Pienoismallit.net

F-16C

"Arctic Bandit"

Agressor-lentokoneet ovat sotilaskoneita, jotka ovat erikoistuneet toimimaan harjoituksissa ja koulutuksessa vastustajina esittäen vihollista. Usein ne vielä tässä tarkoituksessa imitoivat jotain tiettyä potentiaalisen vihollisen konetyyppiä. Tiettyä konetyyppiä esittävien harjoitusvastustajien käyttäminen alkoi USA:ssa vietnamin sodan aikaan, kun maan ilma-aseen heikko suorituminen vanhanaikaisia Mig-15 ja Mig-17 hävittäjiä loi tarpeen kouluttaa lentäjiä kohtamaan juuri näitä lento-ominaisuuksiltaan vastaavia koneita.

Esittäessään jotain tiettyä konetyyppiä USA:n asevoimien agressor-koneet lentävät tämän konetyypin ominaisuuksien ja taktiikoiden mukaisesti. Mikäli esikuva on esimerkiksi agressor-konetta kömpelömpi voidaan tätä imitoida käyttämällä lisäpainoa tai rajoittamalla enimmäis-G-voimia. Koneet myös maalataan ulkoisesti muistuttamaan imitoitua viholliskonetta.

Tarkoitus on rakentaa F-16C block 30 agressor-kone, joka väritykseltään jäljittelee Venäjän uudemmissa SU-27 varianteissa joskus käytettyä musta-valko-harmaata kaaviota. Ihan alkuperäinen tarkoitus oli tehdä block 40- tuotantosarjan kone toisessa värityksessä, mutta tuo arktinen mustavalkoväritys alkoi tuntua niin houkuttelevalta, että suunnitelmat muuttuivat matkalla.

Sarjana on Tamiyan 1/48 skaalan F-16. Kyseessä on moderni ja erinomaisen hyvä malli. Sillä on kuitenkin omat heikkoutensa, jotka teettävä ylimääräistä työtä. Erityisesti ejektorinjälkiä on runsaasti ja ihan poikkeuksellisen hankalissa paikoissa. Mallia tarkoitus täydentää Eduardin etseillä sekä joillakin muilla aftermarket-osilla.

merkinnät

Viimeisiin työvaiheisiin saa myös malleissa uppoamaan yllättävän paljon aikaa, kun aina löytyy vielä jotain pientä korjattavaa. Tällä kertaa oli kuitenkin esisovittelu aikaisemmissa työvaiheissa tullut tehtyä ilmeisesti riittävän huolella, niin ei lopullinen kokoonpanovaihe tuonut enää mitään erityisen ilkeitä yllätyksiä. Niinpä reilun kahden vuoden jälkeen on siis aika julistaa malli vihdoin valmiiksi.
Monesti agressor-koneet lentävät harjoitustehtävissä aika kevyessä varustelastissa. Useimmat aiheesta näkemäni pienoismallit on myös tehty tämä mielessä. Myös raskaampi lasti on silti mahdollinen. Monipuolisemmissa harjoituksissa koneet kantavat useita eri harjoitusase- ja sensorijärjestelmiä ja lisäpolttoainesäilöitä voidaan käyttää toimintasäteen pidentämisen lisäksi muuttamaan koneen aerodynamiikkaa vastaamaan esim. raskaampaa hävittäjäkonetta. Internetin ihmemaasta löytyy kuvia myös täydessä latingissa olevista agressor-koneista, joten otin lähtökohdaksi laittaa paljon tavaraa siipien ja rungon alle. Se nyt vaan näyttää paremmalta…
Laskutelineiden ja muiden irto-osien detaljointi on edennyt muun rakentelun sivussa. Block 30-sarjan F-16-koneissa on ns. kevyet laskutelineet. Seuraavaan block-40 tuotantosarjaan nämä laskutelineet korvattiin tukevammalla versiolla, kun koneen paino nousi lisätyn uuden elektroniikan ym. myötä. Koska Tamiyan sarjasta pystyi tekemään niin block 30- kuin block 40-koneen, oli laatikossa osat kumpaankin laskutelinemalliin samoin kuin kahdet eri laskutelineluukut mekanismeineen. Osien kanssa kannattaa olla todella tarkkana, mitä minkäkin laskutelinemallin kanssa kuuluu käyttää ja mitä ei. Itse jouduin irrottelemaan jo kiinni liimattuja osia, kun…
Malliin on tullut vähä kerrallaan laiteltua pintaan siirtokuvia ja tehtyä säistämistä, minkä on muulta ehtinyt. Tamiyan siirtokuvat olivat kohtuullisia. Eivät täysin ongelmattomia, mutta eivät häiritsevän paksujakaan. Rutkasti micro-solia niihin tuli käytettyä. Siirtokuvien asettumisen jälkeen leikkasin niitä terävällä veitsellä paneelilinjojen kohdalta sekä tökin neulalla niittien paikat. Ja taas Microsolia. Näin kuvat sulautuivat pintaan paremmin. Paneeliurien Litkutuksia tein eri sävyillä. Erityisesti valkoisen kohdalla sai olla varovainen, etteivät paneeliurat hypänneet silmille. Näillä alueilla litkutus tehtiin vaalean harmaalla…
"Arctic Bandit" maalauskaavio koostuu valkoisenharmaasta, keskiharmaasta ja mustanharmaasta. Maalasin mallin Tamiyan ja Gunzen väreillä. Skaalaefekti huomioiden päädyin käyttämään valkoista, FS 36270-harmaata (gunze H306) ja itse mustasta vaalentamalla tehtyä "skaala-mustaa". Oikeassa koneessa värirajat ovat varsin terävät. Käytin sinitarramaskeja näiden imitoimiseen. Kolmen eri värin maskaaminen koko koneen rungon ympäri oli työlästä ja erityisesti jyrkissä kulmissa tuli paikoin vuotoja tai liian pehmeitä värirajoja. Aika monta paikkailukierrosta meni, ennenkuin lopputulos oli kohdallaan. Esikuvassa värialueet näyttävät…
Muutin kesken rakentelun mieltäni ja alunperin block 40-tuotantosarjan koneeksi suunniteltu malli muuttuikin aikaisemmaksi block 30-koneeksi. Kumpaankin koneeseen löytyvät tarvittavat osat Tamiyan sarjasta. Suurin ero ovat takalaskutelineet, jotka block 30-koneissa ovat kevytrakenteisemmat. Jo pitkälti valmiiseen ohjaamoon tarvitut muutokset olivat minimaalisia. Tamiyan sarja on erittäin laadukas ja osat osuvat hyvin kohdilleen. Sen verran monesta eri osasta koneen runko kuitenkin kootaan, että yksittäisten kohtien hiomista ja kittailua loppujen lopuksi tulee ihan kohtuullisesti. Erityisen hyödyllisenä materiaalina uudelleenkaiverrettavien…
Tamiyan mallin ohjaamo on hyvä ja lähtökohtana oli lähteä detaljoimaan sitä. Varastossa oli kuitenkin vuosien takaa käyttämättä jäänyt Airesin resiiniohjaamo, josta sain block 40-sarjassa olleen muista F-16 koneista poikkeavan HUD-näytön kehikon. Päätin käyttää Airesilta myös ohjaamon mittaritaulun tilpehööreineen. Tarkemmat selostukset kuvateksteissä