Pienoismallit.net

Morane Saulnier MS-406C.1

MS-311

Suomen Ilmavoimilla oli käytössään yhteensä 87 Ranskalaista Morane Saulnier hävittäjää, 76 mallia 406 ja 11 mallia 410. Ranska lahjoitti talvisodan aikana 30 konetta ja myöhemmin välirauhan ja jatkosodan aikana ostettiin Saksan sotasaalisvarastosta 57 kpl lisää. Koneista oli useita eri alatyyppejä ja mm. aseistus ja potkurivarustus poikkesi hieman toisistaan.

Jatkosodassa Morane Saulnier koneet osoittautuivat suoritusarvoiltaan ja aseistukseltaan alitehoisiksi. Siksi päätettiin aloittaa koneen muutostyöt korvaamalla mm. alitehoinen moottori 1100hv Klimov M-105 moottorilla. Koneiden muutostyöt tehtiin 1944-1945 ja yhteensä 41 vielä käyttökelpoista konetta koki tämän muutostyön. Konetta kutsuttiin Mörkö-Moraneksi. Muutostöiden jälkeen kone oli suorituskykyisin heti Mersun jälkeen, mutta sotakokemukset jäivät vain kovin vähäisiksi.

Tämä koneyksilö MS-311 oli 1/LeLv 14:n Vänrikki Lars Kurtenin nimikko. Kone kuvattu kesäkuun lopun 1943 asussaan Tiiksjärvellä. Tässä koneessa oli maalattuna koneen nokassa myös isokokoiset hain hampaat, mutta maalaus ei ollut kuin muutaman viikon aina 21.8.1943 saakka. MS-311:n tulo Suomeen 15.2.1940 ja kone tuhoutui moottorivaurion johdosta 10.08.1944 Itä-Karjalassa. Koneen lentotunnit 431.45 tuntia ja sillä saavutettiin 3 ilmavoittoa.

Kone oli kohtuullinen rakennettava eikä suurempia murheita tullut vastaan. Tämä oli ensimmäinen kone missä moottoria ei ollut lainkaan, pelkät pakosarjat resiiniosina…mitenköhän sillä päästiin ilmaan :-). Sisäpuolen detaljointia oli tyypilliset… istuin vöineen, ohjaussauva, polkimet, mittaristo jne. joilla sai suhteellisen hyvän ilmeen sisäpuolelle…kaikki kasattiin ensin putkihässäkän sisään. Laskutelineiden nosto-/lasku mekanismia ei oltu detaljoitu kovinkaan tarkkaan, ainoastaan resiininen t-kappale. Lisäsin ohuesta kuparilangasta tehdyt tangot sekä hydrauliletkut jolloin ilme parani huomattavasti.

Potkuri- / spinnerivaihtoehtoja oli pari, valitsin niistä mielestäni tässä konetyypissä olleen vaihtoehdon ( Chauviere potkurin ). Kannuspyörää ei sarjassa ollut lainkaan…ainoastaan kannus, onneksi sellainen löytyi ylijäämävarastosta, tosin joutui modifioimaan jonkin verran että sai Moranessa käytetyn näköisen. Antennimaston hioin selvästi ohuemmaksi mitä se paketissa oli, referenssikuvissa masto on suhteellisen ohut. Antennilankaa en virittänyt kun en referenssikuvissakaan niitä nähnyt.

Maalaus ja lakkaus Life Colorin, Tamiyan ja Vallejon tuotteilla sutimalla.

Kommentit

Hyvän näköinen Morane! Erityisesti pidän koneen oikean kyljen vanhennuksista… Onnistuneet todella hyvin! Samoin maalaus kokonaisuutena; jälleen kerran hyvä vihreän sävy - miellyttää silmää…
Pidän!
Hieno on malli.Tasaisesti olet onnistunut sutimaan maalin ja kulumajäljet varsin uskottavasti,ehkä kaipaisin enemmän kulutusjälkiä laskutelineisiin , moottorisuojaan,potkuriinja hienosti tehtyyn ohjaamoon.
Onko tämänkokoluokan special hobbyn sarjassa numeroidut osat? itsellä menossa jo toinen 1:72 missä saa välillä arpoa heikkotasoisistaosista sitä oikeaa.
Antti T 15.3.2016 08:19 Vastaa lainauksella
Todella hyvän näköinen malli! Jos saan udella mitä tekniikkaa käytit tehdessäsi kulutus kohdat?
Kiitos arvosteluista!

Sami, kyllä osat olivat numeroidut mutta siitä huolimatta ainahan on hieman probleemia selvittää miten osat tarkalleen tulevat. Kuvat ohjeissa on yleensä mitä ovat ja useinkaan ei tarkalleen kerrota mihin kohtaan tarkalleen se osa pitää kiinnittää. Referenssikuvat aidoista koneista ja myöskin jostain rakennusblogeista on silloin suuri apu. Koneen sisäosat ja koneen alapinta ovat yleensä ne vaikeimmat kohdat löytää referenssitietoa niitä kun on harvemmin kuvattu.

Antti, nuo kulumajäljet tein tällä kertaa ihan vain ohutkärkisellä hopeatussilla töpöttelemällä. Edellisessä koneessahan käytin "raaputustekniikkaa".
Antti T 15.3.2016 19:18 Vastaa lainauksella
Kiitos tiedosta, taidan kokeilla samaa seuraavaan zero malliin. Oletko kokeillut hopeaa puuvärikynää, onko siitä mihinkään?
Minä olen käyttänyt hopeanväristä puuvärikynää kulumien tekoon… Pelittää hyvin, mutta voi tehdä vain mattapinnalle eli vasta mattalakkauksen jälkeen. Suosittelen! Helpompi hallita kuin pensseli!
En ole käyttänyt puuvärikynää, varmaankin kokeilemisen arvoinen juttu. Kohtahan tässä on kaikki variaatiot sitten kokeiltukukin…yhtä vaihtelevalla / huonolla? menestyksellä. Jokaisessa varmaan ne hyvät ja huonot puolensa riippuen siitä minkälaisia kulumia tavoittelee. Kuten sanoit Petri, pensselillä kuitenkin vaikein tehdä…helposti tulee liikaa maalia ja muutenkin ehkä epäluonnollisimman näköisiä.
Upeaa ja tarkkaa jälkeä taas kerran. Lisää respectiä ja tähtiä pensselin hallinnasta.