Bofors valmistui viimein. Isot kiitokset Jukka Purhoselle jolta sain ensinnäkin idean tämän Bofors-panssarintorjuntatykin pienoismallin rakentamiseen sekä täydelliset referenssit kuvineen ja mittoineen. Hänen tietonsa ja huomionsa mallin monista detaljeista ovat auttaneet rakentelua monen pulmakohdan yli. Ilman hänen apuaan malli olisi jäänyt tekemättä. Aloitin projektin kesäkuussa 2016 ja homma venähti yli vuoden mittaiseksi. Mallia tehdessä jouduin opettelemaan jälleen uusia ja ennen tuntemattomia juttuja kuten painosorvaamisen, kaksikomponenttikitin muovaamisen sekä jyrsinkoneen käytön. Käytännössä koko mallin rakentamisen ajan olen…
Bofors 37 K 36
37mm panssarintorjuntatykki
Ryhdyin rakentelemaan skrätsinä mallia Boforsin 37mm panssarintorjuntatykistä. Ko. ase oli tärkein ( Molotovin Cocktaileiden lisäksi) aseemme Neuvostopanssareita vastaan Talvisodassa ja vieläpä erittäin tehokas. Kyseisiä aseita oli käytössämme sekä Boforsilta hankittuina että omaa lisenssivalmistetta ( pieni määrä) yhteensä 98kpl. Talvisodan loppuvaiheissa Suomella oli käytössä sekä Ruotsalaista- että omaa valmistetta 266 tykkiä ( josta luvusta vähennetty taistelutappiot , 60 kpl). Kyseistä tykkimallia valmistettiin lisenssillä myös Puolassa.37 K 36 oli tehokas kaikkiin keveisiin Neuvostoliiton Talvisodassa käyttämiin panssarivaunuihin. Tavanomaisin ampumaetäisyys oli 400-600m.
Teknisiä tietoja: Putkikaliiberi (putken pituus) : L45 (45 x aseen kaliiberi). Kuivapaino 370kg. Asekilven paksuus 4-5mm. Ammuksen lähtönopeus 800-830m/s. Kantama 4000-7000 m. Tulinopeus : 12 tähdättyä laukausta/min.
Idean tehdä tästä tykistä pienoismallin sain Jukka Purhoselta. Sain häneltä myös erinomaista referenssimateriaalia joten vältyin työläältä, jokaiseen projektiini liittyvältä kuvien ja tietojen haalimiselta ja pääsin aloittamaan mallailun samoin tein päätöksen tehtyäni. Alun perin tarkoitukseni oli tehdä malli mittakaavaan 1/12. Onneksi mallarikaverini Marko Teerioja huomautti ,että mikäli haluaisin osallistua kilpailuihin mallillani, sai maksimimittakaava olla 1/16 joten homma niiltäkin osin lähti oikeille jengoille. Olin kesäkuun alussa pitkän harkinnan ja pohdinnan jälkeen hommannut uuden, hieman isomman sorvin sekä jyrsinlaitteen (jollaista en ollut nähnyt edes käytettävän kuin YouTubessa). Elikkä teoriassa hankalammatkin osat olisi kotiverstaassa valmistettavissa (periaatteessa). Minulla on jo jokunen osa valmiina jotta näkisin ennen rakennusblogin aloittamista että hommasta ja mallista tulisi muutakin kuin meinaamista :)