Pienoismallit.net

FOKKER C.X

Frans-Kalle

Tämä kaksipaikkainen kaksitaso suunniteltiin 1933 korvaamaan vanhentuva C.V -versio.
Ensilennon C.X lensi vuonna 1934. C.X:n siivet olivat puuta ja runko teräsputkea.
Rungon etuosassa oli kevytmetallilevyt ja muualla oli kangasverhoilu.

Vuosina 1937-1945 Suomessa C.X-konetta käytettiin tiedustelu- ja pommi- ja tulenjohtokoneena.
Frans-Kalle ei ollut kovin nopea leko, suurimman nopeuden ollessa vain 356 km/h ja matkanopeus 275 km/h.
Saavuttaen 8000 m lakikorkeuden ja 900 km:n lentomatkan. Moottorina toimi yhdeksänsylinterinen Bristol Pegasus XII.

Aseistuksena Frans-Kallessa oli kaksi 7,7 mm lentosuuntaan ampuvaa konekivääriä ja yksi 7,62 mm L-33/34 kk tähystäjällä.
Maksimi pommikuorma oli 400-600 kg.

Sotien jälkeen useita C.X -lentokoneita siirtyi 1950-luvulla Oy Moser AB:n Tampereen haltuun romutettavaksi.
11.12.1952 Moserille joutuivat mm. FK- 110-115. Kuitenkin kaksi FK-111 ja FK-114 Yrjö Forss osti 21.4.1959.
Yllä olevat tiedot on kerätty eri lähteistä internetistä.

Rakentelin oman FK-114:n AZ-modelin s 1/72 sarjasta, joka valitettavasti oli hyvin puutteellinen, joten jouduin tekemään lisäosat omista raaka-aineistani.

Oma mallini on erittäin vähän säistetty, sillä aikaa kului riggauksiin ja muiden osien rakenteluun.
Tässä tulos. Valitettavasti kuvat eivät ole ammattilaislaatua. Tarvittaessa voin kuvata lisää.
Itselleni tämän FK-114:n rakentelu oli hyvin haastavaa.

Kommentit

Hienoa kartsa!

Tein itse tästä konetyypistä mallin tässä mittakaavassa eräästä tsekkiläisestä resiinisestä malliaihiosta talvisotamallikaavioon monta monta vuotta sitten. Silloin en osannut viimeistellä malliani siten, että olisin kehdannut laittaa sitä näytille tälle saitille.

Nyt on erittäin hienoa, että sinä laitat tästä tärkeästä tyypistä näin hienosti toteutetun yksilön tänne. Ihan sama vaikka se olisikin AZ-modelsilta, vaikka CMR voisikin "ehkä" olla parempi;)

Pikkasen harmittaa tuo aihevalinta. Kyllä talvisota-versiot olisivat olleet paljon tärkeimpiä.
Siisti FK! Ehkä jopa liiankin… Tuossa vaiheessa kun FK:t saivat kokarditunnukset olivat ne räävittömän kovasta käytöstä kulahtaneet aika reippaasti. Olisi tuonut koneen luonnetta paremmin esille tuollainen kulahtanut ulkoasu. Ja onko noissa kokardien koossa jotakin hämärää? Mielestäni nuo siipikokardit olivat pienempiä halkaisijaltaan…
Kokonaisuutena mallisi kuitenkin kääntyy reilusti positiivisen puolelle! Vaikea aihio, tärkeä konetyyppi (ainakin meille suomalaisille), teknisesti laadukas rakentelujälki ja siisti tyylikäs maalipinta. Vihreä olisi ehkä saanut olla hieman enemmän ruskeaan taittuva, mutta kuten tiedetään niin Suomen ilmavoimien vihreässä on todella suuria sävyeroja…
Pidän!
Paremminhan tuo on onnistunut kuin itse samasta paketista väsäämäni FK-85, Itse en jaksanut lisätä yksityiskohtia, enkä edes takiloida . En kyllä mitään moittimista näe tuossa, yhdyn kuitenkin edellisiin kommentteihin. Olisi ollut jotenki luontevampaa talvi- tai jatkosota camo.
Kiitos Mika, Petri ja Janne rakentavista kommenteistanne.
On totta, että Frans-Kalle olisi ollut näyttävämpi esimerkiksi jatkosodan camossa.

Ajattelin, että tämä malli on kunnianosoitukseni kaikille suomalaisille lentäjille ja tähystäjille, jotka lentelivät näillä monikäyttöisillä koneilla sota-aikoina ja sen jälkeen.
Siinä olet kyllä Kari täysin oikeassa, että sodan aikaisia lentäjiä täytyy kunnioittaa. Ilmavoimien tulokset sodista olivat todella upeat, mutta vielä enemmän kunnioitusta herättää se minkälaisilla välineillä (mm. Gauntlet, Koolhoven, Ripon, SB-2, Fokker D XXI…) ne tulokset tehtiin. Ehkä ainoat ajantasaiset koneet olivat Blenheimit talvisodassa, Brewsterit jatkosodan alussa, Pe-2, Ju 88 ja Mersut… Eikä kunnioituksen tulisi rajoittua pelkästään lentäjiin, koko Ilmavoimien henkilöstö teki sellaisen työn joka osaltaan takasi meille itsenäisyyden.
Petri olen täysin samaa mieltä kanssasi. Tarkoitukseni ei ole väheksyä muita suomalaisia konetyyppejä tai Ilmavoimien henkilökuntaa. Kyllä suurkiitos kuuluu heille kaikille!
Hienoa Kari, komean Fokkerin olet rakentanut! Maalaus onnistunut hienosti ja nuo langatkin ovat oikein uskottavasti kohdallaan. Potkurin lamellointi näyttää myös oikein onnistuneelta. Ja työvoiton olet ottanut haastavasta rakennussarjasta!
8.4.2016 08:10 Vastaa lainauksella
Petri kun otti esille kokardin koon.. Uudesta lentokoneiden kansallisuustunnuksesta sotilaskokardista annettu määräys pvm:llä 22.3.1945 sanoo: "Täst´edes uusia merkkejä maalattaessa otetaan merkin läpimitaksi 1/2 pohjapinnan leveydestä, kuitenkin korkeintaan 66 cm.".
Kiitos Janne M kanustavasta palautteesta ja Raimolle kiitokset sotilaskokardi-infosta.
perttiL 8.4.2016 09:56 Vastaa lainauksella
Moikka Kari,

Hienon FK:n olet rakentanut. Ja mukavaa kun olet tehnyt sen kokardi-kaudelta…niitä ei ole koskaan liikaa.

Mutta kappas; onkohan hakaristin seuraajaksi tulleen kokardin mitoista ja käytöstä useampikin määräys. Se, jota käytin lähteenäni yhtä esitelmääni tehdessä kertoo (lyhennettynä): "Uudeksi tunnukseksi otetaan sotilaskokardin mukainen tunnus. Se maalataan koneissa kohtiin, joissa edellinenkin (=hakaristitunnus) on sijainnut. Milloin tunnus tulee vaalealle pohjalle, erotetaan se mustalla kehysviivalla. Kokardi-tunnuksen koko on 2/3-osaa sen tunnuksen koosta, jonka paikalle se tulee."

Kokardin mitat ja väri: värit ovat entiset: valkoinen ja ultramarin. Kokardin muoto: pyöreä, sisemmän valkoisen kehän mitta on r, sinisen renkaan ulkokehä on 2 x r ja uloimman valkoisen renkaan ulkokehä on 3 x r.

Aikaisemminhan hakaristin kohdalla oli annettu määräys, että sen suurin koko oli yksi metri. Pienempiä toki myös oli; mm rungoissa ja niissä kapeissa siivissä, joissa yhä edelleen voimassa ollut 4/5-osaa (siiven leveydestä siltä kohdin johon tunnus sijoittui) sääntö rajoitti tunnuksen kokoa. Jolloin metrinen tunnus ei olisi mahtunut kovin kapeaan siipeen.

Tästä seurasi, että annetun 2/3-mitan mukaan kun uusi kokardi tuli kohtaan, jossa aikaisemmin oli ollut 1 m hakaristi-tunnus, se koko oli n 66 cm. Mutta esim Mersussa, jonka rungossa oli 72 cm hakaristi, oli uusi kokardi sen paikalla 48 cm. Kokardin 66 cm mitta pätee moniin tunnuksiin. Mutta ei kaikkiin…pienempiäkin oli.

Myöhemmin kun suuremmat koneet, mm DO ja NH tulivat käyttöön, otettiin myös suuremmat kokardit käyttöön. Ja sitten myöhemmin tunnusten kokonaisvaltaisen uudistuksen myötä kokardien koot uudistettiin kauttaaltaan. Mutta se ei kuulu tämän Fokker-mallin yhteyteen.

mallailuterveisin perttiL
Moi Pertti,
Tuo selvitys kokarditunnuksen käytöstä on todella tyhjentävä.
Kiitos.

Yt. Kari
HannuL 8.4.2016 13:34 Vastaa lainauksella
Hieno malli. Olisipa itselläkin taitoa takiloida noin hienosti.
HannuL kirjoitti:
Hieno malli. Olisipa itselläkin taitoa takiloida noin hienosti.
Kiitos HannuL. Itsellänikin on vielä paljon opittavaa.
8.4.2016 20:22 Vastaa lainauksella
PerttiL, sinulla on ollut käytössäsi viimeistä edellinen ohje/määräys. Se on päivätty 13.3.1945. Muutosta pukkasi vielä tuonkin jälkeen.

Ohje/määräys josta kerroin, on päivätty 22.3.1945: "Täst´edes uusia merkkejä maalattaessa otetaan merkin läpimitaksi 1/2 pohjapinnan leveydestä, kuitenkin korkeintaan 66 cm.".

Kyllä tuo 13.3.45 päivätty ohje muilta osin piti edelleen paikkansa, vain tuo mainitsemani osuus muuttui.
AJ 28.4.2016 08:21 Vastaa lainauksella
Moi Kartsa,
Ylläolevia kehuja kompaten erinomainen Suomi-Fokker C.X! Huolimatta pienesta herrasmiesskaalasta takilointi on onnistunut loistavasti; erittäin bueno lekomalli kaiken kaikkiaan. Terkuin, AJ