Pienoismallit.net

Ford T -ambulanssi vm. 1917

Tässä ainoa(!) vuonna 2015 valmistunut malli. Mallin tarina alkaa aikoinaan vireillä olleesta 1. maailmansodan ryhmärakentelusta. Se ei ikinä toteutunut, mutta aiheesta innostuneena ehdin jo hankkimaan mallin. Tai oikeastaan malleja.
Lähtökohtana oli, että en halunnut rakentaa panssarivaunua enkä lentokonetta. Panssarivaunua koska ne ovat täysin yliedustettuina huomioiden niiden merkitys sodassa ja lentokoneet osittain samasta syystä, mutta myös siksi, että niitä tulee rakennettua muutenkin. Figuureja en oikein hallitse, joten vaihtoehdoiksi jäivät lähinnä tykistö ja erilaiset pyöräajoneuvot. Etsinnän tuloksena löytyi tämä ja saman valmistajan 155 millinen jenkkitykki.

RPM on minulle entuudestaan täysin tuntematon puolalainen valmistaja. Jos olisin sattunut huomaamaan, että RPM:n Rellu ft 17 on haukuttu täälläkin lyttyyn, niin en varmaan olisi uskaltanut ostaa… Mutta tämä Ford T oli oikeastaan erittäin positiivinen yllätys. Osat ovat siroimmasta ja yksityiskohtaisimmasta päästä mitä olen nähnyt ja sopivuus on hyvä. Rakenne vaikuttaa etenkin rungon osalta vastaavan esikuvaa erittäin hyvin ja olen nähnyt pelkistetympiä ratkaisuja 1/25 skaalassakin. Negatiiviselta puolelta on mainittava, että mm. osien hentous ja rakenteen monimutkaisuus luonnollisesti vaikeuttaa rakentamista, osissa on pientä ja vaikeasti nähtävää pursetta, muovi on mustaa mikä tekee työskentelystä tarpeettoman hankalaa ja mallissa on mahdollista tehdä muutamia kriittisiä mokia isompien komponenttien kanssa, koska rakenne ei varsinaisesti pakota osia asettumaan oikein.

Omalta osaltani tein näistä mokista kaksi. Ensimmäinen on, että alustassa jotain meni vinoon. Tämän huomasin vasta kun sovittelin sivujen laatikoita paikoilleen. Toiselle puolelle jäi lokasuojan alle iso rako, jota ei siinä vaiheessa pystynyt korjaamaan muuten kuin täyttämällä. Toinen moka tuli takaosan kanssa, jonka saumat eivät vain ihan täysin istuneet kohdalleen eikä lopputulos ollut niin siisti kuin olisin halunnut. Muutamia vastaavia sudenkuoppia on, joten pääkomponenttien sovitteluun kannattaa käyttää aikaa.
Mallin heikoin lenkki ovat siirtokuvat, joiden kohdistus ei ole täysin onnistunut enkä saanut kalvoa häivytettyä näkymättömiin.

Lopputuloksena on siis Ranskan armeijan käytössä vuonna 1917 ollut yksilö. Valitsin sen siksi, että tarjolla olevista 1. maailmansotaan sijoittuvista vaihtoehdoista tämä oli vähiten tylsä.
Kokonaisuutena malli jäi ihan ok -tasolle. Mitään järkyttäviä mokia ei ole, mutta yleisilme ei ole niin siisti kuin toivoin. Ainoat omat lisäykset ovat valojen linssit sekä ikkunoiden lasi (vai kalvo?). Järkeilin, että kun ikkunoihin ei tarjota luukkuja, niin pakko niissä on jotain olla ollut. Referenssikuvat ovat kuitenkin vähissä, joten pitkälti menin arvailun varassa. Parhaana referenssinä oli USA:ssa rakennettu uusversio tästä, joka kertoi kyllä rakenteesta paljon, mutta oikeellisuuteen on tietenkin pakko suhtautua varauksella.
Joka tapauksessa olen tyytyväinen, että tuli rakennettua jotain hiukan erilaista.

Kommentit

Hieno kuin mikä. Ei pahemmin moitittavaa, enkä oikein osaa muutenkaan muuta sanoa kuin, että pidän. Aihepiiri on mielenkiintoinen ja harvemmin esitetty, vaikka oli erittäin tärkeä sodan aikana. Kun muistaa olosuhteet joissa näitä käytettiin, niin tämä olisi ehkä sallinut aika rankkaakin säistämistä, mutta kelpaa tällaisenakin. Ei jokaisen mallin tarvitse esittää viikkoa mutavellissä pyöritettyä ajoneuvoa.
Väri on oikein hieno, mitä olet käyttänyt siinä?
Itselläni on vastaava odottelemassa, mutta mittakaavassa 1/72. Ei muuten ole kovin iso malli.
Mielenkiintoinen ja varsin realistisen näköinen malli.Lisä säistäminen ei olisi pinnoja vähentänyt mutta hieno näinkin.
Kiitos kommenteista. Arvioista päätellen omaa tekelettä tulee katseltua vähän turhankin kriittisesti.

Ensimmäisenä ensimmäisestä maailmansodasta tulee toki mieleen muta (vähän turhaankin, koska eturintaman mutavelli oli vain osa kahinaa), mutta lähdin ihan tietoisesti tavoittelemaan hillitympää efektiä. Ensinnäkin näin hillitty pölytyskin on minulle uutta, joten turha lähteä heti opettelemaan mudan käyttöä ja vielä olennaisemmin tykkään rakentaa mallini jokseenkin puhtaiksi. Tässä pöly tuo hiukan kaivattua elävyyttä, mutta muuten en pitäisi täysin puhdasta malliakaan mahdottomana ajatuksena.

Väri on ohjeiden mukainen eli Humbrol 87. Olen miettinyt, että millainen 1/72 versio mahtaa olla kun tässäkin on pieniä osia vaikka millä mitalla. Tämä oli muuten ensimmäinen rakentamani 1/48 ajoneuvomalli.
Mielenkiintoinen malli kerrassaan. Ja tosiaan, mutavellitouhut ovat IWW:n kliseinen ajatus, olihan siellä muutakin ympäristöä. Mukavaa, että joku viitsii tällaisiakin rakentaa. Enempikin saisi näitä ekan ison sodan vehkeitä olla näytillä.
Pitää koettaa saada se 1/72 tehtyä ja esille, niin päästään vertailemaan. Tosin minun taitoni eivät riitä noin pitkälle. Alustaa siitä olen jo aloittanut.
Tero Tyni 10.3.2016 09:23 Vastaa lainauksella
Hieno! Hieno! Vieläpä RPM:stä. Nykyautoihin verrattuna näyttää huteralta,vaikea uskoa että tämä oli aikansa hi-techiä.

Niin, ja muta. Se kuuluisi luonnollisena elementtinä vaikkapa Ypresiin, mutta oliko sitä mutaa edes Verdunissa saati muualla? Hyvä näin.