Pienoismallit.net

Chengdu J-10S

Woimallinen Louhikäärme,Kiinan Kansan vapautus armeijan/laivaston uusi monitoimihävittäjä

Chengdu J-10 on Kiinalainen monitoimihävittäjä jonka suunnittelu ja kehitys työ on pääosiltaan Kiinalaista alkuperäis työtä 80luvulta lähtien vaikka se lähtökohdiltaan perustuu myös Venäläisiin komponentteihin esim.alunperin koneeseen suunnitellun ja käytössä olleen Lyuka Saturn al-31FN moottorin osalta,sama mylly on käytössä myös SU-27 koneessa. Kiinalaiset kehittivät tästä myöhemmin oman kevyemmän WS-10 Thaing moottorinKoneen suunnittelu alkoi jo siis 80-luvulla ja alkuperäisenä tavoitteena oli luoda uusi "ilmaherruus hävittäjä". N.L:n hajoaminen kuitenkin muutti suunnitelmia ja projektin tavoitteita ja suuntaa.J-10 kone perustuu mitä ilmeisemmin Israelin Lavi hävittäjään ja Kiinalaisten omaan? J-9 koneeseen. Ensi lento oli tiettävästi 1998 ja laajemmalti palveluskäyttöön laivueisiin J-10 koneet otettiin2003.Kiinan ilmavoimilla arvioidaan olevan käytössä noin 250 J-10 ja laivaston ilmavoimilla 40 konetta. Pakistanilla näitä koneita on myös käytössä ja on epäilyt, että Kiina olisi myynyt J-10 myös Iranille.
Länsimaissa Chengdun lentokone tehtaiden tuotteita ei ole pahemmin nähty. Vastaava länsimainen tuote lienee Ruotsalaisten Saab JAS Grippen.
Trumpeteerin J-10S malli on vain muutaman vuoden ikäinen laadukas sarja. Osat istuvat mainiosti ja ovat mukavasti detaljoituja. Ainut suuri ongelma on keskellä kuomua kulkeva valusauma jonka poistaminen osoittautui
mahdottomaksi. En tajunnut että tämä oli seurausta Trumpeteerin valutekniikasta.Mallissa on iso kuplakuomu joka pullistuu alareunoiltaan ulospäin joten sen toteuttaminen injektio valulla ei olisi ilmeisesti muuten onnistunu. Kiillotus ja hinkkaus yrityksilläni onnistuin miltei turmelemaan kuomun piloille.
Sarjassa on kahdet siirtokuva vaihtoehdot, Kiinan ilmavoimien Elokuun 1. taitolentoryhmän tosivärikkäälle koneella ja harmaassa naamio kaaviossa oleva yksilölle. Jouduin tyytymään harmaaseen malliin maalaustaitojen puutteellisuuden vuoksi. Mukava malli kuomun ongelmia luukuunottamatta

Kommentit

Hieno pikkuskaalan hävittäjä :)
kattavat historiatiedot sekä hyvin onnistunut kokonaisuus!
Kiitokset kommenteista
Sivistykseen jälleen lisää tietoa Opalta. Aivan uusia asioita saa lukea liki jokaisesta mallistasi. Ja hyvä se.
Mallikin on näyttävä kuomun ongelmista huolimatta. Eikä tuo kuomu ole yhtään pahasti mennyt pieleen. Pikkuosat istuu, maalaus ja hinkkaus ovat näyttäviä. Paneeliuria olet korostellut ylä- ja alapintoihin hyvin, mutta rungossa olevat luukkujen? Saumat ovat hieman epäskarppeja. Millä net on tehty?
Varmaan yksi parhaita mallejasi, ainakin tällä saitilla. Livenä…toivottavasti nähdään tämäkin.
Yllätyksiä lisää OPA