Pienoismallit.net

Nieuport 17

Raoul Lufbery, lokakuu 1916

Tämä on kahdesta rakennussarjasta yhdistelty malli. Viime vuoden Model Expossa muuan hemmo myi pilkkahintaan Rodenin mittakaavan 1/32 Nieuport 24, 24bis ja 27 -rakennussarjoja ja innostuin ostamaan yhden ylimääräisen vain kokeillakseni sopivatko sen osat täydentämään vanhaa Hobbycraft/Academy Nieuport 17:ää. Ja sopivathan ne.

Lähtökohtanani oli Academyn uusin "First World War Centenary" -paketointi vanhasta sarjasta. Käytin siitä lopulta rungon puolikkaat, siivet ja juhlapaketoinnin jokseenkin hyödyttömästä etsieosien levystä siipien v-tukien tyven päällä olevat metallihuput. Osa siirtokuvista on myös Academyn.

Lähes kaikki muut osat, kuten moottori ja sen suojus, laskutelineet, siipituet, peräsimet, Vickers kk ja koko ohjaamon sisustus ovat Rodenin Nieuport 27 -sarjasta, joko sellaisenaa tai hieman modifioituna. Siiven päälle asennettu Lewis Mk. 1 on ylimääräinen osa A Modelin Nieuport 16 -paketista. Myös Lewiksen telineestä osa on samasta sarjasta, osa on skrätsätty.

Ihan oikean Nieuport 17:n näköinen ei mallistani tullut, mutta paljon tarkempi kuitenkin, kuin pelkillä HobbyCraft/Academy -osilla. Varsinkin moottorin suojus on muodoltaan parempi. Suojuksen saumat piti siirtää sivuilta ylös ja sisustaa piti hioa pois varsin paljon, ennen kuin Rodenin moottorin sai mahtumaan sisään. Academyn runkoa piti pikkuisen kaventaa nokasta, että moottorisuojus istui eteen. Myös pohjan pakokaasusyvennystä varten piti leikata kolo. Itse syvennys tuli mukavasti erillisenä osana Rodenin sarjassa ja sen sai aseteltua paikoilleen aika helposti.

Pahiten mallissani ovat pielessä nokkaan kiinnittyvät siipituet. Niidenhän pitäisi tulla tuohon nokan sivun punokseen asti ja etummaisten myös moottorisuojuksen takareunaan.

Academyn paketissa oli toinenkin optio ranskalaiselle, vuonna 1916 lentäneelle koneelle. Tuohon legendaarisen Escadrille N3:n Réné Dormén koneeseen olisi kuitenkin pitänyt väsätä yläsiipeen läpinäkyvä sellofaani-ikkuna, joten valitsin Lufberyn koneen ihan mielelläni. Rungon ja peräsimen siirtokuvat kelpasivat hyvin Academyn omalta arkilta, mutta arkin tajoamat siipien kansallisuustunnukset olivat liian pienet ja niiden sininen värikin lähinnä brittien käyttämää tummaa sävyä. Päätin käyttää Rodenin raundeleita siivissä, vaikka niiden laatu huolettikin. Tällä kertaa ne menivät kuitenkin lähes ongelmitta paikoilleen. Aivan oikeanlaiset eivät Rodeninkaan raundelit ole varhaiseen Nieuport 17:ään. Vuonna 1916 oli keskustan sininen pallo isompi.

Kommentit

AJ 27.2.2016 20:04 Vastaa lainauksella
Moi Mikko, Hyvältä näyttää Hobbycraft/Academy/Roden/skrätsi Nieuport 17; vaivannäkö on kannattanut. Kaikinpuolin erittäin onnistunut kokonaisuus - paljon hyviä pieniä detaileja - tämä olisi mukavaa nähdä livenä. Upea lekomalli. Parhain terveisin, AJ
Hieno tuotos (vanttiruuvvit ja kaikki). Kertomistasi pikku fiboista huolimatta. Tärkeää on, että ne on havainnoitu, jotta seuraville tulee haastetta parantaa.

Tosiasia on, että hankala on tästä parantaa, mutta toivotaan parasta;)

1/72 skaalaan tässä on hyvä referenssi, mihin pitäisi pyrkiä. No nuo vanttiruuvit ehkä jätän edelleenkin väliin?
Toisaalta ei sitä koskaan tiedä?
Miksiköhän tää on mennyt multa ohi? Erittäin hieno Nieuport, etenkin tuo hopeamaalaus rungossa näyttää tosi hyvälle, miten toteutit sen? Paljon hyviä detaileja, pidän kovasti lopputuloksesta! Onko tuota Lewis-konekivääriä pystynyt lataamaan lennon aikana vai oliko siinä vain yksi lipas käytössä? Mietin vaan että tuo tuki eroaa kovasti Foster-tyyppisestä ratkaisusta.
Hopeanharmaa on sekoitus Citadelin Runefang Steel- ja Administration Grey -sävyjä (Entiset Mithril Silver ja Fortres Grey) Moottorinsuojus, laskutelineet ja nokan siipituet Citadelin Chainmailia (silläkin on joku uusi nimi, mutta mulla oli vielä vanhassa purkissa jäljellä)

Ranskalaisten useimmissa telineviritelmissä Lewis oli vissiin käännettävissä piippu ylöspäin, mutta alemmas sitä ei saanut, joten kyllä lippaan vaihto lennossa oli aika suoritus. Useimmat ranskalaisethan jättivät Lewisin pois ja luottivat pelkkään Vickersiin. Britit tekivät taas juuri päinvastoin!