Pienoismallit.net

Audi Quattro A2 Gr. B

Ralliauto 80-luvulta

Audi mullisti rallimaailman tuodessaan lajiin nelivetoisen Quattron 1980-luvun alussa. Aluksi nelosryhmään luokiteltu auto oli lumi- ja soraralleissa täysin omaa luokkaansa. Tekniikkasääntöjen muuttuessa siirryttiin B-ryhmän aikakauteen. Näkyvin muutos Audissa oli ensin korin leveneminen pulleiden lokasuojien levitysten vuoksi. Kehityskaaren huippuna oli vuonna 1985 esitelty S1-malli, ns. siipi-Quattro. Vuoden 1986 traagisten tapahtumien jälkeen B-ryhmä lopetettiin, ja siihen päättyi myös Audin taival tehdastallina.

Tamiya julkaisi melko pian pienoismallin nelosryhmän Quattrosta. Malli oli vielä maltillisilla lokasuojan irtolevikkeillä varustettu vuoden 1982 Acropolis-rallin voittaja-auto, kuljettajana Michelle Mouton. Vuonna 1983 Audi siis luokiteltiin B-ryhmään räyhäkkäämmän näköisillä levityksillä. Kun 80-luvun puolivälissä päätin ottaa mallin työn alle, heräsi ajatus muotoilla koppa vastaamaan B-ryhmäläistä. Taisi olla -85, kun laminoin ensimmäiset muovisuikaleet kylkiin. Erinäisten sattumien takia mallin muokkaaminen edistyi todella hitaasti. Silloin tällöin tuli kittailtua ja viilailtua lokasuojia kohti tavoiteltua muotoa.

Hannu Mikkolan, Michelle Moutonin, Walter Röhrlin ja Stig Blomqvistin ohella Lasse Lammella oli iso rooli Audin kehityksessä. Lampi toimi tallin testikuskina, ja sai siinä ohessa ajaa valkoituja MM-ralleja. Lammen ajokki ei ollut tehdastallin väreissä, ja päätinkin piirrellä siirtokuvat Lammen vuoden -83 Jyväskylässä ajamaan autoon. Vuoden 2012 jälkeen aktivoiduin tehokkaammin edistämään mallin valmistumista. Ja viimeinen rypistys tapahtui kuluneen kesän aikana. Malli olisikin sopinut erittäin hyvin "keskeneräisiä valmiiksi" ryhmikseen. Suurin muutos mallissa on siis lokasuojien uudelleen muotoilu. Homma on tehty ihan silmämääräisesti kuviin vertailemalla. Pienempiä muokkailuja ovat etuturvakaarien lisäys, kumien vaihto leveämpiin, jokusen detaljin lisääminen moottoritilaan, etsatut lasinpyyhkimet sekä kuraläppien asentaminen. Lasituksen pilkoin osiin (alkuperäismuodossaan sovituksessa oli paljonkin toivomisen varaa) ja korvasin etusivulasit asetaattilevyllä. Konepeltiin on muotoiltu ilmanpoistoaukot uusiksi vastaamaan B-ryhmäläisen peltiä. Luukkuihin lisätty myös lukitussalvat etsiosina.

Kommentit

On se vaan upea! Upea oli esikuvakin, mutta mielestäni olet onnistunut mallissasi todella hienosti!! Itselläni odottaa samainen malli hyllyssä; siitä oli tulossa musta BP:n dekaaleilla varustettu M.Moutonin Audi Jyskälään…
Jotenkin tuo Lassa Lammen auton "vaatimaton" valkoinen väritys tuo upeasti esiin Audin tyylikkäät muodot… UPEA!
Pidän todella paljon!!
Kaunis tuulahdus menneisyydestä. Todennäköisesti olen tämänkin yksilön joskus livenä nähnyt. Noissa B-ryhmän Audeissa oli ihan oma moottorisaundinsa jonka erotti jo kaukaa.

Jos mallista jotain pitää sanoa, niin ehkä jonkinlaista "syvyyttä" kaipaisin. Muutenhan rakentelujälki on virheetöntä ja siistiä.
Kun en osaa mallista sanoa mitään fiksua. Joten Mikkola kertomassa Quattron vanhoista päivistä. www.youtube.com/watch?v=5ty355ZmiK8