Pienoismallit.net

Kadonnut huvila

Kruunuvuoren huvila Hålvik

Lisää kuvia: goo.gl/photos/LADbfiBdW2TZWxhA7

Malli esittää Helsingin Kruunuvuoressa sijainnutta Hålvik nimistä huvilaa. Sen päärakennus tuhopoltettiin keväällä 2005 eikä siitä ole tänäpäivänä jäljellä muuta kuin kivijalka. Huvila on ollut varsin komea. Löysin kuitenkin kyseistä rakennusta esittäviä kuvia Kruunuvuorta käsittelevästä kirjasta sekä Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkistosta ja päätin rakentaa kuvien perusteella huvilasta pienoismallin. Projektin hankaluutena oli alusta alkaen riittävän referenssimateriaalin puute. Koska talosta ei ole piirustuksia ja koska se on tuhoutunut maantasalle asti, ei talosta ollut saatavilla mittoja. Kuvia ei myöskään ollut kaikilta talon sivuilta, joten osa ikkunoiden sijainneista on jäänyt arvailujen varaan. Olen kuitenkin kuvia tutkimalla päätellyt, ettei talon kaikilla sivuilla ole ollut ikkunoita. Sisustuksen olen jättänyt tästä mallista pois, sillä siitä ei ollut saatavilla referenssimateriaalia, joten sen vuoksi tämä malli keskittyykin ulkokuoreen.

Rakennuksen alakerta on tehty hirsistä, jotka ovat balsa-rimaa. Yläkerran lautaseinä on uurreprofiloitua apachilevyä. Kivijalka on valettu kipsistä, ja siihen on kaiverrettu kivien muodot. Kivien saumat on täytetty kitillä. Rakennukseen on tehty kevyt säistys. Maastopohja on tehty pva-liimaan sekoitetusta hiekasta sekä maisemointimateriaaleista.

Kuvia talon esikuvasta Helsingin kaupunginmuseon HKM Finna-palvelussa:
hkm.finna.fi…id=hkm.HKMS000005%3Akm0000my1b&fullres=1&index=0&w=1200&h=1200

hkm.finna.fi…w?id=hkm.HKMS000005%3Akm002k5h&fullres=1&index=0&w=1200&h=1200

Kommentit

Jälleen kerran upeaa historian eläväksitekoa, suomalaisen rakennustaidon tallentamista ja ennenkaikkea upeaa pienoismallailua!!!
Kokonaisuus on todella tyylikäs! Ja lisää propseja siitä, että esikuvaa ei enää ole referenssimateriaaliksi…
Pidän todella paljon!!!
Onpas silmää miellyttävä kokonaisuus. Erityisplussaa noista oven/ovenpielilautojen ja nurkkalautojen alaosien rapistamisista (onkohan tuo oikea sana :) ).
Taas tuli hajumuisto elävästi mieleen 1996-2003 ajoilta.Tuo talo oli ensimmäinen jonka "haisti"ennenkuin näki.Yliskylästä Laajasaloon vievä rantapolku kulki tuon talon kautta heti ylärinteessä,muistaakseni polunpuoleisen seinän kohdalla oli suuri muurahaispesä puoliksi taloon n,metrin korkuinen, joka piti kiertää kauempaa metsän puolelta.

Lauri K tekee erittäin elävää Helsingin paikallishistoriaa.Upea!

T.Marko ja Anne
Ihan huippu! Laajasalolaisen mieltä lämmittää!

t. Mikko
Lisää näitä helmiä.
Kiitos!
Onnittelut!

Taaskin aivan mestariteos.
Lauri K 10.11.2016 02:29 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikista kommenteista :)
AJ 12.11.2016 18:27 Vastaa lainauksella
Moi Lauri, Onnittelut viikon mallista ja edellä olevia kehuja kompaten kaikinpuolin upea pienoismalli. Pidän näistä rakennuspienoismalleista, joita teet taidolla - tämä ei ole poikkeus. Upeaa työtä! Parhain terveisin, AJ
OV 13.11.2016 09:46 Vastaa lainauksella
Onnittelut viikon mallista! Pidän itse erityisesti siitä miten
Aidolta sait tämän mallin näyttämään.