Pienoismallit.net

Ferrari 365 GTB/4 Daytona

Le Mans 1974

Ferrari 365 GTB/4 sai epävirallisen lisänimen Daytona sen kunniaksi, että Ferrari voitti kolme ensimmäistä sijaa Daytonan 24 tunnin kilpailussa 1967, tosin tällä automallilla ei ollut asian kanssa mitään tekemistä.
Tätä Ferrarin mallia valmistettiin vuodesta 1968 vuoteen 1973. Se oli vähään aikaan viimeinen valmistajansa kaksipaikkainen auto jossa oli V-12 moottori ohjaamon edessä. Se oli aikansa nopein superauto, joten oli odotettavissa että sillä osallistuttaisiin myös kilpailuihin. Ferrari valmistikin alumiinikorisia versioita tästä tyypistä kolmessa eri sarjassa yhteensä viisitoista kappaletta. Koreissa käytettiin alumiinia, lasikuitua ja ikkunoissa plexiä. Koneiden tehoja nostettiin vakiosta 352 HV:sta aina 450 HV:n tasolle. Itse Ferrari ei muuten osallistunut kilpaversion kehitystyöhön vaan jätti sen auton ostaneille asiakkaille.
Ch. Pozzi oli Ferrarin virallinen Ranskan edustaja jo 50-luvulta lähtien ja on sitä muuten vieläkin. Firman perustaja Carlos Alberto Pozzi ajoi kilpaa 40 - 50 luvulla mm. Ferrarilla joten yrityksen kilpailutoiminta on luonnollista jatkumoa sen perustamisesta lähtien.
Tässä esiintyvä malli esittää autoa, joka kilpili Le Mansin ajoissa v. 1974 kuskeinaan Cyril Grandet ja Dominique Bardini. He sijoittuivat kokonaistuloksissa viidenneksi ja voittivat myös GT - luokan. Ja huomaa, vain kaksi kuljettajaa 24 tunnin kilpailussa. Silloin se oli sääntöjen mukaan vielä mahdollista.
Ferrari Daytona oli kilpailuissa omassa GT - luokassaan varsin hyvin menestynyt auto. Le Mansin ajoissa kokonaiskilpailun viides v. 1971 ja 1974 sekä luokkavoitot vuosina 1972, 73 ja 74. Tämän lisäksi autolla saavutettiin lukuisia voittoja ympäri maailmaa, joista viimeisin huomattava oli Daytonan 24 tunnin kilpailussa saavutettu kokonaiskilpailun toinen sija, viisi vuotta sen jälkeen kun auton valmistus oli lopettu.

Mielestäni Daytona on ehdottomasti eräs Ferrarin tyylikkäimpiä GT vaunuja. Kisaversio piti tietysti saada kokoelmiin, mutta vaikka mallia löytyy muutamalta valmistajalta, niin lähinnä oikean tyyppinen kisakoppa löytyy vain Scale Designin valikoimasta. Sarjaa sai aikoinaan eri versioina joista itse löysin transkit tyyppisen hartsisarjan johon käytettiin alustan ja sisustan tekemiseen Fujimin Daytona muovimallia.
Oli kyllä aikas työläs tehtävä. Itse hartsikori oli aika krouvia tekoa, niinkuin nuo vanhemmat hartsikopat usein ovat.
Lisätarvikkeina hommasin oikean tyyppiset istuimet ja kuskin turvavyön. Turvakaaret rakensin sisään eri muovitangoista ja kaikki ikkunat leikkelin muovikalvosta koska muovimallin ikkunat olivat aivan liian paksut turvakaarien kanssa samaan koppaan. Niinikään miljoonalaatikosta siihen löytyi kaikenlaista pientä detaljia.
Suuritöisimpiä taisi olla ajovalojen ja niiden suojuksien rakentelu, sillä sarjassa ei tullut muuta kuin huonosti valetut valaisimien pohjat. Siirtokuvat alkoivat jo olla aika ikääntyneitä ja kovettuneita, joten ne vaativat aika paljon pehmennintä taipuakseen korin muotoihin. Onneksi sarjassa tuli mukana kahdet dekaalit. Nokan siniset dekaalit olivat aivan väärän mittaiset, joten niitä jouduin leikkelemään sopiviksi ja sitten paikkaamaan valkoisella
siirtokuvasoirolla jota olin hankkinut varalle juuri tällaisten tapausten varalle.
Fujimin alustan akselistot olivat jotenkin pielessä, joten pyörien saaminen edes jotenkin oikeaan asentoon teetti aika rutkasti lisähommia, etenkin kun vanteiden keskireiät eivät olleet kovin keskellä. Malli on maalattu tuttuun tyyliin kilikali pullolla.
Lopputuloksena täytyy kuitenkin todeta että kyllä malli paikkansa hyllyssä puolustaa ja on juuri niin kilpa auton näköinenkuin Ferrarin kuuluukin olla.

Kommentit

AJ 3.9.2016 17:40 Vastaa lainauksella
Moi Henry,

Huippuhistoriikki heti alkuun, perään kiva rakentamiskuvaus ja lopputulos on melkoinen nami-pienoismalli Ferrari 365 GTB/4 Le Mans kilpurista. Upeaa työtä jälleen kerran! Terkuin, AJ
Henkka H 3.9.2016 22:02 Vastaa lainauksella
Moi AJ,
kiitokset kommentistasi. Malli jää kyllä jotenkin aika orvoksi jos sen taustoja ei selvittele. Erityisesti sellaisen joka on harvinaisempi näillä sivuilla. Spitin ja Mersun historiikki on suurimmalle osalle tuttua.