Pienoismallit.net

Arado Ar 196 A

Arado Ar 196 oli saksalainen meritiedusteluun, sukellusveneiden torjuntaan ja huoltokuljetusten suojaamiseen tarkoitettu yksimoottorinen vesitaso. Kone voitiin tarvittaessa laukaista laivalta katapultilla lentoon. Kone suunniteltiin yhtenä vaihtoehtona Saksan ilmailuministeriön toimeksiannosta korvaamaan epäonnistunut Heinkel He 114. Arado Ar 196:n viimeinen prototyyppi lensi ensilentonsa 1938 ja tuotanto alkoi samana vuonna. Yhteensä tuotantoversioita valmistettiin 526 kpl.
Aradoa käyttivät Saksan ohella Bulgaria ja Suomi.

Suomessa Saksasta saatua konetta käytti osasto Jauri mm. kaukopartioiden täydennyskuljetuksiin ja haavoittuneiden noutamiseen partioiden toiminta-alueilta. Koneen suurin nopeus oli n. 310 km/t ja toimintasäde n. 1000 km. Kiinteänä aseistuksena oli yksi eteenpäin potkurikehän läpi ampuva MG13-runkokonekivääri, yksi taakse suunnattava MG15 -konekivääri ja siivissä 2 x 20 mm MG FF-siipitykkiä.

Suomessa toimineet Aradot oli maalattu Luftwaffen normaalilla maastokuviolla ja Saksan kansallisuustunnuksilla. Miehistöinä oli sekä suomalaisia että saksalaisia.
Päätin tehdä tähän malliin suomalaisen jatko-sodan sotamaalauksen keltaisine itärintamatunnuksineen, joten siinä mielessä tämä on "What If" malli - myös koneen antennit ovat hieman erityyppiset kuin saksalaisessa Ar 196:n perusmallissa.

Tämä Italerin mallisarja oli varsin mukava rakennettava - osien yhteensopiminen oli aivan huippuluokkaa. Maalasin mallin Humbrolin emaliväreillä.

Kommentit

Henkka H 23.3.2016 19:53 Vastaa lainauksella
Vaikka onkin what iffiä, niin on se helkutan hienosti tehty. Nuo väriyhdistelmät, kellukkeet ja detaljointi jotenkin vaan hivelee silmää. Raimon monipuolisuus mallinrakentajana on korkeata tasoa.
Nyt tulee kovaa What if sarjaa Raimolta. Luokkansa viides Raimon malli putkeen. Kuinkahan monta tulee vielä ennen kuin joku muu kiilaa väliin? =D

Oikein hieno malli! Kattelin rakennusvaiheessa, että onpas tuo musta mustaa, mutta oikein tyylikkäästi se jälleen on sääistetty ja elävöitetty. Onko tuo siirtokuva pää WH40K Salamanderien tunnus, vai jokin muu?
Heikki Lankinen kirjoitti:
Onko tuo siirtokuva pää WH40K Salamanderien tunnus, vai jokin muu?
Löysin nuo "päät" siirtokuvien miljoonalaatikosta - eikä ikävä kyllä ole minkäänlaista muistikuvaa siitä miltä arkilta nuo ovat - olin siis nuo joskus leikannut irti jostakin dekaaliarkista ja säästänyt. Nuo jotenkuten muistuttavat esim- jotakin villisian päätä, joten kelpuutin ne tähän tarkoitukseen.
Henry Hammar kirjoitti:
Nuo väriyhdistelmät, kellukkeet ja detaljointi jotenkin vaan hivelee silmää.
Kellukkeet ovat aina hivelleet myös meikäläisen silmää. Mielestäni moni lentokone näyttää kauniilta nimenomaan silloin kun siihen on asennettu kellukkeet. Haaveissa on ollut jo kauan saada väsätyksi Avro Lancaster kellukeilla …
Huolella kasattu malli tästä hieman harvinaisemmasta lentohärpäkkeestä. Yksityiskohtia paljon ja esimerkiksi noiden kellukkeiden ja rungon välisien vinotukien kanssa varmaankin aika tavalla puuhaa. Lopputulos varsin mainio, pidän! Naamiomaalauksen sävyt myös erityisen onnistuneet, samoin kulumiakin sopivasti. Nuo paneelirajojen varjostukset ovat minun makuuni hieman ylikorostuneet…ei luonnolliset, mutta makuasioitahan nämä.

Lapin sodan aikana kaiketi yksi näistä Arado koneista lensi suomalaisin siviilitunnuksin, mutta oiva veto mallintaa kone suomiväreihin myös jatkosodan aikaa kuvaamaan. Nämä koneethan eivät kovin pitkään Suomessa ennättäneet palvellakaan, muutaman kuukauden.
AJ 25.3.2016 14:35 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Tämä on onnistunut Arado Ar 196 lekomalli, komppaan kehuja yllä ja kuten Markku edellä toteaa, oiva veto mallintaa leko suomiväreihin - mainiota mallausta! Parhain terveisin, AJ

PS Joo, Italeriltakin löytyy herkkumalleja, ilmeisesti tämä Arado Ar 196 lekomalli on yksi niistä.
Moi Raimo,

Olet taas uskaltanut rikkoa perinteisiä rajoja.
Mielestäni olet jälleen kerran onnistunut tekemään sen erinomaisesti.

Ajan puutteen takia käyntini sivustolla on ollut erittäin vähäistä :(

Yt. Kartsa
^ Moi Kartsa - kiitokset kommentista & pojoista.
Hieno kone, maalaukset on onnistunu
Kerrassaan hieno peli!
YT
Kalle