Pienoismallit.net

Komsomolets

Raatteentiellä...

Se tuttuakin tutumpi asetelma Suomussalmen taisteluiden ajoilta.

Malli on vast ikään Hobby Bossilta ilmestynyt T-20 jota täydentelin hieman teltalla. Alkuun väsäsin messingistä varsinaisen telttakehikon ja sitä olisi ollut sääli peittää kankaalla, joten lopputulokseksi valikoitui palanut teltta. Lisäsin vinjettiin vielä toppapukuisen kalmon luomaan talvisodan tunnelmaa…

Kommentit

Juha K 11.10.2016 09:37 Vastaa lainauksella
Teltta on tukirakenteineen hieno! Mutta kalmo ei kyllä näytä kalmolta, vaan paremminkin iivanalta joka on juuri pyllähtänyt kumoon.
Panu Pernu 11.10.2016 18:06 Vastaa lainauksella
Todella taidokkaasti toteutettu malli. Pieni yksityiskohta pitkältä tieosuudelta täynnä materiaalia ja niin valtavasti turhaan kuolleita ihmishenkiä. Hienosti säistetty. Pidän ruostejäljistä varsinkin ja lumi on realistisen oloista. Mitä käytit lumena? Kalmosta puheen ollen, autenttinen kuvamateriaali kyseiseltä tieltä näyttää juuri tuolleen kangistuneita ruumiita: jalat ja kädet ylhäällä maasta. Aikalaiset kertoivat monien kovassa pakkasessa henkensä menettäneiden kaatuneen ja jääneen juuri siihen asentoon, missä kuolleessansa olivat. Eri kysymys on ihon väri. Kovassa pakkasessa ihminen menee ihonväriltänsä tummahkoksi, jopa sinertäväksi. En ole patologi, joten en osaa sanoa miten kauan ja missä oloissa ko. prosessi kehittyy. Ikävä aihe kuvata dioraamassa, mutta olen itse pian saman haasteen edessä. Mistä sarjasta punasotilas on peräisin? Epäilen myös, että olet itse hieman muokannut hahmoa (huopatossut??). Mutta kaiken kaikkiaan hyvin onnistunut malli. Varsinkin pressu ja sen tukirakenne. Mitä itse pidit Hobby Bossin mallista? Osien yhteensopivuus?
Panu Pernu 11.10.2016 18:11 Vastaa lainauksella
Mistä materiaalista teit muuten pressun Komsomeletsiin? Se näyttää varsin realistiselta.
Kiitokset kommenteista molemmille.
Lumiaineena olen käyttänyt Krycell tuotenimellä myytäviä mikrokiteitä ja valmiiksi sekoitettua snow wash litkua. Ko litku toimii mielestäni hyvin, jos haluaa mallintaa kerrostunutta pakkaslunta.
Pressu on tehty ohueksi levitetystä resiinikalvosta ja muotoiltu alumiinifolion avulla paikoilleen. Resiiniin sai kivan tekstuurin painamalla ohuella sifongilla ennen lopullista jämähtämistä.
Ja tuo kellahtanut ukkeli, torso ja kädet on Miniartin sekalaista osaa, mutta muutoin resiinikitistä muotoiltu. Piippalakki ja huopikkaat on Tamiyan quickputtya.
Panu Pernu 11.10.2016 21:55 Vastaa lainauksella
Tosi tyylikkäät huopikkaat olet saanut lakista puhumattakaan. Itse olen myös hankkinut Krycellin paketin lunta ja litkua. Odottaa, kunnes pääsen omassa Raatteen-projektissani niin pitkälle, että on aika "lumen luontiin" (jos ei sanan tavanomaisessa merkitysessä, niin sitten kirjaimellisessa). Mutta mistä olet tuota resiinikalvoa saanut hankittua? Millä tuotenimellä sitä löytyy? Omien lähdekuvieni perusteella kun olisi tarpeen väsätä pressuja ajoneuvokaluston päälle omassa diossani. Haluasin vielä kommentoida, että olet pienomuotoisessa diossasi saanut esille sitä kaaosta, mikä Raatteentiellä oli, kun tavaraa lojui hujan hajan pitkin maita ja mantuja. Mistä muuten taioit tuon tyylikkään emalikattilan? Älä vain sano, että se on itse tehty scratchina… :-o
Kattila oli helppo sorvata ihan styreeninpalasta ja kahva on messinkilankaa.
Teltan resepti on seuraava: kaadetaan valuainetta (resiiniä) kankaan muotoon leikatulle foliolle, odotetaan jähmettymistä, painetaan kankaalla tekstuuri pintaan, kun ei enää ole tarttuvaa ja ennen kovettumista muotoillaan paikoilleen. Eikun kokeilemaan!
Panu Pernu 11.10.2016 22:44 Vastaa lainauksella
Miltei arvasin tuon kattilan… :-) Mutta minkälaisesta kaupasta tuota valuainetta ostat? Rautiastako? Ja minkälainen tuotenimi kyseisellä aineella on? Pitää katsella, mistä vastaavaa litkua saisi täältä Norjan maasta, missä itse asustelen ja mallailen. Mitä itse muuten pidit itse mallin kasaamisesta? Itselläni on juuri nyt Hobby Bossin T-37A amfibiotankki työn alla. Hyvin menee kasaan ja etsiosat ihan ok.
Sylmasta ja/tai Axson polyuretaanivaluhartsi, jälkimmäistä myy esim Materialshop.
HB:n komso on melko simppeli malli ja menee kasaan ihan ok (kts Mallix:in artikkelit). Pakari puuttuu, ritilät menee vaihtoon (kuten t-37:kin) eikä luukkuja voi avata. Ei silti mikään katastrofi, kuten esim ba-20.
Panu Pernu kirjoitti:
Kalmosta puheen ollen, autenttinen kuvamateriaali kyseiseltä tieltä näyttää juuri tuolleen kangistuneita ruumiita: jalat ja kädet ylhäällä maasta. Aikalaiset kertoivat monien kovassa pakkasessa henkensä menettäneiden kaatuneen ja jääneen juuri siihen asentoon, missä kuolleessansa olivat.
Tuskinpa ne kalmot kangistuivat raajat ylöspäin. Autenttinen kuvamateriaali on kuitenkin sellaista, että jonkun Igorin poismenosta oli kulunut jo aikaa. Suomalaiset ja tk-väki kun tulivat paikalle, niin jokainen piippalakkiukko- tai akka käännettiin tietenkin hangesta taskut ylöspäin-asentoon.

Malli on kuitenkin taas hienoa sarjaa: " Mallarin maailma on täynnä keksimättömiä ideoita". Hienosti toteutettu ja kokonaisuus loistava.
Panu Pernu 13.10.2016 22:48 Vastaa lainauksella
Oliko HB:n Komsomoletsissa muuten sisuskalut mukana? Itse rakensin irlantilaisen Mirror Modelsin tuotoksen kohtuullisen hyvällä interiöörillä.
Komea pikkudio kaikin puolin. Kylmyys välittyy hienosti ja lumiefekti toimii hyvin. hyvä hyvä !