Pienoismallit.net

Stetinin M-16

"Talvi-Farman"

Dmitri Pavlovitš Grigorovitš suunnitteli M-16 -meritiedustelukoneen ranskalaisen Farman F.30 -koneen pohjalta. Suomen Suuriruhtinaskunnassa Venäjän asevoimilla oli käytössään näitä koneita ja niitä valmistettiin myös Suomen Turussa.
Muiden konetyyppien lisäksi näistä Turussa olleista ja venäläisten Suomeen sisällissodan jälkeen jättämistä M-16 -koneista perustettiin Suomen Ilmailuvoimat. Koneita oli käytössä yhteensä kahdeksan kappaletta. Osa koneista muutettiin koulukoneiksi. Muutama kone oli vielä näiden lisäksi, joille ei annettu tunnusta, eikä niillä välttämättä lennetty ollenkaan.
Kone oli lento-ominaisuuksiltaan melko huono ja Ilmailuvoimien käytössä olleet koneet olivat huonokuntoisia. Niitä käytettiin kuitenkin vuoteen 1923 asti.
Koneessa oli yhdeksänsylinterinen, nestejäähdytteinen Salmson -tähtimoottori ja sen huippunopeus oli noin 110km/h.

Sisällissodan aikana Helsingin Hermannin lentoaseman päällikkö, luutnantti Väinö Mikkola yritti salakuljettaa Senaatin puheenjohtaja Svinhufvudin Valkoisten puolelle Vaasaan Venäjän laivaston M-16 -koneella. Moottorivian takia kone joutui kuitenkin palaamaan takaisin. Lennolla Svinhufvudin salanimenä oli Insinööri Petterson.

Ensimmäinen suomalainen laskuvarjohyppääjä Kaarle Eero Erho hyppäsi "laskuvarjostimella" Sortavalassa 17.6.1922 M-16 -koneesta (mallin esikuvana oleva yksilö)

Mallin esikuvana oleva yksilö 2.A.103 (valmistusnumero 1030) saatiin sotasaaliiksi 1918. Se oli lentokunnossa vuonna 1921 Sortavalassa III. Ilmailuosastolla. Koneen historia on täynnä vaurioitumisia ja muita kaputteja. Siinä on ollut yhdeksän eri moottoria, joista kahdeksan särkyi. Kone vaurioitui lopulta korjauskelvottomaksi pakkolaskussa moottorivian takia Laatokkaan ja vaurioituen kallioluotoon ajelehtiessaan lokakuussa 1922. Kokonaislentoaika noin 240h.

Lähde: Haapanen, Atso. 2008. Punatähdestä Hakaristiin. Apali Oy

Mallin rakentelu

Ainoa olemassa oleva rakennussarja konetyypistä on Omega Modelsin hartsisarja 1:72:en.
Olen tehnyt aikaisemmin Omegan Caudron C.60 -mallin, mutta mielestäni tämä oli laadultaan huonompi.
Ehkäpä parempi vaihtoehto olisi tehdä koko malli scratchista. Koska tämä oli kuitenkin tilaustyö, halusin säästää aikaa ja käytin sarjaa lähtökohtana.

Sarja esittää tavallista meritiedusteluversiota, mutta tilaajan toiveena oli koulukoneverso. Muutostyö oli kuitenkin helppo, ohjaamon etuosaan piti tehdä ylimääräinen kotelo sivuperäsimen jalkakartulle, kolmiorakenne rimoista helpottamaan ohjaamista koneen keulaan sekä ylimääräiset ohjausvaijerit.

Sarjan mukana tuli kaikki tarvittavat osat, mutta koneen takarungon rimarakenne piti tehdä messinkitangosta juottamalla.

Maalasin mallin Humbrolin ja Xtracolorin maaleilla. Rungon ja kellukkeiden sävyttämiseen käytin Citadelin Chestnut Inkiä (on muuten hyvää tavaraa, mutta ei taida saada enää mistään?)
Varjostukset ja vanhennuskäsittelyt tein perinteisesti öljyväreillä. Siirtokuvat sarjan + Techmodin arkilta.

Suurin työ mallissa oli takilointi. Esikuvassa on runsaasti tukivaijereita ja osa on myös tuplana, mutta näin pienessä mittakaavassa en nähnyt tarpeelliseksi mallintaa tuplavaijerointia.

Olen lopputulokseen varsin tyytyväinen, koska kyseessä oli tilaustyö, yritin pitää projektin ajankäytöllisesti myös kustannustehokkaana, enkä alkanut detailoimaan mallia liikaa.

Joka tapauksessa haastava ja mielenkiintoinen projekti.

Kommentit

UPEA! En tiedä kenelle tilaustyön teit, mutta vastaanottajalle olen kateellinen…
On hienoa, että joku osaa tehdä tällaista jälkeä. Huonosta raaka-aineesta, skrätsäämisestä ja painajaismaisesta takiloinnista huolimatta näin hieno lopputulos! On se vaan jännä nähdä, millaisia härpäkkeitä sitä onkaan lentänyt Suomen ilmavoimien tunnusten alla..,
Kateellisena kuolaan ja arvostan!!
Täydellistä
Tää on ihan kymppi! Toivottavasti resiinisiivet pysyvät suorina tilaajan vitriinissä!

Itse olen rakentanut vain yhden Omegan sarjan, enkä ollut sen laatuun järin tyytyväinen. Kollegat maailmallakin ovat lähinnä valittaneet merkin sarjoista. Vaan eipä voi valittaa, jos muutakaan vaihtoehtoa ei ole.

Farman- ja Voisin-työntöpotkurikoneet olivat ranskalaisten tärkeintä kalustoa sotavuosina 1914-15 ja venäläisillä ne säilyivät käytössä aina sisällissotaan asti. Rakennussarjoja niistä ei kuitenkaan ole juuri ollut saatavilla. Eikä kysyntäkään luultavasti olisi kummoinen. Eihän tämmöisten himmelien tekemiseen uskaltaudu kuin rohkeimmat ja taitavimmat.

Semmoiset kuin Antti ja Hassisen Ami!
Citadelin Chestnut Inkin poistuminen markkinoilta on tosiaan ollut paha menetys tumman puuefektin tekijöille. Olen yrittänyt korvata asiaa sekoittelemalla Tamiyan läpikuultavista perusväreistä sopivan punaruskeaa sävyä. Toimii kohtalaisen hyvin. (Ks. esim. 1/32 Nieuportini potkuri)
On näyttävä malli! jäis meikäläiseltä tuo "jiiraus" tekemättä…
Oletteko tutustuneet Ushi van der Rostenin siirtokuviin erilaisista puuviilu-pinnoista? Just passeleita tuon aikakauden lentolaitteisiin…
Huh, miten hieno malli! Kun itse rakentelee Mersu- ja F-16-malleja ym. niin ei voi muuta kuin suu auki ihmetellä tällaista aikaansaannosta. Takilointi aivan huippua ja ootrauskin näyttää niin kauniilta meikäläisen silmiin ainakin. Todella mielenkiintoisia nämä Ilmailuvoimiemme laitteet.

Ai lento-ominaisuuksiltaan melko huono? Näin voisi kuvista päätellenkin arvioida.
Hieno malli ja pala historiaa. Miten tuosta härvelistä muuten hypätään laskuvarjolla siten että ei sotkeudu takilointiin tai takarungon häkkyrään?
Ei kai mitenkään. Ei tainnut olla varjoja äijillä tuohon aikaan yleisesti vielä?
Voi hyvä luoja tuota takilointihärdelliä! Kaunista, niin ÄLYTTÖMÄN KAUNISTA työtä. Menen nostamaan alaleukaani lattialta …
Iso WAU! Voiko tästä juuri muuta sanoa?

Ei taatusti ole ollut helppo projekti kaikkine takilointeineen. Ainoa, mistä kehtaan mainita on takilointien kiinnitykset, niissä olisi ehkä voinut hieman petrata, mutta niinkuin sanoit, että kohtuus pitää pitää yksityiskohdissa ja viimeistelyssä, muuten projekti ei valmistu. Todella loistava näinkin.
Jaws 5.3.2016 17:38 Vastaa lainauksella
Käsittämättömän hienoa työtä ja vielä tuossa mittakaavassa. Toiset ne vaan osaa…
AJ 5.3.2016 18:16 Vastaa lainauksella
Moi Antti, Yllä olevia kehuja kompaten upea aikaansaannos ilmeisen hankalasta lähtökohdasta huolimatta. Erityisesti takilointi on mykistyttävä - ja vielä näin pienessä skaalassa. Huippumalli! Parhain terveisin, AJ
Voe halavattu, minkä mänit ukko tekemään. Että sitten kehtoottii tämmöstä männä kassoomaan. Ee oo reilua peliä meitä muita aatellen ollenkaan.
Viitosen laakasen tiskiin, ku ee oo enempöö suotunna.
Halavatun halavattu..
Kysäsempä vielä, jotta paljoko on tuossa tekeleessä tuo siipien mitta piästä piähän mitattuna? En sillä, ettenkö muka tietäs, mutta kysympähä ettet vilunkipeliä ala. Ja kerroppa samantien muuttii mitat. Tiijänhän minä ne mutta muistikii suattaa hämärtee jollonnii. Ja nyt varsinnii. Huimookii. Piässä, mutta ee jaloessa.
Moi,
Sanoja on vaikeaa löytää, mutta haittaako! Hieno, kaunis, nätti, herkkä jne. Koko malli ja etenkin takilointi on jotain ennennäkemätöntä, en ainakaan muista vastaavaa. Tai jonkun Brequet tai vastaavan muistan nähneeni. Montako kertaa "ompelit" väärin vai menikö kerrasta putkeen? Meikäläinen sitten kehtaa ihmetellä jonkun Kempfin Fokkerin kanssa, johon tulee pari lankaa…

Voisiko tuohon takilointiin käyttää vaikka Singerin ompelukonetta? Oikeasti, mikä on on mallin siipiväli?

T. Jake
Taidokasta työtä — Omegan sarjat ovat tunnetusti haastavia. Huomaa, että ammattimies on ollut asialla.
Kerrassaan upeaa työtä. Osaavissa käsissä tehdään heikommistakin sarjoista huippumalleja, tässä se on taas todistettu. Takilointia kanssa hämmästelen, koska minulla on 1/32 mittakaavassa ja yksinkertaisemmissa takilointikokonaisuuksissa vaikeuksia. Tämä olisi kiva nähdä jossain livenä, mutta taitaa mennä tilaajan kokoelmaan.
Kerrassaan hienoa työtä. Helppo uskoa että takilointi oli se suurin työ :)
Timo Rissanen kirjoitti:
Kysäsempä vielä, jotta paljoko on tuossa tekeleessä tuo siipien mitta piästä piähän mitattuna? En sillä, ettenkö muka tietäs, mutta kysympähä ettet vilunkipeliä ala. Ja kerroppa samantien muuttii mitat. Tiijänhän minä ne mutta muistikii suattaa hämärtee jollonnii. Ja nyt varsinnii. Huimookii. Piässä, mutta ee jaloessa.
Mallin kärkiväli on 24cm ja pituus 13cm.
Tally-ho 6.3.2016 21:21 Vastaa lainauksella
Aivan älyttömän hieno malli! Tuo takilointi on käsittämättömän hienosti tehty. Täydet pisteet!
Mikko Saarela kirjoitti:
Citadelin Chestnut Inkin poistuminen markkinoilta on tosiaan ollut paha menetys tumman puuefektin tekijöille. Olen yrittänyt korvata asiaa sekoittelemalla Tamiyan läpikuultavista perusväreistä sopivan punaruskeaa sävyä. Toimii kohtalaisen hyvin. (Ks. esim. 1/32 Nieuportini potkuri)
Kiitos Mikko vinkistä!
Kiitos kaikille kommenteista!
Antti Lappalainen kirjoitti:
Kiitos kaikille kommenteista!
ole hyvä vaan, ja varaudu täysin ansaittuun viikon malliin.

Olen erittäin iloinen, että nyt on 1/72 kangaspuu, joka voi saada sen tittelin.

Lisää toisaalta suorituspainetta meille muille kangaspuumallareille :-)
Moro !
Aivan mahtavaa takilointia…
JJ Hilska 12.3.2016 16:20 Vastaa lainauksella
Hienoa historian konkretisointia koko malli. Nimittäin on hieno nähdä kirkkaasti väriessä kangaspuu historian hämäristä. Upeaa työn jälkeä ja taustatyökin on ollut varmasti melkoinen. Hatunnosto ko. aikakauden koneiden tutkijoille ja tekijöille!
Tämä oli täysin selvää, että viikonmallititteli heilahtaa. Todella suuret onnittelut!
Onnea viikon mallista !
TKa
Hatunnosto paitsi viikon malli-tittelistä, myös upeasta työstä. Itse en uskalla edes kuvitella moista langanvetourakkaa tuohon mittakaavaan, jätän sen suosiolla heille jotka homman hallitsevat. Ehkä sitten joskus kun kansantanhutkin on kokeiltu…:)
Henkka H 19.3.2016 02:10 Vastaa lainauksella
Huh huh, aivan käsittämättömän hienoa työtä. Onnittelut viikon mallista.
Tally-ho 19.3.2016 08:56 Vastaa lainauksella
Onneksi olkoon viikon mallista! Aivan mielettömän hienosti rakennettu kaksitaso ja vielä 1/72 mittakaavassa. Takilointi vetää meikäläisen täysin hiljaiseksi!
AJ 20.3.2016 20:11 Vastaa lainauksella
Moi Antti, Onneksi olkoon erittäin ansaitusta viikon mallista. Huipputyötä! Parhain terveisin, AJ
Kiitokset kaikille kommentoijille vielä kertaalleen, otan tittelin vastaan nöyrästi ja ilolla :) Jatketaan samaan malliin.