Pienoismallit.net

T-62

Syyrialaisten "valttikortti" Yom Kippur sodassa

Parin vuoden tauon jälkeen jatkoin taas vuoden 1973 Yom Kippur sodan aikaisen kaluston parissa. Tässä toinen saman aihepiirin mallini, syyrialainen T-55: www.pienoismallit.net/galleria/malli_11150/

T-62 vaunut olivat arabien parasta vaunukalustoa vuoden 1973 sodan alkaessa ja vaunuun kohdistui suuria odotuksia. Odotukset eivät kuitenkaan täyttyneet, vaunut saavuttivat jonkinverran menestystä mutta tyypistä paljastui myös useita puutteita taistelutilanteessa. Arabit menettivät satoja T-62 vaunuja sekä Golanilla että Siinailla muiden tappioiden lisäksi. Näiden taisteluiden myötä lännessä saatiin ensimmäistä kertaa tarkaa tietoa siihen asti vähän tunnetusta vaunutyypistä ja ajokuntoisia sotasaalisyksilöitä päätyi myös amerikkalaisten testattavaksi.

Vaunutyyppi on ollut varsin pitkäikäinen maailmalla, vaikka se suunniteltiin alkujaan tilapäisratkaisuksi ja tuotanto keskeytettiin jo ennen varhaisemman T-55 vaunun tuotannon päättymistä. Tämä johtui siitä, että T-62 vaunun ainoa selkeä etu T-55:n verrattuna oli tehokkaampi tykki muun suorituskyvyn ollessa samankaltaista tai jopa heikompaa, kuin T-55 vaunussa. Kun T-55 vaunujen panssarintorjuntakyky nousi uudemman vaunun tasolle uusien amputarvikkeiden kehittämisen myötä 1970- luvulla menetti T-62 ainoan etunsa ja tuotanto keskeytettiin Neuvostoliitossa v.1975 ja Tsekkoslovakiassa kolme vuotta myöhemmin. Valmistusmäärä on yli 20000 vaunua ja tyyppi on vieläkin käytössä useissa maissa, syyrilaisten T-62 vaunut ovat nykyäänkin käytössä aina vain jatkuvassa sisällissodassa.

Tämänkin mallin kasasin lähinnä netistä löytyvien referenssien varassa vaikka aiheesta löytyisi muutamia hyviä kirjojakin, parhaana ilmeisesti Dr. Robert Manasherobin T-62 in Israeli-Arab wars. Kuvia ja tietoa löytyi varsin hyvin, eniten yksittäisistä kuvista mallin ulkoasuun vaikutti tämä kuva: www.network54.com/Forum/47209/thread/1389478323/Syrian+T-62+Colors+for+1973 Lisäksi yksityskohtia tuli katsottua Littlefieldin kokoelmaan kuuluvan T-62 vaunun kuvista: svsm.org/gallery/T-62

Väreihin kiinnitin taas paljon huomiota, vihreässä ja hiekankeltaisessa ei ollut mitään sen kummempaa, mutta kolmannen sävyn kohdalla on mielestäni jonkinlaista epäselvyyttä. Teoriassa värin pitäisi olla vaaleahko siniharmaa ja monissa kuvissa tämä onkin selvästi havaittavissa. Kuitenkin monissa kuvissa näkyy omituinen violettiin taittuva sävy, en tiedä onko kyseessä sama vakioharmaa eri valaistusolosuhteissa, jokin variantti sävystä vai peräti jokin muu virallinen sävy. Joka tapauksessa sekoittelin malliin sävyn, joka mielestäni vastaa kohtuulisen hyvin monissa kuvissa näkyvää sävyä.

Trumpeterin malli on huomattavasti ikivanhaa Tamiyaa parempi, mutta muutamia vikoja mallista löytyy. Perälevy on 90 asteen kulmassa oikean vaunun 86 asteeseen nähden ja muutamissa muissa detaljeissa on pieniä puutteitta.

Isompia muutoksia en tehnyt malliin, mutta detaljointia lisäsin aika paljon. Käytin Eduardin etsiarkkia, lisäsin resiinisen tornikonekiväärin ja valonheittimet, Friulin telaketjut ja itsetehtyjä detaljeita, mm. telatukin, polttoainetankkien letkut, hiekkasäkit, tornin kahvat, antennin ja sähköjohtoja.
Valokuvissa näkyy muutamia kämmejä, jotka on sittemmin korjattu. Tornin kk:sta puuttuu käsikahvat ja laukaisukaapeli ja tornissa laataajan luukun edessä oleva periskooppi puuttuu.

Kirjoitin tästä mallista artikkelin, löytyy Pienoismalli lehden numerosta 2/2016

Kommentit

Jos vaunu ei ollut kummoinen, niin malli siitä on kyllä häkellyttävän hieno.
Vanhennus juuri sopivaa omaan silmääni. Eli realistisen oloista.
En tunne panssarivaunuja, joten oikeellisuudesta en osaa sanoa mitään, mutta näyttää uskottavalta ja mikään ei särähdä silmään.
Alusta on myös hyvä ja täydentää mallia mukavasti,
Hiekkasäkeistä erikoismaininta,
Komeaa jälkeä, tällainen on ilo silmille. Minunkin mielestäni vanhennus ja säistäminen on onnistunut hienosti.
PhantomII 15.5.2016 23:11 Vastaa lainauksella
Kyllä, hieno on. Ja aihepiiri sydäntäni lähellä eli näin viimeisteltynä malli on erityisen kiinnostava. En osaa juurikaan mitään toiveita mallin suhteen esittää. Jälki on minunkin mieleeni ja silmääni sopivaa.

Tuo harmaa tai violetti sävy on hieman mysteeri minullekin, mutta tuollaiselta se suurin piirtein näyttää ja kuvasta riippuen sävy vaihtelee - kuten aina.

En ole lainkaan varma, mutta olettaisin herra tohtori Manasherobin T-62-kirjan käsittelevän pääasiassa israelilaisten haltuunsa saamia ja modifioimia T-62:sia eli Tiran-kuutosia. Arabien käytössä olevista vaunuista ei juuri tunnu kirjallisuutta löytyvän, valitettavasti. Noilta sotatantereilta kertovaa kirjallisuutta on saatavana melko yksipuolisesti eli lähestulkoon vain israelilaisten näkökulmasta toimitettuna.
Onpas hienosti toteutettu malli alustoineen kaikkineen! Aivan erityisesti nuo säkit tekevät meikäläiseen vaikutuksen. Maalisävyjen oikeellisuudesta en osaa sanoa, mutta vaihtelu oliivinvihreästä virkistää. Telatukki näyttää hyvältä, mutta ehkä vähän ohuelta minun silmiini? Telapyörien kumiosien kuvioinnissa niin Trumpeter kuin uudemmat Takominkin muutoin tervetulleet mallit ampuvat minusta pahasti yli mittakaavaan nähden, mutta siinä ei mallarilla ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin höylätä kaikki pois tai elää kuvioiden kanssa.
Marhaba Harri!
Hieno vaunu! En niinkään nähnyt T-62 vaunuja, mutta sitä enemmän Syyrian T-55 vaunuja. Olin Golanilla 1989-90. Tuhoutuneita vaunuja oli jätetty ei kenenkään maalle Israelilaisten ja Syyrian joukkojen väliin AOS-alueelle. (Area Of Separation= loitontamisvyöhyke)…
Naamiovärityksesi toteutus on kyllä autenttisen näköinen…
T-62 vaunut olivat aikalailla käyttämättömiä = siistejä , kun ne lähetettiin rintamalle. Ongelma olikin miehistöjen liian vähäinen koulutus, ja kokemus vaunusta. Etuna Israelin Centurioniin (Shot` Gal) oli inrapunatähtäinlaitteisto, joka antoi edun pimeässä taistellessa. Kokemattomat syyrialaiset eivät osanneet hyödyntää saamaansa etua alkuvaiheen menestyksen jälkeen Yom Kippurin sodassa 1973.
Hienoa työtä Harri!
Kiitoksia kommentoinnista ja tähdistä. Tämän mallin kanssa oli ihan kivaa, merkittävämpiä vastoinkäymisiä ei juurikaan ollut.

Phantom II: Käsittääkseni Manasherobin kirjassa käsitellään nimenomaan T-62:n yksityiskohtia ja käyttöä arabien toimesta, tässä arvostelu kirjasta: www.cybermodeler.com/hobby/ref/smp/book_smp_t-62.shtml
Huonona puolena pidettiin sitä, että syyrialaisten taktisten merkintöjen merkityksiä ei selitetä tarkemmin, mutta kirjassa on hyvin paljon kuvia ja piirroksia tuhotuista ja saaliiksi jääneistä vaunuista. Kirja on ykkösosa, eli Tiraneita olisi ilmeisesti tarkoitus käsitellä joskus ilmestyvässä kakkososassa.

Pasi: Samaa ajattelin itsekin tätä tehdessäni, jätin mallin mahdollisimman siistin ja vähän käytetyn näköiseksi verrattuna vaikka aiemmin rakentamaani T-55 malliin.
Varsin hieno T-62, eikä vähiten siksi että itselläkin Trumpyn malli työn alla ;-) Paljon hienoja yksityiskohtia ja kyllähän tuo väritys on tyylikäs. Onhan noita outoja sävyjä tuollapäin käytössä kuten libanonilaiset siniset vaunut.
Muun kokonaisuuden lisäksi, minuunkin nuo hiekkasäkit tekivät vaikutuksen.
Upea T-62!
Yksityiskohtanen sekä hyvin maalattu. Hiekkasäkit ja itsetehdyt osat on erinomainen lisä kokonaisuuteen, myös sopivasti säistetty.
Maastoalustasta myös plussaa.
Hyvä!!
PhantomII 17.5.2016 15:53 Vastaa lainauksella
Eli tuo Manasherobin T-62-kirja voisi olla vallankin kiinnostava. Sabinga Martinilla on muitakin kiinnostavia opuksia, jotka poikennevat esim. Desert Eaglen kirjoista siitä syystä, että historian osuus taitaa olla suurempi Sabinga Martinin opuksissa, kun taas Desert Eaglen kirjat paneutuvat kulloiseenkin aiheeseen enemmänkin mallarin näkökulmasta.

Verlindenin kustantamassa ja Michael Mass'in toimittamassa IDF Tiran 4/5/6-kirjasessa on osittainen kuva syyrialaisesta T-62:sta, jossa tuo violetti sävy näkyy hyvin. Millähän perusteella syyrialaiset ovat tämän kauniin värin vaunuihinsa valinneet?

Nuo Tomin mainitsemat SLA/DFF:n siniset vaunut ovat myös mielenkiintoisia ja värinsä puolesta erottuvat muista T-sarjan vaunujen väreistä. Tuo sininen sävy valittiin vaunuihin, koska se sulauttaa vaunut ympäröivään vuoristo-pensas-metsämaisemaan hyvin ja varsinkin hieman kauempaa pölyn ja usvan läpi tähysteltynä. Ja toki värillä on myös merkityksensä vaunujen identifioinnissa, kun noita armeijoita tuppaa tuolla Libanonissa olevan vähän joka lähtöön ja vielä vierailijat päälle: muistaisin laskeneeni olleen 14 eri "armeijaa" Libanonissa sillä hetkellä, kun kävin siellä muutaman päivän vierailulla Golanilta vuonna 1990.
Villi arvaus: Violetti sävy vaikuttaa jopa mallissa hajottavan vaunun muotoa aika tehokkaasti ja voisi kuvitella, että pölyisessä auringonlaskun olosuhteissa sävy sulautuu muutenkin maisemaan. Kokonaisuus ainakin mallissa vaikuttaa aika toimivalta.
OH 19.5.2016 22:02 Vastaa lainauksella
Ajovalojen suojakehikot etuviistopanssarissa ovat melko vahvaa tavaraa ja kaipaisivat viimeistelyä. Muuten hieno malli ja todella tasapainoinen ja taidokas maalaus sekä viimeistely.
Kiitos palautteesta taas.
OH: Yhdessä vaiheessa meinasin juottaa ajovalojen suojakehikot, mutta laiskuus iski. Samassa kohtaa oikaisin myös aiemman T-55 mallini kanssa. Ehkä kolmanteen malliin sitten, jos tulee vielä näitä vaunuja rakennettua. Kehikko kyllä parantaisi mallin ilmettä ja olisi ihan hyvää juotosharjoittelua.
Onnittelut viikon mallista!

Ja niinkuin viimeksikin, niin anteeksi etten ole kommentoinut aiemmin. Nämä tankit ovat minulle hieman haasteellisia kommentoitavia. Mutta onneksi olkoon joka tapauksessa. Hienolta tankilta näyttää!
Onnittelut Viikon malli -tittelistä!
Onnittelut!
Meni oikeaan osoitteeseen!!!!!
Ehdottomasti viikon malli.
Onnittelut täältäkin, ansaittu viikon malli.
Kiitoksia onnitteluista!