Pienoismallit.net

Bristol Bulldog IV A

LLv 26, joulukuu 1939, Heinjoki

Bristol Bulldog II oli 30-luvun alussa Englannin vakiohävittäjäkalustoa. Luvun puolivälissä Suomeen toimitettiin 17 kpl mallia IVA, joita ei käytetty missään muualla. Mallin teknisistä tiedoista sen verran, että maksiminopeus oli 360 km/h ja aseistuksena 2 kpl 7,7mm Vickers konekivääriä.
Malli kuvaa joulukuussa -39 LLv 26:n konetta ennen suksien asennusta. Koneyksilöllä saatiin kolme ilmavoittoa:
-1.12.39 SB
-23.12.39 SB
-25.12.39 I-16
Yhteensä Bulldogeilla saatiin talvisodassa kuusi ilmavoittoa. Onko Bulldogeilla missään muualla koskaan saatu muita ilmavoittoja?

Mallin rakennus alkoi todellakin jo vuonna 1997, kun aloittelin mallailua ehkä kolmatta kertaa. Tällä kertaa hieman vakavammin. Ryhdyin sen aikaisille taidoille ehkä liian kunnianhimoiseen projektiin. Airfixin Mk II:n modifiointiin Mk IV:ksi. (Ehkäpä joku tsekkiläinen resiinisarja olisi löytynyt Mk IV:stä, mutta silloin minulla ei ollut niistä tietoa) Muistaakseni minua inspiroi erityisesti se, että näitä(kin) koneita käytettiin talvisodan alussa torjuntahävittäjinä ylivoimaista vihollista vastaan. Jotain erityistä on täytynyt olla suomalaisten lentäjien taidoissa, koulutuksessa, taktiikassa ja motivaatiossa, koska näilläkin saatiin ilmavoittoja. Bulldog IV oli siis pakko saada kokoelmaan. Tällä on erityinen tarina, miksi se jäi pitkälle tauolle:
Silloin asuin perheeni kanssa varsin pienessä asunnossa ja mallailu tapahtui vanhempieni talossa siellä käyntien yhteydessä vanhassa huoneessani. Malli eteni aina yläsiiven asennukseen asti. Se unohtui huoneen pöydälle. Silloin kaksivuotias esikoispoikani sattui löytämään pöydältä mielenkiintoisen lelun työvaihekuvassa kuvatuin seurauksin. Ei katkeria muistoja, tulipahan jatkettua nyt;)
Airfixin vanha mallisarja esittää Mk II:sta, joka on aivan erinäköinen kone kuin Mk IV. Runko, laskutelineet, korkeusvakaajat ja siipienväliset tuet lienevät pääosin samanmuotoiset. Projekti sisälsi siis reilusti modifiointia ja skrätsiä:
-Siipien, siivekkeiden ja sivuvakaajan muotojen modifiointi (tehty 1997)
-Moottoriosaston skrätsäys (aloitettu 1997, viimeistelty 2016)
-Propellin modifiointi (1997+2016)
-tuulilasi (2016)
-Vasemman puolen kk-patti (2016)
-Lamppu ja merkkivalot (1997+2016)
-Öljynjäähdytin (1997)
-Polttoaineputket yläsiivestä runkoon (2016)
+muu vanhoihin Airfixeihin tarvittava lisätyö ja skrätsi. Pilotti peittää ohjaamon tyhjyyden. Takilointi 0.1mm siimaa ja kaikki maalaus- ja lakkaustyöt siveltimillä. Antennilankoja en laittanut, koska mistään valokuvasta en niitä nähnyt.

PS. En laittanut pikkupommiripustimia vasemman alasiiven alle, koska oletan, että ne oli poistettu LLv 26:n torjuntakoneista (valokuvaa sen tueksi en tosin löytänyt).

English summary:

Finnish air-force got 17 Bristol Bulldog Mk IV’s at 1935 (only used in Finland). At the beginning of winter-war they were put into fight against overwhelming enemy. This plane depicts a LLv 26’s plane at Dec 1939 before skis assembly. It gained three victories (2xSB, I-16). Totally Finnish Bulldogs gained six victories at winter-war. (any other victories gained by Bulldogs ever?)
Airfix model represents Mk II which looks quite different than Mk IV. Modifications included: Wing and fin shapes, engine sector, propeller, mg-bump at port side, lights, oil cooler, gasoline tubes, plus all the minor things that these old Airfixes require. Rigging is fishing line and all paint jobs with brushes.

Kommentit

Hieno kuin mikä! On kyllä esikuvansa näköinen, varsinkin potkuri näyttää erityisen hienolta.

Kertoo kyllä paljon ilmavoimien konetilanteesta talvisodassa että tuollaisillakin himmeleillä jouduttiin lähtemään torjuntalennoille. Jos en väärin muista, Buldogilla saavutettiin myös Suomen ilmavoimien ensimmäinen ilmavoitto 1.12.1939.
Näin pitkälle projektille täytyy nostaa hattua jo ihan senkin vuoksi, että saanut Bulldogin valmiiksi malliksi! Mistä muuten tuo moottorin cowling?
Kokonaisuutena erittäin hyvä malli Bulldogista. Oli se vaan sellaista aikaa kun tällaisilla "romuilla" piti vihollista vastaan lähteä… Värien sävytkin miellyttävät silmää. Mikä on muuten tuon värin "nimi" ja valmistaja?
Pidän kovasti!
P.S. Muistaakseni myös Gamecockilla saatiin jonkin sortin ilmavoitto aikaiseksi. Tarkoitan tilannetta, jossa Gamecockin ampuma luoti tappoi/haavoitti vakavasti n-liittolaisen DB-3:n lentäjää. Ja tuo kone teki hätälaskun jonnekin järven jäälle
Kiitos Tero ja Petri!

Vihreä on HU116 ja siipien alapinnat REV99. Moottorin cowling on muistaakseni peräisin ikivanhasta romuttuneesta Frogin dornierista (en ole aivan varma), jota on sitten reilusti viilattu ja hiottu. Venttiilipatit pikaliimasta ja paksusta maalista.
Tuo Gamecock tarina on minullekkin tuttu. Siis taisi käydä niin, että vihollisen DB3 teki pakkolaskun Hämäläisen järven jäälle ja erään täydennyslentolaivueen kouluttaja lähti luvatta viimeistelemään homman Gamecocilla? Jos elämää riittää, niin ehkä teen joskus siitäkin mallin;)
Hieno Bulldog,varsinkin takillointi säväyttää.
Värit omastakin mielestä hyvät, skrätsistä lisäpojot, mittakaava huomioiden. Koneella on ollut pitkä taival galleriaan, hyvä että uskoa on riittänyt niin saatiin tämäkin näytille.
Kiitos Sami ja Jukka!
Malli meinasi jo joutua unohduksiin, mutta onneksi tuli tämä ryhmis.
Pieni taideteos. Erityisesti takilointi ilahduttaa :)

T: Anne ja Marko
Anne ja Marko kirjoitti:
Erityisesti takilointi ilahduttaa :)
Kiitos A&M!
Toteutan sen siten, että toisessa päässä on läpiporatut reijät. Toinen pää ensin kiinni miniporalla tehtyyn koloon pikaliimalla, sitten siima läpi toisen pään rei'ästä, kiristys ja pikkutippa pikaliimaa reikään. Kiristys poistetaan kun liima on asettunut. Näin saa kireät takiloinnit. Laivahommissa niiden pitää varmaan olla välillä löysempiäkin ja siima ei taida oikein sopia?
Takilointi on tosiaan erilainen.Lentokoneissa onkin kireämmät piuhat,laivatakiloinnissa täytyy jokainen köysi tarkistaa ja soveltaa edellisiin ja sen täytyy toimia.Tuossa bulldogissa oletkin saanut siimat realistiseksi.Markolla on muutama 1/72 sadepäivä kaksitaso kaapissa pölyttymässä,joita ei kait koskaan saakaan valmiiksi;).

T.Anne ja Marko
On kyllä tosiaankin hienosti toteutettu Bulldog! Takilointi on hyvin onnistunut, ja muutenkin näyttää oikein mainiolta mallilta. Onneksi teit tämän valmiiksi!
Hieno esikuvansa mukainen Bulldog, vaikka aikaahan tuon tekemiseen vierähti!

Kokonaisuus kuitenkin huippu hieno, siististi kasattu ja kuten täällä mainittukin, takilointi todella hyvin onnistunut. Lisäksi noista vihreän ja kuparin sävyistä pidän erityisesti, samoin moottorin lisädetaljoinnista, potkurin maalaus myös todella hyvin onnistunut. Voisi kuvitella että se todellakin on aitoa puuta!

Plussaa myös kuvaamisesta ja aidon ympäristön luomisessa, hyvä kun näit vaivaa sen eteen…kyllä kannatti.
Kiitokset Janne ja Markku!
rhakaleh 15.6.2016 13:24 Vastaa lainauksella
Wau! Aikas näyttävä moottoriosasto. Tässä jo melkein kuvittelee bensan- ja öljynhajun nenässään ja odottaa starttia. Muutenkin on värit ja detaljit kohdillaan.
rhakaleh kirjoitti:
Wau! Aikas näyttävä moottoriosasto.
Kiitos rhakaleh!

Nuo Wanhat Airfixit. Joissain niissä on potentiaalia. Siitäpä vaan mallailuvaihde päälle ja mallailemaan;)
Kuin pieni Jalokivi! Syvä kumarrus ja hattu päästä!!!
Seppo Valjakka kirjoitti:
Kuin pieni Jalokivi! Syvä kumarrus ja hattu päästä!!!
Suuret kiitokset Seppo!
Yritin tehdä tästä nyt kohtuuajassa parhaan mahdollisen taidoillani, kun aloituksesta on vierähtänyt jonkin aikaa.
Kieltämättä vielä voisi parantaa muutamissa kohdin;)
Upea kaksitaso! Tossa mittakaavassa noin hyvin onnistuneelle nostan hattua. Pidän!
Kiitos Jean!

Sinun taidoillasi pitäisi onnistua myös. Ei kun vaan tekemään. Tätä helpompiakin aihioita löytyy sadoittain, jos tämänkaltainen tuntuu liian vaikealta;)
Mika Kauranen kirjoitti:
Kiitos Jean!

Sinun taidoillasi pitäisi onnistua myös. Ei kun vaan tekemään. Tätä helpompiakin aihioita löytyy sadoittain, jos tämänkaltainen tuntuu liian vaikealta;)
Kiitos Mika, että luotto on noin suuri :) oonkin miettinyt, että ois kiva hankkia joku kakstaso leko!
Pahus, kun tämäkin malli on jäänyt näkemättä, koska käyn sivustolla vain silloin tällöin.

Haastavasta mallista olet selviytynyt todella kunniakkaasti.
Takilointi ja potkuri superia! … ja muuten erittäin onnistunut.
Kiitos Kartsa!