Pienoismallit.net

Lockheed L-1049G Super Constellation

Compania Cubana de Aviacion S.A.

Historiaa

Lockheed Super Contellationin tarina alkaa jo 1930-luvun loppupuolelta, kun TWA-lentoyhtiön omistaja Howard Hughes pyysi Lockheedia kehittämään lentokoneen, joka olisi ominaisuuksiltaan DC-4:n veroinen. Näin valmistui v. 1943 ensiksi sotilaskäyttöön C-69 Constellation, josta tehtiin siviiliversio L-049 vuonna 1945. Tätä seurasi malli L-649, joka oli ensimmäinen pelkästään siiivilikoneeksi kehitetty Constellation.

Seuraava versio oli L-749, joka oli ulkoisesti samanlainen kuin L-649, mutta polttoainetilavuus oli suurempi, laskutelineitä oli pidennetty ja siinä oli säätutka. L-749 oli ensimmäinen Lockheed Constellation, joka lensi säännöllisiä reittilentoja Atlantin yli.

L-1049 Super Constellation kehitettiin edellisistä pidentämällä runkoa n. 5 metriä. Matkustajamäärä nousi n. 25:llä jopa 106 matkustajaan. Koneessa oli huomattavasti tehokkaammat saman sarjan Wright Cyclone R-3350 -moottorit kuin edeltäjissään. Tämä malli oli Lockheedin vastaus Douglasin DC-6:lle, ja se lensi ensilentonsa 1950.

L-1049:stä tehtiin sotilasversiot C-121 Constellation ja EC-121 Warning Star. Viimeisimpänä mallina vuonna 1956 tuli L-1649 Starliner.

Kaikkiaan Constellation-sarjan koneita valmistettiin sekä siviili- että sotilaskäyttöön 856 kpl. Näistä oli pääosa Super Constellationeja, eli 579 kpl (siviiliversiot 259 ja sotilasversiot 320 kpl). Viimeiset Super Constellationit valmistui 1958.

Rakennusarja

Tämä sarja on julkaistu 80-luvun alussa, ja se ei voi olla näkymättä sarjan rakennettavuudessa.
Sitä ei todellakaan rakenneta laatikkoa ravistelemalla. Osien sopivuudessa on paljon puutteita ja kittiä pitää laittaa lähes joka saumaan. Varsinkin sivuperäsimien sovitus teeetti aikalailla töitä.

Mallissa on kohoviivat ja lisäksi siinä on monia muotovirheitä, mm. nokkapyörä on aivan liian iso, moottorien ja nokan muoto sekä ohjaamon lasitus on virheellinen.

Aloitin rakentamisen muutama vuosi sitten. Päätin jo heti alussa, että en tee sarjassa olevien siirtokuvien mukaista TWA:n konetta, vaan hankin Vintage Flyer Decalsin siirtokuvat Cubanan koneelle. Lisäksi hankin vielä Extratechin etsisarjan ja Hahenin resiinimoottorit ja -pyörät.

Oman aikansa otti verhojen tekeminen matkustamoon ja koholla olevien paneeliurien hiominen ja niiden uudelleen kaivertaminen. Koska Cubanan käyttämissä koneissa ei ollut siipitankkeja, ne piti poistaa. Tankit oli valettu siiven alapuoliskoon. Tankkien poiston jälkeen siiven alapuolisko jää noin pari senttiä vajaaksi ja tein puuttuvan pätkän styreenilevystä.

Olin saanut mallin jo lähes maalauskuntoon, kun jenkkifirma Fisher Models julkaisi resiiniosia tähän malliin. Ei kun tilaus vetämään ja sieltä tuli moottorit lapoineen ja spinnereineen, koko nokka ohjaamoikkunoineen sekä laskeutumissiivekkeet koteloineen. Hahenin moottorit ovat aivan hyvälaatuiset, mutta Fisherin moottoreisssa on irralliset cowling flapsit, joka ovat mukava lisädetalji. Hahenin moottorit jäi siis nyt käyttämättä.

Alumiinipinnat tein Bare Metal Foilista. Käytin Matte Aluminium, Chrome ja Ultra Bright Chrome arkkeja saadakseni paneeleihin sävyeroja. Myös samalla sävyllä saa eroja, kun kääntää foilia 90 astetta. Muutamiin pienimpiin osiin käytin Alcladin alumiinimaaleja; potkurinlapoihin, potkurin takana oleviin renkaisiin sekä flapseihin.

Foilaamisessa oli loppua usko koko homman mielekkyyteen. Kun olin saanut kaikki pinnat foilattua, ajattelin ikäänkuin sinetöidä foilin kirkkaalla lakalla. Vedin foilin pintaan Humbrolin Clear Varnishin. Sitä ei olisi pitänyt tehdä. Ensinnäkin lakka hävittää jostain syystä tuon alumiinin luonnollisen kiillon ja toiseksi foilin pintaan ei tartu pysyvästi mikään maali tai lakka.

Ja lisäksi parin päivän päästä, syytä en tiedä, foili kupruili todella pahannäköisesti. Silloin oli lähellä, ettei Connie lentänyt roska-astiaan. Jätin sen kuitenkin sivuun ja keskityin muihin projekteihin.

Puoli vuotta keräsin motivaatiota korjaustoimiin, ja sitten otin Connien uudelleen työn alle.
Liuotin Ajax-ikkunanpesuaineella ja pumpulipuikoilla lakat ja sitten poistin kupruilevat foilit. Kun olin saanut nämä tehtyä, aloitin foilauksen alusta. Tällä välin olin myös maalannut valkoisen yläosan ensin. Se on maalattu Tamiyan mattavalkoisella ja lakattu vanhalla kunnon Johnsonin lattiavahalla.

Tein siihen pre-shading tekniikalla hennosti näkyvät paneliurat. Enempää en alkanut mallia vanhentamaan. Lopuksi vielä ruiskutin hennot pakokaasuvanat Tamiyan Enamelilla. Antennilangat ovat EZ-Linea.

Olihan taas kerran monia vastoinkäymisiä sisältänyt projekti ja olenkin enemmän kuin tyytyväinen saadessani tämän vitriiniin DC-6:n rinnalle.

Kommentit

Upeeta, todella upeeta työtä.
Yksinkertaisesti kaunis malli kauniista koneesta.
Upeaa viimeistelyä. Sanattomaksi meinaa vetää.
Nokkapyörä näyttää oudolta. Onko siinä häikkää, vai vääristääkö objektiivi perspektiiviä?
Rakennusselostuksessa englannin hieman häiritsee, mutta se on minun ongelmani, ei muiden. Itse mielelläni käytän suomalaisia termejä jos niitä on olemassa.

Tämä lienee mallinakin aika iso?
Hyvä ettet vanhentanut konetta enempää. Matkustajakoneet pidetään varmasti mahdollisuuksien mukaan siistinä, ja tällaisenaan tämä on todellinen kaunotar. Ei epärealistisen siisti, vaan juuri aidon puleeratun koneen näköinen. Pienistä moitteistaini huolimatta pidän erittäin paljon.
AJ 25.3.2016 14:27 Vastaa lainauksella
Moi Ari, Komppaan Paavoa, Todella upeaa työtä; aivan ässämalli, varsinainen namu. Viikon tai kuukauden malli. Erinomainen taustoitus ja rakentamiskuvaus. Huippulekomalli - enuff said! Parhain terveisin, AJ
Loistava ja ongelmista huolimatta foilipinta näyttää mielestäni todella hyvältä. Oppisimpa minäkin vetämään niitä. Joskus on yritettävä. Lopputuloksesta näkee, että Hellerin hennoilla kohoviivoillakin saa hyvännäköisen paneeliuraefektin.
Timo Rasimus kirjoitti:
Nokkapyörä näyttää oudolta. Onko siinä häikkää, vai vääristääkö objektiivi perspektiiviä?

Tarkoitatko, että pyörät ovat ikäänkuin toisiinsa nähden vinossa? Tässä koneessa on nokkapyörä aika erikoinen ja kyllä se mallissa on ainakin muutaman asteen tarkkuudella oikein. Tässä lähikuva oikeasta nokkapyörästä walkarounds.scalemodels.ru…ort_avia/constellation/L-1049G_Super_Constellation_0054.jpg.html

Tämä lienee mallinakin aika iso?

Pituus on n. 48 cm ja kärkiväli 52 cm
Kaikkia edellisiä kompaten! Loistomalli!!

terv. Seppo V
Henkka H 25.3.2016 16:57 Vastaa lainauksella
Piti oikein katsoa, 1/72!! On hienosti tehty leko. Tuo Cubanan väreihin rakennettu versio oli hyvä oivallus. On mielestäni muutenkin yksi maailman kauneimpia lentokoneita. Luonnossa nähtynä muistuttaa isoa hyönteistä joka odottaa vain ilmaan pääsyä.
Mitä muuten pidit Fisherin lisäosien laadusta? Mulla on muutama heidän 1/24 automalli, tosin vielä tekemättä, mutta pidän heidän laatuaan erinomaisena.
Henry Hammar kirjoitti:
Mitä muuten pidit Fisherin lisäosien laadusta? Mulla on muutama heidän 1/24 automalli, tosin vielä tekemättä, mutta pidän heidän laatuaan erinomaisena.
Mielestäni hyvin laadukkaat osat; siististi detaljoitu eikä valuissa lainkaan vajaata tai ikäviä pieniä ilmakuplia.
Aivan älyttömän upea Connie! Ja hieman valtavirrasta poikkeava viimeistelyvaihtoehtokin!!
Pidän!!
Voi myrsky ja mylväys! Omin silmin tämän nähneenä antaisin enemmänkin kuin viisi pistettä, jos se olisi mahdollista. A A Honkonen hallitsee huippumallien teon. Miinuksia en keksi ja kehumisen suhteen superlatiivit loppuvat.
PhantomII 25.3.2016 21:33 Vastaa lainauksella
Hieno!!!
Nappisuoritus,Kannustavaa katseltavaa.
Johan tätä voisi luulla oikeaksi luonnontaustan kanssa, nappisuoritus!
Aivan älyttömän hieno malli maailmankaikkeuden kauneimmasta potkurikoneesta! Harmi ettei voi antaa enempää kuin 5 pistettä! Saanen luvan jakaa tämän kaunottaren kuvat myös Facebookissa …
Raimo Leino kirjoitti:
Aivan älyttömän hieno malli maailmankaikkeuden kauneimmasta potkurikoneesta! Harmi ettei voi antaa enempää kuin 5 pistettä! Saanen luvan jakaa tämän kaunottaren kuvat myös Facebookissa …
Kiitos Raimolle ja muillekin kommenteista ja pisteistä. Minustakin tämä maailmankaikkeuden kaunein kone. Saat luvan jakaa.
T. Ari
Tally-ho 27.3.2016 10:27 Vastaa lainauksella
Ei voi muuta kuin kumartaa syvään tämän kaunottaren edessä. Malli on aivan älyttömän hienosti viimeistelty. Hellerin mallistakin saa siis suurella taistelulla tällaisen! ..ja vielä foilaamalla sen! Huh, huh, voin vain kuvitella minkälainen taistelu oli kyseessä. Täydet viisi pistettä on vähintä mitä tästä mallista voi antaa. Onnitteluni mahtavasta Conniesta
Vuolaita kehuja on tullut ja ihan aiheesta. Hieno malli!
Tally-ho kirjoitti:
Onnitteluni mahtavasta Conniesta
Kiitos kommenteista ja pisteistä, Tally-ho! Kyllähän se aika taistelu oli sen tekeminen. Noin 3 vuotta sitä tuli rakenneltua.
Lisäsin yhden työvaihekuva, jossa näkyy foilin kupruilu.

T. Ari
Upea malli vanhasta sarjasta. Huippu viimeistely!
Käsittämättömän taidokasta jälkeä! Todella inspiroiva toteutus, kiitos!
Näinhän tässä pitikin käydä.

Suuret onnittelut.

MK
Kiitos, Mika!

Ari
Tally-ho 4.4.2016 06:59 Vastaa lainauksella
Onneksi olkoon. Täysin ansaittu viikon malli! Liikennekonemallarina vielä erityisonnittelut
Kiitos, Tally-ho!

Ari
Onnittelut viikon mallista!! Tuolla keinoinhan se pitikin mennä!!
Sepolle kiitos onnitteluista ja pisteistä!

Ari
ykak 5.4.2016 11:36 Vastaa lainauksella
Veti mykäksi ja isot plussat sinnikyydestäsi. Aivan mahtava malli - tuotko tämän Expoon? Tahtois nähdä livenä etenkin ton folion.
ykak kirjoitti:
Veti mykäksi ja isot plussat sinnikyydestäsi. Aivan mahtava malli - tuotko tämän Expoon?
Kiitos kommentistasi, olihan siinä aika savotta kaikkine vastoinkäymisineen.

Expo ei kuulu suunnitelmiini. Lahti ehkä syksyllä ja Tikkakoski varmasti.

T. Ari
Paljon on ollut hommaa, mutta kyllä se onkin kannattanut kun katselee lopputulosta. Upea malli, ja etenkin noihin alumiinipintoihin kiinnitin huomiota, näyttävät todella hyvälle. Viikon malli ja syystä!
Kiitos kehuistasi, Janne!

Ari
Onpahan hieno Flying Dolphin! Metallipintoihin kiinnitin minäkin huomiota, toki muuta rakentelujälkeä lainkaan väheksymättä, upea malli! Joidenkin mielestä maailman kaunein lentokone, vaikea verrata erityyppisiä lentolaitteita mutta varmasti ainakin maailman kaunein matkustajakone. Breitlingin Connien joskus livenä nähneenä, erittäin vaikuttava ilmestys niin ulkonäön kuin soundien puolesta.
Kiitos, Eero!

Ari
AJ 28.4.2016 08:11 Vastaa lainauksella
Moi Ari, Myöhäiset onnittelut viikon mallista! Terveisin, AJ
Kiitos, AJ!

T. Ari