Pienoismallit.net

UAV Drone Monocopter 004 Fin

Mellakoiden, hippien ja vihulaisten lannistaja

Anoppini Jämijärveltä soitteli puhelimella jokinaikasitten hätääntyneenä keuhkoten jostain härvelistä, joka oli pudonnut hänen isolle kuistilleen. Muistutti kuulemma minimaalisesti kesällä lennättämääni vispilää, jolla kuvailin korkeuksista tonttirajoja, anoppini epäillessä naapuri Niemisen kaataneen metsää rajan väärältä puolelta viime avohakkuissaan.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Lennot loppuivat, kun kopterini täsähti korkeimpaan mäntyyn hätäpaluulennolla starttipisteeseen. Oli Phantomin softapäivityksessä hätäpaluukorkeuskin palautunut ikävän mataliin lukemiin, josta seurauksena oli kontakti männikköön. Phantom -lennättäjät pitäkää tämä mielessä, kun päivittelette ohjelmistoa.
Kehotin anoppia heti ottamaan kuvia kohteesta, kun samalla singahdin autolla kohti Jämiä. Perille päästyäni vehje oli jo poissa ja jäljellä oli vain raskaan ajoneuvon jäljet ja kahdeksan metriä kaatunutta aitaa - joku oli korjannut omansa pois pikaisesti.

Idea mallista
Anoppi veteli jo iltanokosia, mutta kamerasta löytyi muutama teräväkin valokuva. Intoni nousi huippuun, kun huomasin, että kuistilla kuvattu vispilä muistutti erehdyttävästi erästä kokoomattomien pienoismallien varastossani olevaa rakennussarjaa. Kuvissa vilahteli myös tutut sinivalkokokardit, joten Kuivalaisen kokardiarkille tulisi taas käyttöä. Tampereen arvostettu Pienoismallinäyttely häämötti parin kuukauden päässä! Muutama dendriitti nytkähti aivosoluissani epätavallisen voimakkaasti - syntyi kiero ajatus rakentaa pienoismalli tästä mahdollisesti vielä salaisestasta vispilästä ja viedä se näytille ko. näyttelyyn. Malli arvosteltaisiin Helikopterikategorisssa, jossa perinteisesti on alle kymmenen osallistujaa. Olisin melko varmasti kymmenen parhaan joukossa, jollei minua hylättäisi dopingin tai dopamiinin käytöstä!!

Pienoismalli
Rakennussarja on iästään (2009) huolimatta helppo koota siistiksi. Liitossovitteet ovat snap-it (vain peukalon napsautus) ja liitosvaot ovat kooltaan mukavasti UAV Drone -koneeseen sopivat, kuvittelisin näin. Ilman liimaa yhteennapsuteltavat mallit ovat oman 6 -vuotta täyttäneen pojan leikeissä kotona tuntueet liian huterilta, joten varmistin kaikki liitokset mieto-odöörisellä Tamiya Extra Thin - sillä vihreäkorkkisella - liimalla. Olo oli näin huomattavasti varmemmalla pohjalla.

Osien pesu & ei hiomistarvetta
Mallin hieman omituisen kiiltävän ja poikkeuksellisen kovan muovipinnan vuoksi kasaamisen jälkeen pyyhin koko vehkeen huolellisesti Tamiyan ärtsyntuoksuisella X20 tinnerillä japanilaistyöstökodeiden jättämien rasvojen poistamiseksi. Perinteinen 80-95% mallin rakennusajasta vievä hillitön hiominen loisti lähes täysin poissaoloillaan!

Pohjamaalaus ja taas harmaata pintaan
Vain roottori, muhkea tykki, siivenalustavara ja pari pakoputkea kököttivät erillään hammastikku/sinitarratolpissa, kun suhistelin Vallejon vaaleanharmaan pohjamaalin pintaan. Koska itseltäni ja Harrasteesta oli Vallejon Model Air 120 (Ilmavoimien harmaa FS36320) loppu, jouduin sekottelemaan sopivan finaalisävyn itse. Lopputulos muistuttaa mielestäni riittävästi ko. väriä sopivassa valaistuksessa. Roottorin lavat alkuperäisen mukaisesti mustaksi.

No Color Modulation - uusi lakka käyttöön
Ajattelin ensin täysin absurdisti maalaustaitojeni vastaisesti kokeilla pintaan Color Modulation (huippuvaloihin vaaleaa ja varjoihin tummaa) -tekniikkaa. Voisi muuten sopia hyvinkin, koska alkuperäinen kone on lelumainen lennokki. Järki kuitenkin voitti innon ja malli saikin pintaan ohuen neitseellisen kerroksen Hubrollin kiiltävää Clear -lakkaa. Kyseessä oli ensimmäinen vetoni ko. lakalla. Harrasteen Reijo suositteli sitä, kun utelin seuraajaa Johnssonin lakalle. Kehui tätä tuotetta porukan ostavan ja sanoi sen olevan samaa tavaraa kuin legendaarinen Johnsson. Kokeiluputelin sain Reijolta asevelihintaan (luonnollisesti ilman palautusoikeutta).

Siirtokuvat
Kiiltävähköön pintaan oli hyvä asentaa Kuivalaisen kokardiarkilta kookkaat kokardit. Peräsimeen löysin stylen nelosen (4). En kyllä dokumentoinut numeron alkuperää. Siinähän olisi asiantuntijoille aktiviteettia miettiä, mikä on nelosen originaalimalli. Joku ikivanha lentokone se on, sillä muistan vetäneeni kirkasta lakkaa siirtokuvan pintaan mahdollisen haureuden vuoksi. Mielellään otan vastaan nelosen alkuperäehdotuksia. Paras ehdotus kyllä palkitaan tai arvotaan. Nelosen leikkasin tarkasti terävällä kirurgiveitsellä ja hetken haaleassa vedessä liottelun jälkeen numero liukui tarkasti paikalleen. Siirtokuvat käsittelin jo rutiiniksi muodostuneesti MicroSetillä ja MicroSolilla. Ennen suojaavaa lakkaa maalailin valonheittäjät ja osoitinlaitteet harkitun keltaisiksi ja punaisiksi.

Litkutus, suojalakka ja teos Tuppervaaran alle
SItten koneen pintaan ohut kiiltävä lakka - siirtokuvat suojattu ja pinta valmis öljyvärilitkutukseen. Tummaa mustaa ja vain ripaus umbraa. Jämijärven kentän asfalttipintoja jäljitellen. Ei tällaisia vehkeitä hiekalta lennätetä, muuten on kaikki röörit heti tukossa. Vain hiukan litkutusta, ei liikaa, vaikka mieli tekisi. Sitten mattalakka ja tilkka vielä kirkasta lakkaa valojen pintaan, niin gelatiinifiltterit saadaan aidon oloisiksi. Koko setti rootorinlapoineen Tuppervaara -kipon alle pölysuojaan rauhassa kuivumaan.

Tavara siiven alle, aseistus
Sarjan maalauskohteiden suola ovat iso tykki ja siivenalustavarat: rakettikasetit ja raketit. Porasin kaikki mahdolliset reiät auki jo ennen pohjamaalia. Rakettikasettien päädyt vaativat rautahermoja - teippauksen jälkeen kiiltävä musta (emalimustalla olisi saanut kiiltävämmän lopputuloksen) ja Alclad Chromea päälle. Hellfiren -näköiset tikkarit saivat kiiltävän valkoisen peitteen ja detaljivärejä kärkeen.

Big Gun - Iso Tykki
GutlingGunnia erehdyttävästi muistuttavan putkikasan pyrin loihtimaan kuumaksiammutun näköiseksi. Ulkovarastosta löytyi lämmitettyjä referenssivesiputkia, joiden pinnoissa näin sinistä, kuparia, violettia … koetin jäljitellä sävyjä tykkiin. No ensi kerralla onnistuu varmaan paremmin. Samalla maalaamani pakoputket näyttävät kyllä hyviltä, koska lymyävät varjossa.

Kotobukiya made in Japan
Koottavan mallin oikea nimi on muuten M.S.G. Mechanic 003 Attack Helicopter. Sen ovat luoneet Kotobukiyan luovat insinöörit moderneja CAD-ohjelmistojaan (jotka tuskin kuitenkaan vetävät vertoja tampereella kehitetylle ja ohjelmoidulle Vertex -suunnitteluohjelmistolle) ja perinteistä japanialaista käsityöperinnettä yhdistellen.
Kotobukiya YouTube -propagandavideo (3:08 min). Leppoisan näköisiä risupartoja näytää olevan suunnittelupuolella.

Fotosessio
”Hienoja vehkeitä, mutta osa on vähän erikoisen himmeitä virityksiä.”, totesi hyvä ystäväni Tammer Golfin Kimmo, tsekattuamme YouTubesta Kotobukiyan propaganda- ja tuotevideoita isolta kotiteatteriruudulta virittäytyessämme tämän kopterimallin fotosessiotunnelmaan. Kuvauksissa Kimmo auttoi ystävällisesti pitämällä paikallaan kahta isoa heijastinta ja orjasalamaa, minun painaessa vain liipasinta ja karjuessa ohjeita valokvanttien ohjaamiseksi myös pienoismallin tummiin varjokohtiin. Kuvakulmat valitsimme yhdessä. Kuvausjärjestelyt olivat muutenkin hyvin poikkeukselliset, koska taustakankaana toimiva valkoinen rullaverho oli edelleen kateissa, mutta se on jo toinen juttu se. Kimmolle kiitos kuvausavusta.

Loppuhenkonen
Tämän mallin työstäminen oli miellyttävä kokemus ja antoi uskoa tulevaan. Vispilä on ilmeisesti tarkoitettu dioraamojen tai robottiukkeleiden taustalle rekvisiitaksi … Alekopasta paketin poimin - hintaa oli 800 jeniä (6 eur). Ostin sen oikeastaan tuotepaketin kannessa olevan komean nivelöidyn mallijalustan takia, jota minun paketista ei kylläkään löytynyt. Haastavin osuus tässä projektissa oli tämän rakennusselostuksen laatiminen.

Hyvää Pääsiäistä kaikille tähänasti lukeneille ja muillekin. Terkkuja ja rauhaa. - ITL

Kommentit

Jumantsuiggeli kun on magee! Harvinaisen häiriintyneen oloinen sudenkorento, jolla varmasti saisi kaikenmaailman hipit, juipit ja monensorttisen muunkin retalejengin kuriin. Jotenkin tästä tulee mieleen myös Terminator elokuvien lentävät robotit.
Itse olen sen verran mieleltäni sairas, että olisin maalannut tämän mustavihreällä naamiokuviolla - ja keltaisin itärintamatunnuksin - ja kenties noiden kokardien tilalle olisin lätkäissyt peräti haka… öööh … no Hakaniemen Sosiaalidemokraattien hilpeät vaakunat.

EDIT: esittelen tämän mallisi myös Facebookissa ns. Suurelle Maailmalle What If sivustolla - siellä on satoja ellei tuhansia faneja tämän tyyppisille härpäkkeille.
Hyvännäköinen Drone! Tarina on hauska. Maalipinta upea; etenkin aseiden maalaus miellyttää kovasti! Voi vain kuvitella, että minähän vuonna Ilmavoimat/Maavoimat vastaavia hankkivat…
Pidän!!