Pienoismallit.net

Centaur

Normandian maihinnousun aikoihin tai hieman sen jälkeen Ranskaan sijoittuva Centaurin pienoismalli. Itse maihinnousussa Centaureja käytettiin tulitukivaunuina, jotka tulittivat rannikolla olevia saksalaisten puolustuslaitteita maihinnousualuksista käsin. Tornien suuntauksessa käytettiin hyväksi torniin maalattua asteikkoa. Cromwellin ja Centaurit erot olivat moottoreissa. Pääsääntöisesti Cromwelleissa (A27M) oli Meteor-moottori ja Centaurissa (A27L) oli heikompitehoinen Liberty-moottori. Yleisesti ottaen lisäksi Cromwellissa oli 75 mm vaunukanuuna ja Centaurissa oli 95 mm haupitsi. Eroja oli käsittääkseni myös moottoritilan kannessa, minkälaisia, sitä en tarkkaan tiedä. Centaureja varustettiin myös Meteor-moottoreilla, jolloin niitäkin kutsuttiin Cromwelleiksi. Mallissa on samanlainen takakansi kuin Cromwellissa, joten onko tämä nyt sitten Cromwell vai Centaur? Jos joku tietää nuo tarkat erot ihan suomenkielellä, niin olisi mukavaa saada tietää niistä. Asia on varmasti selkeä, mutta itseltäni loppui tietotaito. 75 mm:n Cromwelleja käytettiin panssarijoukoissa ja 95 mm:n vaunuja käytti Kuninkaallinen merijalkaväki.

Malli on Tamiyan malli lähes suoraan laatikosta. Työkaluja ja niiden kiinnikkeitä on detajoitu ja telat ovat Friukkarin. Maalattu ruiskulla Tamiyan maaleilla ja pintakäsittely on tehty omilla Tamiya-pohjaisilla litkuilla sekä MIGin pigmenteillä ja öljyväreillä. Centaurien väreistä Normandian maihinnousun aikoihin on erilaisia käsityksiä. Joidenkin mukaan osa niistä oli maalattu Brittien oliivin vihreällä (taisi olla SCC 15 Britti OD) ja joiden mukaan osa oli jätetty BS 250 (BS450) värisiksi eli ruskeiksi.

Siirtokuvat ovat Tamiyan omat ja niiden paksuus ja pelko niiden käyttäytymisestä (kalvon näkyvyys) viivyttivät mallin valmistumista turhan kauan. Siirtokuvat kuitenkin tottelivat Tamiyan omaa siirtokuvapehmennintä kiitettävästi ja kalvojen paksuus hävisi olemattomiin.

t. Jake

Kommentit

Matti M 8.3.2016 19:13 Vastaa lainauksella
Hieno malli, vaunu just sopivan kulunut ja likainen. Jes.
Taattua Jake laatua. Plussaa siitä että mallissa on tavastasi poiketen ronskimmin "kilometrejä takana.
Hyvä kokonaisuus jossa sopivasti "kaikkea" eli sävyvaihtelut, säistäminen ja yksityiskohdat hyvin tasapainossa eikä mikään hyppää silmille. Pidän
Todella nätti ja yksityiskohtanen (muunmuassa työkalut) ja tuo tornin mitta-asteikko on hieno.
Metallitelat nostaa näyttävyyttä aina sekä maalaus ja säistys kohdillaan.
Upea malli, pidän!
AJ 8.3.2016 20:12 Vastaa lainauksella
Moi Jake, Mykistävä Royal Marine Armoured Support Groupin (RMASG) 1.ASR:n 2. Patterin H-joukkueen Centaur Mk.IV CS (T.185363) vaunumalli Normandian maihinnousussa kesäkuussa 1944.

Loistotyötä, kaikin puolin onnistunut, upea vaunumalli. Vaikeaa tästä on pistää vaunumallia paremmaksi. Ei mitään nurinaa ja natinaa, pelkästään kehuja ja tähtisadetta. Jos antaisin pojoja, niin eiköhän tämä viisi staraa ansaitsisi.

En tunne Cromwell/Centaur alatyyppien tarkkoja eroja, mutta näistä löytyy jotain jorinaa, joskin valitettavasti vain englanniksi:
tank-photographs.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com…centaur-mkIV-cruiser-tank-cobbaton.html
www.tanks-encyclopedia.com/ww2/gb/A27L_Cruiser_MkVII_Centaur.php
panzerserra.blogspot.fi/2013/03/centaur-cs-mk-iv-royal-marines-case.html
plus aito valokuva tuosta mallisi esikuvasta löytyy yllä olevasta linkistä, panzerserran saitilta.

Huipputyötä Jake! Terkuin, AJ
Tylyn tyylikäs esitys… Kaikki kohdillaan - kun katsoo tekijän nimeä, niin eipä ihmekään!
Pidän!
Tally-ho 9.3.2016 12:23 Vastaa lainauksella
Todella aidon näköinen malli!
Tervehdys,

Kiitokset kaikille kommenteista. Malli oli jotenkin niin tylsän ruskea, että sitä oli pakko kurata ja käsitellä enemmän kuin tapoihini tavallisesti kuuluu. Samalla malli toimi myös eräänlaisena kokeilualustana.
Mukavaa kun pidätte mallistani!

t. Jake
Tää tykkää, vaikka ei saksalainen olekkaan!
Kiitos Mikko!

t. Jake
Mallailutaidetta, näkemystaidetta mallin esikuvasta.
Tervehdys ja kiitokset Timo,

T. Jake
AJ 22.3.2016 22:29 Vastaa lainauksella
Moi Jake, Onnittelut ansaitusta viikon mallista! Tämä on todella huippuvaunumalli! Terkuin, AJ
Moi AJ ja kiitokset,

t. Jake
Arvasin ja ONNEA!! Taso edellisviikolla oli sellainen, että en ole koskaan nähnyt tällä sivustolla. Kirjaa en kyllä ole pitänyt, mutta nyt aikani kuluksi bongailin keskiarvoja.. Huikeita ovat.

Tässä niitä:
3,71 (24 arviota)
3,58 (26 arviota)
3,91 (28 arviota)
3,96 (28 arviota)
3,67 (33 arviota)
3,67 (18 arviota)
3,50 (19 arviota)
Huikeita malleja tulee sivustolle koko ajan.
Nyt alkaa rima olla monille jo liian kova laittaa omaa malliaan näytille.
Kiitokset Timo,

t. Jake