Pienoismallit.net

Fokker D.II

Fokker D.II oli yksi niistä hävittäjätyypeistä, joilla Saksa yritti korvata alakynteen jääneet Fokker Eindeckerinsä länsirintamalla 1916. Tyyppi ei ollut mikään menestys. Siipien "varppaukseen" perustuvine ohjausjärjestelmineen se oli vanhentunut jo rintamalle saapuessaan. Valitsin siirtokuvaoptioista tämän, kesällä 1916 Freiburgissa kuvatun koneen, sillä se oli optioista ainoa, joka näkyy säilyneessä valokuvassa liki kokonaan: Linkki kuvaan

Mallini sopii hyvin "keskeneräiset valmiiksi" -kategoriaan, sillä aloitin sen rakentamisen Gavian alkuperäisestä sarjasta jo 90-vuoden takaisia Sommen taisteluita muistelemaan. Satavuotisjuhlaan malli sitten lopulta vamistui.

Gavian sarja on aika onneton. Sen hankalin vika on rungon kylkien muoto. Rungonpuolikkaat ovat sarjassa aivan lattakylkiset, kun ne oikeassa koneessa olivat hieman pitkittäistuen keskiviivaltaan koholle nostamat. Myös sarjan yläsiiven keskiosa on aivan suora ja moottori ja potkuri väärän laiset, vain muuatamia pahimpia vikoja mainitakseni.

Onnistuin miten kuten korjaamaa kyljet jo 10 vuotta sitten, mutta korjailu jätti ohjaamon kokonaan uudelleen työstettäväksi ja siihen puhtini loppui. Myöhemmin sitten ostin tarjouksesta Special Hobbyn paketoinnin samasta sarjasta. Siinä tuli mukana resiiniosat ohjaamon sisälle ja kun sain sopivan moottorin ja potkurin Fokker E.I -projektini jäämistöstä, päätin saattaa projektin loppuun.

En tiedä kannattiko vaiva. Takaiskuja matkalla riitti. Suuri osa takiloinnissa käyttämistäni GashPatchin 1/48 vanttiruuveista osittautui "suutareiksi". Niiden silmukat olivat täysin ummessa. Niistä ei saanut läpi siimaa, EZ linea tai edes ohuen ohutta kuparilankaa. Kun avoimella silmukalla varustetut vanttiruuvit loppuivat kesken, jouduin kiinnittämään takilointilangat vanttiruuveihin mitä vaihtelevimmin menetelmin. Vaihtelevilta kiinnitykset sitten näyttävätkin.

Kaikeksi kukkuraksi onnistuin irrottamaan koko yläsiiven takiloinnin kanssa äheltäessäni ja pelastusoperaation jäljiltä tukien kiinnitykset ovat täynnä törkeitä liimamöykkyjä. Olisi kannattanut jättää koko vanttiruuveilla hifistely pois!

Viimeisen takaiskun huomasin vasta näitä kuvia ottaessani. Vasen kylki näkyy murtuneen hieman siiven tyven yläpuolelta. Käytin kylkien uudelleenmuotoiluun hyvin ohutta Plasticartia ja se ei näköjään ole kestänyt myöhempää rujoa mallin käsittelyä.

Kommentit

Kyllä lopputulos on ihan esille laittamisen arvoinen.
Hieno kone ja hyvä malli. Sinulla vain tuo vaatimustaso on sen verran korkea. Meikäläinen olisi onnesta yrmykäisenä on saisi tuon tason mallin aikaan.
Sieltäpä tuli taas hieno ensimmäisen ison kähinän malli kuvaruudulle. Timoa kyllä komppaan, että sinulla, Mikko on tuo vaatimustaso vaan niin korkea… Ja kuten Timo jo tuossa kirjoitteli niin minäkin olisin enemmän kuin tyytyväinen jos saisi tuon tasoista tavaraa ulos. Ja erityishuomio siihen, että aihio on ollut todella haastava. Aika paljon taas tuo pistegeneraattori arpoi tähtiä…
Pidän!
Samaa mieltä edellisten kirjoittajien kanssa. Vaikeuksien kautta voittoon. Kyllä näitä on aina ilo katsella. Kaksitason siivenkiertomekanismi, on siinä varmaan pilotilla ollut kova homma vääntää sauvaa?
Mielestäni on hyvä, että laittelit ne vanttiruuvit. Kyllä aina parantavat kangaspuun ulkonäköä ainakin tässä skaalassa. Raitamaalus hieno.

PS. Nyt on pakko kysyä, koska kukaan muu ei ole kehdannut aikaisemmin kysyä:

Oletko aivan varma, että yläsiipien punaruskean ja vihreänharmaan värien sävy on oikea?

Mielestäni ne ovat ehkä hieman liian räikeitä?

Ei siinä mitään toisaalta. Täällä ehkä halutaan taiteellisen räikeähköjä värisävyjä autenttisuuden kustannuksella?

Haluaisin vain sinun mielipiteesi asiaan;)
Väreistä on tietysti olemassa vain sanallisia kuvauksia (ranskalaisista koneista on muutama värifotokin). Britit ovat kuvanneet tuota saksalaisten vuoden 1916 loppupuolelta vuoden 1917 alkupuolelle käyttämää ruskeaa jopa "venetsian punaiseksi". Väri vaihdettiinkin sitten liian punaisen sävynsä takia. Tilalle otettiin violetti!

Onko tuo vihreänharmaa räikeä?

t. Mikko
Mikko Saarela kirjoitti:
Väreistä on tietysti olemassa vain sanallisia kuvauksia (ranskalaisista koneista on muutama värifotokin). Britit ovat kuvanneet tuota saksalaisten vuoden 1916 loppupuolelta vuoden 1917 alkupuolelle käyttämää ruskeaa jopa "venetsian punaiseksi". Väri vaihdettiinkin sitten liian punaisen sävynsä takia. Tilalle otettiin violetti!

Onko tuo vihreänharmaa räikeä?

t. Mikko
Kiitos Mikko. Tämä WWI väripolitiikka on hankala asia. Minulla oli omia käsityksiä asiasta ja niin varmaan monilla muillakin. Hyvä, että taustoitit tätä hieman tarkemmin.
Sinä, jos kukaan olet tässä asiassa kompetentti taustoittaja. Halusin vain saada sen taustoituksen tänne julkiseksi.
Toivottavasti sallit anteeksi minulle röyhkeyteni;)