Pienoismallit.net

Thunderbird S

Hornetin seuraajan seuraaja

Thunderbird S
Hornetin seuraajan seuraaja

Vähän taustaa

Lähitulevaisuudessa, kun kaikki tunnetun maailman Pokemokat on kerätty ja taltioitu peruskallioon, Ilmailuvoimat tekevät suuren strategisen käännöksen ja hankkivat Hornetin seuraajan seuraajan pääasiassa pelastuskäyttöön. Kaupat tehdään International Rescue (IR) tiimin kanssa ja konetyypiksi valitaan virtaviivainen vähänajettu Thunderbird S(hadow) (TB-S).

Kaikenmoinen sotiminen vähääkään digitalisaation saastuttamilla vehkeillä on turhaa, koska ko. härveleiden järjestelmiin pääsee aina softatakaoven (backdoor) kautta tuhoamaan ne vaivatta napinpainalluksella mistä tahansa. Ilmailuvoimien rooli on siis muuttumassa voimakkaasti pelastuslaitokseksi, jossa hienoilla vehkeillä pelastellaan oman maan ja naapurien kansalaisia kiperistä tilanteista, ainakin kerran viikossa. Epävirallisesti (off the record) tosin vanhoja museolentokoneita viritellään vihanpitotarkoituksiin ja sotivien puskajussien avuksi mahdolliseen suurempaan rähinään varauduttaessa.

Kaksimoottorinen TB-S luokitellaan pelastusvehkeeksi, vaikka pääpaino koneella onkin sen häive- ja ketteryysominaisuuksilla. VTOL -koneena se nousee ja laskeutuu mistä ja mihin vaan. Valmistusmateriaalina on yleisesti käytetty grafeeni-titaani-magnesium-pataatti -seos. Moottorien tehot ovat riittävät ja yksikköhinnan kohottamiseksi (ja näyttävyyden vuoksi) niiden rakenne sisältää myös jalometalleja. Ohjaamo on modulaarinen katettu moottoripyörä (!), joka voidaan pudottaa kohdealueella pilotin niin halutessa - esim. nakkikioskikeikalle. Lentsikka jatkaa lentelyä kauko-ohjattuna mopoilijan polttaessa kumia maan pinnalla nopeusrajoituksia sadatellen. Kaksi fleksiibeliä moniniveltassua koneen alla toimivat laskutelineinä ja avustavat myös moninaisissa pelastusoperaatioissa tarttujina. Kaksi kromattua tykinnäköistä vehjettä ohjaamon sivuilla ovat monitoimilaitteita, joihin on ohjelmoitavissa halutut laukaisuherkut (laseri, maseri, naseri, … zaseri).

Mikä Thunderbirds?

Thunderbirds (Myrskylinnut) on Gerry Andersonin vaimon ja Gerry Andersonin 50 vuotta sitten luoma huikea nukkeanimaatio-TVsarja, joka sisältää hienojen vehkeiden pienoismalleja, upeita räjähdyksiä ja kiperiä pelastushommia. Pääosassa IR-tiimi eli Tracyn nukkeveljekset keikkuvat sompaillen makeita Thunderbird 1-5 koneitaan ja mitä käytellen erikoisempia teknisiä lisävälineitä. Thunderbirds traileri (kesto 1:48).
60 -luvun TV-sarjan, parin elokuvan ja miljardien lisenssituotteiden lisäksi Myrskylinnuista on nyt rustattu uuden sukupolven(?) nuorisolle modernisoitu(?) digianimaatioversio, jossa myös Thunderbird S suihkii aivan uutena koneena.

Thunderbird S - pienoismallina

TB-S -laitteen muotokieli on Macross -härveleiden luojan Shoji Kawamorin käsialaa. Kulttuurihistoriallisesti tärkeän pienoismallisarjan koneesta on tuotteistanut Takara Tomy -organisaatio. Takaraa on kiittäminen esim. Transformers -muuntorobottikonseptista (jo vuonna 1975).

Mallin laadukas valu ja selkeät käyttöohjeet (japaninkieliset tosin, mutta kännykkähän kääntää nykyään hetkessä tarvittavat kohdat tarvittaessa) varmistavat kätevän kasaamisen. Liimaakaan ei kuulemma tarvita, itse tosin varmistelin tiukat sovitteet Tamiyan väkevällä vihreäkorkkisella Extra Thin Cementillä. Kaikenmoinen hiominen ja häslääminen on minimaalista.

Pohjamaaliksi kokeilin meikeläiselle uutta Ultimate Primeria (= USA Badger Stynylrez). On muuten hyvää ja tasaista pintaa tekevää tavaraa. Olen iloinen, kun löysin maalia kotimaasta Hobby Paint N' Stuffista. Finaalisävyn sumuttelin Ultimaten ja Vallejon metallimustan sekoituksella. Muut metallipinnat Vallejon metallimaaleilla.

Infernaalisen rajausteippailun vaihtoehdoksi oli kyllä tarjolla siirtokuvia, jotka eivät allekirjoittaneen taidolla tahtoneet irrota taustapaperista asiallisesti - olivat seitinohutta tavaraa. Toisella arkilla oli kyllä vaihtoehtona tuhdit tarrat niille, jotka haluavat tehdä lelun, eikä tällaista vakavasti otettavaa realistista pienoismallia.

Urien ja liitosten litkuttelu mustahkolla ja sinisellä öljymaalilla. Sininen jäljittelee sopivasti alkuperäisessä koneessa käytettyä uudentyyppistä itsevalaisevaa magneettista liimaa, joka toimii myös voitelunesteenä, eristeenä, polttoaineena ja jopa vitamiinipitoisena super smoothiena.

Hiukan harmitti vanhennella uutuuttaan kiiltävää mallia, mutta realistisuuden nimissä pölyttelin konetta minimaalisesti ja sivelin olemattomia vuotoja.

Kiva extra paketissa on läpinäkyvä jalusta, johon sitten latasin koko luovan visuaalisen kapasiteettini: Alusta harmaaksi betonilaataksi sutien ja töpötellen musta-valkealla pigmentillä. Jalustan palkki ruostuneeksi maalaten (Dark Beige) ja Dark Umber pigmentillä (Vallejo) ja Light Rust -öljyvärillä läträten. Kylmää pohjolaa kuvaavan jääkasan jätin läpinäkyväksi ja sen alle LED-valotuikku. Kuivalaisen kokardiarkin ison kokardi vaihtiviivojen viereen ja ávot. Tuloksena pseudotaiteellinen muistomerkkijalusta ja samalla laukaisualusta TB-S:lle. Vaimokin varmaan arvostaa minua nyt artistina enemmän.

Extra2: Paketissa on myös mukana kirkkaat osat ja valosysteemi paristoineen moottoreiden perään, jotta jälkipoltinhehku saadaan loistamaan (sarjakuvamaisesti tosin). Nämä saatan asentaa, kun talvi-illat pimenevät.

Yhteenveto
Hienosti valettu moderni tarkka muovisarja. Teippailun määrä yllätti maalaillessa ja siirtokuvat olivat turhan haastavat, muuten mukava setti sadeiltojen ratoksi ilman suurempia angsteja. Viihteellisen realistista eskapismia kaunosieluille.

5-4-3-2-1-S Thunderbirds Are GO ! (tm)

Kommentit

Täydet pisteet proosasta! Puolikkaan tähden verotin maalausjäljestä ja toisen puolikkaan siitä ettet laittanut moottorin valoja, vielä. =D

Hienoa nähdä, että kokoelma karttuu.

Edit.: Armottomat lähikuvat saattavat antaa maalauksesta aivan erillaisen kuvan, kuin mitä livenä saa. Milloin ja missä tämän näkee livenä? Suuri Snadi?
Kiitokset kaikille feedbackistä. Mukavaa, että tulevaisuuden koneemme kiinnostavat.
Lankiselle tiedoksi live-show mahdollisuudesta; Kuljetusosastomme siirtää tätä esittelykonetta mielellään haluttuihin karkeloihin, onhan koneen mittakaava pienempi kuin esim. Hornetin seuraajan (joka on himpun hankalampi liikuteltava hölmöjen siipiensäkin ansiosta). Lahti, Snadi tms. se tietää, ken näkee.

For all foreign visitors - thank you for your interest & feedback. No problem - very harasoo.