Pienoismallit.net

SBD-2 Dauntless

Midwayn taistelu

Vaikka en koskaan ole ollut merisodankäynnistä kiinnostunut niin jostain syysta Midwayn taistelussa on ollut jotain omituisen kiehtovaa mystiikkaa ja sen vaiheita jaksan lukea yhä uudelleen. Taisteluun osallistuneista koneista itseäni viehättää eniten juuri SBD Dauntless ja olinkin aika tohkeissani kun löysin tämän Academyn Battle of Midway -paketoinnin.

Malli esittää Midwayn atollilta toimineen merijalkaväen VMSB-241 -laivueen konetta. Koneesta on olemassa muutama kuva taistelun jälkeen ja se löytyy nykyisin myös museosta entisöitynä. Kone sai taistelussa lieviä vaurioita ja nämä olisi voinut halutessaan mallintaa, mutta päätin tehdä ehjän koneen.

Malli ei kuitenkaan ole Academyn omaa tuotantoa vaan alun perin Accurate Modelin tuotos. Osien yhteensopivuus on sarjan ehdottomasti paras ominaisuus mutta vastapainona flashiä sai veistellä pois lähes jokaisesta osasta, mukaanlukien myös kirkasosat. Yleisesti ottaen olin hiukan pettynyt sarjan laatuun.

Alkuun käytin lakkana AK Interactiven tuotteita ja lyhyissä maalaussessioissa ne toimivat jotenkuten. Mutta koko mallin lakkaaminen osoittautui mahdottomaksi lakan kuivuessa ensin neulankärkeen ja lopulta koko ruiskuun, joten nakkasin AK:t roskiin ja jatkoin luotettavasti toimivalla Tamiyalla. Onneksi malliin ei syntynyt lammikoita vaikka lakka loppuvaiheessa pahasti räkikin. Maalauksessa yritin tavoitella meri-ilmaston haalentamaa sävyä maalaamalla ensin alle tummemman sinisen ja vaalentamalla sitä päälle vedetyllä ohuella vaalealla siniharmaalla kerroksella. Tämä onnistui mielestäni hyvin, mutta lakkakerros tummensi sävyä niin että lopputulos ei aivan itseäni tyydytä.

Kommentit

I like! Oikein tyylikäs dauntless. Olen tuolla Pensacolan lentokone museossa käynyt ja on kyllä esikuvansa näköinen.
Hieno lintu. En ainakaan läppärin näytöltä huomannut mainitsemiasi ongelmia. Ainoa mikä osui silmään niin onko tuo potkuriakseli ohut vai onko se vain optinen harha. Omaan makuun kaipaisin hieman kuluneempaa olemusta ja pakokaasuvanoja mutta kuten sanoin niin se on vain oma mieltymykseni.
No nyt on nätti kone maalauksineen kuten Valtteri ja Jari tuossa mainitsikin!
Tuo "vaaleansininen" vaiko "sinisenharmaa" sopii todella hyvin tällaiseen meri-ilmaston lekoon, tuli ihan samantein The Pacific sarja mieleen.
Kasaus sekä maalaus todella onnistunut, hieno!
Samaa mieltä edelläolevien kanssa eli hienosti onnistunut Dauntless. Maalaus näyttää hyvälle eli vaikka lakka sitä olisikin tummentanut ei se näytä ollenkaan huonolta. Ei taida sivustolla montaa konetyypin edustajaa edes olla?
Jonkka 25.3.2016 10:15 Vastaa lainauksella
Kiitän kommenteista ja pisteistä, näemmä onnistun melko paljon paremmin lentokonemallien kanssa kuin mitä maakalustossa.

Jari: en osaa sanoa potkuriakselista, mielestäni se ei ollut epätavallisen ohut mutta en toki mitannut. Pakokaasuvanat jätin tarkoituksella pois koska niitä ei referenssikuvien perusteella näissä koneissa juurikaan näkynyt.

Janne: Dauntlessin esiintymistiheys on kieltämättä aika harva, galleriassa on vain yksi toinen ja sekin pikkuskaalan kone.
AJ 25.3.2016 14:23 Vastaa lainauksella
Moi Jonkka, Hyvän näköinen Slow But Deadly-2 Dauntless lekomalli, noita aidon esikuvan kuvia löytyy myös saitilta; Pete N:n laittamat referenssikuvat: www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_6296/
Douglas Dauntlesshan oli yksi Ed Heinemannin mestariluomuksia ja kirjailija Barrett Tillmanin suosikkileko (Tillmanin Dauntless-aiheisia kirjoja ovat fakta-opukset The Dauntless Dive-Bomber of World War II, Carrier Air War: World War II in Original Color, SBD Dauntless Units of World War II ja U.S. Navy Dive and Torpedo Bombers plus mainio fiktiivinen romaani nimenomaan Midwayn taistelusta Dauntless: A Novel of Midway and Guadalcanal - kannattaa tavata ko. teokset, jos niitä ei ole vielä lukenut). Ohessa vielä yksi linkki, josta löytyy kaikkea kivaa Slow But Deadly lekoista: www.pacificaviationmuseum.org/pearl-harbor-blog/douglas-sbd-dauntless-scout-dive-bomber

En kaivannut lisää kulumia, pakokaasuvanoja tai mitään muutakaan suttaamista lisää ko. lekomalliin, se on aivan hyvä näin kun se on, sillä Midway rähinässä (ainakin alkuvaiheessa ja käytännössä myös loppuvaiheessa koneet olivat melko hyvässä kuosissa - koko Midwayn rähinä kesti n. 5 vrk:tta ja koneista pidettiin hyvää huolta; pakon sanelema syy, lekojen lentokunto). Joten hyvä näin, nätti ja hieno SBD malli plus kivaa nähdä Dauntless-lekomalli saitilla. Mainio malli ryhmikseen. Parhain terveisin, AJ
SBD-2 teki tepposen kun TBD ei siihen enään pystynyt, keltasiipisten jälkeen nämä vaalean siniharmaat on seuraavaksi hienoimmat, pitänee hommata tästä se Eduardin luomus ja katsoa mitä siitä saisi aikaiseksi. Malli on parhaimmillaan juuri näin, pidän tätä varsin onnistuneena.