamiya tai Begon malleille.
Näkyvimmät täydennökseni ovat sähköpiuhat, lapion kiinnitystelineet sekä mittaritaulu (siirtokuva). Kaikki merkinnät on maalattu ruiskulla sapluunien avulla rekisterikilpiä lukuunottamatta.
Tienpätkä on ensin tehty erilliselle muovilevylle ja vasta valmiina liimattu alustaansa. Näin säästin pientä jalopuu alustaa turhilta naarmuilta.
Kivet ovat kipsiä, tie on hyvin siivilöityä hiekkaa. Kasvit ovat pääosin Green Linen tuotantoa. Venäläinen poika on Master Boxilta, vaihtopää on Hornetin tuotantoa.

Sen kummempia vaikeuksia ei ollut- ainoastaan aikataulu oli tiukka. Onneksi malli ehti Nordic Challenge -kisaan.
Tämä vignette on jatkoa "Huoltoajossa" -kuvakansiooni.

Mallailuiloja
T.I.Mäenpää

Kommentit

Miehillä on aina vaikeampaa.

Jos tuohon tullut samanikäinen olisi ollut nuori nainen, niin pienellä tempulla porkkanat ynnä muut olisivat tosi nopeasti vaihtaneet omistajaa.

Anteeksi. Tämä oli todella polittisesti epäkorrekti kommentti.
En vaan taaskaan pystynyt hillitsemään itseäni;)

Sota-aikana voi sattua kaikkia kamaluuksia.
Hyvä idea ja onnistunut toteutus.
Tasapainoinen kokonaisuus.
Pojan ilme on erittäin hyvä tähän tilanteeseen. Ehkä silti hieman jäykkä ja muovimainen toteutus kasvojen osalta. Parempi toki kuin yksikään johon itse olen pystynyt.

Suosittelisin, ettei varasta…
Ainakaan jos on pieninkään mahdollisuus, että auton omistajat näkevät.
Erittäin tyylikäs kokonaisuus! Tulee mieleeni isäni kertomus Talvisodan evakkomatkalle Salmista Kyykärvelle. Jossakin matkan vaiheessa silloin 6-vuotiaalle nassikalle oli tullut kamala nälkä ja vieressä oli ollut Suojeluskunnan/armeijan kuorma-auto jonka perässä oli ollut höyryävä kenttäkeittiö. Isä kertoi, että oli tullut hillitön halu ottaa keittiön antimia ilman lupaa. Onneksi tilanteen oli "pelastanut" Lotta, joka oli huomannut isäukon ja hänen tilanteensa. Lotta oli tarjoillut ihan luvan kanssa sapuskaa. Tuon valossa jotenkin ymmärrän vignettisi hahmon tuskan; nälkä on, mutta varastaako vai ei…
Kuten jo sanoin: upea!
Kiitos kommenteista.
Kerronpa äitini sotaseikkailun. Naapuri oli toistamiseen valtaamassa äitini syntymäkaupunkia Viipuria heinäkuussa 1944. Äitini oli jo siirretty Lappeenrantaan, kun hän kaverinsa kanssa päätti palata takaisin. Keittiön pöydälle oli jäänyt Pohjanmaalta kotoisin olevan nuoren luutnantin antama täytekynä. Teini-ikäiset tytöt saivat kyydin huoltojoukkojen kuorma-auton lavalla, pressun alla. Viipuri oli jo tyhjennetty siviileistä ja heidän matka katkesi suomalaisen partion pysäyttämänä. Sotilaat varmistivat, että tytöt toimitettaisiin takaisin Lappeenrantaan. Kynä jäi keittiöön. Nuori luutnantin kohtalona oli kaatua rintamalla.
T.I.Mäenpää kirjoitti:
… Teini-ikäiset tytöt saivat kyydin huoltojoukkojen kuorma-auton lavalla, pressun alla. Viipuri oli jo tyhjennetty siviileistä ja heidän matka katkesi suomalaisen partion pysäyttämänä. Sotilaat varmistivat, että tytöt toimitettaisiin takaisin Lappeenrantaan. Kynä jäi keittiöön. Nuori luutnantin kohtalona oli kaatua rintamalla.
Toiset sotilasjoukot ovat siunattuja ehkä hieman parammalla moraalilla, varsinkin kun omia tyttöjä on kyseessä.

Toiset ehkä eivät.

Keskimäärin kuitenkin elämän raadollisuus saattaa sota-aikoina tulla esiin.
Tämähän kuvaa tietysti tilannetta länsirintamalta, tai alkuvaiheessa itärintamalta, jossa edes jotenkin sodan lait olivat olleet käytössä.

Miten sitten jos joku mallari yrittäisi uskaltaa tehdä vastaavan dion Itä-Preussin tilanteesta vuonna 1945?

Paljon raadollisempaa juttua voisi tulla kuvioihin, joita ei edes näillä PM-sivustoilla voisi mitenkään edes kuvata.

Kysykää henkiinjääneiltä Itä-Preussin naisilta.

Jotkut jutut näyttävät valitettavsti olevan edelleenkin kaiken ulkopuolella, jopa mallailun.

Toisaalta hyvä niin. Ei kaikkea saa näyttää näillä sivustoilla, joille on myös junioreilla pääsyä.
Mika Kauranen kirjoitti:
Ei kaikkea saa näyttää näillä sivustoilla, joille on myös junioreilla pääsyä.
Olen samoilla linjoilla, kaikkea ei tarvitse näyttää. Takavuosina Euro Militaire-kilpailuissa yksi vignetti on kuulemma poistettu. Siinä saksalaisupseeri oli ampumassa pistoolillaan seisovaa sotavankia.

Verta kuitenkin vuodatetaan taistelussa ja sitä täytyy myös pystyä ilmentämään. Tämä vain täytyy tehdä hienovaraisesti.

Äitini pikaisesta Viipurin reissusta vielä vähän: hän näki kuinka upseerit tyhjensivät paikallista alkoholiliikettä rikkomalla pulloja katuun. Kaikkea ei saatu mukaan -eikä juomia voinut naapurin kavereillekaan jättää. Liike sijaitsi mäen päällä ja kalliit nesteet valuivat tietä pitkin. Suomen sotilaat halusivat myös osansa, he ryhtivät ryystämään juomia kadun pinnasta!
T.I.Mäenpää kirjoitti:
Liike sijaitsi mäen päällä ja kalliit nesteet valuivat tietä pitkin. Suomen sotilaat halusivat myös osansa, he ryhtivät ryystämään juomia kadun pinnasta!
Olikos tuo nyt kovin isänmaallinen kommentti? Kaikkien armeijoiden sotilaat tekisivät sen jos eteen sattuisi. Senverran kovissa paikoissa he ovat olleet. Kuten myös Suomen sotilaat. Jos ja kun ylempi sotilasjohto teki virheitä silloin Suomen puolustuksen suhteen, niin kuitenkin iso osa Suomen rivisotilaista yritti puolustaa Suomea parhaalla mahdollisella tavalla. Terveisiä kenraali Laa:n jälkeläisille.

Toivoittavasti Suomen sotilaat tästä vanhasta viina-syytöksestä huolimatta toimivat Suomen parhaaksi jatkossakin.

Ainakin minä uskon, että toimivat.
Täällähän mennään taas syvissä vesissä :)

Mutta asiaan, työ on mielestäni teknisesti ja tunnelmaltaan onnistunut. Figuurin kasvoiltakin paistaa sisäinen kamppailu..uskaltaisinko.
Tykkään.
Ohhoh, jopas mellakan tänne pukkas tuo pikku lanttuvaras!! ;)
Dio on omasta mielestä aivan loistava ja omalaatuinen! Tykkään todella paljon.
Timo Honkanen kirjoitti:
Täällähän mennään taas syvissä vesissä :)
Totta.
Nämä dioraamat saattavat herättää suuria tunteita tai vastatunteita, koska dioraamoihin aina sisältyy joku ajatus.

Tässäkään tapauksessa en pystynyt hillitsemään niitä ajatuksia, joita dioraama herätti. Siis toisaalta hyvä dioraama, kun herätti ajatuksia.

Ne ajatukset lähti sitten rönsyilemään, niinkuin monasti aiemminkin eri kommenttiketjuissa. Tälläkertaa syyllistyin siihen itse. Pitäisi pysyä kommenteissa itse malliin liittyvissä asioissa.

Moderaattorin asia on katkaista peli poikki, jos se menee liialliseksi off-topiciksi.

Liekö tuo toisaalta niin paha, jos tulee keskusteltua asiasta vähän laajemminkin?

Mielestäni on kuitenkin niin, että suurempi ongelma on keskustelun puute, kuin keskustelu.

Ja palataan itse aiheeseen: Nälkiintynyt teinipoika vihollisen laitteen vieressä, jossa on syötävää, on kuvaus todella kiusallisesta tilanteesta. Nuorella miehellä on tilanteessa todella vaikeaa.
Mika, juuri tuo miten reagoit kertoo sen, että Mäenpää on tehnyt onnistuneen ja valtavirrasta poikkeavan työn.
Suorastaan kadehdittavaa :)
Upea työ kaikin puolin. Auto olikin jo tuttu mutta oli mukava nähdä se alustan ja pikku tarinan kera.
Kiitos kommenteista.
Tarkoituksenani on viihtyä mallailun parissa, enkä ajattele teenkö valtavirran mukaisia malleja. Teen malleja tekemisen ilosta. En halua herättää närää, kateutta tai muitakaan tunteita. Keskustelu on kuitenkin hyvä asia.

Äidistäni vielä kerran tosi tarina (ei liity mallailuun). Hän haki passia joskus 70-luvulla. Syntymäpaikaksi oli merkitty: Ulkomaat. Äitini huomautti närkästyneenä virkailijalle, että hän on syntynyt Viipurissa 1920 -luvulla. Nuori virkailija vastasi: Viipuri kuuluu Neuvostoliitolle, katsokaa vaikka kartasta!
Passin merkintä korjattiin myöhemmin.

Mallailuiloja
T.Mäepää