Pienoismallit.net

Bofors 37 K 36

Bofors valmistui

Bofors valmistui viimein. Isot kiitokset Jukka Purhoselle jolta sain ensinnäkin idean tämän Bofors-panssarintorjuntatykin pienoismallin rakentamiseen sekä täydelliset referenssit kuvineen ja mittoineen. Hänen tietonsa ja huomionsa mallin monista detaljeista ovat auttaneet rakentelua monen pulmakohdan yli. Ilman hänen apuaan malli olisi jäänyt tekemättä.

Aloitin projektin kesäkuussa 2016 ja homma venähti yli vuoden mittaiseksi. Mallia tehdessä jouduin opettelemaan jälleen uusia ja ennen tuntemattomia juttuja kuten painosorvaamisen, kaksikomponenttikitin muovaamisen sekä jyrsinkoneen käytön. Käytännössä koko mallin rakentamisen ajan olen joutunut oleskelemaan ns. epämukavuusalueella ja oppimaan kantapään kautta metallintyöstöä ja osien yhteensovittamista.
Kiitän kaikkia mallarikolleegoita jotka ovat jaksaneet seurata tätä nysväysblogiani. Ja eikun leuka rintaan ja kohti uusia vastoinkäymisiä. :-).
P.S. Malli on ja jää maalaamattomaksi eli metallipinnalle. Renkaiden kumiosien maalaus on harkinnassa ja sitä täytyy pohtia kun malli on ( mustalla) alustallaan.

Kommentit

Skrätsiprojekteja pitää aina arvostaa ja tämä on hienosti toteutettu. Lisäksi aihe on tärkeä Suomen itsenäisyyden säilyttämisen kannalta. Varsin korkeat pisteet tulee lekomallarilta, joka ei ymmärrä paljoakaan tykki- tai tankkimallailusta.
Mitäpä tässä nyt enää sanomaan… Erkki on laittanut taas yhden ”alfa-uros-mallin” näytille… Tekemisen taso on aivan uskomaton. Ei voi kuin mykistyneenä katsoa ja ihailla.
Jokainen arvioija tietenkin tekee omat johtopäätöksensä, mutta en oikeasti ymmärrä jos tälle mestariteokseksi antaa jotain muuta kuin ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Enpä voi kuin ihmetellä tuota "nysväystä". Paljon olen skrätsimalleja nähnyt, sekä kotimaassa että myös ulkomaisilla saiteilla, mutta tämä vie kyllä voiton kaikista. Tuollainen useasti nähty mikrotyöstö on kyllä vertaansa vailla, varsinkin kun sanoit että jouduit opettelemaan myös jyrsinkoneen käytön tämän projektin myötä.
Nyt vaan onnea hirmuisesti projektin valmistuttua, ja paistattelua vuoden pienoismallityön aikaansaamassa kunniassa.
Mutta mitäs tämän jälkeen? Oliskos se sakujen 88 mm ilmatorjuntatykki?
Onneksi olkoon Erkki!!!

Kohtuullisen läheltä seuranneena voin sanoa, ettei ihan helpoimmalla tavalla ole tämä malli valmistunut. Tällä tarkoitan työmäärää. Kuka ei scratsimallailua harrasta ei voi ymmärtää tai edes arvata, miten paljon aikaa kuluu rakentamiseen JA sen mahdollistavaan taustatutkimukseen.

Mutta hienosti vedit Erkki! Toivottavasti tästä kaikesta oppina on se, että jossain vaiheessa mahdottomaltakin tuntuvat mallit kyllä valmistuvat.

Ja seuraavaksi sitten 40 ItK 38 B. Buuvorssi sekin ja siksikin sopisi tälle tykille pariksi hyllyysi. Referenssitukea löytyy! :-D
Upea lopputulos. Metallimies tykkää näkemästään.
Kiitokset kommenteistanne!
Aina oppii jotain uutta kun tiukalle pistetään. Esimerkiksi jyrsin oli kaupan paketissa yli kuukauden ennen kuin uskaltauduin ottamaan sen esille ja kiinnittämään sorvin runkoon…ja senkin jälkeen suhtauduin skeptisesti ja pessimistisesti sen käytön oppimiseen. Jotain olen sen käytöstä oppinut ja paljon on vielä opeteltavaa. Jyrsimeni on "oikeisiin" jyrsimiin nähden pieni ja kepoinen vehje mutta kun tuntee sen rajoitukset…ja mahdollisuudet, niin sillä tekee monensorttista näistä värimetalleista eli messingistä, kuparista ja alumiinista. Ja mitäpä muuta sitä tarvitsee. Kuten Jukka mainitsikin tuossa yllä niin taustatutkimus laitteesta josta on tarkoitus tehdä pienoismalli, on koko homman A ja O. Tässäkin Boforsin tapauksessa valmiit referenssit mahdollistivat homman aloittamisen heti. Arvioni on, että tässä minulla säästyi ainakin kuukauden-parin aika kuvaussessioineen, mitoituksineen ja piirtämisineen. Eikä lopputulos silti olisi välttämättä ollut mitoituksen ja osien tarkkuuden suhteen yhtä hyvä.
Nyt täytyy pitää taukoa mallailussa ja siivota työpöytä… palaillaan. :-).
Projektia seuranneena en voi kun todeta, että onnistumisen ilo on varmaan yksi suurimmista palautteista.
Täyvet pojot kalakukkojen kaapunnista..
Tässä nyt on tullut ylistäviä kommentteja ja aivan aiheesta. Ainoa, joka jäi minua hieman häiritsemään on tuo pinnan patinointi. Ei kai noissa oikeissa tykeissä voi näkyä messinki, tina, kupari, alumiini, tms. pinta, vaan pinta on militäärivihreä, tai mikä se nyt noissa kulahtaneissa tykeissä olikaan?

Työn jälki on tietysti äärimmäisen kunnioitettavaa ilman värianalyysiäkin.
Ollaan jo aikamoisen eri tasoilla mallinrakentelussa kuin itse olen muovimallien kanssa. Ei voi kuin ihailla panostusta työhön ja saavutettua lopputulosta. Sanattomaksi vetää…
Kiitos kommenteistanne!
Mikalle Bofors-mallistani että kyseessä on enemmän rakennustekniikka kuin mallin realistisuus. Kävin neljä kertaa Euromilitairessa Englannissa ja jonne vein ensimmäiset skrätsirakennetut metallimallini. Ko. tapahtumassa oli kilpailuluokka ( scratch built, unpainted) ja jossa mallin arvioinnin pääpaino laitettiin rakentelutekniikkaan. Kävin viime vuonna ensimmäisen kerran Unkarin Mosonissa järjestettävässä pienoismallitapahtumassa ( esillä oli n. 1900 pienoismallia eri kilpailuluokissa) ja jossa myös on kilpailuluokka skrätsirakentajille. Viime vuoden tapahtumassa esillä ko. luokassa oli sekalainen seurakunta skrätsi/konversiomalleja puisista purjelaivoista panssarivaunuihin ja olipa joukossa scifi-mallikin. Mallit olivat muistaakseni pääosin maalaamattomia ja mm. panssareissa esiteltiin ajoneuvon sisäpuolen rakentelua poistamalla osa kylki/kansilevyistä. Tuomarointia varten mallista on valokuvakansio jossa esitellään mallin rakennusvaiheita sekä rakennustekniikkaa.
Jannelle mallinrakentelusta sen verran että vitriinissä minulla on sekä metalli- että muovimalleja ja jokainen materiaali on tarjonnut omat haasteensa. Täytyy myöntää että kohdalleni on sattunut yksi muovimalli jonka kasaaminen sujui ongelmitta ( Tamiyan Zero 1/72). Maalaaminen ja säistys olikin sitten eri juttu :-).
Onnittelut haastavan projektin saattamisesta hienosti loppuun. Tässä on taas yksi todellinen käsityötaidon näyte. Kertakaikkisen upea malli.
Minusta tällaisessa mallissa käsittelemätön pinta on ihan paikallaan, koska käsitelty pinta peittäisi aika pitkälti työn jäljen ja rakennustekniikan. Maalattu pinta saisi tämän näyttämään enempi han normaalilta pienoismallilta. Ja sitähän Erkki tuossa yritti ymmärtääkseni vähän monisanaisemmin selittää.

Itse mallista sen verran, että eipä näistä Erkin projekteista enää oikein keksi mitään uutta sanottavaa. Upeaa käsityötä jälleen kerran.
Onniitelut Erkille, tää vetää kyllä mykäksi :0)!!
AJ 9.10.2017 17:54 Vastaa lainauksella
Moi Erkki, Kompaten kaikkia kehuja yllä, loistavaa käsityötä jälleen kerran. Viikon malli ja sillä siisti! Terkuin, AJ
Mykäksi vetää silkasta kunnioituksesta. Olen seurannut mielenkiinnolla projektisi etenemistä ja täytyy sanoa, että moisesta voisi Bofors maksaa maltaita. Todella siistiä ja tarkkaa jälkeä. Kai sinä olet sorvannut myös toimivat kranut?
Kiitokset kaikille! Ne ammukset voisi tosiaan sorvata. Kuvasin ne panssarimuseolla kesällä ja mitoituksenkin pitäisi olla kuvanipussa. :)
T.L. 15.10.2017 13:05 Vastaa lainauksella
Kiitos mittavasta ja kattavasta blogista. Mielenkiinnolla olen seurannut alusta loppuun. 5*
Kiitos Tero!
AJ 17.10.2017 11:38 Vastaa lainauksella
Moi Erkki, Onnittelut ansaitusta viikon mallista. Terkuin, AJ
Kiitos AJ!
Kyllä se niin on, että toiset tekevät mitä osaavat ja eräät mitä haluavat. Sinulla on jäänyt yksi vaihe tuossa perinteisessä käsityöläisammattilaisen etenemisen hierarkiassa väliin, kun olet oppipojasta suoraan mestariksi ryhtynyt tällä kisällintyöllä. Upeaa työtä ! *****
Kiitos Kari!