Pienoismallit.net

F-14A Tomcat

VF-1 wolfpack

Tämän malli sai ideansa kun keväällä töissä ollessani radiossa soi "Highway to the dangerzone" tuttu biisi 80-luvun hittileffasta Topgun, esittäjä muuten oli Kenny Loggins.. Noh, ei ollut ideoita mitä rakentaa, ja jotenkin samalla hetkellä kun kappale soi niin tuli mieleen Tomcat! Vaikka en kyseisetä koneesta niin välittänyt, niin nyttemmin mieli on muuttunut.

F-14 suunniteltiin alkujaan suorittamaan vain yhtä tehtävää; puolustamaan laivaston lentotukialuksia, suurimmaksi uhkaksi oli koettu Neuvostoliiton Tupolevit, jotka pystyivät laukaisemaan senaikaisia pitkän kantaman ohjuksia hävittäjien tutkien kantomatkan ulkopuolelta, joten piti suunnitella kone tarpeeksi tehokkaalla tutkalla, ja ohjusjärjestelmällä. Alkujaan syntyi TFX hankkeen mukana (Tactical Fighter Experimental) F-111, josta yritettiin muokata laivastolle sopivaa konetta, kone todettiin kelvottomaksi laivaston käyttöön. 1968 laivasto pyyti tarjouksia VFX-hankkeeseen (Heavier than air fighter Experimental)
ja 1969 vuonna Grumman yhtiö voittikin kilvan "303E" mallillaan, josta syntyi F-14.

Koneen alku oli hankala, moottoreiden kanssa oli ongelmia, Pratt&Whitney TF-30 oli suunniteltu 50-luvulla, jonka muutenki piti olla vain tutkimus ja testikoneiden moottori, silti se asennettiin 61 ensimmäiseen hävittäjään. Konetyypin jäädessä "eläkkeelle" vuonna 2004, oli yli 50 konetta menetetty moottoreihin liittyvien ongelmien takia. Myöhemmin moottori vaihtui GE:n F110-400 malliin.

Koneen pääaseena tomi AIM-54 phoenix ohjus, kallein ja suurin. Hinta n. 477000 dollaria kappaleelta, pituutta 3.9 metriä, ja painoa 460 kg. kantomatka oli 180 kilometriä.

Myöhempien F-14 versioiden mukana (B ja D mallit) tuli mukaan myös ilmasta-maahan pommitusmahdollisuus, ensin B-mallissa rautapommit, ja sittemmin D-mallin avioniikkapäivityksen mukana mm. paveway & JDAM (joint attack munition)

Siinähän sitä. Lähteinä käytin projektissa lähinnä kirjallisuutta (Squadron signal F-14 tomcat, osprey F-14, Tony holmes tomcat story, ja Mike Spick F-14) Asiaahan tästä koneesta olisi vaikka kuinka.

Mutta itse malliin, jälkeenpäin ajatellen olisi kannattanut hankkia Tamiya.. osat ei tahtoneet olla sopivia, muunmuassa moottorien pintapellit irvisteli ihmeellisesti, ja aika paljon muuta hionta-pakkelointi-leikkaus hommaa. Maalaus oli vähän harjoitushengessä, alle vedin ensin mustalla paneelirajoja, ja päälle sitten pintamaalia. ja taas mustalla tamiyan litkulla loppuja paneeleja.
Heittoistuimet ovat resiiniset, airesit, paljon paremmat kuin sarjan omat, jotka olivat ihmeellisen kokoiset ja huonoin detaljein. Tässä mallissa siivet eivät myöskään käänny yhtäaikaa, niihin ei Trumpeter-suunnittelija ollut panostanut, vaikka kaksi täydellistä moottoria apulaitteineen onkin koneen sisällä, niin ei ole siipien kääntömekanismia (muutakuin hydraulisylinterin näköinen ohut tikku, jolla ei ole mitään hyötyä)

Malli on maalattu Xtracrylicsin, Tamiyan, ja Vallejon maaleilla. Xtracrylics oli siitä ihmeellistä että se tuntui kuivuvan jo suuttimessa, ja sitä sai availla vähän väliä, toisaalta pienemmissä maalausprojekteissa ei lienee tule sellaista ongelmaa.

Säistäminen jäi nyt vähän maltilliseksi, ettei käy niin, että menee överiksi.. vaikka jotkut F-14 koneet olivatkin tosi likaisia, niin tämä on ollut hyvällä pidolla ;)

Se Tamiya kummittelee mielessä, ehkä voisi rakentaa D-mallinkin "Low visibility" maalauskaaviolla.. saas nähdä.

Kommentit

Tekstin perusteella varsin epäonnistut tuotos… Tai ainakin "vaikeuksien kautta voittoon…" projekti. Oli miten oli, niin ainakin allekirjoittanutta valmis malli miellyttää!! Kokonaisuus on todella upea!! Ja olihan tuo "Top Gun" silloin aikoinaan upea leffa..! Eli elokuvan henkeen hyvin sopiva lopputulos.
Pidän!!
No en nyt tiedä tekeekö se Tamiyalainen elämästä sen parempaa. Olen nyt pari kuukautta potkinut tuota laatikkoa pisteestä A pisteeseen B. Jotenkin ei vaan nappaa, mutta tulin luvanneeksi mamman hyllyyn Grim Reapersin joten pakko kai tuo on vielä jossain vaiheessa vääntää kasaan.
Sami L. 2.10.2016 09:10 Vastaa lainauksella
Kyllä tuo oli semmoinen projekti että laatikko lojui välillä hyllyssä ja välillä taas työpöydän alla.. Detaljointi sarjassa ei ole ihan onnistunein, ohjaamossa on laitettu nappulat ja kaasuvivut "vähän sinnepäin" nähdäkseni Tamiyassa on parempi ohjaamo ? Toisaalta resiinisenä saisi kaikkea kivaa ekstraosaa. Mutta saas nyt nähdä kun toiset projektit saa valmiiksi.
Hieno! Ja tähän mittakaavaan mahtavan kokoinen malli. Maalaus on onnistunut ja Tomcattisi näyttää jo jonkin verran tukialuskomennusta nähneeltä koneelta. Itse en ole koskaan syttynyt noihin kääntömekanismeihin, koska etureunalaipat yms. joutuu kuitenkin liimaamaan tiettyyn asentoon, joka ei enää välttämättä päde, jos siivet kääntää toiseen äärilaitaan. Kaapissa olisi Hobby Bossin 1:48 B-malli, jonka joutuu jo nyt etsimään ainakin lähemmäksi…
wade 2.10.2016 11:12 Vastaa lainauksella
Enpä näistä vehkeistä muuten tiedä, mutta U.S. Navyn lokinharmaa kaavio on aina jotenkin makee ja VF-1:n sudenpäät tuo mieleen Airfixin nostalgisen (ja mutkat surutta oikoneen) 1/72 sarjan jostain kaukaa menneisyydestä. Tässä taas on iso, hieno malli jossa on mun mielestä juuri sitä oikeaa Tomcat-tunnelmaa!
Komppaan kaikkia! Hinurikin on komea.
Tuttu hyperlinkki tunnelmaan: youtu.be/siwpn14IE7E#play
Sami L. 2.10.2016 19:05 Vastaa lainauksella
Kiitoksia palautteesta. Onhan tuo aika iso, 59cm x 61 cm. siivet levitettynä :D Hinuri on muuten Verlindenin valmistetta, siihen oli kiva harjoitella ruoste-efektejä ja muuta käytönjälkeä.
On kyllä todella upeaa jälkeä. Lopputuloksesta paistaa mahtipontisuus. Onnistunut kokonaisuus yksityiskohtia myöten.
Siistin olet tehnyt! Ja Trumppa ei varmasti ole niitä helpompia. KAi tuot tämän Nordic Challengeen näytille? Olisi mahtavaa nähdä tämä livenä :0)
Sami L. 5.10.2016 18:47 Vastaa lainauksella
Kiitokset! itsekkin olen tyytyväinen työhön :) Tuo on nyt neljäs 1:32 mittakaavan trumpeteria tuolla meikäläisen hyllyssä, kaikissa ollut pientä laittoa, verraten vaikkapa tamiyan isoihin (F-15 ja F16 joka on nyt työn alla) Taitaa nyt jäädä näyttely välistä, koska työt.