Pienoismallit.net

MT-466

Suomen ilmavoimien Messerschmitt Bf 109 G-6

Tämän mallin oli alun perin tarkoitus valmistua Mersu-ryhmärakenteluun, mutta valmista tuli vasta nyt reilu vuosi ryhmiksen päättymisen jälkeen.

Kyseinen koneyksilö ehti palvella Suomen ilmavoimissa sodan aikana ainoastaan kuukauden verran saavuttamatta yhtään ilmavoittoa. Kone luovutettiin HLeLv 24:lle 28.6.1944, mutta se vaurioitui startissa kotikaupungissani Lappeenrannassa 27.7.1944. Sodan jälkeen kone oli käytössä HLeLv 31:ssä ja myöhemmin HLeLv 11:ssä. Kone poistettiin käytöstä joulukuussa -53.

Malli kuvaa MT-466:ta kesäkuussa 1948 sen ollessa HLeLv 31:n käytössä Utissa. Kone kuului yöhävittäjälentueeseen, jonka koneisiin oli maalattu lepakkotunnukset. Lentueen koneisiin asennettiin myös ilmanpaineella toimiva lisämittaristo, jonka venturi näkyy koneen rungossa. MT-466:n yläpinnat olivat maalattu oliivinvihreällä ja mustalla alapintojen ollessa siniharmaata DN-väriä. Maalaus lienee tehty sen ollessa lentokonetehtaalla koneen vaurioitumisen ja HLeLv 31:lle luovutuksen välillä.

Malli on maalattu Xtracolorin maaleilla ja lakattu Tamiyan mattalakalla. Siirtokuvat ovat Ventura Decalsin, Kuivalaisen ja Techmodin arkeilta. Säistäminen on tehty pääosin omilla sekoituksilla, mutta ihan loppumetreillä tuli kokeiltua myös Tamiyan Weathering Master -tuotteita.

Detaljointiin on käytetty edellisestä mersu-projektista ylijääneitä Eduardin etsiosia sekä jonkin verran omia lisäyksiä, esim. ahtimen suodatin, jarruletkut, lisäpolttoainetankin bensaletkut, lisämittaristo ja sen venturi.

Kommentit

Ai hittoloi ku o hyvännäköne Mersu! Todellakin olet onnistunut erinomaisesti! Eipä tuota sinun Mersua pääse mistään moittimaan. Erityisiä kehuja antaisin pskokaasuvanojen toteutuksesta ja vihreän sävystä.
Ja kyllä se vaan oli tyylikäs tuo yöhävittäjien "lepakkotunnus"! Tuollaisia laivue-, lentue- tai erikoismaalauksia kaipaisi nykykalustoonkin… Tai ainakin ne laivueiden perinnemerkit (ilves ja visentti) heti takaisin!
PhantomII 10.4.2016 10:24 Vastaa lainauksella
Yks tyylikkäimmistä Suomi-Mersu kaavioista. Eikä mallissa itsessäänkään näytä vikaa olevan. Ns. säistäminenkin näyttäisi olevan ok.
Hieno mese !
Tällä koneella isäni lensi viimeisen mersu lentonsa Utissa 13.6.1947.
En tiennyt että suomella oli yöhävittäjiä käytössä,luulin sen jäävän vain ohjaajie koulutusasteelle saksassa.Hieno idea ja onnistunut malli.
Eihän nämä Bf109 varsinaisesti yöhävittäjiä olleet. Mutta käsittääkseni yhtä lentuetta käytettiin ja koulutettiin yötoimintaan. Varsinaisen sodanaikaisen yöhävittäjätoiminnan ajatusmalli oli kai toisenlainen. Saksaan lähetettiin komennuskunta opettelemaan "oikeaa" yöhävittäjätoimintaa. Ja käsittääkseni ko. toiminta piti aloittaa Bf110:n yöhävittäjäversioilla Suomessa. Mutta jatkosota ennätti loppua ennen kuin ko. toiminta saatiin aloitetuksi. Muistikuvani mukaan HLeLv 30 olisi tullut Suomen yöhävittäjälaivue tai ko. laivueen lentueista osa olisi ollut yöhävittäjälentueita. Suomalaisten lentäjien komennuskunnan päällikkönä oli tuolloin kapteeni M.Kalima.
Kimmo K. 10.4.2016 21:37 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille kehuista ja kommenteista. Vaihdoin yhden kuvan, josta alapinnan ykstyiskohdat erottuvat hieman paremmin.
10.4.2016 22:14 Vastaa lainauksella
Tätä vaan ei voi ohittaa: Suomeen saapuessaan 28.6.44, oli kone asiakirjan mukaan "varustettuna G-2 mallisella evällä ja sivuperäsimellä".
Kimmo, en suinkaan odota sinulta vastausta ja syytä korkeaan sivuvakauttimeen, olet käyttänyt lähteitä hyödyksesi ja tehnyt hienon mallin Mersusta!
Raimo, tuosta ko. koneen Suomeen tuloasusta en tiedä, mutta paras lähde (Suomen ilmavoimien historia "Mersu") kuvaa tämän MT-466:n juuri tällä korkealla peräsimellä. Vaihdettiinko koneeseen peräsin pitkän varikolla/tehtaalla oloaikana (31.7.1944-24.4.1947).
Väittäisin vahvasti, että kohde on mallinnettu kuvissa oikein.
Vähän off topic, mutta Tikkakosken museolla on näytillä saksalaista lentokonetutka materiaalia.
En muista mallia nyt ulkoa, mutta FuG XXX jotain kuitenkin. Onkohan museon laitteet saatu sodan aikana tänne vai sodan jälkeen? Jos ovat tulleet niin mihinköhän ne olisi tarkoitettu? Käsittääkseni jonkun JU-88:n muuttaminen jälkikäteen yöhävittäjäksi olisi ollut aikamoinen urakka. Olisi varmaan ollut helpompaa ostaa valmis kone Saksasta?

Mutta vielä mallin palatakseni. Varsin onnistunut malli kaiken kaikkiaan. Pidän todella paljon maalauksesta joka säistämisen jälkeen näyttää tosi luonnolliselta. Jotain johon omat taidot eivät riitä :)
Hienolta näyttää, itsekin olen kiinnostunut juuri näistä sodan jälkeen palvelleista Mersuista. Löytyisikö jostain tarkempaa tietoa tuosta venturi-putkesta ja lisämittaristosta?
Kimmo K. 11.4.2016 23:29 Vastaa lainauksella
Raimo Heikkinen kirjoitti:
Tätä vaan ei voi ohittaa: Suomeen saapuessaan 28.6.44, oli kone asiakirjan mukaan "varustettuna G-2 mallisella evällä ja sivuperäsimellä".
Kimmo, en suinkaan odota sinulta vastausta ja syytä korkeaan sivuvakauttimeen, olet käyttänyt lähteitä hyödyksesi ja tehnyt hienon mallin Mersusta!
Kiitos erittäin mielenkiintoisesta kommentista! Itselläni ei tuollaista tietoa ollut käytössä tai sitten vain lähdemateriaalit ovat jääneet huonolle lukemiselle ja asia on jäänyt huomaamatta. Korkean peräsimen valitsin kuitenkin Suomen ilmavoimien kuvahistoria 5 - Ilmavoimat sodan jälkeen -kirjassa olevien kuvien perusteella. Kuvissa koneen peräsin on selvästi korkeaa mallia.

Toisaalta kuvat aiheuttivat myös paljon muuta mietittävää: Meneekö myös takarungon yli musta naamiovärin raita? Ovatko moottoripellit saksalaisessa kolmivärikaaviossa muun koneen ollessa suomalaisessa sotamaalauksessa? Spinneri on myös erivärinen kuin oma valintani.

Koska käytössäni olevat kuvat jättävät paljon avoimia kysymyksiä, luotin Suomen ilmavoimien historia 6b:ssä kuvattuun asuun, jonka Petri mainitsikin.
Kimmo K. 11.4.2016 23:45 Vastaa lainauksella
Rataneuvos kirjoitti:
Hienolta näyttää, itsekin olen kiinnostunut juuri näistä sodan jälkeen palvelleista Mersuista. Löytyisikö jostain tarkempaa tietoa tuosta venturi-putkesta ja lisämittaristosta?
Kiitos kommentista. Suomen ilmavoimien kuvahistoria 5 - Ilmavoimat sodan jälkeen -kirjassa on useampia koneen ulkopuolelta otettuja kuvia, joissa venturi näkyy selvästi. Kuvia on ainakin koneista MT-415, MT-416, MT-436, MT-445, MT-466, MT-499 ja MT-505, joihin sellainen on asennettu.

Valitettavasti minulla ei ole muuta tietoa asiasta.
Hemmetin upee Mersu!
Mielenkiintoinen valinta, ei aina se basic maalauskaavio sekä lentue.
Maalaus hyvä ja säistys juuri sopiva!
antti s 12.4.2016 19:42 Vastaa lainauksella
Rataneuvos kirjoitti:
Hienolta näyttää, itsekin olen kiinnostunut juuri näistä sodan jälkeen palvelleista Mersuista. Löytyisikö jostain tarkempaa tietoa tuosta venturi-putkesta ja lisämittaristosta?
Suomen ilmailuhistoriallisessa lehdessä oli n 10v sitten pitkä juttu yöhävittäjämersuista. Siitä löytyy kuvia ja piirroksia mm. ohjaamosta lisämittareineen ja muista muutoksista ja paljon muuta. MT-466 on siinä kuvattuna korkealla peräsimellä varustettuna ja aivan eri tavalla maalatulla spinnerillä ( edestä tumma, sitten vaalea raita ja takaa taas tumma ). Varmaan ainakin spinneri saattoi helposti siihen aikaan huollossa vaihtua, koneita varmaan kasailtiin löytyvistä osista. Venturiputken yläpuolella lukee jotain valkoisella ainakin musta-vihreällä maalatuissa. Näitä juttuja tuli aikanaan omassa projektissa tutkittua.
Aikaisempia kehuja kompaten, näyttävä Suomi-Mersu kaikin puolin.
E-P
Näyttävä mersu ja mukava nähdä sodanjälkeisessä asussa. Edellisiä kehuja kompaten, mutta ehkä pientä sävyvaihtelua camo kaipaisi:)
antti s kirjoitti:
Suomen ilmailuhistoriallisessa lehdessä oli n 10v sitten pitkä juttu yöhävittäjämersuista. Siitä löytyy kuvia ja piirroksia mm. ohjaamosta lisämittareineen ja muista muutoksista ja paljon muuta.
Onkohan näitä vanhoja lehtiä saatavilla mistään?